Κάλεσμα για δημιουργία πανελλαδικής κίνησης για την προάσπιση δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών

Καλούν την Τετάρτη 9/6 19:00 στο ανοικτό αμφιθέατρο στην πλατεία Πρωτομαγιάς.

Στη δημιουργία πανελλαδικής Κίνησης για την προάσπιση δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών καλούν με κείμενο που υπογράφουν 100 αγωνιστές και αγωνίστριες από το εργατικό και τοπικό κίνημα, νομικοί και διωκόμενοι, καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι, φοιτητές, εκπαιδευτικοί  και πανεπιστημιακοί, αγωνιστές από τη γενιά της αντίστασης και την αντιδικτατορική πάλη, ανώνυμοι και επώνυμοι που έχουν υποστεί πρόσφατα και στο παρελθόν τις βαριές συνέπειες των αντιδημοκρατικών επιθέσεων.

Η ανοικτή συζήτηση για τη δημιουργία της Πανελλαδικής Κίνησης για “τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες” θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Ιουνίου στις 7 μμ στο αμφιθεατράκι της πλατείας Πρωτομαγιάς (πλησίον δικαστηρίων) στην Αθήνα. Θα υπάρχει παράλληλα η δυνατότητα διαδικτυακής παρακολούθησης για συμμετοχή από την περιφέρεια .

Στόχος της κίνησης είναι να συμβάλλει στον αγώνα για την υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών και εναντίωσης στον κυβερνητικό αυταρχισμό, στην κρατική καταστολή, στα αντιδημοκρατικά μέτρα, ρυθμίσεις και νόμους, διακρίσεις και  διώξεις, φασιστική προπαγάνδα και επιθέσεις. Να ενημερώνει, να συμπαραστέκεται , να παίρνει κινηματικές πρωτοβουλίες, να συμβάλλει στο συντονισμό των δράσεων των κινηματικών και πολιτικών συλλογικοτήτων, στην ενεργοποίηση κάθε ευαισθητοποιημένου πολίτη απέναντι στις αντιδημοκρατικές πολιτικές κυβερνήσεων και μηχανισμών εξουσίας.

Το κάλεσμα είναι ανοικτό για συνυπογραφή με αποστολή στο μέιλ [email protected]

ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟΥ


Ανοικτό κάλεσμα για δημιουργία «Κίνησης για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες»

Τετάρτη 9 Ιουνίου 7 μ.μ. στην πλ. Πρωτομαγιάς (πλησίον Δικαστηρίων), Αθήνα

Πονάω! Φώναξε ο νέος στη Νέα Σμύρνη και ήταν η κραυγή που εξέφρασε αυτό που ζούμε το τελευταίο διάστημα όλο και πιο βαθιά.

Για αυτό και βγήκαμε χιλιάδες στους δρόμους όλης της χώρας τις επόμενες μέρες για να εκφράσουμε το «δεν πάει άλλο» με τη στέρηση των δικαιωμάτων μας, τον αυταρχισμό, την αστυνομική βία και την κρατική καταστολή. Με τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας που δεν υπαγορεύονται από κανένα υγειονομικό μέτρο, τα πρόστιμα, τις άγριες δολοφονικές επιθέσεις σε διαδηλώσεις, τις διώξεις για συμμετοχή ή απόπειρα συμμετοχής σε κινητοποιήσεις, τις αστυνομικές επεμβάσεις στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, τη θεσμοθέτηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ., εκμεταλλεύεται την κατάσταση και στο όνομα της πανδημίας κλιμακώνει την πολιτική του μαστίγιου με τη συνδρομή της προπαγάνδας των συστημικών ΜΜΕ που χρηματοδοτεί και ελέγχει από κοινού με τους βαρόνους της ενημέρωσης. Έχοντας αποτύχει στην αντιμετώπιση της πανδημίας και θέλοντας να επιβάλλει την αντεργατική-αντιλαϊκή πολιτική της, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της οικονομικής ελίτ, θεσμοθετεί σειρά αντιδημοκρατικών μέτρων. Πέρασε το νόμο απαγόρευσης των διαδηλώσεων, κάνει χιλιάδες προσλήψεις στις δυνάμεις καταστολής αντί για το ΕΣΥ, δίνει εκατομμύρια € για εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού της αστυνομίας, για νέα συστήματα παρακολούθησης από την ΕΥΠ κοκ. Παραβιάζει δικαιώματα των κρατούμενων. Εγκαθιδρύει ένα καθεστώς αστυνομοκρατίας, επιτήρησης, ελέγχων και παρακολουθήσεων που θα διατηρήσει και μετά τη λήξη των μέτρων για τον κορονοϊό. Ενώ, μεθοδεύει τον περαιτέρω περιορισμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών, της απεργίας, της αναλογικής αντιπροσώπευσης σε περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια.

