ΦΟΙΤΗΤ(ΡΙ)ΕΣ ΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΑΠΘ Καλούν σε πανεκπαιδευτική απεργία στις 15/4 και σε κοινό αγώνα όλη την κοινωνία

Σε κοινό μέτωπο φοιτητών, εκπαιδευτικών και όλης της κοινωνίας καλούν τα μέλη των φοιτητικών συλλόγων που παραχώρησαν σήμερα το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ. Στη συνέντευξη Τύπου διατύπωσαν την αποφασιστικότητα των φοιτητικών συλλόγων και όλων των φοιτητ(ρι)ών του ΑΠΘ να αντισταθούν στην εφαρμογή όσων προβλέπει ο νόμος Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη, αρχής γενομένης από την αποτροπή εγκατάστασης της πανεπιστημιακής αστυνομίας, για την οποία έχει οριστεί η 15η Απριλίου.

Κατήγγειλαν επίσης την αντιεκπαιδευτική αναδιάρθρωση, τους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση που φέρνει ο νόμος και το καθεστώς επίβλεψης, και γενικότερα τη χρησιμοποίηση της πανδημίας ως εργαλείο προώθησης όλων των αντιδραστικών πολιτικών κυβέρνησης – κράτους. Δήλωσαν ακόμη ότι θέλουν να παλέψουν με όλο τον κόσμο, με όλη την κοινωνία – και γι’ αυτό καλούν την Τρίτη 18/4 στη ΣΘΕ εργατικά σωματεία, συλλόγους εκπαιδευτικών, μαθητικές οργανώσεις, ώστε από κοινού να επεξεργαστούν τη δράση από εδώ και πέρα.

Τόνισαν ότι ο ίδιος ο αγώνας τροφοδοτώντας τις συλλογικές διαδικασίες πέτυχε την επανοικειοποίηση του κάμπους και έτσι προέκυψε το νέο κύμα συνελεύσεων και καταλήψεων, μετατρέποντας τις σχολές σε κέντρα αγώνα. Οι φοιτητ(ρι)ές δίνουν πανεκπαιδευτικό και πανελλαδικό χαρακτήρα στον αγώνα τους και καλούν στο ραντεβού την Πέμπτη 15/4 όλη την κοινωνία να είναι στους δρόμους και την εκπαιδευτική κοινότητα να απεργήσει!

Όπως είπαν: Υπάρχει σχέδιο να το αποτρέψουμε, γι’ αυτό και καλούμε σε κινητοποίηση όλη τη μέρα της Πέμπτης, με αποκλεισμό όλου του κάμπους, γενίκευση των καταλήψεων, μετατροπή τους σε κέντρα αγώνα, παρουσία φοιτητόκοσμου σε όλες τις πύλες και εισόδους στην πανεπιστημιούπολη. Καλούν δε εργατικά σωματεία, συλλογικότητες, οργανώσεις και πολίτες να βρίσκονται μέσα στο κάμπους. Θα πραγματοποιήσουν πορεία μέσα στην πανεπιστημιούπολη, θα περάσουν συμβολικά από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και μετά θα ξεχυθούν στους δρόμους της πόλης. Τώρα πλέον φθάνουμε στο: Ή εμείς ή αυτοί! Μην ξεχνάμε ότι τη χούντα την έριξε η φοιτητική εξέγερση.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗ ΣΘΕ

Το video των τοποθετήσεων:

Μέλη των Φοιτητικών Συλλόγων στις κατειλημμένες σχολές του Μαθηματικού, του Φυσικού, της Αρχιτεκτονικής, των Πολιτικών Επιστημών και της Γεωλογίας ανέπτυξαν σε μία δίωρη συνέντευξη το σκεπτικό και πολιτικό πλαίσιο της δράσης τους, όλο αυτό το τελευταίο δίμηνο που φούντωσε ο αγώνας ενάντια στον νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη. Επιπρόσθετα, ανέλυσαν διεξοδικά πώς βλέπουν τη συνέχιση της πάλης τους ενάντια στις αντιδραστικές πολιτικές της κυβέρνησης, όχι μόνο μέσα στο πανεπιστήμιο, αλλά σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Γι’ αυτό και αναφέρθηκαν στην ανάγκη σύνδεσης των επιμέρους αγώνων μεταξύ τους και με ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις.

ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ

Αρχικά, διά στόματος των προερχομένων από το Σ.Φ. Μαθηματικού, παρέθεσαν τα όσα προβλέπει ο νόμος Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη στο πλαίσιο της αντιεκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης στο χώρο της Παιδείας, από τη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια εκπαίδευση έως την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας. Η κοινωνία και ιδιαίτερα τα φτωχότερα στρώματα είναι αυτά που βρίσκονται πλέον αντιμέτωπα με τους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση που φέρνει ο νόμος, με τα εμπόδια από τον ελάχιστο βαθμό εισαγωγής, που οδηγεί στον αποκλεισμό περίπου του 1/5 των εισακτέων, με τις διαδικασίες πειθάρχησης, τις διαγραφές, το όριο φοίτησης, τις κάμερες, το φέις κοντρόλ, το καθεστώς επίβλεψης.

Όλα αυτά εντάσσονται στο ευρύτερο πλάνο της αντιεκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης, που στόχο έχει να μετατρέψει το πανεπιστήμιο σε χώρο παραγωγής εργατικού δυναμικού έτοιμου για τις απαιτήσεις της αγοράς και όχι για τις ανάγκες της κοινωνίας.

Παράλληλα, εδώ και ένα χρόνο έχουμε κλειστά πανεπιστήμια και την επιβολή τηλεκπαίδευσης, που δεν ξέρουμε πότε θα λήξει, ενώ προωθούνται οι διαδικτυακές διαδικασίες, που στην ουσία διαλύουν τις συλλογικές. Κι όλα αυτά χρησιμοποιώντας την πανδημία ως εργαλείο προώθησης των αντιδραστικών πολιτικών.

ΟΙ ΦΟΙΤΗΤ(ΡΙ)ΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Οι φοιτητικοί σύλλογοι κατάφεραν τον Νοέμβριο να βγουν στους δρόμους,  αρχικά διστακτικά, και αντιμετωπίστηκαν με καταστολή. Όμως σιγά σιγά η συμμετοχή μεγάλωνε και φθάσαμε στην κατάληψη της Πρυτανείας του ΑΠΘ, με την καταστολή της οποίας είδαμε να εγκαινιάζεται ο νόμος Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη. Αυτό οδήγησε στο ξέσπασμα των φοιτητ(ρι)ών, καταγράφοντας μια πρώτη νίκη με την επανακατάληψη της Πρυτανείας την ίδια μέρα μετά την πρώτη αστυνομική επέμβαση. Δεκαοκτώ μέρες διήρκεσε η κατάληψη μέχρι τη δεύτερη εκκένωση και παρά το ότι είχαν αποφασίσει να ολοκληρώσουν αυτή τη φάση του αγώνα.

ΕΠΑΝΟΙΚΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ – ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΩΝΑ

Αυτό το διάστημα καταφέραμε να πετύχουμε την επανοικειοποίηση του κάμπους, τροφοδοτώντας τις συλλογικές διαδικασίες. Έτσι προέκυψε το νέο κύμα συνελεύσεων και καταλήψεων, μετατρέποντας τις σχολές σε κέντρα αγώνα – ως μέσα πίεσης προς κυβέρνηση και κράτος.

Τώρα πλέον το ραντεβού της Πέμπτης στους δρόμους έχει καθιερωθεί και θα συνεχίσουμε μέχρι την ανατροπή του νόμου.

Στόχος μας είναι να διαχυθούν αυτά και σε άλλες σχολές του πανεπιστημίου. Επίσης θέλουμε ο χαρακτήρας του αγώνα μας να είναι πανελλαδικός. Αυτό  που συμβαίνει στο ΑΠΘ να επεκταθεί και στην Αθήνα, την Κρήτη, τα Γιάννενα, την Πάτρα, ώστε να δοθεί συνολική απάντηση στον νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη.

ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ – ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μέσα από όλες αυτές τις ενέργειες θέλουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα στις σχολές, αλλά να δώσουμε και έναν χαρακτήρα πανεκπαιδευτικό. Ένα φοιτητικό κίνημα ξυπνάει από τον λήθαργο και μπορεί να συμβάλει στη συλλογικοποίηση των αγώνων, αλλά και να συστρατευθεί με όλους τους πληττόμενους τομείς – γι’ αυτό και το κάλεσμά μας σε όλη την κοινωνία.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ – ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ

Η προερχόμενη από τον Σύλλογο Σπουδαστ(ρι)ών Αρχιτεκτονικής τόνισε ότι η καταστολή των φοιτητικών συλλόγων επιδιώχθηκε για να δημιουργηθεί το έδαφος ώστε να περάσει ο αντικοινωνικός οδοστρωτήρας κυβέρνησης-κράτους.

