10 γυναικοκτονίες μέσα στη χρονιά
Καμία άλλη δολοφονημένη!

Οι συνεχείς γυναικοκτονίες και η όξυνση των φαινομένων ψυχολογικής και σωματικής κακοποίησης σε βάρος των γυναικών έχουν πάρει τρομακτικές διαστάσεις. Ένα τέρας που θρέφεται συνεχώς μέσα στην κοινωνία, το οποίο φυσικά δεν εμφανίστηκε από τη μία μέρα στην άλλη. Η πατριαρχία ανάλογα τις περιστάσεις, την εποχή και τις επικρατούσες κοινωνικές συνθήκες είναι μία μόνιμη συνθήκη απέναντι στην οποία η απάντηση πρέπει να είναι δυναμική, καθολική και να τη συνθλίψει από τη ρίζα της. Η έμφυλη βία η οποία εκφράζει την εξουσία που ασκούν οι άντρες πάνω στις γυναίκες και τα σώματά τους αναπαράγοντας συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και πρότυπα, φανερώνει τη σήψη μίας κοινωνίας που θεωρεί ότι η γυναίκα αποτελεί κτήμα του άνδρα και ότι οποιαδήποτε αντρική βίαιη έως και δολοφονική συμπεριφορά μπορεί να δικαιολογηθεί μέσα από ένα πολυπαραγοντικό πρίσμα με την ίδια την κοινωνία να αρνείται να δεχθεί σε πολλές περιπτώσεις τον όρο γυναικοκτονία.


Δημοσίευση από τη σελίδα Sabbat Feminist Collective στο fb:

Καμία άλλη δολοφονημένη!

Μέσα σ αυτό το καλοκαίρι που δεν μας αφήνει να αναπνεύσουμε, μαθαίνουμε σήμερα για την 10η γυναικοκτονία της φετινής χρονιάς.
Άλλη μία αδερφή μας δολοφονήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Με μαχαίρι, από τα χέρια του συντρόφου της μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Όπως γίνεται με σχεδόν όλες τις γυναικοκτονιες, από πρώην η νυν συντρόφους.

Προηγήθηκε έντονος διαπληκτισμός όπως αναφέρουν τα καθεστωτικά ΜΜΕ. Μαθαίνουμε λοιπόν ότι η ζωή μας μπορεί να τελειώσει ανά πάσα στιγμή αν διαφωνήσουμε, αν τσακωθούμε, αν θέλουμε να χωρίσουμε, αν ο σύντροφος μας έχει πιει αλκόολ, αν δεν του πούμε καλημέρα, αν είναι η κακιά στιγμή.

Εμείς ξέρουμε ότι οι γυναικοκτονίες είναι το απώτερο δείγμα εξουσίας των αντρών πάνω στα σώματα μας. Δεν έχουν καμία σχέση με ‘’υπερβολική αγάπη’’, δεν είναι εγκλήματα πάθους, δεν οφείλονται στην κακιά στιγμή.
Είναι αποτέλεσμα της πατριαρχίας όπου η έμφυλη βία είναι ο τρόπος επιβολής της εξουσίας των αντρών πάνω στα σώματα μας.

Η οργή μας ξεχειλίζει. Δεν θα επιτρέψουμε να χάνουμε μια αδερφή μας κάθε μήνα, εβδομάδα, μέρα. Ξέρουμε ότι μόνο εμείς και οι φεμινισμοί μας μπορούν να μας προστατέψουν, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι το κράτος και η αστυνομία είναι εγγυητές της βίας που δεχόμαστε καθημερινά.

Παλεύουμε όλες μαζί για:

-Αναγνώριση του νομικού όρου της γυναικοκτονίας
-Αύξηση των ελάχιστων δομών και ξενώνων για όλες τις επιζώσες έμφυλης βίας
-Παροχή άμεσης δωρεάν νομικής βοήθειας και ψυχολογικής υποστήριξης στις επιζώσες
-Αναγνώριση του δικαιώματος στην αυτοάμυνα σε περιπτώσεις έμφυλης βίας
-Οικονομική υποστήριξη των επιζωσων για να μπορούν να ανεξαρτητοποιηθούν από τον κακοποιητη

Καμία λιγότερη~ κανένα μόνο!

(23/08/2021)

https://www.facebook.com/SabbatFeministCollective

Μοιραστείτε το άρθρο