Είναι γεγονός ότι το αντιδημοκρατικό νομικό πλαίσιο και η αστυνομική βία δεν εκδηλώνεται μόνο από την τωρινή κυβέρνηση. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν καταργήθηκαν ούτε η προηγούμενη αντιδημοκρατική νομοθεσία, ούτε ο αντιτρομοκρατικός νόμος, ενώ επικυρώθηκε η αντιπροσφυγική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα, έγινε ιδιώνυμο η παρακώλυση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ψηφίστηκε ο νέος ποινικός κώδικας που κινείται στην ίδια αντιδημοκρατική κατεύθυνση, επαναλαμβανόταν το κτύπημα των διαδηλώσεων με ΜΑΤ, βία και χημικά.

Ο περαιτέρω περιορισμός δημοκρατικών δικαιωμάτων εκδηλώνεται σε μια σειρά χώρες της Ε.Ε., στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο, με δήθεν αφορμές είτε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη, είτε βομβιστικές επιθέσεις, είτε την πανδημία. Το σύστημα και οι κυρίαρχες πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις του θέλουν να θωρακίσουν την εξουσία τους συρρικνώνοντας τις λαϊκές ελευθερίες. Οικοδομούν ένα ασφυκτικό καθεστώς βίαιης αντιδραστικοποίησης στο θεσμικό νομικό πλαίσιο, οικοδόμησης ενός υπερτροφικού κατασταλτικού μηχανισμού, παραπέρα στεγανοποίησης της δικαστικής εξουσίας, λογοκρισίας, ασφυκτικού ελέγχου της ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ενίσχυσης και αυτονόμησης της εκτελεστικής εξουσίας απέναντι σε οποιοδήποτε δημοκρατικό και λαϊκό έλεγχο. Το «καθεστώς» αυτό αντανακλά στο επίπεδο του πολιτικού συστήματος τις βαθιές ποιοτικές αλλαγές στο πεδίο της παραγωγής τις διαρκείς αντεργατικές «μεταρρυθμίσεις», την κατάργηση δικαιωμάτων κατακτημένων με αίμα.

Απαιτείται ένας παλλαϊκός ξεσηκωμός παντού για να υπερασπίσουμε τα δικαιώματά μας. Χρειάζεται ένας μαζικός αγώνας για τις λαϊκές ελευθερίες στο σήμερα. Το σύστημα και όλες οι κυβερνήσεις του εδώ και χρόνια (στη χώρα μας με ιδιαίτερη ένταση από την εποχή των μνημονίων) καταπατούν και εξευτελίζουν το Σύνταγμα, τους νόμους και το κοινοβούλιο τους. Ο δικός μας αγώνας δεν θα γίνει με τις δικές τους κουρελιασμένες σημαίες. Εμπνέεται από την προοπτική μιας πραγματικής δημοκρατίας, της ισότητας όλων, της προστασίας των δικαιωμάτων όλων χωρίς εξαιρέσεις και της άνθισης των ελευθεριών.

Παίρνουμε την πρωτοβουλία να καλέσουμε όλες και όλους που ανησυχούν για αυτή την κατάσταση και θέλουν να συμβάλλουν στη δημιουργία μιας ανοικτής πανελλαδικής Κίνησης – πρωτοβουλίας – επιτροπής για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες την Τετάρτη 9/6 στις 7.00 μμ για να προχωρήσουμε μαζί σε ιδρυτική συζήτηση για το πλαίσιο της και τον τρόπο λειτουργία της.

Η συζήτηση θα γίνει ζωντανά στο ανοικτό Αμφιθέατρο στην πλατεία Πρωτομαγιάς (πλησίον Δικαστηρίων) και ταυτόχρονα θα υπάρχει δυνατότητα διαδικτυακής σύνδεσης για συμμετοχή από την Περιφέρεια.

ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ – ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

