ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Υπερασπιζόμαστε τη Γη
Σάββατο 5/6

Εκδηλώσεις και δράσεις πραγματοποιούνται με κύριο σύνθημα: Support Earth / Υπερασπιζόμαστε τη Γη. Σε Αθήνα (όλη μέρα στο Σύνταγμα και πορεία στις 18:00 με κατεύθυνση το Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ), Θεσσαλονίκη , Γιάννινα, Λιβαδειά κ.α….


ΑΘΗΝΑ

Συνάντηση κινημάτων για την παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος και πορεία

15:30 – Κάλεσμα Συγκέντρωσης
16:00 – Ανοιχτή Ορχήστρα των Support ART Workers
17:00 – Από το κίνημα των Πλατειών, έως τους αγώνες του σήμερα, 10 χρόνια μετά
18:00 – Περιβαλλοντικά κινήματα & Οικολογία: όρια και προοπτικές
Τοποθετήσεις / καλέσματα / ανακοινώσεις συλλογικοτήτων
19:00 – Πορεία μέσα από το κέντρο της πόλης μέχρι το Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός
Σήμερα δεν γιορτάζουμε τη Γη.
Θρηνούμε για το 60% της χλωρίδας και πανίδας που έχει χαθεί παγκόσμια, αγωνιούμε και αγωνιζόμαστε να μην χαθεί ότι είναι ακόμα ζωντανό.
Ταυτόχρονα, ημέρα αντίστασης και μνήμης, μιας και συμπληρώνονται 10 χρόνια από το κίνημα των πλατειών, τότε που χιλιάδες άνθρωποι το καλοκαίρι του ‘11, με μαζικές συγκεντρώσεις και λαϊκές συνελεύσεις στις πλατείες πολλών πόλεων και χωρών, μίλησαν μεταξύ τους μετά από χρόνια ιδιωτείας, αναζητώντας ελευθερία, ισότητα, ισονομία, αυτονομία και την άμεση συμμετοχή όλων στη δημοκρατία.
Ημέρα αυτοοργάνωσης για όλα τα κινήματα που αγωνίζονται για τη γη και την ελευθερία καθώς και για τη διεκδίκηση ελεύθερων χώρων τέχνης και πολιτισμού, όπως το ιστορικό κτίριο του Θεάτρου Εμπρός, το οποίο έπειτα από 10 χρόνια ελεύθερης έκφρασης και δημιουργικών συναντήσεων, είδαμε να εκκενώνεται και να τσιμεντώνεται, επίσημη πια πολιτική επιλογή της κυβέρνησης.
Στηρίζουμε τον αγώνα των τοπικών κοινωνιών από τις Σκουριές Χαλκιδικής ως την Κρήτη και από την Ικαρία έως την Κέρκυρα και καλούμε σε δημόσια ανοιχτή συγκέντρωση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών κινημάτων.
Διεκδικούμε έναν κόσμο που διατηρεί ζωντανά τα οικοσυστήματα και σέβεται όλα τα έμβια όντα που κατοικούν σε αυτά, διεκδικούμε έναν κόσμο που να μας χωρά όλες και όλους.
Διεκδικούμε τους δημόσιους χώρους με συνελεύσεις γειτονιάς και αντιστεκόμαστε στη στρατιωτικοποίηση της κοινωνίας και την επίθεση στους αγώνες και τα όνειρά μας.
Θέλουμε διαβούλευση σε ό,τι μας αφορά, θέλουμε να συναποφασίζουμε για τις ζωές μας!
Υπερασπιζόμαστε το μέλλον μας από τον καταστροφικό τρόπο ζωής μας, αναζητώντας μια ισορροπία μεταξύ ανθρώπου και Φύσης.
5 Ιουνίου Yπερασπιζόμαστε τη Γη.
Poster: Skafandro
Το κάλεσμα υπογράφουν οι συλλογικότητες:
Support Earth
Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Nosotros-Free Social Center Nosotros
ΡεμΑττική
Αυτενέργεια – Πολιτική συλλογικότητα
Πρωτοβουλία ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή
Support ART Workers
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ
Μας σκάβουν τον λάκκο
Erimitis
ΟΧΙ στον βωξίτη και τις ανεμογεννήτριες στα Γεράνεια Όρη
Βοτανικός Κήπος Πετρούπολης
SAVE Υμηττός

5 Ιούνη 2021 – Ημέρα περιβάλλοντος. ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ, ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ! | Σύνταγμα στις 16.00

