Το τροχαίο του υπηρεσιακού οχήματος ασφαλείας της Ντόρας Μπακογιάννη έξω από τη Βουλή, η συγκάλυψη και το τέλος της δημοσιογραφίας

Ο ρόλος των συμβατικών ΜΜΕ ως φερέφωνων της εξουσίας, που συγκαλύπτουν, κουκουλώνουν και παραποιούν γεγονότα και στοιχεία, έγινε φανερός τον τελευταίο καιρό ακόμα και σ’ αυτούς που ήθελαν να κρατούν τα μάτια τους και τα αυτιά τους κλειστά στα αμέτρητα και καθημερινά περιστατικά μιντιακής προπαγάνδας, ή σε όσους για διάφορους λόγους είχαν πρόσβαση μόνο σε αυτά. Η δημοσιογραφία αντί να ελέγχει την εξουσία ελέγχεται από αυτήν και από τα συμφέροντα των επιχειρηματιών και των ιδιοκτητών τους, οι οποίοι προωθούν την “αλήθεια” που αυτοί θέλουν να περάσουν στον κόσμο, ακόμη κι όταν γνωρίζουν ότι οι τηλεθεατές τους, οι αναγνώστες τους και οι ακροατές τους θα μάθουν αργά ή γρήγορα τι ισχύει και τι όχι.

Ταυτόχρονα, τα τελευταία χρόνια, με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και του γρήγορου και ανά πάσα στιγμή διαμοιρασμού της πληροφορίας και του οπτικοακουστικού υλικού, οι πολίτες σε πολλές περιπτώσεις παίρνουν στα χέρια τους τον ρόλο που όφειλε να έχει η δημοσιογραφική κοινότητα και καλύπτουν πτυχές της ερευνητικής δημοσιογραφίας που σκόπιμα τα ΜΜΕ αφήνουν στη σκιά. Οι διαπλεκόμενες αυτές σχέσεις των ΜΜΕ με την εξουσία και με επιχειρηματίες καθιστά την ενημέρωση όχι απλά ανεπαρκή, αλλά βαθιά επικίνδυνη – και κάπου εκεί η δημοσιογραφία των πολιτών έρχεται για να καλύψει αυτό το κενό και να αποκαταστήσει πτυχές της πραγματικότητας όπως τη βιώνουμε και όχι όπως μας την πλασάρουν.

Τον τελευταίο καιρό είδαμε ακραία περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας να συγκαλύπτονται και την πραγματικότητα να διαστρεβλώνεται, εικόνες και βίντεο να μεταφράζονται όπως θέλουν τα ΜΜΕ, ήχους από βίντεο να εξαφανίζονται και να παραποιείται η αλήθεια κατάφωρα, ακόμη και να αναπαράγονται χωρίς καμία κριτική ή έρευνα οι ανακοινώσεις της αστυνομίας. Αν δεν υπήρχε η πληροφορία μέσω του οπτικοακουστικού υλικού και των μαρτυριών των πολιτών, δεν θα μαθαίναμε ποτέ τι έγινε στη Νέα Σμύρνη, ούτε το πογκρόμ βίας που εξαπολύθηκε από την αστυνομία τις επόμενες μέρες και τους αμέτρητους ξυλοδαρμούς, τις προσαγωγές, τις συλλήψεις και τις απειλές.