  1. Αγαπητός Θανάσης, μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Εκπαιδευτικών Αν. Θεσσαλονίκης και Γ.Σ. Νομαρχιακού παραρτήματος ΑΔΕΔΥ, περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, διωκόμενος για κινητοποίηση στις 17/11/2020
  2. Αγογλωσσάκης Σταύρος, φιλόλογος – διερμηνέας
  3. Αθανασοπούλου-Βαφειάδου Αντωνία, δημ. σύμβουλος Περιστερίου,
  4. Αλεβίζου Ελπίδα, μέλος κινηματικών συλλογικοτήτων
  5. ΑλντογάνΣεϊτ, δημοσιογράφος
  6. Αντωνόπουλος Παύλος, συνταξ.εκπαιδευτικός, πρώην μέλος ΔΣ ΑΔΕΔΥ, ΟΛΜΕ, Ε’ ΕΛΜΕ Αθήνας
  7. Αρβανίτη Έλενα, ηθοποιός
  8. Ατσαλάκη Αμαλία, κλινική ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια
  9. Αυγέα Μαρία, δημοτική σύμβουλος Νέας Σμύρνης
  10. ΒαγιωνάκηΜερώπη, δικηγόρος Χανιά
  11. Βαφειάδου Ελένη, μέλος Δ.Σ .ΣΑΔΑΣ Αττικής & της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ
  12. ΒλάχαςKώστας, διδακτορικός φοιτητής
  13. Βρεττού Ιωάννα, δημοτική σύμβουλος Ν. Σμύρνης
  14. Γαλατάς Ζώης, μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Ιωαννίνων, περιφερειακός σύμβουλος Ηπείρου
  15. Γανιάρη Έφη, μέλος Δ.Σ. Β΄ΕΛΜΕ Αθήνας
  16. Γεωργιάδης Μάκης, δημοσιογράφος
  17. ΔημάκουΜάρω, μέλος Π.Ε.Σ.ΕΚ.
  18. Δροσόπουλος Άρης, εκπαιδευτικός, μέλος του ΔΣ του Σ.Ι.Ε.Λ Αχαΐας
  19. Ζιόβας Γιώργος, ποιητής, ηθοποιός
  20. Ζορμπαλά Αλέκα, δικηγόρος
  21. Ζυλάλης Νικηφόρος, φοιτητής, διωκόμενος για φοιτητική κινητοποίηση
  22. Καβακλής Νικόλας,φοιτητής ΕΚΠΑ, μέλος Συνδικάτου Επισιτισμού
  23. Καλαμπόκας Κώστας,φοιτητής Νομικής, διωκόμενος για την κινητοποίηση στις 9/7/2020
  24. Καμινιώτης Παναγιώτης, γεωπόνος, μέλος σωματείου εργαζομένων δήμων Ν. Καρδίτσας
  25. Καμπαγιάννης Θανάσης, δικηγόρος, πρώην μέλος Δ.Σ. του Δ.Σ.Α. και πολιτική αγωγή στη δίκη της Χ.Α.
  26. Καπετανάκης Αποστόλης, συνταξιούχος λογιστής
  27. Κάργας Γιώργος, καθηγητής Δ.Σ. Δ.Ε.Π. Γεωπονικού Πανεπιστημίου
  28. ΚατσανεβάκηΖαμπία, Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό ΕΜΠ
  29. Καττή Λυδία, φοιτήτρια ΕΚΠΑ, διωκόμενη για κινητοποίηση 17 Νοέμβρη 2020
  30. Καττής Ορέστης, φοιτητής, διωκόμενος για κινητοποίηση 17 Νοέμβρη 2020
  31. Κοσίνας Χρήστος, υποψήφιος διδάκτοραςστο τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας
  32. ΚοσμοπούλουΌλγα, γιατρός, μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Εργαζομένων Γ.Ν. Νίκαιας-ΔΑ
  33. Κοτίδου Δανάη,ψυχολόγος
  34. ΚούρλαΜικαέλα, μεταπτυχιακός φοιτήτρια στο τμήμα Βιολογικού του πανεπιστημίου Πατρών, εργαζόμενη στον επισιτισμό
  35. Κουρνιώτης Χρήστος, μέλος Δ.Σ. ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων
  36. Κρασάκης Δημήτρης, ηλεκτρολόγος μηχανικός
  37. Κωστογιάννης Ταξιάρχης, περιφερειακός σύμβουλος Πρέβεζας
  38. Λαθήρας Γιάννης, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, πρώην δημοτικός σύμβουλος & πρόεδρος ΕΛΜΕ
  39. Λεγάκη Αντωνία, δικηγόρος
  40. Λοΐζος Ηλίας, συνταξιούχος, πρώην πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων δήμου Ν. Ηρακλείου
  41. Λουσιώτης Νίκος, εκπρόσωπος νομού Πέλλας στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο
  42. Λουτράρη Ελένη, μέλος Δ.Σ. Πανελλήνιου Συλλόγου Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π) με έδρα το ΕΚΠΑ
  43. Λώλος Μάριος, φωτορεπόρτερ
  44. Μάγγος Γιάννης, εκπαιδευτικός, Βόλος
  45. Μαλτέζου Θεανώ, συνταξιούχος εκπαιδευτικός
  46. Μανάβης Νίκος δημοσιογράφος περιφερειακός σύμβουλος Β. Αιγαίου
  47. Μαρίνης Γιάννης, εκπαιδευτικός, πρώην μέλος ΔΣ ΟΛΜΕ
  48. Μασούρας Ιάσονας, εκπαιδευτικός, πρόεδρος του ΔΣ του Σ.Ι.Ε.Λ Αχαΐας
  49. ΜατάνιςΓιούσεφ, εργαζόμενος
