Χημικά και ΜΑΤ “έκλεισαν” τον δρόμο της Αμάλ στο Μεταξουργείο

Με δακρυγόνα και χημικά “υποδέχτηκε” η ΕΛ.ΑΣ. την κούκλα Αμάλ στο Μεταξουργείο. Το ταξίδι των 3,5 μέτρων μαριονέτας που έχει ξεκινήσει από τα σύνορα Συρίας Τουρκίας και θα διασχίσει ευρωπαϊκές χώρες με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών απέναντι στο ανθρωπιστικό δράμα των προσφύγων και ιδιαίτερα των μικρών παιδιών δέχτηκε απρόκλητη επίθεση από άνδρες των ΜΑΤ που συνέδραμαν τη ρατσιστική συγκέντρωση που είχαν οργανώσει ακροδεξιοί που εμφανίζονταν ως κάτοικοι της περιοχής. Η μικρή Αμάλ δεν πέρασε από το Μεταξουργείο. Η αντιφασιστική συγκέντρωση που είχε προγραμματιστεί διαλύθηκε από την επίθεση της αστυνομίας.

Το ταξίδι όμως της μικρής προσφυγοπούλας συνεχίζεται και στόχος είναι να διασχίσει περίπου 8.000 χιλιόμετρα, περνώντας από 70 πόλεις σε Τουρκία, Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ελβετία, Βέλγιο, Γερμανία και με τελικό προορισμό το Μάντσεστερ στην Αγγλία.

«Μη μας ξεχνάτε» είναι το μήνυμα που μεταφέρει σ’ αυτό το γενναίο ταξίδι της η μικρή Αμάλ, που ξεκίνησε από τη Συρία για να διασχίσει την Ευρώπη, αναζητώντας τη μητέρα της στη γη που απλώνεται μπροστά της. Περπατά από χώρα σε χώρα, γνωρίζει άλλα παιδιά και μεγάλους, πάντα με την ελπίδα πως κάπου θα υπάρχει γι’ αυτήν το σπίτι που θα μείνει, θα μεγαλώσει, θα μορφωθεί και θα φτιάξει τον δικό της κόσμο.

Το «Ταξίδι»/«Τhe Walk», είναι ένα διεθνές και χωρίς προηγούμενο Φεστιβάλ πολιτισμού «σε κίνηση» με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, σινεμά, θέατρο, χορό, μουσική, συναυλίες, πρωτότυπες εικαστικές εγκαταστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα και δρώμενα και είναι αφιερωμένο στα παιδιά που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους και να επαναπροσδιορίσουν τον εαυτό τους από την αρχή.

Το ταξίδι της στην Ελλάδα ολοκληρώνεται στον Πειραιά, όπου έχουν προγραμματιστεί για το Σάββατο και την Κυριακή ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα της Αμάλ στον Πειραιά:

-Σάββατο, 4 Σεπτεμβρίου

«Άγρυπνη»: Ο περίπατος ξεκινάει στις 19:30 από το Πέτρινο Ρολόι στο Πασαλιμάνι με περπάτημα προς το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, μέσω της Γρηγορίου Λαμπράκη και στάση στο Άγαλμα της Μητέρας.

Η Αμάλ, αναζητώντας ένα ασφαλές μέρος να κοιμηθεί, φτάνει στην πλατεία μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Η πλατεία είναι γεμάτη με κρεβάτια, με παιδιά και τους γονείς τους. Τα παιδιά δεν θέλουν να κοιμηθούν. Παίζουν και χορεύουν με τη μουσική του Γιώργη Χριστοδούλου. Οι γονείς τους δοκιμάζουν τα πάντα, μέχρι που σιγά-σιγά τα παιδιά ετοιμάζονται να κοιμηθούν. Εκτός από την Αμάλ, που αν και κουρασμένη δεν μπορεί να κοιμηθεί γιατί αισθάνεται μόνη. Τα παιδιά μαζεύονται γύρω της, κάνοντας τη να αισθανθεί ασφάλεια για να την πάρει ο ύπνος συντροφιά με τα νανουρίσματα της χορωδίας chórεs της Μαρίνας Σάττι.

Σκηνοθετική επιμέλεια: Γιάννης Παναγόπουλος. Xορογραφία παιδιών: Μαρία Σταματάκη & οι δασκάλες του Χορολογίου: Μυρτώ Κατσού, Αγγελική Μουζάκη και Χριστίνα Μπίτου. Σκηνογραφική και ενδυματολογική επιμέλεια: Δήμος Κλιμενώφ. Φωτισμοί: Εβίνα Βασιλακοπούλου. Ηχοληψία: Γιάννης Δαμιανός. Στίχοι στα τραγούδια του Γιώργη Χριστοδούλου: Αριστείδης Μάραντος. Συμμετέχουν σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Πειραϊκού Συνδέσμου. Μια συμπαραγωγή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά με την POLYPLANITY Productions.

