Διαμαρτυρίες των εκπαιδευτικών για το άνοιγμα των σχολείων χωρίς μέτρα προστασίας, 31/8 και 3/9

Κινητοποίηση των ΕΛΜΕ την Τρίτη 31/8 στις 12.00 μ. στην ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας και την Παρασκευή 3/9 στις 1.00 μ.μ., στη ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης: Τα σχολεία ανοίγουν χωρίς μέτρα για την ασφαλή λειτουργία τους και τους εκπαιδευτικούς αντιμέτωπους με νέα αυταρχικά και αντιεκπαιδευτικά μέτρα.


Ε’ ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Τα σχολεία ανοίγουν χωρίς μέτρα για την ασφαλή λειτουργία τους και τους εκπαιδευτικούς αντιμέτωπους με νέα αυταρχικά και αντιεκπαιδευτικά μέτρα

Κινητοποίηση των ΕΛΜΕ την Τρίτη 31/8 στις 12.00 μ. στην ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας και την Παρασκευή 3/9 στις 1.00 μ.μ., στη ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης

Τα σχολεία ανοίγουν με την Κυβέρνηση και την ηγεσία του ΥΠΑΙΘ να μην παίρνουν, για μια ακόμα φορά, μέτρα για την προφύλαξη της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών. Δεν μειώνουν στους 15 τους μαθητές στις αίθουσες, δεν προσλαμβάνουν εκπαιδευτικούς ώστε να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες που θα δημιουργηθούν. Ανακοινώνουν δραματικές μειώσεις καθαριστριών στα σχολεία. Αρνούνται τη διενέργεια δωρεάν μαζικών και επαναλαμβανόμενων τεστ στην εκπαιδευτική κοινότητα με την αποκλειστική ευθύνη του ΕΟΔΥ.

 

Την ίδια στιγμή δεν παίρνουν κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση των μορφωτικών, κοινωνικών αναγκών και προβλημάτων που υπάρχουν στα παιδιά ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης τηλεκπαίδευσης και του μακροχρόνιου κλεισίματος των σχολείων (επανακαθορισμό – μείωση της ύλης, στήριξη των μαθητών με ενισχυμένα μέτρα αντισταθμιστικής εκπαίδευσης).

Με το ξεκίνημα της χρονιάς προωθούν μια σειρά αντιεκπαιδευτικά μέτρα (τοποθετήσεις εκπαιδευτικών με κλειστά σχολεία, χωρίς τήρηση κριτηρίων διαφάνειας και αντικειμενικότητας, χωρίς μαζικούς διορισμούς και προσλήψεις αναπληρωτών για την κάλυψη όλων των κενών, με κόφτη στις προσλήψεις στην παράλληλη στήριξη, τρίμηνες προσλήψεις κ.ά.). Όλα αυτά μαζί με  την εφαρμογή του αντιδραστικού οπλοστασίου που ψήφισαν εν μέσω πανδημίας (αξιολόγηση κατηγοριοποίησης σχολείων και εκπαιδευτικών, ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης με την αυτονομία της σχολικής μονάδας, λαιμητόμοι εξετάσεων με την τράπεζα θεμάτων σε ΓΕΛ, ΕΠΑΛ και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα ΑΕΙ, τις εξετάσεις ΠΙΖΑ στα δημοτικά, γυμνάσια για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού συστήματος σε εθνικό, περιφερειακό επίπεδο και σε επίπεδο σχολικής μονάδας, τα σχολεία των «αρίστων» σε πειραματικά και πρότυπα, την υποβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης με τις δίχρονές σχολές, κ.ά.) σηματοδοτούν την άγρια επίθεση στον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης και σε ό,τι απέμεινε από τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών η εφαρμογή του αντιδραστικού οπλοστασίου που ψήφισαν εν μέσω πανδημίας (αξιολόγηση κατηγοριοποίησης σχολείων και εκπαιδευτικών, λαιμητόμοι εξετάσεων με την τράπεζα θεμάτων σε ΓΕΛ, ΕΠΑΛ και την Ελεύθερη Βάση Εισαγωγής στα ΑΕΙ, τις εξετάσεις ΠΙΖΑ στα δημοτικά, τα σχολεία των «αρίστων» σε πειραματικά και πρότυπα, την υποβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης με τις δίχρονές σχολές, κ.ά.).   

Βρισκόμαστε μπροστά στην ίδια εγκληματική πολιτική που αρνείται πεισματικά να ενισχύσει ουσιαστικά και ολόπλευρα το Δημόσιο Σύστημα Υγείας αφήνοντας την υγεία του λαού εκτεθειμένη για δεύτερη συνεχή χρονιά απέναντι στην πανδημία και το νέο εξελισσόμενο κύμα έξαρσης. Ταυτόχρονα είμαστε αντιμέτωποι με τη σκληρή αντιεκπαιδευτική πολιτική αποδόμησης της δημόσιας εκπαίδευσης. Και είναι σίγουρο ότι αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική στην υγεία και στην παιδεία, θα έρθουμε αντιμέτωποι και με νέα κατασταλτικά περιοριστικά μέτρα και λουκέτα στα σχολεία.