  50. Μαυροπούλου Χριστίνα, δημοσιογράφος
  51. ΜονάκηΡόζυ, ηθοποιός
  52. Μούστος Φώτης, μέλος κινήματος ενάντια σε ανεμογεννήτριες, διωκόμενος
  53. Μπικάκη Μαρία, συνταξ. τραπεζοϋπάλληλος, μέλος κινηματικών συλλογικοτήτων
  54. ΜπινιώρηΆσπα, ψυχολόγος
  55. Μπολότση Ξένια, μέλος του Δ.Σ. Φ.Σ. Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών
  56. Μυκονιάτης Γιάννης, δικηγόρος
  57. Ξενόπουλος Κώστας, δημοτικός σύμβουλος δήμου Θεσσαλονίκης, διωκόμενος με χαλκευμένες κατηγορίες για τραυματισμό αστυνομικού σε κινητοποίηση
  58. Παϊζης Στάθης, μέλος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών
  59. Παλαιολόγος Παλαιολόγος, δικηγόρος
  60. Παπαδάκης Κώστας, δικηγόρος, πρώην μέλος Δ.Σ. του Δ.Σ.Α. πολιτική αγωγή στη δίκη της Χ.Α.
  61. Παπαδημητρίου Πέπη, συντονίστρια εκπαίδευσης προσφύγων Ριτσώνας
  62. Παπαθανασίου Αργύρης, εκπαιδευτικός Π.Ε., Βόλος
  63. Παπαφράγκος Αναστάσιος, μεταπτυχιακός φοιτητής, μέλος Συλλόγου Οικοτρόφων ΦΕΠΑ, πρώην διωκόμενος
  64. Παπαχριστούδη Ματίνα, δημοσιογράφος
  65. Παπαχρόνης Παντελής, φοιτητής
  66. Πατσούρας Χρήστος, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ/Τμήμα Ηπείρου, δημοτικός σύμβουλος Ιωαννίνων
  67. Παυλόπουλος Γιώργος, δημοσιογράφος
  68. Παχάκης Γιάννης, φοιτητής μέλος ΔΣ ΦΣ Χημικών μηχανικών ΕΜΠ πρώην διωκόμενος
  69. Πολυζώη Νίκη, μέλος Δ.Σ. ΕΛΜΕ Φωκίδας, περιφερειακή σύμβουλος Στερεάς
  70. Ρέππα Ντίνα, δημοτική σύμβουλος δήμου Αθήνας
  71. Ρίζου Ιωάννα ασκούμενη δικηγόρος
  72. Ρίζου Ντορέττα, πρόεδρος Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
  73. Ρομπολάκη Μαντώ, γιατρός
  74. Ρούμπας Σπύρος, πολιτικός μηχανικός
  75. Σαμοϊλης Γιάννης, μέλος ΔΣ ΟΛΜΕ
  76. Σεραφείμ Αγγελική, μέλος Δ.Σ. Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (Δ.Σ.Α.)
  77. Σκουνάκη Αρετή, δικηγόρος, μέλος Δ.Σ. του Δ.Σ.Θ.
  78. Σκούφογλου Μάνος, μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Διπλωματούχων Αρχιτεκτόνων Ανώτατων Σχολών ΠΕΑ
  79. Σμήλιος Ηλίας, μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης δημοτικός σύμβουλος δήμου Αμπελοκήπων, διωκόμενος για δράσεις του κινήματος κατά πλειστηριασμών και ως διοργανωτής για κινητοποίηση στις 17 Νοέμβρη 2020
  80. ΣουραήΡοζίτα, συνταξιούχος εκπαιδευτικός
  81. Σταυροπούλου Άννα Μάγια, νηπιαγωγός, μέλος ΣΕΠΕ ”Ο Περικλής”, μέλος Δ.Σ. της ΔΟΕ
  82. Στεφανίδου Κωνσταντίνα, μέλος ΔΣ ΕΔΙΠ, ΠΤΔΕ, ΕΚΠΑ
  83. ΣτεφούδηςΜόρφης, συνταξιούχος, παλιός συνδικαλιστής, γενιά της παράνομης ΕΠΟΝ
  84. Συμεωνίδης Θόδωρος, δικηγόρος, πρ. μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Α.
  85. Τερλεξή Νατάσα, υπεύθυνη των εκδόσεων Διεθνές Βήμα
  86. Τζαμαδάνης Γιώργος, επίτιμος δικηγόρος Θεσσαλονίκης, πρώην μέλος του Δ.Σ. του Δ.Σ.Θ.
  87. Τζιαντζή Μαριάννα, συγγραφέας, δημοσιογράφος
  88. Τζούμας Αλέξανδρος, δικηγόρος Ιωάννινα
  89. Τόδη Νεκταρία-Μαρία, ασκούμενη δικηγόρος Θεσσαλονίκη
  90. Τουλγαρίδης Κώστας, μέλος Δ.Σ. ΣΕΠΕ Αν. Αττικής, περιφερειακός σύμβουλος Αττικής
  91. Τριανταφυλλόπουλος Τάκης, χημικός μηχανικός, γενιά του Πολυτεχνείου
  92. ΤριανταφυλλοπούλουΤότα, δικηγόρος
  93. Τρούλη Αντιγόνη, φιλόλογος, μέλος Δ.Σ. ΕΛΜΕ Ηρακλείου
  94. Τσακίρης Βίκτωρας, τραπεζοϋπάλληλος, μέλος Δ.Σ. ΕΚΑ
  95. Φρυδά Ευαγγελία, εκπαιδευτικός, μέλος ΔΣ ΚΕΜΕΤΕ της ΟΛΜΕ
  96. Φώτη Αλεξάνδρα, δικηγόρος Αθήνα
  97. Χάγιος Άγγελος, μηχανικός μέλος Σ.Φ.Ε.Α.
  98. Χαλκιαδάκης Γιάννης, αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας
  99. Χατζηπαναγιώτης Δημήτρης, δικηγόρος τ.ε.
  100. Χατζοπούλου Σοφία, εκπαιδευτικός, πρώην μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ

