Εκδήλωση για την άφιξη των Ζαπατίστας στην Ευρώπη από τον συντονισμό της υποδοχής σε Θεσσαλονίκη – Χαλκιδική ΦΩΤΟ

Ενημέρωση χθες στους χώρους της ΒΙΟΜΕ (Suburbia) και σύνδεση με το Βίγκο για τον αναμενόμενο σήμερα (Κυριακή) κατάπλου του πλοίου Λα Μοντάνια και της ζαπατιστικής Μοίρας 421 στο λιμάνι της Γαλικίας με την (πρώτη) επταμελή αντιπροσωπεία των Ζαπατίστας.

Σε ένα πλούσιο πρόγραμμα από το απόγευμα έως αργά το βράδυ, έγινε ενημέρωση-συζήτηση για τ@ς Ζαπατίστας και το ταξίδι τους στις γεωγραφίες της Ευρώπης, που περιλάμβανε ζωντανή σύνδεση με αλληλέγγυες που έχουν μεταβεί στο Βίγκο για την υποδοχή των Ζαπατίστας, παρουσίαση των θεματικών συντονισμών: «Άλλη υγεία» (δίνοντας έμφαση στην ολιστική προσέγγιση), «Ζαπατιστική παιδεία» (στη συζήτηση συμμετείχαν και δύο παιδιά), «Πολιτικό κονβόϊ αγωνιζόμενων γυναικών» (ενημέρωση για την ευρωπαϊκή συνάντηση στη Ζαντ), «Γη και Ελευθερία».

Ακολούθησε προβολή ντοκιμαντέρ για τις αυτόνομες κοινότητες και μουσική βραδιά για την οικονομική ενίσχυση του ταξιδιού. Στο χώρο υπάρχει έκθεση φωτογραφίας και διανομή υλικού (βιβλία, κάρτες, μπλουζάκια, το ειδικό σαπουνάκι που έφτιαξε η ΒΙΟΜΕ για την οικονομική ενίσχυση του ταξιδιού κ.ά.).

Από την σύνδεση με το Βίγκο και μέλη της αντιπροσωπείας από τον πανελλαδικό συντονισμός, έγινε γνωστό ότι το πλοίο της επταμελούς ζαπατιστικής αντιπροσωπείας φθάνει σήμερα Κυριακή στο λιμάνι του Βίγκο, μετά από ένα ταξίδι 50 ημερών στον Ατλαντικό. Στο λιμάνι της Γαλικίας για να τους υποδεχθούν βρίσκονται ήδη 63 μέλη των διαφόρων συντονισμών ανά την Ευρώπη, 12 εκ των οποίων από την Ελλάδα, ενώ σήμερα αναμένονται και άλλοι φθάνοντας τους πάνω από 120.

Σε συνέλευσή τους σχηματίστηκαν ήδη επιτροπές για τις ανάγκες της άφιξής των Ζαπατίστας (επικοινωνία, υγεία, νομικά, περιφρούρηση), ενώ οργανώνεται μία γιορτή με γκάϊντες, όπου θα υπάρχουν χαιρετισμοί των διαφόρων ευρωπαϊκών αντιπροσωπειών (μάλλον αύριο Δευτέρα). Φθάνοντας το ζαπατιστικό πλοίο, στους επτά επιβαίνοντες θα γίνει τεστ PCR, γιατί το προηγούμενο που έκαναν στις Αζόρες δεν ισχύει πλέον (πέρασαν 72 ώρες).

Η αντιπροσωπεία των Ζαπατίστας είναι προσκεκλημένη ευρωπαϊκών οργανώσεων. Την ίδια ώρα συνεχίζει να ασκείται πολιτική πίεση για τη χορήγηση διαβατηρίων στο σύνολο της πολυπληθούς ομάδας που θα φθάσει από το Μεξικό στην Ευρώπη αεροπορικώς.

https://new.infolibre.gr/2021/06/18/suburbia-viome-programma-3imeroy-18-19-20-6/

https://new.infolibre.gr/2021/06/16/draseis-gia-to-kalosorisma-ton-zapatistas-stin-ellada-apo-16-eos-20-ioynioy/

Μοιραστείτε το άρθρο