Η κυβέρνηση, αντί λήψης  μέτρων  ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας (προσλήψεις, ΜΕΘ, επίταξη ιδιωτικού τομέα), μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας και μαζική αύξηση των δρομολογίων των μέσων μαζικής μεταφοράς, κλιμακώνει την επίθεσή της απέναντι στους εργαζόμενους και το λαό ανοίγοντας  άλλον έναν ακόμα  δρόμο για την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων με απειλές, υποχρεωτικότητες, αναστολές, στέρηση μισθού. Αποκαλυπτικές για την πολιτική της είναι οι πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας Β. Κικίλια που χρησιμοποιεί τον εμβολιασμό ως άλλοθι για να κρύψει τις  τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης της Ν.Δ. στη διαχείριση της πανδημίας, ενώ επιχειρεί να ρίξει τα βάρη της πανδημίας στους πολίτες, να ενισχύσει τον ιδιωτικό τομέα υγείας, να προωθήσει κοινωνικό αυτοματισμό και τον κρατικό κι εργοδοτικό αυταρχισμό. Αποδυναμώνουν το δημόσιο σύστημα υγείας και πρόληψης σε μία φάση κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων για να το παραδώσoυν στους ιδιώτες, ενώ για άλλη μία φορά δεν λένε κουβέντα για επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας.

Η κυβέρνηση για να συγκαλύψει την αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας και τη δική της εγκληματική πολιτική που οδήγησε τη χώρα σε εκατόμβες νεκρών από την πανδημία, τοποθετώντας τη σε μια από τις χειρότερες θέσεις παγκοσμίως, ασκεί μια διχαστική και αυταρχική πολιτική με όχημα τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ενοχοποιώντας τους εργαζόμενους (όπως έκανε παλιότερα στοχοποιώντας τους νέους, τους διαδηλωτές, όσους έκαναν βόλτα στο πάρκο, όλη την κοινωνία) ανοίγοντας το δρόμο για απολύσεις. Στην εκπαίδευση απαιτεί από τους εκπαιδευτικούς είτε να είναι εμβολιασμένοι ή να διενεργούν με  δικά τους έξοδα δύο τεστ την εβδομάδα, αλλιώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αναστολή εργασίας, την περικοπή του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών τους. Αντί να αυξήσουν τα rapid και τα μοριακά τεστ που πρέπει να γίνονται δωρεάν για όλους στις δημόσιες δομές ή με συνταγή, και στα σχολεία, καταργούν την υποχρέωση για τεστ από όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς που  αποτελεί και μέσο αποτελεσματικού επιδημιολογικού ελέγχου. Η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ επιδιώκουν να διαμορφώσουν ένα νέο αντιδραστικό τοπίο που κάθε «έκτακτη» συνθήκη θα αξιοποιείται ως εργαλείο για απολύσεις. Το εκπαιδευτικό κίνημα δεν πρέπει να αποδεχθεί μια τέτοια πολιτική που φορτώνει στις πλάτες των εκπαιδευτικών τις ευθύνες της κυβέρνησης.

Τα εμβόλια είναι αποδεδειγμένα επίτευγμα της επιστήμης για την μείωση και την εξάλειψη των λοιμωδών νοσημάτων. Μετά από μια σοβαρή εκστρατεία ενημέρωσης (ικανή να καταρρίψει κάθε ανορθολογισμό και να απαντήσει σε εύλογες ανησυχίες), ο εμβολιασμός μπορεί να είναι καθολικός (και φυσικά δημόσιος και δωρεάν), με όλα τα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια, αλλά δεν μπορεί να γίνεται πεδίο εξαναγκασμού και εκβιασμού των εκπαιδευτικών (και εργαζόμενων), ποινών ή προνομίων! Αποτελούν ισχυρό όπλο στη μάχη κατά της πανδημίας μαζί με την ενίσχυση του ΕΣΥ με γιατρούς, νοσοκομεία, ΜΕΘ, με την ουσιαστική πρωτοβάθμια υγεία και την ανάπτυξη φαρμάκων, με τη μαζική διενέργεια δωρεάν τεστ στον πληθυσμό για τη συστηματική επιτήρηση της πανδημίας. Η κυβέρνηση  με τον νόμο για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού επιχειρεί να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη λογική της ατομικής ευθύνης, να κουκουλώσει τις δικές της εγκληματικές ευθύνες, αλλά και των υποταγμένων «επιστημονικών επιτροπών  της για την παταγώδη αποτυχία τους. Είναι αυτή η πολιτική που πότε με τη μορφή της υποχρεωτικότητας και πότε με την εξαγορά της νέας γενιάς έναντι 150€, γεννά την αμφιβολία και την καχυποψία και στρώνει το έδαφος για να αναπτύσσονται διάφορες συντηρητικές και σκοταδιστικές αντιλήψεις.