H πρόσφατη πυρκαγιά, που κατέκαψε 75.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων στα Γεράνεια Όρη, ολοκληρώνοντας την περιβαλλοντική καταστροφή που άφησε πίσω της η πυρκαγιά του 2018, ήρθε να μας θυμίσει με αποκαλυπτικό τρόπο ποια είναι η τύχη των βουνών, των δασών και της φύσης γενικότερα στον χρεωκοπημένο κόσμο του κράτους και του καπιταλισμού και τι προοιωνίζεται για αυτήν στο μέλλον: λεηλασία και καταστροφή! Και καθόλου τυχαία, μετά την πυρκαγιά ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για τη συνέχιση της καταστροφής με άλλα μέσα, τις μηχανές της ανάπτυξης, καθώς τα Γεράνεια είναι ο τόπος που προορίζεται για μπίζνες (Μυτιληναίος, Terna, κ.ά) κι όπου γίνονται σχεδιασμοί για εγκατάσταση βιομηχανικών εγκαταστάσεων από γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες καθώς επίσης για εξορύξεις βωξίτη. Αποκαλυπτικές για την εγκληματική στάση του κράτους, με την ουσιαστική εγκατάλειψη των δασών στην καταστροφή των πυρκαγιών και την παραχώρηση των ορεινών όγκων στις επιχειρηματικές μπίζνες, είναι και η δήλωση αποποίησης ευθυνών για τα Γεράνεια του ανεκδιήγητου γραμματέα πολιτικής προστασίας Ν. Χαρδαλιά «μας έλειψαν 29 εναέρια μέσα»(!), η νομοθεσία που επιτρέπει βιομηχανικές εγκαταστάσεις σε προστατευόμενες, υποτίθεται, περιοχές της φύσης -όπως και σε καμένες περιοχές όπου η αναδάσωση θα έπρεπε να είναι απόλυτη προτεραιότητα-, καθώς και η κυνική δήλωση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη: «Κάποια στιγμή το δάσος θα καεί, οπότε καλά κάνουμε και το χτίζουμε»!!!

Το κρατικό και καπιταλιστικό σύστημα μέσα στη βαθιά κρίση και σήψη του (κρίση οικονομική, κοινωνική, υγειονομική, περιβαλλοντική, και εντέλει αξιακή και κρίση νοήματος της ζωής) επιτίθεται με ολοένα και μεγαλύτερη σφοδρότητα στη φύση και την κοινωνία, λεηλατώντας τόσο τους φυσικούς πόρους όσο και τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο από τη χειρωνακτική και διανοητική εργασία. Οι καπιταλιστικοί σχεδιασμοί για ενεργειακούς αγωγούς, εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών «πάρκων» και εξορύξεις, η δημιουργία φαραωνικών φραγμάτων, η υφαρπαγή των νερών για τα επιχειρηματικά και βιομηχανικά συμφέροντα, η εμπορευματοποίηση των στοιχειωδών ανθρώπινων αναγκών, η αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων εν μέσω πανδημίας, το μόνο που υπόσχονται είναι καταστολή κι ανελευθερία, αρρώστιες, ανέχεια και εξαθλίωση, περιβαλλοντικές κι ανθρωπιστικές καταστροφές, ρήμαγμα τοπικών κοινωνιών, αποκλεισμούς κι εκτοπισμούς των φτωχών.
Τα πολιτικά και οικονομικά αφεντικά, ως νέοι κονκισταδόροι, επιχειρούν να κατακτήσουν νέα εδάφη: κάθε σπιθαμή γης, κάθε βουνό, κάθε ποτάμι, κάθε θάλασσα, κάθε νησί, αποτελούν μια ακόμα ευκαιρία για καπιταλιστική κερδοφορία με στόχο τη διαιώνιση της παρασιτικής ύπαρξης του κράτους και του κεφάλαιου σε βάρος της φύσης και της κοινωνίας. Και καθώς κάθε ίχνος προσδοκίας μέσα στη δυστοπία που ζούμε καταρρέει, αυτός ο στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνον με την εξαπάτηση και τον εκφοβισμό: την μιντιακή προπαγάνδα των αργυρώνητων λακέδων και την ωμή βία των μισθοφορικών συμμοριών του κράτους και του κεφάλαιου, που ελέγχουν και λυμαίνονται ανηλεώς τους φυσικούς και τους ανθρώπινους πόρους επιφέροντας με φρενήρη ρυθμό ανυπολόγιστα δεινά από άκρη σε άκρη του πλανήτη.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αυτή η επιθετικότητα αφενός μεν αποτυπώνεται στον πρόσφατο αντιπεριβαλλοντικό νόμο ο οποίος, μεταξύ άλλων, προβλέπει κατεπείγουσες διαδικασίες για την αδειοδότηση και υλοποίηση επενδυτικών έργων, ουσιαστική κατάργηση των προστατευόμενων περιοχών NATURA, παράκαμψη κι αγνόηση της βούλησης των τοπικών κοινωνιών, εν λευκώ διενέργεια ερευνητικών εργασιών για εξόρυξη υδρογονανθράκων σε περιοχές με ιδιαίτερη σεισμική δραστηριότητα∙ αφετέρου δε εκφράζεται με τις απειλές και την καταστολή των τοπικών αντιστάσεων, όπως συνέβη με τις μηνύσεις του μαφιόζου δημάρχου Βόλου, Α. Μπέου, σε βάρος των κατοίκων των Σταγιατών στο Πήλιο, που αγωνίζονται να σώσουν τις πηγές του χωριού τους και έχουν προχωρήσει σε μορφές αυτοοργάνωσης με την ανάδειξη της γενικής συνέλευσης σε όργανό της συλλογικής τους βούλησης, και όπως συνέβη στην Τήνο (20 Μάη ’20 ), όπου στάλθηκαν ΜΑΤ για να χτυπήσουν τους κατοίκους που αγωνίζονταν ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα χωριά τους, μπλοκάροντας τα μηχανήματα της εταιρείας.
Να σημειωθεί ότι η εγκατάσταση των επιδοτούμενων βιομηχανικών αιολικών «πάρκων» σε όλη σχεδόν τη χώρα κατέχει περίοπτη θέση στα ευρύτερα επενδυτικά σχέδια για το νέο θαυμαστό κόσμο που μας υπόσχονται κράτος και αφεντικά, στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης» των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που απλώς έρχονται για να συμπληρώσουν τις παραδοσιακές μορφές παραγωγής ενέργειας και, περιβαλλόμενα το μανδύα της οικολογικής ευαισθησίας, να μολύνουν και να καταστρέψουν το περιβάλλον στα βουνά και τα νησιά με την κατασκευή των απαιτούμενων υποδομών. Κι αυτό μολονότι έχει αποδειχθεί ότι τέτοιου είδους εγκαταστάσεις είναι εξαιρετικά δαπανηρές και καταστροφικές (με μεγάλο ενεργειακό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος) για να παραχθεί ένα περιορισμένο ποσοστό ενέργειας. Τι σημασία έχει; Οι μόνες αξίες που υπάρχουν στον καπιταλισμό είναι οι χρηματιστηριακές και οι αξίες των εμπορευμάτων και εκείνο που έχει σημασία είναι να κινούνται κεφάλαια, να γίνονται μπίζνες που αποφέρουν κέρδη στις εταιρείες, οι οποίες αποδεδειγμένα αυτό που τελικά θα αφήσουν πίσω τους είναι αφανισμένα χωριά και φυσικά οικοσυστήματα, ρημαγμένα βουνά με σεληνιακά τοπία και κορυφογραμμές νεκροταφεία άχρηστων ανεμογεννητριών και τοξικών αποβλήτων.

