Ολοήμερο δράσεων στη γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου – Πάρκο Τσέπης

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα  αποανάπτυξης διοργανώνεται ολοήμερο Πικ Νικ στο Πάρκο Τσέπης (Ιωάννου Μιχαήλ και Αγαπηνού)  στις 5 Ιουνίου 2021.

H 5η Ιουνίου αποτελεί την παγκόσμια ημέρα δράσης για την αποανάπτυξη και όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος, θα πραγματοποιηθούν δράσεις και εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, με σκοπό να προβληθούν εναλλακτικοί τρόποι και ιδέες, που οδηγούν σε μία κοινωνία με περισσότερη περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική δικαιοσύνη.

Θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα: Mια καλή ζωή για όλες και όλους είναι εφικτή!

Για φέτος η θεματική της ημέρας είναι η Φροντίδα.

Η πανδημία όχι μόνο μας ανάγκασε να ξανασκεφτούμε αρκετά πράγματα γύρω από την καθημερινότητα της πόλης: τους δημόσιους χώρους, την φυσική και ψυχική υγεία, την εργασία, την αλληλοβοήθεια και την τοπική οργάνωση, αλλά κατέστησε πιο εμφανές αυτό που το Φεμινιστικό κίνημα υποστηρίζει εδώ και πολύ καιρό: η καλλιέργεια της φροντίδας αποτελεί το θεμέλιο της οικονομίας και της κοινωνίας μας.

Η φροντίδα δεν περιορίζεται μόνο μέσα στο σπίτι και δεν παρέχεται αποκλειστικά μέσα από την αγορά ή το κράτος αλλά αποτελεί ένα κοινοτικό και οικολογικό έργο, απαραίτητο για την ευημερία των ανθρώπων και των οικοσυστημάτων. Για να μεταμορφωθεί η κοινωνία, η φροντίδα για τον άνθρωπο και το περιβάλλον πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο του πολιτικού οράματος της αποανάπτυξης. Η τελευταία προτάσει την μείωση του οικολογικού μας αποτυπώματος και την απάρνηση της τυφλή πίστης στην αγορά, την αποδοτικότητα, τον άκρατο καταναλωτισμό και στην χωρίς όρια ανάπτυξη, αντιπροτείνοντας μικρές, τοπικές, ανοιχτές και διασυνδεδεμένες κοινότητες που φέρνουν τα μέλλοντα που θέλουν στο εδώ και το τώρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Πρωτοβουλία Γειτονιάς της Αλεξάνδρου Σβώλου, η υπό σύσταση ‘Ομάδα για την Αποανάπτυξη στη Θεσσαλονίκη’, το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας και το δεντρί πρότζεκτ σας προσκαλούμε στο Πάρκο Τσέπης το Σάββατο 5η Ιουνίου.

Όλοι και όλες μαζί θα προσπαθήσουμε να φυτέψουμε νέους σπόρους συνεργασίας και συμμετοχής που θα ανθίσουν στη μετα-πανδημική εποχή.

Το Πικ Νικ περιλαμβάνει ολοήμερες εκθέσεις φωτογραφιών, εργαστήρια, συζητήσεις, παρουσιάσεις, προβολές και συλλογική κουζίνα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της θα λειτουργεί καφέ-μπάρ οικονομικής ενίσχυσης για το Πάρκο Τσέπης.

Αυτό το Σάββατο σας περιμένουμε στο 2ο Πικ Νικ για την Αποανάπτυξη.

Το πρόγραμμα του Πικ Νικ:

Ολοήμερη έκθεση: Nonsense Literature: Αναρτημένα μικρά πεζά για την αποανάπτυξη από τα Περιμυθιάσματα.

11:00 – 15:00: Κατασκευή Τίκο & Παιχνίδια του Κόσμου από το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας / Self-Help Promotion Program 

13:00 – 14:00: Φυτέματα στο Πάρκο Τσέπης για μικρά και μεγάλα παιδιά

13:00 – 14:00: Συνάντηση για την δημιουργία ομάδας για την αποανάπτυξη στην Θεσσαλονίκη

14:00 – 17:30: Συλλογική κουζίνα [φέρνουμε πιάτα και ποτήρια και μοιραζόμαστε το φαγητό μας

16:00 – 17:30: Συζήτηση: Η εμπειρία των Δικτύων Αλληλοβοήθειας μέσα στην Πανδημία

17:30 – 20:00: Επαληθεύσεις κενών δενδροδόχων από το δεντρί project

18:30 – 20:30: World Café & Βιωματικό Εργαστήριο: Μαθαίνοντας για την Αποανάπτυξη

21:00 – 23:00: Προβολή ταινίας: Η Ναυσικά της Κοιλάδας των Ανέμων

https://www.facebook.com/events/480652903166820/?ti=cl

https://m.facebook.com/geitonia.svolou/

Μοιραστείτε το άρθρο