Ενώ η προερχόμενη από τον Σ.Φ. Πολιτικών Επιστημών επισήμανε ότι αυτά που βιώνουμε προκύπτουν από τις απαιτήσεις του ίδιου του καπιταλισμού. Γι’ αυτό και όλες οι κυβερνήσεις προωθούν την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, ανοίγοντας τον δρόμο στην αγορά της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Ο εκ του Σ.Φ. Φυσικού αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην επίθεση που δέχονται τα φτωχότερα στρώματα, ενώ όλα γίνονται για τις ανάγκες της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Όπως είπε, σε αυτά αντιστεκόμαστε και γι’ αυτό η καταστολή των αγώνων μας.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ – ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ – ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Ο δεύτερος από το Φυσικό μίλησε περισσότερο για τον τρόπο λειτουργίας των φοιτητικών συλλόγων αυτήν την περίοδο, μέσω συνελεύσεων και οργάνωσης σε επίπεδο βάσης. Πρόκειται δηλαδή για πολιτική δράση όχι μέσω παρατάξεων αλλά με οριζόντια συμμετοχή και άρση του διαχωρισμού ανάμεσα σε αυτούς που παράγουν πολιτικό λόγο και αυτούς που τον υλοποιούν.

Δηλώθηκε επίσης η αντίθεση στη λεγόμενη ηλεκτρονική συνέλευση, η οποία δεν είναι καν διαδικασία, πολύ περισσότερο διαδικασία συνδιαμόρφωσης, αλλά απλά διεκπεραιωτική πράξη που καλλιεργεί την ανάθεση.

Αναφορά έγινε και στο περιεχόμενο των ερευνών που διενεργούνται στο πανεπιστήμιο και οι οποίες είναι στην κατεύθυνση της ικανοποίησης των αναγκών του κεφαλαίου. Γι’ αυτό και χρηματοδοτούνται βάσει της αποδοτικότητας στην εξυπηρέτηση της αγοράς. Παρατηρούμε δε ότι πολλοί καθηγητές καθαγιάζουν την έρευνα, άσχετα από τις σκοπιμότητες, όπως βλέπουμε π.χ. στην κατασκευή drone, καθαρά για μιλιταριστικούς σκοπούς και για λόγους αντιμετώπισης των μεταναστ(ρι)ών.

ΛΑΣΠΟΛΟΓΙΑ, ΑΓΝΟΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΑΠΟ ΜΜΕ

Φυσικά στηλιτεύτηκε η στάση των ΜΜΕ (όχι των κινηματικών, αλλά των συστημικών) που επιδίδονται στη λασπολογία και τη διαστρέβλωση των θέσεων των αγωνιζόμενων φοιτητ(ρι)ών. Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά: Θυμήθηκαν το πανεπιστήμιο και τους φοιτητ(ρι)ές όταν μετέδωσαν περί κορονοπάρτι το προπερασμένο Σάββατο, κάτι που δεν ίσχυε, εκμεταλλευόμενοι τη μεγάλη προσέλευση κόσμου.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΚΑΛΟΥΝ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 15/4

Στην ερώτηση για τη στάση των πρυτανικών αρχών και το άνοιγμα των σχολών, οι φοιτητ(ρι)ές είπαν ότι δεν έχουν αυταπάτες ότι αυτές εφαρμόζουν το νόμο της κυβέρνησης, ενεργώντας αντιδραστικά. Την ίδια ώρα που εκδηλωνόταν η σκληρή στάση του πρύτανη, άλλα μέλη της συγκλήτου προσπαθούσαν να μας σύρουν σε επιτροπές, αναθέσεις και εκπροσωπήσεις, αλλά εμείς δεν ενδώσαμε σε ψευτοδιλήμματα.