Σε ό,τι αφορά την ηπειρωτική Ελλάδα, η Πίνδος και πλήθος ορεινών συγκροτημάτων (Βαρνούντας, Γράμμος, Βασιλίτσα, Άγραφα, Οίτη κ.ά.) έχουν μπει στο στόχαστρο των επενδυτικών σχεδιασμών (ανεμογεννήτριες, φράγματα, εξορύξεις) που θα αλλοιώσουν ανεπανόρθωτα τα φυσικά τοπία, θα αφανίσουν μεγάλο μέρος των δασών και των οικοσυστημάτων και θα ρημάξουν χωριά. Έτσι, για παράδειγμα, στην επαπειλούμενη καταστροφή της ορεινής κοιλάδας του Αχελώου στην Πίνδο, με τα φαραωνικών διαστάσεων έργα έμφραξης του ποταμού (στη Μεσοχώρα και τη Συκιά) για τη μετατροπή του σε διαδοχικές τεχνητές λίμνες και εκτροπής του στη Θεσσαλία μέσα από μια γιγαντιαία σήραγγα, έρχεται να προστεθεί και η σχεδιαζόμενη «πράσινη» ανάπτυξη των βουνών της περιοχής του Ασπροπόταμου με την εγκατάσταση γιγαντιαίων ανεμογεννητριών στις κορυφογραμμές τους.
Αυτά τα αντικοινωνικά και αντιπεριβαλλοντικά σχέδια για τη μετατροπή της N. Πίνδου σε πεδίο καπιταλιστικών επιχειρήσεων για την αρπαγή, τη συγκεντροποίηση και την εμπορευματοποίηση του νερού καθώς και εγκατάστασης βιομηχανικών αιολικών «πάρκων» στις βουνοκορφές, όπως επίσης και πλήθος άλλων σχεδιασμών και κατασκευαστικών έργων σε πολλούς ορεινούς όγκους και νησιά για εγκατάσταση αιολικών «πάρκων» και εξορύξεων, χερσαίων και υποθαλάσσιων, προκαλούν όλο και περισσότερο κοινωνική αφύπνιση και συναντούν αντιστάσεις των τοπικών κοινωνιών: μετά τους κατοίκους της Μεσοχώρας που αγωνίζονται 35 χρόνια για τη διάσωση του χωριού τους και του Αχελώου, καθώς επίσης τους κατοίκους της Β. Α. Χαλκιδικής, που αγωνίζονται ενάντια στην καταστροφή του όρους Κάκκαβος και των χωριών τους, πλήθος αντιστάσεων και κινητοποιήσεων ξεπηδούν, στα Άγραφα και τις Σταγιάτες, σε πόλεις και χωριά στην ηπειρωτική χώρα, την Κρήτη και τα νησιά, για την υπεράσπιση των τόπων και των φυσικών πόρων τους, που απειλούνται άμεσα.