Ένα περιστατικό που προσπάθησαν να αποσιωπήσουν τα ΜΜΕ -μέχρι να αναγκαστούν να αναφερθούν σε αυτό σήμερα Κυριακή 14/03- ενώ συνέβη δύο μέρες πριν, ήταν η σύγκρουση υπηρεσιακού αυτοκινήτου της Ντόρας Μπακογιάννη στην πλαϊνή πύλη της Βουλής με μοτοσικλετιστή, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα (πληροφορίες από την αδελφή του θύματος αναφέρουν ότι είναι εγκεφαλικά νεκρός και η οικογένειά του θα προχωρήσει στη δωρεά των οργάνων του). Παρά την ύπαρξη βίντεο και παρά τις αντιδράσεις πολιτών τη στιγμή του δυστυχήματος, η τροχαία απέκρυψε το γεγονός και τα ΜΜΕ δεν αναφέρθηκαν ποτέ σε αυτό. Στη διαμαρτυρία πολίτη και στην αναφορά του ότι ο μοτοσικλετιστής πέρασε με πράσινο, ο αρχιφύλακας της τροχαίας ακούγεται να λέει  «Διώξ’ τον να μη λέει χαζομάρες», ενώ στη συνέχεια φωνάζει προς τον άνθρωπο που δηλώνει μάρτυρας «Άσ’ το το παιδί!» και συνεχίζει λέγοντας «Σήκω φύγε τώρα από εδώ εξαφανίσου». Παράλληλα να αναφερθεί ότι το υπηρεσιακό όχημα, όπως φαίνεται και στο βίντεο που δημοσιεύτηκε από τη σελίδα pronews, δεν βρίσκεται στην τοποθεσία της σύγκρουσης.

Και ερχόμαστε στο σήμερα, όπου αφού το γεγονός αποκαλύφθηκε από αυτόπτες μάρτυρες με την ταυτόχρονη παράθεση οπτικοακουστικού υλικού, η υποδιεύθυνση της Τροχαίας Αθηνών δημοσιοποίησε το γεγονός με επίσημη ανακοίνωσή της, αναφέροντας ταυτόχρονα  ότι προέβη στις προβλεπόμενες προανακριτικές ενέργειες. Λίγο νωρίτερα η Ντόρα Μπακογιάννη με δήλωσή της αναφέρει:

Την Παρασκευή το μεσημέρι, την ώρα που βρισκόμουν στη Βουλή παρακολουθώντας την «ώρα του πρωθυπουργού» υπηρεσιακό όχημα της ασφάλειάς μου ενεπλάκη σε τροχαίο δυστύχημα με αποτέλεσμα τον βαρύτατο τραυματισμό ενός νέου παιδιού 23 ετών, του Ιάσωνα. ⠀

Είμαι βαθύτατα συντετριμμένη. ⠀

Οι σκέψεις μου και οι προσευχές μου είναι με την οικογένεια του άτυχου νέου. ⠀

Επικοινώνησα μαζί τους για να τους εκφράσω την συμπαράστασή μου και να τους διαβεβαιώσω ότι η υπόθεση θα ερευνηθεί σε βάθος και οι ευθύνες θα αποδοθούν.

 

Είναι πασιφανές ότι σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, αν δεν υπήρχαν τα social media, η καταγραφή των πληροφοριών από τους πολίτες και η ανάγκη για έρευνα και να εμφανιστεί η αλήθεια, θα είχαν αποσιωπηθεί και θα είχαν αναπαραχθεί κατά το δοκούν. Βρισκόμαστε πιθανότατα μπροστά στο τέλος της συμβατικής δημοσιογραφίας, με τους πολίτες να παίρνουν στα χέρια τους την ενημέρωση και να βουλώνουν το στόμα των επίσημων ΜΜΕ.

Παρακάτω βλέπουμε tweets αναφορικά με το δυστύχημα και την πίεση που ασκήθηκε για να μη συγκαλυφθεί το γεγονός:

NoNameNoFace
@NoNameN33129951
Η μοτοσυκλέτα ανέβαινε τη Λεωφόρο Β. Σοφίας. Στο σημείο της διασταύρωσης με
Ακαδημία, στην πύλη εισόδου-εξόδου των οχημάτων της Βουλής των Ελλήνων. Ο
μοτοσυκλετιστής που ήταν μάρτυρας στεκόταν στο αντίθετο ρεύμα. Αν μπορείτε διαδώστε
για να καταθέσει για το #τροχαιοβουλη
Translate Tweet
11:47 PM · Mar 13, 2021

