ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕ!
Ζαπατίστας: “Πορεία προς την Ευρώπη”

Οι Ζαπατίστας με νέο τους μήνυμα στις 10/4 που συνοδεύεται από δύο βίντεο και έξι φωτογραφίες, ανακοινώνουν την έναρξη του ταξιδιού της πρώτης αντιπροσωπείας τους προς την Ευρώπη! Έξι μήνες από τις 5/10 που οι Ζαπατίστας ανακοίνωσαν την απόφασή τους να ταξιδέψουν στον κόσμο, να επισκεφθούν τις πέντε ηπείρους ξεκινώντας από την Ευρώπη («Έκτο Μέρος: Ένα βουνό μεσοπέλαγα»).

Η νέα τους ανακοίνωση στις 10 Απριλίου, με τίτλο «ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ», ενημερώνει ότι η πρώτη τους αντιπροσωπεία ξεκινά και σύντομα θα σαλπάρει προς τις ακτές της Ευρώπης με ένα πλοίο με το όνομα «Το  Βουνό». Επίσης οι Ζαπατίστας ανακοινώνουν τον κατάλογο των 30 χωρών από τις οποίες έχουν λάβει και αποδεχθεί πρόσκληση μέχρι στιγμής.

Αναδημοσιεύουμε το κείμενο της ανακοίνωσης από τον ιστότοπο Το καραβάνι των Ζαπατίστας
[“Πανελλαδική δικτύωση συντονισμού για τις γέφυρες της αξιοπρέπειας, των συναντήσεων και των αγώνων” ]

ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΤΗ ΤΟΥ EZLN

ΜΕΞΙΚΟ

10 Απρίλη του 2021

Στα άτομα, τις ομάδες, τις συλλογικότητες, τις οργανώσεις, τα κινήματα, τα συντονιστικά και τους αυτόχθονες λαούς της Ευρώπης που περιμένουν την επίσκεψή μας:

Στην Εγχώρια και Διεθνή Έκτη:

Στα δίκτυα αντίστασης και εξέγερσης:

Στο Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο:

Στους  λαούς του Κόσμου:

Αδελφοί και αδελφές, σύντροφοι και συντρόφισσες:

Σήμερα, 10 Απρίλη του 2021, συγκεντρώθηκαν στο «Σπορείο Κομαντάντα Ραμόνα», οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες που αποτελούν μέρος της πρώτης ομάδας των απεσταλμένων στο Ταξίδι μας για τη Ζωή, κεφάλαιο Ευρώπη. Πρόκειται για την δια θαλάσσης αντιπροσωπεία.

Με ένα μικρό τελετουργικό, σύμφωνα με τις παραδόσεις και τα έθιμά μας, η αποστολή έλαβε την εντολή των ζαπατιστικών λαών να μεταφέρει μακριά τη σκέψη μας, δηλαδή την καρδιά μας. Οι απεσταλμέν@ μας  κουβαλάνε μια μεγάλη καρδιά. Όχι μόνο για να αγκαλιάσουν όσες και όσους, στην ευρωπαϊκή ήπειρο, εξεγείρονται και αντιστέκονται, αλλά και για να ακούσουν και να μάθουν από τις ιστορίες, τις γεωγραφίες, τα ημερολόγια και τους τρόπους τους.

Αυτή η πρώτη ομάδα, θα μείνει σε καραντίνα, απομονωμένη στο σπορείο, για 15 μέρες, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι δεν έχουν μολυνθεί από τον λεγόμενο COVID 19 αλλά και για να προετοιμαστούν για το διάστημα που θα διαρκέσει το ταξίδι στη θάλασσα. Στη διάρκεια αυτών των δύο εβδομάδων, θα ζήσουν μέσα σε μια απομίμηση πλοίου που, γι’ αυτόν τον λόγο, έχουμε κατασκευάσει στο Σπορείο.

Στις 26 του Απρίλη θα ξεκινήσουν για κάποιο λιμάνι της Μεξικάνικης Δημοκρατίας. Εκεί θα φτάσουν το αργότερο στις 30 Απρίλη και θα επιβιβαστούν στο πλοίο που το έχουμε βαφτίσει «Το Βουνό» («La Montaña»). Θα παραμείνουν στο σκάφος για δύο ή τρεις μέρες και νύχτες και στις 3 του Μάη του 2021, μέρα του Santa Cruz, Chan Santa Cruz,  το πλοίο «La Montaña» θα σαλπάρει με τους συντρόφ@ς μας με προορισμό τις ευρωπαϊκές ακτές, σε ένα ταξίδι που υποτίθεται θα διαρκέσει 6 έως 8 εβδομάδες. Υπολογίζεται ότι τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου του 2021 θα βρίσκονται στα ανοικτά των ευρωπαϊκών ακτών.

Από τις 15 Απρίλη του 2021, οι σύντροφ@ μας από τις βάσεις στήριξης, θα πραγματοποιούν δράσεις και στα 12 ζαπατιστικά καρακόλ, για να αποχαιρετήσουν τη ζαπατιστική αποστολή, η οποία, δια αέρος και  θαλάσσης, θα ταξιδέψει στη γεωγραφία που ονομάζεται «Ευρώπη».

Σε αυτό το κομμάτι το οποίο  έχουμε ονομάσει «Ταξίδι για τη Ζωή. Κεφάλαιο Ευρώπη» οι απεσταλμέν@ ζαπατίστας θα συναντηθούν με εκείνους και εκείνες που μας έχουν καλέσει για να συζητήσουν τις αμοιβαίες ιστορίες μας, τους πόνους, την οργή, τις επιτυχίες και αποτυχίες μας. Έως τώρα έχουμε λάβει και αποδεχτεί προσκλήσεις από τις ακόλουθες γεωγραφίες:

Γερμανία
Αυστρία
Βέλγιο
Βουλγαρία
Καταλωνία
Σαρδηνία
Κύπρος
Κροατία
Δανία
Σλοβενία
Ισπανικό Κράτος
Φιλανδία
Γαλλία
Ελλάδα
Ολλανδία
Ουγγαρία
Ιταλία
Λουξεμβούργο
Νορβηγία
Χώρα των Βάσκων
Πολωνία
Πορτογαλία
Ηνωμένο Βασίλειο
Ρουμανία
Ρωσία
Σερβία
Σουηδία
Ελβετία
Τουρκία
Ουκρανία

Από σήμερα, ο Εξεγερμένος Υποδιοικητής Γκαλεάνο θα δημοσιεύει μία σειρά από κείμενα στα οποία θα σας μιλά για εκείνους που συγκροτούν τη ναυτική ζαπατιστική αντιπροσωπεία, για τις εργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί, για κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε και τα λοιπά….

Με δυο λόγια: είμαστε ήδη καθ’ οδόν για  την Ευρώπη.

Αυτά προς το παρόν.

Από τα βουνά του Νοτιοανατολικού Μεξικού.

Εξεγερμένος Υποδιοικητής Μοϊσές.

Επιτροπή Έκτη του EZLN.

Μεξικό, Απρίλης του 2021.


— * —

Σχετικά με το Ταξίδι των Ζαπατίστας στον κόσμο, δείτε αναλυτικά και την ειδική σελίδα του infolibre
(με όλα τα ανακοινωθέντα, τη μέχρι τώρα πληροφορία και με διαρκή ενημέρωση):

Μοιραστείτε το άρθρο
Μοιραστείτε το άρθρο