Απ’ τη μεριά μας, ως αγωνιζόμενοι/ες ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και στην ιεραρχική-ταξική οργάνωση της κοινωνίας, δεν θα μπορούσαμε να μην αγωνιζόμαστε και για την υπεράσπιση της φύσης στο πλευρό όσων αντιστέκονται στην λεηλασία και την καταστροφή της, εφόσον ο πόλεμος που διεξάγεται σε βάρος της φύσης στο όνομα της ανάπτυξης από το κράτος και το κεφάλαιο, δεν είναι άλλος από αυτόν που διεξάγεται σε βάρος της ίδιας της κοινωνίας: ο πόλεμος των πλουσίων ενάντια στους φτωχούς, των αφεντικών ενάντια στους εργαζόμενους, των εξουσιαστών ενάντια στους εξουσιαζόμενους που διαφεντεύουν τη ζωή τους.
Ως τέτοιοι, αναρχικοί κοινωνικοί αγωνιστές, είμαστε πάντα παρόντες στους αγώνες για την προάσπιση του φυσικού κόσμου και των τοπικών κοινωνιών που αντιστέκονται, από τον αγώνα στα χωριά του Πηλίου για τη διάσωση των τοπικών πηγών και τον αγώνα στη ΒΑ Χαλκιδική ενάντια στα μεταλλεία χρυσού, μέχρι τον αγώνα ενάντια στην λεηλασία της Πάρνηθας και τον αγώνα ενάντια στα φράγματα και την εκτροπή του Αχελώου, αλληλέγγυοι σε κάθε αγώνα που αντιπαρατίθεται στα εγκληματικά σχέδια του κράτους και του κεφάλαιου.
Κι αυτό στην κατεύθυνση άμεσης σύνδεσης του περιβαλλοντικού με το ευρύτερο κοινωνικό ζήτημα και το πρόταγμα δημιουργίας μιας νέας κοινωνίας ισότητας, δικαιοσύνης κι ελευθερίας. Διότι αποτελεί αυταπάτη να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να διασώσει τον φυσικό κόσμο αποδεχόμενος ταυτόχρονα το ιεραρχικό κι εκμεταλλευτικό πολιτικοοικονομικό σύστημα που τον καταστρέφει.
Αν θέλουμε να υπερασπίσουμε τον φυσικό κόσμο οικοδομώντας μια άλλη σχέση ισορροπημένης κι ορθολογικής συνύπαρξης μαζί του, είναι αναγκαίο να οικοδομήσουμε μια νέα κοινωνία. Ανατρέποντας την κυρίαρχη σήμερα κρατική και καπιταλιστική οργάνωση της κοινωνίας που οδηγεί σε αλλεπάλληλες καταστροφές και στον όλεθρο τον φυσικό κόσμο και την ανθρωπότητα.

Φέτος το καλοκαίρι, περιμένοντας και στην Ελλάδα την επίσκεψη των Ζαπατίστας από τις εξεγερμένες κοινότητες της Τσιάπας, δυναμώνουμε την αλληλεγγύη και τους αγώνες μας για τη Ζωή, τη Γη και την Ελευθερία!

Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ – ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!

Πρωτοβουλία Αγώνα για τη Γη και την Ελευθερία, 3 Ιούνη 2021

ΔΙΗΜΕΡΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ, 3-4 Ιούλη 2021

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΓΩΝΑ ΣΤΟΝ ΑΧΕΛΩΟ, Μεσοχώρα Τρικάλων, 13-15 Αυγούστου 2021
Κατασκήνωση στις όχθες του ποταμού, εκδηλώσεις στην πλατεία του χωριού, πορεία στο φράγμα