Nikos Moraitis
@Nikosmoraitis
Να σε σκοτώνει υπηρεσιακό όχημα με οδηγό αστυνομικό στο κέντρο της Αθήνας, ακριβώς
δίπλα από τον «Ναό της Δημοκρατίας», και αστυνομία – ΜΜΕ – κυβέρνηση να
προσπαθούν να αποσιωπήσουν το γεγονός. Σημειολογικά, το τέλος της Δημοκρατίας.
#ΤροχαιοΒουλη
Translate Tweet
1:20 PM · Mar 14, 2021

Leonidas Vatikiotis
@LeonidasV
Μου αρέσει ο τρόπος που σκέφτηκε ο αστυνόμος της ΕΛΑΣ οδηγός της #Μπακογιαννη
μετά το #τροχαιοΒουλη. Εδώ μέσα έχουν θάψει τόσα οικονομικά σκάνδαλα
δισεκατομμυρίων, στο θάνατο ενός μοτοσικλετιστή θα δυσκολεύουν; #ripiasona
Translate Tweet
9:54 AM · Mar 14, 2021

Melanes Opes
@MelanesOpes
Δε μας ενδιαφέρει αν ο οδηγός είναι της Βασιλικής Οικογ. #Μπακογιάννη Αυτό που
ενδιαφέρει είναι ότι "φυγαδεύτηκε"απ'τη @hellenicpolice
απ'τη σκηνή του"εγκλήματος"& αυτό συνιστά κολάσιμο αδίκημα.Το κερασάκι στη τούρτα
δε, είναι που δίωξαν κλωτσιδον & ένα αυτόπτη μαρτ #τροχαιοβουλη
Translate Tweet
10:18 AM · Mar 14, 2021

morfo
@morfo18
Μαλακα χάθηκε ένας άνθρωπος και κάποιοι εμετικα τρολ της ΝΔ αφού έκαναν
κανονικότατα bullying στην κοπέλα που το δημοσίευσε πρώτη, τώρα μας λένε ότι είναι
σκευωρία για να στοχοποιηθει η #μπακογιαννη. Αν δεν μπορείτε να βοηθήσετε σκάστε
τουλάχιστον #τροχαιοβουλη
Translate Tweet
3:43 AM · Mar 14, 2021

Manolis Grigorakis
@mgrigorakis
Δυο μέρες τώρα τα κανάλια έθαψαν το #τροχαιοβουλη. Κι αν δεν έκανε τη δήλωση-προϊόν
του ομαδικού social-κραξίματος η Ντόρα θα συνέχιζαν να το κάνουν. ΕΣΡ και ΕΣΗΕΑ δεν
θέλουν και δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα. Μόνο ο κόσμος μπορεί να το κάνει με το
μαζικό #boycottgreekmedia.
Translate Tweet
3:29 PM · Mar 14, 2021

Δέσποινα Κουτσούμπα                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    @dkutsumba
Πήγαν να συγκαλύψουν θανατηφόρο τροχαίο στο πιο πολυσύχναστο σημείο της Αθήνας,
με δεκάδες κάμερες, επειδή ο δράστης ήταν αστυνομικός της #Βουλής Φανταστείτε τι
γίνεται με τα εγκλήματα που διαπράττουν εκεί που δεν τους βλέπει κανείς! #τροχαιοβουλη
Translate Tweet
3:27 PM · Mar 14, 2021

Stelios nikitopoulos
@stenikito
Στα 40.000 tweets #τροχαιοβουλη έχουμε δήλωση #Μπακογιαννη. Στα 50.000 tweets
έχουμε ανακοίνωση αστυνομίας. Συνεχίζουμε! #αν_δεν_ηταν_τα_σοσιαλ #antireport
Translate Tweet
3:34 PM · Mar 14, 2021


Η ανακοίνωση από την σελίδα SOS τροχαία εγκλήματα πανελλαδικός σύλλογος

https://sostegr.wordpress.com/2021/03/14/οι-προστάτες-του-νόμου-υπεράνω-το/


Να θυμηθούμε και την περίπτωση με ένα άλλο ατύχημα

 

Μοιραστείτε το άρθρο