Σχέδιο για το πλαίσιο

Στις χώρες της Ε.Ε, στις ΗΠΑ και σε μια σειρά χώρες σε όλο τον κόσμο, ειδικά το τελευταίο διάστημα οι κυβερνήσεις με συναίνεση και αντιπολιτευόμενων δυνάμεωνκαι άλλων μηχανισμών του πολιτικού και οικονομικού συστήματος προωθούν νόμους και εφαρμόζουν πολιτικές περιορισμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών. Επιτίθενται σε διαδηλωτές και όσους αγωνίζονται, κτυπούν το συνδικαλισμό, οργανώσεις, αγωνιστές. Ποινικοποιούν το δικαίωμα στη συνάθροιση. Επιχειρούν ακόμα και τη φίμωση δημοσιογράφων και καλλιτεχνών. Επιταχύνουν αντιδημοκρατικές αναδιαρθρώσεις που παραβιάζουν ακόμα και τους δικούς τους νόμους, υπερβαίνουν συντάγματα.Χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο για μια αντιδημοκρατική οπισθοδρόμηση. Αντιμετωπίζουν με καταστολή, βία, αστυνομοκρατία τους λαούς που αντιδρούν στις αντιλαϊκές πολιτικές. Προχωρούν σε κοινές επιχειρήσεις, μέτρα, ανταλλαγή δεδομένων, τεχνογνωσίας και εξοπλισμού προκειμένου να διαφυλάξουν την εξουσία τους.

Στη χώρα μας η κυβέρνηση της Ν.Δ. κλιμακώνει την επίθεση στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, τη στήριξη της ασύδοτης δράσης του κεφαλαίου και της εκμετάλλευσης ανθρώπων και φύσης, με όπλο το υπάρχον αντιδημοκρατικό νομικό πλαίσιο, την κρατική καταστολή, την επίθεση σε κινητοποιήσεις, τις διώξειςκαι ένα αστυνομικό κράτος ελέγχου και παρακολουθήσεων σε βάρος όσων αντιδρούν στους σχεδιασμούς της. Πατά πάνω στο αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο, που διατήρησε και εκσυγχρόνισε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τις αντιδημοκρατικές πρακτικές που χρησιμοποίησε για τη συνέχιση και επιβολή της μνημονιακής πολιτικής.

Τους τελευταίους μήνες με πρόσχημα την πανδημία, επιταχύνει την παραγωγή νέων αντιδημοκρατικών νόμων, την ενίσχυση με προσλήψεις και εξοπλισμό των δυνάμεων καταστολής, εντείνει τη χρήση της αστυνομικής βίας, των δικαστικών διώξεων, την επιβολή προστίμων, τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας, την απαγόρευση συγκεντρώσεων εγκαθιδρύοντας ένα πλήρως αυταρχικό κατασταλτικό καθεστώς. Θωρακίζεται προληπτικά απέναντι στις αναμενόμενες λαϊκές αντιστάσεις και αγώνες από τις συνέπειες τηςαντεργατικής αντιλαϊκής της πολιτικής και των αποτυχημένων μέτρων της για την «αντιμετώπιση» της πανδημίας με αστυνομική διαχείριση.

Χρησιμοποιείπλήθος παλιών και νέων μορφών, δημιουργώντας μια νέα ποιότητα στην επιτήρηση, τον έλεγχο και την καταστολή με ένταση, διάρκεια και βάθος.

Πιο συγκεκριμένα η κυβέρνηση της Ν.Δ. :