ΟΛΕΣ & ΟΛΟΙ στη ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ & ΠΟΡΕΙΑ για την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Σάββατο 5/6 στις 6.00 μμ, πλατεία Συντάγματος
Η ανεξέλεγκτη βιομηχανική παραγωγή ρυπαίνει τον αέρα, το έδαφος, τις θάλασσες, τα υπόγεια νερά. Τόνοι πλαστικού καταστρέφουν τη θαλάσσια ζωή. Ο αέρας που ανασαίνουμε είναι όλο και πιο πνιγηρός, εξαιτίας των τρόπων διαχείρισης των απορριμμάτων από κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις που δρουν στον κλάδο. Η διαχείριση των απορριμμάτων μέσω φαραωνικών έργων, με το θάψιμο και την καύση ως κύριες επιλεγμένες μεθόδους, αποτελεί ένα ακόμα κραυγαλέο παράδειγμα για το πως το σύστημα επιδιώκοντας την μεγιστοποίηση των κερδών των «επενδυτών» εξαιτίας και του τρόπου της εμπορευματοποιημένης παραγωγής, δημιουργεί ένα τεράστιο οικολογικό και περιβαλλοντικό πρόβλημα. Η υγεία, η ζωή των ανθρώπων και το περιβάλλον γίνονται θυσία στο βωμό της “ανάπτυξης” και του κέρδους.
Η «ανάπτυξη» τους θυσιάζει κάθε ελεύθερο χώρο, καταστρέφει δάση, λίμνες, ποτάμια για μεγάλα βιομηχανικά έργα, εγκατάσταση ανεμογεννητριών, αυτοκινητόδρομους, οικοδόμηση, κλπ. Η μέση θερμοκρασία ανεβαίνει με επιπτώσεις στη χλωρίδα, την πανίδα, την ίδια τη φυσιολογική συνέχιση της ζωής.
Ο προσανατολισμός στους «νόμους της αγοράς», στην υποβάθμιση των δημόσιων συστημάτων προστασίας της φύσης, στην εντατική και εκτατική εκμετάλλευση της, στην επίτευξη του μέγιστου κέρδους χωρίς όρια, έχει τραγικές συνέπειες.
Αποτέλεσμα οι δασικές πυρκαγιές να ξεσπούν όλο και πιο συχνά, να μαίνονται για μέρες και να προξενούν τεράστιες οικολογικές καταστροφές, αφού δεν διατίθενται, μέσα, προσωπικό, υποδομές για την προστασία των δασών, μιας και δεν αποφέρει κέρδος για τους κρατούντες. Χαρακτηριστικό η τελευταία πυρκαγιά στα Γεράνεια που αφάνισε 70.000 στρέμματα δάσους με ανεπανόρθωτες επιπτώσεις. Οι πλημμύρες είναι όλο και πιο συχνές και καταστροφικές. Ενώ, σε άλλα μέρη η ξηρασία στερεί την απαραίτητη τροφή, προκαλώντας ακόμα και οικολογική μετανάστευση.
Η προστασία της φύσης αποτελεί για το σύστημα, μόνο διαφημιστικό σλόγκαν με ψευδεπίγραφους τίτλους του στυλ «πράσινη ανάπτυξη», «κυκλική οικονομία», κλπ.
Οι συνέπειες είναι όλο και πιο δραματικές για τις συνθήκες διαβίωσης με την καταστροφή της φύσης. Αλλά όχι μόνο. Η πανδημία απέδειξε ότι η εγκληματική λεηλασία των δασών, η καταστροφή των οικοσυστημάτων, η εξάπλωση της βιομηχανικής κτηνοτροφίας, η έλλειψη σεβασμού στην φύση και η ανεξέλεγκτη εκμετάλλευσή της υποσκάπτουν και την ίδια την ύπαρξη της ζωής.
Όλες οι Κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν εγκληματικές ευθύνες για την πολιτική που ασκούν και θυσιάζει φύση και ζωή στο βωμό των οικονομικών συμφερόντων.
Ας πούμε φτάνει ως εδώ. Ας κάνουμε την ανησυχία μας κινητήρια δύναμη.
Ας αγωνιστούμε ενάντια στης φύσης τη λεηλασία
Να προστατεύσουμε τη ζωή μας και το περιβάλλον από τη κερδοσκοπία
Πρωτοβουλία σωματείων, συλλογικοτήτων, αγωνιστ(ρι)ών Αττικής ενάντια στο θάψιμο και την καύση απορριμμάτων
mail: [email protected].com, fb:Πρωτοβουλία Αττικής ενάντια στο θάψιμο και την καύση απορριμμάτων

Η πορεία από το Σύνταγμα θα καταλήξει σε συναυλία Support Earth για την Μητέρα Γη στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο ΕΜΠΡΟΣ

2η Εβδομάδα δράσεων υπεράσπισης 31/5-6/6

ΣΑΒΒΑΤΟ 5/6
Ημέρα συνάντησης του Εμπρός με τα οικολογικά και περιβαλλοντικά κινήματα. Εδώ και πολλά χρόνια με την διοργάνωση ενός πολύ μεγάλου αριθμού ενημερωτικών εκδηλώσεων και την συμμετοχή μας στους οικολογικούς αγώνες στηρίζουμε τα περιβαλλοντικά τοπικά κινήματα σε όλες τις γωνιές του κόσμου ενάντια στην καπιταλιστική ληστρική λαίλαπα που καταστρέφει τα χωριά και τα δάση, τα ποτάμια και τους ωκεανούς, όλα τα έμβια όντα και τη ζωή μας.

ώρα 15.30
ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ – Συμμετοχή στο κάλεσμα του οικολογικού κινήματος Support Earth για τον αγωνιστικό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος και στις 20.30 πορεία υπεράσπισης και στήριξης του Εμπρός από τα περιβαλλοντικά κινήματα- προς το θέατρο

ώρα 21.00
Πλατεία Εμπρός
ΣΥΝΑΥΛΙΑ Support Earth για την Μητέρα Γη
Αδέσποτες Σκύλες
Los Tre
Hippomaniacs
Μαντάρες


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ολοήμερο δράσεων στη γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου – Πάρκο Τσέπης

Το πρόγραμμα του 2ου Πικ Νικ για την Αποανάπτυξη:

Ολοήμερη έκθεση: Nonsense Literature: Αναρτημένα μικρά πεζά για την αποανάπτυξη από τα Περιμυθιάσματα.