-Κυριακή, 5 Σεπτεμβρίου

«Αποχαιρετώντας την Ελλάδα»-Πειραιάς/Περίπατος από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά προς το Λιμάνι (ώρα εκκίνησης 11.00)

Η παρέα με τους φίλους που έκανε η Αμάλ στην Ελλάδα, τη συνοδεύει από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά μέχρι το λιμάνι, με ήχους που της θυμίζουν τη διαδρομή της ως εδώ. Για άλλη μια φορά είναι περικυκλωμένη από αποδημητικά πουλιά, πουλιά που θα την αποχαιρετήσουν με ευχές για το μακρύ της ταξίδι που συνεχίζει προς την Ιταλία.

Μουσική: Κώστας Γάκης, Νατάσσα Κοσμίδου. Συντονισμός δημιουργικής δράσης: Αναστασία Κουμίδου, Ναντίνα Χριστοπούλου, Φωτεινή Παπαχατζή, Κούλα Πανάγου. Σε συνεργασία : Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Melissa, Home Project, Δίκτυο Δικαιωμάτων του Παιδιού, Κοινωνικό ΕΚΑΒ, Artifactory, Art vs Xenophobia, Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης. Υπό την Αιγίδα του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.


Ανακοίνωση ΚΕΕΡΦΑ

Χέρι-χέρι η ΕΛΑΣ συνόδευε τα φασιστοειδή στη Πλ. Καραϊσκάκη ενώ επιτέθηκε στους αντιφασίστες

Η ΕΛΑΣ, με εντολή της κυβέρνησης και του νέου υπουργού Δημόσιας Τάξης Τ.Θεοδωρικάκου, έδωσε πλήρη κάλυψη στη σύναξη μίσους μιας χούφτας τριάντα φασιστοειδών στην Πλατεία Καραϊσκάκη που παρίσταναν τους αγανακτισμένους κατοίκους για την παρουσία της μεγάλης κούκλας Αμάλ. Η ΕΛΑΣ δεν αρκέστηκε στις φιλικές συζητήσεις με τους φασίστες και στην παροχή κλοιού προστασίας για αρκετές ώρες μπροστά από το θέατρο ΠΕΡΟΚΕ αλλά προχώρησε σε απροκάλυπτη επίθεση με ρόπαλα και χημικά ενάντια στους αντιφασίστες και αντιφασίστριες που είχαν συγκεντρωθεί στην Πλατεία Αυδή και στην Πλατεία Καραϊσκάκη.

Καθώς πλησιάζει η επέτειος των 8 χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και ο ένας χρόνος από την ιστορική καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση, η κυβέρνηση απλώνει το χέρι και αγκαλιάζει την ακροδεξιά. Προχωρά στην κλιμάκωση της ρατσιστικής εκστρατείας κατά των προσφύγων μετα την ήττα των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, με βίαιες απελάσεις στα σύνορα, πνίξιμο προσφύγων στο Αιγαίο και πυροβολισμούς στον Εβρο. Με την τοποθέτηση του «μεταφασίστα» Πλεύρη στο υπουργείο Υγείας για να προωθήσει τις απολύσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και να συνομιλήσει με τους ακροδεξιούς αρνητές των εμβολίων. Έτσι ανοίγουν το δρόμο στους φασίστες.

Τα ΜΑΤ σήμερα χτύπησαν την ίδια μερα νεολαίους φοιτητές στις κινητοποιήσεις τους.

Η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει την οργή των εργαζόμενων στα νοσοκομεία και τα σχολεία, της νεολαίας που εξοργίζεται με την Κεραμέως, των πυρόπληκτων, των απολυμένων. Είναι ώρα να αντιμετωπίσει και την οργή του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος.

Να μην αφήσουμε την κυβέρνηση του ρατσισμού, του σεξισμού, των απολύσεων και των καταστροφών των δασών να δίνουν κάλυψη στις ρατσιστικές επιθέσεις των ορφανών της Χρυσής Αυγής. Χωρίς την κάλυψη της ΕΛΑΣ οι φασίστες δεν μπορούν να βαδίσουν ούτε ένα εκατοστό στην Αθήνα και τις γειτονιές της

Η Αθήνα είναι πόλη της αλληλεγγύης στις Αμάλ όλου του κόσμου. Οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι, ανοιχτά σύνορα και οι φασίστες ξανά στους υπονόμους.

Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση των προσαχθέντων.

Συνεχίζουμε την υποδοχή της Αμάλ στον Πειραιά το Σάββατο και την Κυριακή και ετοιμάζουμε την ενωτική απάντηση του κινήματος στη Ανοιχτή Σύσκεψη την Τρίτη 7 Σεπτέμβρη, στην Ταράτσα του θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ στις 7μμ.

ΚΕΕΡΦΑ-ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ

 

Μοιραστείτε το άρθρο