8ο Αντιφασιστικό τουρνουά στις Δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης, 4-5/6 – ΦΩΤΟ

Αφιερωμένο στη μνήμη φίλου και συντρόφου

ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΜΕ ΖΩΗ
ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΤΣΑΚΙΖΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΓΗ

Τι είναι:
Για 8η συνεχή χρονιά οργανώνουμε το αντιφασιστικό τουρνουά στις δυτικές συνοικίες. Σκοπός μας είναι να δώσουμε το μήνυμα ότι στις γειτονιές μας δεν υπάρχει χώρος για κανενός είδους φασίστες. Αποτελεί ακόμα μια ευκαιρία για να βρεθούμε με ελεύθερους όρους, να παίξουμε, να αράξουμε, να ακούσουμε μουσική και να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα που μας βαραίνει. Τουρνουά μπάσκετ 3*3, μουσικές, συλλογική κουζίνα, παιχνίδια για παιδιά, έκθεση έντυπου υλικού και άλλα δρώμενα και εκδηλώσεις είναι κάποιες από τις δραστηριότητες που πλαισιώνουν τη διοργάνωση όλα αυτά τα χρόνια.

Ποιες/οι είμαστε:
Το τουρνουά συνδιοργανώνεται από την Ανοιχτή Συνέλευση Δυτικών Συνοικιών, τον Αστέρα Κουκλουτζά, την πρωτοβουλία φοιτητ(ρι)ών σχολής Κινηματογράφου και από αντιφασίστ(ρι)ες από τα δυτικά.

Η Ανοιχτή Συνέλευση Δυτικών Συνοικιών παράγει λόγο και δράσεις για τοπικά ζητήματα που αφορούν τις συνοικίες αυτές. Είμαστε αντιφασίστριες/στες, αντισεξίστριες/στές και συμμετέχουμε σε αδιαμεσολάβητους αγώνες μακριά από δήμο, κόμματα και αυθεντίες. Μοναδικό όργανο απόφασης είναι η τακτική μας συνέλευση, στην οποία λειτουργούμε αντιιεραρχικά, οριζόντια και επιδιώκουμε την ομοφωνία μέσω της συνδιαμόρφωσης.

Η Πρωτοβουλία φοιτητ(ρι)ών του τμήματος κινηματογράφου συναντήθηκε και δραστηριοποιήθηκε με αφορμή την εναντίωση στον νόμο Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη. Αποτελούμε κομμάτι των δυτικών συνοικιών, καθώς η σχολή μας βρίσκεται στην Σταυρούπολη. Αφού ζούμε και σπουδάζουμε εδώ, θέλουμε οι αγώνες μας να συνδέονται με τους ευρύτερους κοινωνικούς αγώνες. Με αντιιεραρχικές διαδικασίες, οργανωνόμαστε με κόσμο της γειτονιάς, ώστε να αντιταχθούμε στον φασιστικό οχετό από όπου και αν φυτρώνει.

Ο Α.Σ. Κουκλουτζά ιδρύθηκε το 2013 στο Εύοσμο με σκοπό να εφαρμόσει τις αρχές της αυτοοργάνωσης της ισότητας και της αλληλεγγύης, στηρίζοντας κάθε αντιφασιστική δράση στην πόλη με όχημα τον αθλητισμό και συγκεκριμένα την καλαθοσφαίριση. Ενάντια στα κλασικά μοντέλα διοίκησης (παράγοντες-χορηγοί-εμπορευματοποίηση) και με όργανο αποφάσεων την συνέλευσή μας καταφέραμε να φτάσουμε στην Β’ τοπική κατηγορία και η σημαία του αντιφα να έχει κρεμαστεί σχεδόν σ’ όλα τα γήπεδα του νομού.

Τι θέλουμε:
Μετά την κοινωνική απομόνωση που βιώσαμε τον τελευταίο χρόνο εν μέσω πανδημίας, βρισκόμαστε ξανά σε κοινούς χώρους, μακριά από κάθε λογική εμπορευματοποίησης. Για εμάς, τα πάρκα και οι πλατείες δεν είναι κενά σημεία στο χάρτη της πόλης αλλά σημεία συνάντησης, παιχνιδιού, συζητήσεων και χαλάρωσης από την εντατικοποιημένη καθημερινότητα. Είναι χώροι που μπορούμε να έρθουμε κοντά, να γνωριστούμε, να συζητήσουμε για τα κοινά μας προβλήματα και στη συνέχεια να δράσουμε παλεύοντας γι΄ αυτά συλλογικά.
Την ίδια στιγμή που μετανάστ(ρι)ες βρίσκονται στοιβαγμένοι/ες σε κέντρα κράτησης μακριά από τον αστικό ιστό ή έρχονται αντιμέτωπες/οι με εξώσεις από τους χώρους κατοικίας τους και τις βίαιες επαναπροωθήσεις…
Την ίδια στιγμή που φασίστες προσπαθούν και πάλι να καταλάβουν δημόσιο χώρο, μη διστάζοντας να πραγματοποιήσουν ρατσιστικές επιθέσεις σε ανήλικα παιδιά μεταναστ(ρι)ών αλλά και σε κοινωνικούς χώρους…
Την ίδια στιγμή που το κράτος επιτίθεται σε πολιτικές και κοινωνικές ελευθερίες, κεκτημένα κοινωνικών αγώνων, ελεύθερους αυτοοργανωμένους χώρους και σε κάθε μορφή αντίστασης απέναντι στην πραγματικότητα που θέλει να επιβάλλει, βασιζόμενο στον φόβο και την καταστολή…

Προτάσσουμε την αλληλεγγύη σε όσες και όσους βιώνουν την καταπίεση στους χώρους δουλειάς, στο σπίτι, στο σχολείο ή στην καθημερινότητά τους γενικότερα.
Στις δυτικές συνοικίες χωράμε όλες και όλοι ανεξάρτητα από καταγωγή, θρησκεία, φύλο, σεξουαλικές προτιμήσεις, χρώμα και στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ενάντια στον εθνικισμό, το φασισμό και την ομοφοβία.

ΟΥΤΕ ΔΥΤΙΚΑ, ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ ΤΣΑΚΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΤΟΝ ΓΕΝΝΑ

Ανοιχτή Συνέλευση Δυτικών Συνοικιών
Α.Σ. Αστέρας Κουκλουτζά
Πρωτοβουλία φοιτητ(ρι)ών σχολής Κινηματογράφου
Αντιφασίστ(ρι)ες από τα Δυτικά

Μοιραστείτε το άρθρο