11:00 – 15:00: Κατασκευή Τίκο & Παιχνίδια του Κόσμου από το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας / SelfHelp Promotion Program 

13:00 – 14:00: Φυτέματα στο Πάρκο Τσέπης για μικρά και μεγάλα παιδιά

13:00 – 14:00: Συνάντηση για την δημιουργία ομάδας για την αποανάπτυξη στην Θεσσαλονίκη

14:00 – 17:30: Συλλογική κουζίνα [φέρνουμε πιάτα και ποτήρια και μοιραζόμαστε το φαγητό μας

16:00 – 17:30: Συζήτηση: Η εμπειρία των Δικτύων Αλληλοβοήθειας μέσα στην Πανδημία

17:30 – 20:00: Επαληθεύσεις κενών δενδροδόχων από το δεντρί project

18:30 – 20:30: World Café & Βιωματικό Εργαστήριο: Μαθαίνοντας για την Αποανάπτυξη

21:00 – 23:00: Προβολή ταινίας: Η Ναυσικά της Κοιλάδας των Ανέμων

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ  συλλόγων, σωματείων και φορέων κατά της καύσης απορριμμάτων RDFSRF στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης

  Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

 Σάββατο 5 Ιουνίου 10:30πμ

στην πλατεία Ελευθερίας – Ηλιούπολη

Θα προηγηθεί συγκέντρωση 10:00 πμ στο πάρκο στη Μουσών στον Εύοσμο (πίσω από τη ΔΕΗ) και αυτοκινητοπομπή στους δρόμους του Κορδελιού και του Ευόσμου,  από τη ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ σωματείων και φορέων ενάντια στη ΔΥΣΟΣΜΙΑ – ΡΥΠΑΝΣΗ από τα ΕΛ.ΠΕ.

όλοι στη συγκέντρωση

να εκφράσουμε το θυμό μας για το  επώδυνο, διαρκές και επιδεινούμενο έγκλημα με κριτήριο τα κέρδη των λίγων  και με θύματα  τον αέρα, τη γη και το νερό τα συστατικά δηλαδή που κάνουν δυνατή τη ζωή στον πλανήτη μας.

να βροντοφωνάξουμε:

  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
  • ΟΧΙ στις Μ.Ε.Α. για την παραγωγή SRFRDF
  • ΟΧΙ στην ρύπανση από τα ΕΛ.ΠΕ.

Καλούμε τα μέλη των συλλόγων, σωματείων, φορέων, όλους τους συμπολίτες μας, ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες να συμμετέχουν στην εκδήλωσης μας.

Η  Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος είναι μέρα αγώνα  και διεκδίκησης απέναντι στις αιτίες που προκαλούν την καταστροφή του περιβάλλοντος.


ΓΙΑΝΝΙΝΑ 12:00 Περιφέρεια Ηπείρου

ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ / ΠΟΡΕΙΑ 5-06-2021 ΣΤΙΣ 12ΜΜ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

Ήδη εδώ και μία εικοσαετία, οικολογικά κινήματα, οργανώσεις, επιστήμονες και φορείς παντός είδους επιμένουν ότι οδεύουμε προς την πλήρη καταστροφή του οικοσυστήματος του πλανήτη. Φυσικά, δεν υπάρχει άλλος πλανήτης που θα μπορούσε να φιλοξενήσει την ανθρώπινη αλαζονεία και ματαιοδοξία, ούτε και κάποιο επιστημονικό – τεχνολογικό επίτευγμα που να εξασφαλίζει ανάκαμψη του φυσικού πλούτου πριν να είναι πολύ αργά, καθώς οι φυσικοί πόροι είναι πεπερασμένοι. Αντιθέτως, παρά την μαζικότητα των αντιδράσεων και των αντιστάσεων της πλειονότητας των κοινωνιών, τα κράτη και το κεφάλαιο σχεδιάζουν το μέλλον όλων μας, σαρώνοντας στο πέρασμά τους ολόκληρες περιοχές, κοινότητες, βουνά, θάλασσες, ποτάμια κλπ, προκαλώντας ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα, ερημοποίηση και αλλαγή των χρήσεων γης. Ο καπιταλισμός, ιστορικά έχει συνδεθεί με τη λογική της προόδου και της απεριόριστης ανάπτυξης. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι το κεφάλαιο θα πρέπει να επινοεί διαρκώς νέους τρόπους για να αναπαράγεται, εκμεταλλευόμενο κάθε διαθέσιμο πόρο, κάθε σπιθαμή γης. Ήδη η ανάπτυξη έχει φτάσει τον πλανήτη και τους ανθρώπους στα όριά τους. Παρόλα αυτά, το κεφάλαιο συνεχίζει να περιφράσσει, να υφαρπάζει, να ιδιωτικοποιεί και να καταστρέφει τα κοινά αγαθά και τις κοινότητες, πραγματοποιώντας μία τυφλή κούρσα που οδηγεί απευθείας στον γκρεμό. Τα τελευταία χρόνια, έχει επινοηθεί μάλιστα και η ετικέτα της «πράσινης ανάπτυξης», ώστε να φανεί ότι το κεφάλαιο ευθυγραμμίζεται με τις ανησυχίες των ανθρώπων. Ωστόσο, η λεγόμενη «πράσινη ενέργεια» δεν είναι τίποτε άλλο παρά η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων με διαφορετικό περιτύλιγμα. Οι εταιρίες που αναλαμβάνουν να επενδύσουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα κοιτάξουν και κοιτάζουν ήδη πάνω από όλα τι είναι πιο κερδοφόρο για τις ίδιες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ισπανική εταιρία πετρελαιοειδών Repsol, η οποία έχει εμπλακεί σε μία σειρά από οικολογικές καταστροφές και η οποία εγκαταλείπει σιγά σιγά τις εξορύξεις, όπως και την επένδυση της Ηπείρου, με σκοπό να κάνει «πράσινη» στροφή.