Δε θα επιτρέψουμε η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού, που ενεργοποιεί τον κοινωνικό αυτοματισμό, διχάζει τους εργαζόμενους και την κοινωνία, να δώσει άλλοθι για την καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων, αναστολές εργασίας, απολύσεις και μειώσεις μισθών. Δεν αποδεχόμαστε το εκδικητικό μέτρο της υποχρεωτικότητας, της αναστολής εργασίας – απόλυσης,  μαζικά και αγωνιστικά διεκδικούμε ουσιαστικά μέτρα για τα σχολεία και την υγεία.

Απαιτούμε:    

  • Μαζικά επαναλαμβανόμενα και δωρεάν τεστ με την ευθύνη του ΕΟΔΥ σε όλα τα σχολεία για μαθητές και εκπαιδευτικούς ή κάλυψή τους από τα ασφαλιστικά ταμεία. Η επιδημιολογική επιτήρηση είναι κρατική ευθύνη.
  • Να παρθεί πίσω το εκδικητικό μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους εκπαιδευτικούς και τους άλλους εργαζόμενους. Καμία αναστολή εργασίας – απόλυση. Καμία επιβάρυνση για διεξαγωγή αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Κανένας διαχωρισμός.
  • 15 παιδιά στις αίθουσες – προσλήψεις εκπαιδευτικών για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες – προσωπικό στην καθαριότητα των σχολείων εδώ και τώρα!
  • Ενισχυμένα  μέτρα αντισταθμιστικής εκπαίδευσης. Αναδιάταξη – μείωση της ύλης για την στήριξη των μαθητών και την κάλυψη των κενών και των ψυχοσυναισθηματικών προβλημάτων των μαθητών από την τηλεκπαίδευση.
  • Πραγματική και ουσιαστική ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας (προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση συμβασιούχων, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, των νοσοκομείων, αύξηση των ΜΕΘ, επίταξη των ιδιωτικών μονάδων υγείας).
  • Καθολική δυνατότητα εμβολιασμού! Όχι στην υποχρεωτικότητα!
  • Να γίνουν δεκτές οι προτάσεις του κλάδου για τοποθετήσεις με κριτήρια διαφάνειας και αντικειμενικότητας, να εγκριθούν οι προτάσεις των σχολείων για τα λεγόμενα ολιγομελή σε ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, Ειδικά Σχολεία.
  • Να καταργηθούν – να μην εφαρμοστούν τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση αξιοποιώντας την πανδημία.

Καλούμε την ΟΛΜΕ να πάρει θέση άμεσα καταγγέλλοντας την αυταρχική πολιτική του ΥΠΑΙΘ και της κυβέρνησης. Να συγκαλέσει τώρα Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ και Γενική Συνέλευση προέδρων που θα πραγματοποιηθούν με το άνοιγμα των σχολείων. Να καταθέσει ολοκληρωμένη εισήγηση – πρόταση ενάντια στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης στην υγεία και τα  αντιεκπαιδευτικά μέτρα στην παιδεία, καθώς και πρόταση αποφασιστικού και ανυποχώρητου αγώνα διαρκείας με τις Γενικές Συνελεύσεις να καθορίζουν σε κάθε φάση την εξέλιξή του. Να αξιοποιήσουμε τις μεγάλες παρακαταθήκες των πρόσφατων αγώνων του κλάδου και των εκπαιδευτικών που εναντιώθηκαν σε συντριπτικό ποσοστό  στην αξιολόγηση σχολικής μονάδας και απέρριψαν μαζικά τις ηλεκτρονικές εκλογές αιρετών, που βάδισαν στο δρόμο του αγώνα για να έχουμε σήμερα διορισμούς στην εκπαίδευση!

Καλούμε τους συναδέλφους σε άμεση απάντηση του κλάδου την Τρίτη 31/8 στις 12.00 μ. στην ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας και την Παρασκευή 3/9, στις 1.00 μ.μ. στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης για να μην περάσουν και να μην εφαρμοστούν τα αυταρχικά και αντιεκπαιδευτικά μέτρα στην υγεία και την παιδεία.

Καλούμε τις ΕΛΜΕ και τους ΣΕΠΕ σε συντονισμό των αγώνων. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των υγειονομικών και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις τους.

Λέμε ΝΑΙ στον Εμβολιασμό. Όχι στην Υποχρεωτικότητα

Ανοιχτά και ασφαλή σχολεία για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Ξεσηκωμός τώρα για το δικαίωμα στην υγεία, τη μόρφωση, τη δουλειά, τη ζωή

Μοιραστείτε το άρθρο