Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Στέφανο Βελδεμίρη, 60 χρόνια από την δολοφονία του από το μετεμφυλιακό κράτος της δεξιάς, 24/10

Φέτος, στις 26 Οκτωβρίου, συμπληρώνονται 60 χρόνια από την δολοφονία του νεολαίου αγωνιστή της ΕΔΑ Στέφανου Βελδεμίρη από το κράτος της μετεμφυλιακής δεξιάς.
«Η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα» έλεγε ο Μαρξ κι είχε δίκιο!60 χρόνια μετά την δολοφονία του Στέφανου, γινόμαστε βιωματικοί μάρτυρες μιας επανάληψης της ιστορίας. Μιας επανάληψης με τη μορφή της επικίνδυνης και κακόγουστης «φάρσας».

Πέρασε ένας χρόνος από την απόφαση της δικαστικής καταδίκης της Χρυσής Αυγής.

Μια απόφαση που ήταν αποτέλεσμα πίεσης του αντιφασιστικού κινήματος και μέρους της κοινωνίας.

Ένα χρόνο μετά, αποδείχθηκε ακόμη μια φορά πως ο ομφάλιος λώρος αστικού κράτους, παρακράτους, αστυνομίας και αστικής δικαιοσύνης υπάρχει και αλληλοτροφοδοτείται, όντας οργανικό κομμάτι του καπιταλιστικού συστήματος.

Ένα χρόνο μετά, τα φασιστικά τάγματα εφόδου δρουν ανενόχλητα από την αστυνομία (ενίοτε και προστατευτικά) σκορπώντας βία, τρόμο και θάνατο, επιβεβαιώνοντας την ρήση του Μπέρτλοτ Μπρεχτ «Μη χαίρεστε που σκοτώσατε το κτήνος. Η σκύλα που το γέννησε ζει και είναι πάλι σε οργασμό».
Τα συστημικά ΜΜΕ, τα σύγχρονα τανκς του καπιταλιστικού ολοκληρωτισμού, αναλαμβάνουν την παραπλάνηση της κοινής γνώμης, είτε «ξεπλένοντας» την δράση των ταγμάτων εφόδου, είτε παρουσιάζοντας τα ως ασήμαντα γεγονότα λούμπεν και περιθωριακών στοιχείων.

Την Κυριακή 24 Οκτωβρίου στις 11.00′ π.μ. στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων (Φιλιππουπόλεως 58) θα μαζευτούμε οι φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι του Στέφανου σε μια εκδήλωση τιμής και μνήμης.
Στο ίδιο σημείο που ο αστυνομικός Φιλίππου πριν 60 χρόνια σημάδεψε και πυροβόλησε εναντίον των νεολαίων της ΕΔΑ Στέφανου Βελδεμίρη και Μόρφη Στεφούδη, σκοτώνοντας τον Στέφανο.

Θα είμαστε εκεί για ν’ ανανεώσουμε τους όρκους του αέναου αγώνα για μια καλύτερη Ελλάδα, δημοκρατική και κοινωνικά δίκαιη!
Θα είμαστε εκεί για να στείλουμε το μήνυμα μας σε όλους όσους δώσανε το αίμα τους, πως η θυσία τους δεν ήταν μάταιη!

Θα είμαστε εκεί για να πούμε στον Στέφανο, αυτό που έγραψε ο Ρίτσος στην «Ωδή για τον Στέφανο Βελδεμίρη».
«…Και δε φοβόμαστε πια, Στέφανε

μη και κοπεί το φως
μη κι απομείνουμε στη μέση
καθώς διαβάζουμε τον ύμνο της ελευθερίας

που υπέγραψες με το αίμα σου.