Πριν έναν χρόνο, εν μέσω αυστηρού lockdown, η ελληνική κυβέρνηση, διά χειρός Χατζηδάκη, που είναι ο άνθρωπος για όλες τις βρώμικες δουλειές, ψήφισε το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο, το οποίο καταργεί την προστασία των περιοχών Natura 2000 και ανοίγει το δρόμο για ιδιωτικοποίηση ακόμα και των πιο άγριων και δύσβατων περιοχών της χώρας. Μέσα σε ένα τέτοιο τοπίο, το κράτος βρίσκεται μετέωρο ανάμεσα, από τη μία πλευρά στην υπεράσπιση των καταστροφικών επενδύσεων εξορύξεων υδρογονανθράκων, οι οποίες αποτελούν εφαλτήριο διακρατικών εντάσεων και συγκρούσεων με την γειτονική Τουρκία και ως τέτοιες χρησιμοποιούνται και από την άλλη, στην ενίσχυση των βιομηχανικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που αποτελούν και τη νέα στρατηγική επενδύσεων που προωθείται από την κυβέρνηση Μπάιντεν στην Αμερική. Εν τέλει, με τη λογική «ό,τι βρέξει ας κατεβάσει», το ελληνικό κράτος επιδιώκει να εμπλακεί σε αυτήν την μεταβατική παγκόσμια φάση, μετατρέποντας την χώρα σε ενεργειακό κόμβο :

Ανεμογεννήτριες σε κάθε βουνοκορφή, φράγματα στα ποτάμια, εξορύξεις παντός είδους, μονάδες καύσης βιορευστών. Βέβαια, αν όλα αυτά λειτουργήσουν, η παραγόμενη ενέργεια θα είναι πολλές φορές μεγαλύτερη από τις πραγματικές ανάγκες της επικράτειας. Επανέρχεται, λοιπόν συνεχώς η διερώτηση «Ενέργεια για τι και για ποιον;». Διότι, ζώντας στην Ήπειρο, δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι ακριβώς θα κερδίσει η περιοχή αν η ομορφιά και ο φυσικός της πλούτος θυσιαστούν στο βωμό του κέρδους των εταιριών. Ήδη η ύπαιθρος της Ηπείρου ερημοποιήθηκε σχεδόν ολόκληρη, μετατρεπόμενη σταδιακά σε τουριστικό θεματικό πάρκο. Δεν μπορούμε, όμως να αφήσουμε τη σχεδιαζόμενη καταστροφή των βουνοκορφών της, των ποταμιών της, των δασών της και των πρωτογενών δραστηριοτήτων των ανθρώπων της. Θέλουμε να αποφασίζουν οι κοινωνίες με αμεσοδημοκρατικό και οριζόντιο τρόπο για τις ανάγκες τους και όχι οι πολιτικοί φορείς και οι εταιρίες με βάση τα συμφέροντά τους, για τον απλούστατο λόγο ότι η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Να θυμίσουμε ότι το 2014, ο τότε πρωθυπουργός Σαμαράς εξήγγειλε τις εξορύξεις υδρογονανθράκων με διθυράμβους λόγω των δισεκατομμυρίων που θα έφερναν στα δημόσια ταμεία και ο Σύριζα μετέπειτα υπέγραψε τις συμβάσεις, ενώ αρχικά τασσόταν ενάντια. Εν έτει 2021 με μηδενικό αποθεματικό, τα δημόσια ταμεία δωρίζουν ουσιαστικά 70 και πλέον εκατομμύρια στην Energean oil & gas, με σκοπό να συνεχίσει να βγάζει πετρέλαιο στον Πρίνο της Καβάλας. Αντίστοιχα, ο περιφερειάρχης Καχριμάνης και οι τοπικοί δήμαρχοι τάσσονται κατά των αιολικών πάρκων γιατί θα καταστρέψουν τα βουνά μας, αλλά τάσσονται υπέρ των εξορύξεων πετρελαίου επειδή θα φέρουν ανάπτυξη και κέρδη για όλους μας !!! Δεν τίθεται, λοιπόν κανένα θέμα εμπιστοσύνης στις πολιτικές ούτε των κρατικών ούτε των τοπικών φορέων, γιατί απλούστατα γνώμονας γι’ αυτούς είναι τα κέρδη και τα διαρθρωμένα κάθε φορά συμφέροντα που πρέπει να υπερασπιστούν. Για μας, όμως η φύση και η κοινωνία πρέπει να μπαίνουν πάντοτε πάνω από τα κέρδη τους, γιατί είναι ο μόνος δρόμος για να εξασφαλίσουμε τη γη, τη ζωή και την ελευθερία όλων.