Η επόμενη ερώτηση είχε να κάνει με το αν είναι προετοιμασμένοι και αν υπάρχει σχέδιο έμπρακτης αποτροπής της εγκατάστασης της πανεπιστημιακής αστυνομίας στις 15 Απριλίου, όπως αρχικά είχε ειπωθεί (πέραν των σεναρίων που φέρουν την κυβέρνηση να μην το επιχειρεί τώρα μέσα σε ένα γεμάτο από φοιτητ(ρι)ές πανεπιστήμιο). Η απάντηση ήταν ξεκάθαρη, δια των μελών του Σ.Φ. Μαθηματικού: Υπάρχει σχέδιο να το αποτρέψουμε, γι’ αυτό και καλούμε σε κινητοποίηση όλη τη μέρα της Πέμπτης, με αποκλεισμό όλου του κάμπους, γενίκευση των καταλήψεων, μετατροπή τους σε κέντρα αγώνα, παρουσία φοιτητόκοσμου σε όλες τις πύλες και εισόδους στην πανεπιστημιούπολη. Καλούμε δε εργατικά σωματεία, συλλογικότητες, οργανώσεις και πολίτες να βρίσκεται μέσα στο κάμπους. Θα πραγματοποιήσουμε πορεία μέσα στην πανεπιστημιούπολη, θα περάσουμε συμβολικά από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και μετά θα ξεχυθούμε στους δρόμους της πόλης. Από εκεί θα επιστρέψουμε στις σχολές μας για συνελεύσεις και σχεδιασμό των περαιτέρω κινήσεών μας.

Ή ΕΜΕΙΣ Ή ΑΥΤΟΙ!

Όπως χαρακτηριστικά τοποθετήθηκαν οι εκ του Σ.Φ. Γεωλογικού: Εμείς ζωντανέψαμε ένα νεκρό πανεπιστήμιο και όπλο μας είναι η ίδια η κοινωνία. Γι’ αυτό και θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλος ό,τι έχουν καταφέρει. Τώρα πλέον φθάνουμε στο: Ή εμείς ή αυτοί! Μην ξεχνάμε ότι τη χούντα την έριξε η φοιτητική εξέγερση.

Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκαν στη συμβολή των κινηματικών μέσων ενημέρωσης στον αγώνα τους και την ενημέρωση, σε αντίθεση με τα συστημικά ΜΜΕ και τις επιθέσεις που δέχονται από αυτά, όπως και από τις πρυτανικές αρχές, την κυβέρνηση, το κράτος.

Σε άλλη ερώτηση για τις σχέσεις και τη συνεργασία με άλλους φοιτητικούς συλλόγους, ίσως και με διαφορετικό πολιτικό πρόσημο, απάντησαν ότι: Ναι, μπορεί να υπάρχουν διαφορές, όπως π.χ. ως προς τις διαδικασίες και τις δράσεις, αλλά κατεβαίνουμε στους δρόμους εναντίον του κοινού στόχου, που είναι η ανατροπή του νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη. Αυτός είναι ο αντίπαλός μας και δεν θέλουμε αντιπαραθέσεις μεταξύ μας. Άλλωστε συνεργαζόμαστε.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΦΟΙΤΗΤ(ΡΙ)ΩΝ – ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, ΜΑΘΗΤΩΝ

Γνωστοποίησαν δε ότι άμεσα θα επιδιωχθεί η πανελλαδική σύνδεση, με κατάληξη τη διοργάνωση ενός πανελλαδικού συνεδρίου φοιτητ(ρι)ών στο ΑΠΘ.

Στο τέλος, οι φοιτητ(ρι)ές θέλησαν να τονίσουν ότι: Τα αιτήματά μας δεν είναι συντεχνιακά και δεν περιορίζονται στον πανεπιστημιακό χώρο ή στην παιδεία μόνο. Θέλουμε να παλέψουμε μαζί με όλο τον κόσμο, με όλη την κοινωνία. Έτσι, καλούν την Τρίτη στις 18:00 στη ΣΘΕ εργατικά σωματεία, συλλόγους εκπαιδευτικών, μαθητικές οργανώσεις, ώστε από κοινού να επεξεργαστούν τον σχεδιασμό της δράσης από εδώ και πέρα, στα εξίσου δύσκολα που έρχονται με τον αντεργατικό οδοστρωτήρα.

Επίσης, αυτονόητη θεώρησαν τη συμμετοχή τους στους συντονισμούς οργάνωσης του ταξιδιού των Ζαπατίστας στην Ευρώπη, την Ελλάδα, τη Θεσσαλονίκη το καλοκαίρι του 2021.

Κάλεσαν δε όλο τον κόσμο να σπάσει τον φόβο και να αγωνιστεί από κοινού για τις ανάγκες τις κοινωνίας και για τις ζωές μας.

 

Μοιραστείτε το άρθρο