  • Ψηφίζει το νόμο απαγόρευσης των διαδηλώσεων που προβλέπει βαριές ποινές και εξοντωτικά χρηματικά πρόστιμα που αποτελεί παραβίαση των στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων.
  • Καταργεί το πανεπιστημιακό άσυλο. Βάζει την αστυνομία στα πανεπιστήμια με αυξημένες αρμοδιότητες ακόμα και με ελέγχους και παρέμβαση για τις διαδικασίες του φοιτητικού κινήματος.
  • Αλλάζει τον ποινικό κώδικα καθιερώνοντας εξοντωτικές ποινές για πρακτικές του εργατικού,φοιτητικού και λαϊκού κινήματος, όπως παρεμβάσεις στις συνεδριάσεις θεσμικών οργάνων, πάλη κατά των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών,καταλήψεις σχολών, κλπ.
  • Αλλάζει τον συνδικαλιστικό νόμο με στόχο να εμποδίσει τους εργαζόμενους στη λήψη αγωνιστικών αποφάσεων και διεκδικήσεων, βάζοντας στο στόχαστρο τον ελεύθερο συνδικαλισμό.
  • Μετατρέπει τα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων σε κλειστές φυλακές και ελαχιστοποιεί τη δυνατότητα παροχής ασύλου και την προστασία των δικαιούχων ασύλου.
  • Ανακοινώνει νέο σύστημα εκλογής σε δήμους και περιφέρειες με πλαφόν εισόδου στα συμβούλια το 3%, μείωση των εδρών και κατάργηση ακόμα και της ισχύουσας εκδοχής της κουτσουρεμένης απλής αναλογικής στοχεύοντας ευθέως για τον αποκλεισμό αντιπροσώπευσης των μικρών δυνάμεων.
  • Καθιερώνει ανακοινώσεις απαγορεύσεων με διατάγματα του αρχηγού της αστυνομίας, μεΠ.Δ., ΦΕΚ, υπουργικές και πρωθυπουργικές ανακοινώσεις και επικαλείται ψευδώς εισηγήσεις της Επιτροπής Προστασίας τηςΔημόσιας Υγείας τις οποίες αποφεύγει να δημοσιοποιεί και όποτε γίνονται γνωστές την διαψεύδουν.
  • Γιγαντώνει τις δυνάμεις καταστολής με αύξηση της χρηματοδότησής τους, νέες χιλιάδες προσλήψεις αστυνομικών, δημιουργία νέων σωμάτων στην αστυνομία, μεγέθυνση και εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού τους, χρησιμοποίηση αυρών εκτόξευσης νερού.Καθιερώνει εκτεταμένη αστυνομοκρατία σε μια σειρά περιοχές με προσανατολισμό και στόχο την παρεμπόδιση της πολιτικής-κινηματικής δράση.
  • Ανακοινώνει αναβάθμιση των συστημάτων παρακολούθησης με κάμερες σε δημόσιους χώρους και πάνω στους αστυνομικούς που παρακολουθούν και επιτίθενται σε διαδηλώσεις. Προχωρά σε αγορές σύγχρονων συστημάτων αναγνώρισης προσώπων, ιντερνετικών παρακολουθήσεων και τηλεφωνικών υποκλοπών για τις πολιτικές δράσεις.
  • Βαθαίνει και επεκτείνει τη δράση των κατασταλτικών μηχανισμών. Η αστυνομία εισβάλει στην ΑΣΟΕΕ και στο ΑΠΘ τραυματίζει και συλλαμβάνει φοιτητές. Εκκενώνει καταλήψεις και χώρους διαμονής προσφύγων.
  • Επιτίθεται, ξυλοκοπεί και συλλαμβάνει αναίτια πολίτεςσε δρόμους, πλατείες, χώρους διασκέδασης και κινηματογράφους.
  • Παρακολουθεί πολιτικές οργανώσεις και συλλογικότητες. Χρησιμοποιεί αστυνόμους με πολιτικά για την παρακολούθηση και επίθεση σε διαδηλωτές.
  • Καταστέλλει διαδηλώσεις με βία, χημικά, ξύλο, αλλά και αύρες εκτόξευσης νερού και χρώματος.
  • Προχωρά σε μαζικές προσαγωγές, συλλήψεις, απαγωγές. Απαγορεύει για ώρες σε συλληφθέντες την επικοινωνία με δικηγόρους, κακοποιεί και απειλεί συλληφθέντες.
  • Ασκεί τρομοκρατικές προληπτικές, σύγχρονες ή ύστερες διώξεις σε διαδηλωτές ή όσους επιχειρούν να προσεγγίσουν κινητοποιήσεις με πλήθος και χαλκευμένων κατηγοριών, ενώ επιστρατεύει ακόμα και τις κατηγορίες της διέγερσης ποινικοποιώντας τα καλέσματα ή την κατηγορία του οργανωτή κινητοποιήσεων στοχοποιώντας αγωνιστές και συλλογικότητες.
  • Επιβάλλει εξοντωτικά πρόστιμα σε πολίτες και πολιτικές οργανώσεις με στόχο την παρεμπόδιση της λειτουργίας τους.
  • Χρησιμοποιεί το φόβο της πανδημίας για να επιβάλλει παράλογες απαγορεύσεις κυκλοφορίας σε εξωτερικούς χώρους, επιτήρηση, ελέγχους και πρόστιμα σε πολίτες χωρίς υγειονομική λογική που στοχεύουν να διατηρηθούν στη συνέχεια.
  • Προχωρά στον ολοκληρωτικό έλεγχο και χειραγώγηση μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφων, εγκαθιδρύεικαθεστώς φίμωσης και παρεμπόδισης στην ελεύθερη διακίνηση πληροφόρησης και ενημέρωσης στα δημόσια Μέσα, της ΕΡΤ και του ΑΠΕ, στήνει μηχανισμούς ελέγχου περιεχομένου ενημέρωσης στα Ψηφιακά δίκτυα μέσω αθέατων μηχανισμών συνεργασίας με πολυεθνικές.