Για όλους αυτούς τους λόγους, καλούμε σε συγκέντρωση – πορεία την 5η Ιουνίου 2021, επ’ αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, ημέρα Σάββατο και ώρα 12.00 μμ μπροστά στην Περιφέρεια Ηπείρου, για να διαδηλώσουμε μαζικά την αντίθεσή μας στην καταστροφή του τόπου μας.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ (Συνέλευση κάθε Τετάρτη στις 8 μμ στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Αλιμούρα – Αραβαντινού 6 εντός στοάς)


ΛΙΒΑΔΕΙΑ 12:00 Κεντρική πλατεία

Παμβοιωτική κινητοποίηση ενάντια στην πράσινη ανάπτυξη

Η ΣΦΗΝΑ (μέλος του Δικτύου Βοιωτών ) ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ και σας προσκαλεί το

ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ – στην ΠΑΜΒΟΙΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

O ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ

σε ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, μονάδες φυσικού αερίου

που «ρημάζουν» βουνά και κάμπους στο βωμό του κέρδους

ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ στις 12 το μεσημέρι

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

ΠΑΜΒΟΙΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ – ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΠΟΡΕΙΕΣ

με κατάληξη και πορεία στη Λιβαδειά

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΚΗΣ ΓΗΣ

Είναι κοινή διαπίστωση πως η Στερεά Ελλάδα και ειδικότερα η Βοιωτία έχουν μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε «ενεργειακό κέντρο» της χώρας. Έξι (6) μονάδες φυσικού αερίου, περισσότερα από 800 ΜW γιγάντιων αιολικών και χιλιάδες στρέμματα φωτοβολταϊκών έχουν αλλάξει ριζικά το φυσικό τοπίο της βοιωτικής γης. Όπου και να στρέψει κανείς το βλέμμα του βλέπει τα απειλητικά φτερά των ανεμογεννητριών, τις γυάλινες επιφάνειες των Φ/Β ή τα φουγάρα των μονάδων Φ/Α.

Ο πρόσφατος κύκλος αιτήσεων για άδεια παραγωγής ΑΠΕ, μόνο τον Δεκέμβριο 2020, περιλαμβάνει για τη Βοιωτία νέα έργα 1.200 ΜW σε Α/Γ, 1.000 MW σε Φ/Β και 32 ΜW σε μονάδες ΣΗΘΥΑ (συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας). Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τη βοιωτική γη εάν αφήσουμε να πραγματοποιηθούν αυτές οι νέες εγκαταστάσεις.

Μήπως αυτός ο καταιγισμός ενεργειακών επενδύσεων προσφέρει κάποιο όφελος στον βοιωτικό λαό; Μήπως βλέπουμε το κόστος της ενέργειας να μειώνεται; Μήπως οι παραδοσιακές τοπικές οικονομικές δραστηριότητες στη γεωργία, την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία, τον αγροτουρισμό κ.λπ. ενισχύονται; Μήπως το φυσικό, πολιτισμικό και ιστορικό-αρχαιολογικό περιβάλλον αναδεικνύονται; Μήπως μειώνεται η ανεργία; Μήπως τα πενιχρά «αντισταθμιστικά» ισοφαρίζουν τη μόνιμη καταστροφή που επιφέρουν οι λεγόμενες «πράσινες επενδύσεις» στον τόπο μας;

Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν συμβαίνει. Οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι κερδοσκόποι των ΑΠΕ, οι οποίοι, με το πρόσχημα της καταπολέμησης του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής, επιβάλλουν ένα μοντέλο αξιοποίησης των ΑΠΕ (και της ενέργειας γενικά) με μοναδικό κριτήριο το επιχειρηματικό κέρδος, μέσα από ένα δαιδαλώδες σύστημα επιδοτήσεων, εγγυημένων τιμών και δωρεάν εκμετάλλευσης δημόσιας γης. H πρωτοφανής οικολογική καταστροφή που εξελίσσεται θα επιδεινώσει μεταξύ άλλων και το κλίμα.

Ακόμη και οι τοπικοί άρχοντες -δήμαρχοι και περιφέρεια- άρχισαν να αναγνωρίζουν το μέγεθος της καταστροφής που συντελείται. Αφού για δεκαετίες γνωμοδοτούσαν θετικά σε οποιοδήποτε έργο τους ζητήθηκε, χωρίς καμία αντίσταση, τώρα ψελλίζουν «για την ανάγκη νέου Χωροταξικού για τις ΑΠΕ», για «αύξηση των ανταποδοτικών τελών, και διεκδίκηση αποφασιστικών αρμοδιοτήτων», χωρίς ούτε για αστείο, βέβαια, να αμφισβητούν το συνολικό ενεργειακό μοντέλο ανάπτυξης («πράσινης» ή μη).

Δεν τους εμπιστευόμαστε! Οργανώνουμε τις αντιστάσεις μας, σε κάθε τόπο ξεχωριστά. Συνενώνουμε τις δυνάμεις σε όλο τον νομό. Διεκδικούμε ανυποχώρητα το σταμάτημα της καταστροφής του τόπου μας.

ΚΑΜΙΑ ΝΕΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ» ΤΥΠΟΥ ΣΤΗ ΒΟΙΩΤΙΑ

ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΗΣ ΔΗΘΕΝ «ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ

ΔΙΚΤΥΟ ΒΟΙΩΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ «ΠΑΡΟΞΥΣΜΟ»

Μοιραστείτε το άρθρο