Θα είμαστε εκεί γιατί … «Ήτανε νέοι, ήτανε νέοι, ήταν παιδιά κι έτυχε να ‘ναι και καλή σοδειά.» όπως έλεγε κι ο ποιητής Μ. Αναγνωστάκης

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΦΙΛΟΙ – ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΕΣ – ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ

https://www.youtube.com/watch?v=mxM7sNMymlo

Εδώ ο σύνδεσμος από το event της εκδήλωσης στο facebook

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΜΟΡΦΗ ΣΤΕΦΟΥΔΗ
“Έναν χρόνο τώρα η  κομμουνιστική αριστερά και οι δημοκράτες πολίτες, ζήσαμε με την ψευδαίσθηση πως η απόφαση του δικαστηρίου θα έβαζε οριστικό τέλος στην υπόθεση του φασιστικού παρακράτους και του βραχίονά του, των ταγμάτων  εφόδου πως θα τελείωναν οριστικά.Ακόμη μια φορά τεράστια λάθος εκτίμηση!

Ειδικά για την κομμουνιστική αριστερά με την τόσο πλούσια ιστορία παθημάτων, η χαλάρωση  που επέφερε η μεγαλειώδης συγκέντρωση του κόσμου την ημέρα της απόφασης του  αστικού δικαστηρίου για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, ΔΕΝ δικαιολογείται!

Το κράτος  που δημιουργεί και χρησιμοποιεί το παρακράτος, υπήρξαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν, όσο καιρό δεν δημιουργείται εκείνο το εργατικό λαϊκό μέτωπο που θα  τους συντρίψει  στον δρόμο!

Η Θεσσαλονίκη ανέκαθεν ήταν η αφετηρία δράσης και θανάτου των φασιστικών ομάδων με σκοπό το πισωγύρισμα των εργατικών και δημοκρατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων.
Το τίμημα της δράσης αυτών των ομάδων, είναι ο μεγάλος αριθμός θυμάτων από το 1930 κι ένθεν.

1931 η φασιστική ομάδα των Ε.Ε.Ε. (οι γεννήτορες του φασισμού στην Ελλάδα) βάζουν φωτιά στην συνοικία των Ελλήνων Εβραίων στο Κάμπελ (νυν Βότση) σκοτώνοντας έναν εργάτη.

1947 οι παρακρατικοί δολοφονούν το στέλεχος του ΚΚΕ Γιάννη Ζέβγο, υπουργό γεωργίας στην κυβέρνηση που είχε σχηματιστεί μετά την απελευθέρωση.

1948 οι παρακρατικοί δολοφονούν τον Αμερικανό δημοσιογράφο  Τζορτζ Πολκ που θα έπαιρνε συνέντευξη από τους αντάρτες του ΔΣΕ.

1951 το επίσημο κράτος  μέσω της απόφασης στρατοδικείου, δολοφονεί το νεολαίο Νίκο Νικηφορίδη με αφορμή την διακίνηση της “Έκκλησης της Στοκχόλμης” που μιλούσε για την Ειρήνη και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα.

1961 στις εκλογές βίας και νοθείας του “εθνάρχη Καραμανλή” το επίσημο κράτος μέσω του χωροφύλακα Σπυρίδωνα Φιλίππου, δολοφονεί εν ψυχρώ το νεολαίο της ΕΔΑ  Στέφανο Βελδεμίρη, που μέσα από ταξί μοίραζαν προεκλογικό υλικό της ΕΔΑ, μαζί με τον σύντροφό του Μόρφη Στεφούδη.

1963 το κράτος και παρακράτος δολοφονούν τον αγωνιστή της Ειρήνης και βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη.

1967 το κράτος, μια μέρα μετά την επιβολή της χούντας των συνταγματαρχών, σκοτώνει τον νεολαίο Βασίλη Μπεκροδημήτρη.

1968 το κράτος των ασφαλιτών  της χούντας, συλλαμβάνει σε μπλόκο και δολοφονεί στα κρατητήρια του Γ’ Σώματος Στρατού ύστερα από απάνθρωπα βασανιστήρια, το στέλεχος του ΚΚΕ και βουλευτή της ΕΔΑ Γιώργη Τσαρουχά.

1968 το κράτος της χούντας δολοφονεί τον νεολαίο αγωνιστή και στέλεχος του ΚΚΕ Γιάννη Χαλκίδη.”

Μοιραστείτε το άρθρο