Διεκδικούμε να αποκατασταθούν και να διευρυνθούν ατομικά και συλλογικά δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες!

 

Αποφασίζουμε να συντονίσουμε τις ενέργειες μας και την πάλη μας για:

  • Κατάργηση του νόμου απαγόρευσης των διαδηλώσεων. Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα του λαού και της νεολαίας να αγωνίζονται και να διεκδικούν ! Όχι σε απαγορεύσεις, διώξεις και πρόστιμα. Να διαγραφτούν τα πρόστιμα για κινητοποιήσεις, πολιτική και συνδικαλιστική δράσης την περίοδο της πανδημίας.
  • Να πάψουν γενικά,με πρόσχημα την πανδημία, οι παράλογες απαγορεύσεις κυκλοφορίας που δενυπαγορεύονται από υγειονομικούς κανόνες και η οικονομική τρομοκρατία των προστίμων για μετακινήσεις.
  • Δημοκρατικά, συνδικαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα. Δημοκρατία και ελεύθερος συνδικαλισμός σε όλους τους χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης. Πλήρη δικαιώματα για συλλογικές διαπραγματεύσεις, συνδικαλιστική κάλυψη όλων των εργαζομένων. Απόκρουση της επίθεσης στις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Έξω το κράτος και η εργοδοσία από τα συνδικάτα και τους φοιτητικούς συλλόγους! Καμία κρατική, εργοδοτική ή δικαστική παρέμβαση στα καταστατικά, τις αποφάσεις και τη λειτουργία των συνδικάτων και των φοιτητικών συλλόγων.
  • Όχι στο χτύπημα του δικαιώματος της απεργίας. Όχι στην ποινικοποίηση της απεργιακής περιφρούρησης. Πλήρες και καθολικό δικαίωμα όλων των συνδικάτων για κήρυξη απεργίας και οργάνωση όλων των μορφών εργατικής αντίστασης και πάλης, χωρίς περιορισμούς. Να καταργηθεί τώρα το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης εργαζομένων και κλάδων. Να σταματήσουν οι διώξεις σωματείων και συνδικαλιστών για τη δράση τους.
  • Απόκρουση-ανατροπή της κλιμακούμενης αστυνομικής βίας και κρατικής τρομοκρατίας, του μόνιμου κράτους έκτακτης ανάγκης.
  • Κατάργηση των ΜΑΤ, ΔΙΑΣ, ΔΕΛΤΑ και όλων των δυνάμεων καταστολής διαδηλώσεων, καθώς και του συνδικαλιστικού της Ασφάλειας.Έξω η αστυνομία από τις διαδηλώσεις και τις διαδικασίες του μαζικού κινήματος. Να σταματήσει η παρακολούθηση και παρείσφρηση αστυνομικών με πολιτικά στις κινητοποιήσεις. Έξω η αστυνομία από τα πανεπιστήμια. Το πανεπιστημιακό άσυλο ανήκει στο λαό.
  • Τέρμα στις παρακολουθήσεις των δραστηριοτήτων, των γραφείων των πολιτικών και μαζικών συλλογικοτήτων , των εφημερίδων και των αγωνιστών του κινήματος. Να σταματήσουν οι τηλεφωνικές υποκλοπές.
  • Κατάργηση όλης της λεγόμενης «αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας» και των νόμων που καταργούν στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα.
  • Πάλη ενάντια στη μιντιακή δικτατορία,τη φίμωση, τη λογοκρισία και στην πολιτιστική χειραγώγηση.
  • Αντιπαλεύουμε το φασισμό και το ρατσισμό!Πάλη για τη συντριβή των φασιστικών συμμοριών και του ρατσισμού. Απόκρουση των επιθέσεων των ακροδεξιών και νεοναζί. Να συμμορφωθεί η κυβέρνηση στη δικαστική απόφαση ότι η Χ.Α. είναι εγκληματική οργάνωση. Να κλείσουν τα γραφεία της ΧΑ, να συλληφθούν οι φυγόποινοι, να αποζημιωθούν τα θύματα και οι οικογένειές τους
  • Όχι στις διακρίσεις σε βάρος των αδύναμων και διαφορετικών. Ίσα δικαιώματα για όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από φυλή, καταγωγή, χρώμα, θρησκεία, φύλο, σεξουαλικό προσανατολισμό. Όχι στις ανισότητες σε βάρος γυναικών και λοατκι+. Αντιπαράθεση με το σεξισμό και τις πατριαρχικές αντιλήψεις. Καταδίκη των σεξιστικών επιθέσεων, της σεξουαλικής εκμετάλλευσης, των κακοποιήσεων και βιασμών. Αντίθεση με το θεσμικό σεξισμό κράτους-συστήματος-εκκλησίας που αναπαράγει έμφυλους ρόλους, στερεότυπα και διακρίσεις.
  • Άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες, νομιμοποίηση στους μετανάστες. Ανθρώπινες και ελεύθερες συνθήκες για τη διαβίωση τους μέσα στις γειτονιές μας με πλήρη δικαιώματα.Όχι στη γκετοποίηση των προσφύγων. Όχι στα τείχη γύρω από τις δομές «φιλοξενίας» τους. Κανένα στρατόπεδο συγκέντρωσης, «κλειστό» ή «ανοιχτό».Όχι στις επαναπροωθήσεις, κατάργηση της επαίσχυντης ρατσιστικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.Δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης μέσα στη χώρα και προς τη χώρα του προορισμού τους. Δικαίωμα εισόδου των προσφύγων στη χώρα μας και σε όλες τις χώρες. Όχι στο κλείσιμο των συνόρων επιλεκτικάγια τους κατατρεγμένους των πολέμων και της φτώχειας.Κατάργηση του Ευρωστρατού, της Frontex και των δυνάμεων ταχείας επέμβασης.Όχι στις αστυνομικές επιχειρήσεις εκκένωσης αυτοδιοαχειριζόμενων χώρων και καταλήψεωνπου στεγάζονται πρόσφυγες.Διεθνιστική αλληλεγγύη με όλους τους λαούς.
  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που παρεμποδίζουν τη διακίνηση των ιδεών και των πολιτικών απόψεων, εκτός της φασιστικής προπαγάνδας.
  • Να καταργηθούν όλα τα εξοντωτικά μέτρα που περιορίζουν τη δυνατότητα απεύθυνσης των πολιτικών και κοινωνικών οργανώσεων στο λαό. Να καταργηθεί ο νόμος για την απαγόρευση της αφισοκόλλησης.
  • Κατάργηση όλων των αντιδημοκρατικών διατάξεωντου ν. 3870/2010 (άρθρο 5 παρ. 2, άρθρο 14 παρ. 1γ και 2) για απαγόρευση ανάρτησης προεκλογικού υλικού από τις κινήσεις περιφερειών και δήμων και επιβολή εξοντωτικών προστίμων.
  • Ίσα δικαιώματα και αντιπροσώπευση για όλους. Απλή ανόθευτη αναλογική για όλους τους συνδυασμούς στις βουλευτικές εκλογές, τις ευρωεκλογές και τις τοπικές εκλογές. Κανένα πλαφόν για την αντιπροσώπευση των συνδυασμών στη Βουλή, την Ευρωβουλή, τις Περιφέρειες και τους δήμους. Όχι στο μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα. Κατάργηση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων, των ακριβών παραβόλων και του όλου του πλέγματος παρεμπόδισης της ισότιμης συμμετοχής στις εκλογές όλων των υποψηφίων (όπως υποχρεωτικότητα για πλήρεις συνδυασμούς στις τοπικές εκλογές, πληρωμή φόρου για το χαρτί των ψηφοδελτίων κ.α.).Όχι στις ανακοινωμένες αντιδημοκρατικές αλλαγές του εκλογικού συστήματος σε περιφέρειες και δήμους που εμποδίζουν την εκπροσώπηση όλων των δυνάμεων.Δικαίωμα ψήφου σε όσους μένουν στη χώρα μας με κατάργηση της εξαίρεσηςόσων δεν κατάγονται από χώρες της Ε.Ε.. Ιθαγένεια και ίσα δικαιώματα σε όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα.
  • Όχι στο συγκεντρωτισμό. Να καταργηθούν οι διατάξεις του ν. 4623/2019 και των διατάξεων του ν. 4635/2019 για συγκέντρωση εξουσιών σε δήμαρχο και περιφερειάρχη, μεταφορά αρμοδιοτήτων από τα συμβούλια, απόλυτο έλεγχο, κατά παράβαση των εκλογικών αποτελεσμάτων, στη σύνθεση επιτροπών, Ν.Π., κ.α..

Όχι στην περιστολήκαι καταπάτηση δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Η πάλη λαού και νεολαίας θα σπάσει την κυβερνητική κρατική τρομοκρατία. Όλοι μαζί θα ανατρέψουμε τους αντιδημοκρατικούς νόμους και τις αντιλαϊκές πολιτικές !Η επιχείρηση «Νόμος, Τάξη, Κέρδη» δεν θα περάσει!

Κανένας μόνος του απέναντι στην τρομοκρατία του κράτους, των δικαστικών διώξεων, της αστυνομικής και κυβερνητικής βίας.

Υπερασπίζουμε τα δημοκρατικά δικαιώματα και παλεύουμε για τις λαϊκές ελευθερίες.

Μάιος 2021

Μοιραστείτε το άρθρο