Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με κλούβες έχουν περικυκλώσει την κατειλημμένη πρυτανεία του ΑΠΘ ! ΤΩΡΑ 20:45 – Δήλωση φοιτητή της κατάληψης (ΒΙΝΤΕΟ) – ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 23:00 Η αστυνομία αποχώρησε…

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ

20:45 Οι φοιτητές-τριες που βρίσκονται μέσα στην κατάληψη της πρυτανείας βλέπουν αυτή την ώρα να έχουν περικυκλωθεί από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με κλούβες, που τοποθετούνται περιμετρικά της περιοχής του κτιρίου διοίκησης του ΑΠΘ.

Μια κίνηση που έρχεται μετά το όργιο φημών τις τελευταίες ώρες περί επικείμενης αστυνομικής επέμβασης προς εκκένωση της κατάληψης που διαρκεί εδώ και δύο βδομάδες – μετά την πρώτη επέμβαση της αστυνομίας στο κατειλημμένο κτίριο 22/2.

Όπως μας λέει ένας εκ των φοιτητών που συμμετέχουν στην κατάληψη, πολλοί έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμά της που έγινε λίγες ώρες νωρίτερα, προς υπεράσπιση και αντίσταση στη νέα αστυνομική πρόκληση και αυτή την ώρα δεκάδες βρίσκονται μέσα στο κτίριο της πρυτανείας.

ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

21.40 Στην κατειλημμένη Πρυτανεία του ΑΠΘ οι φοιτητές  φωνάζουν συνθήματα, ενώ καταφθάνουν αλληλέγγυοι και καθηγητές.

Οι είσοδοι στο campus του ΑΠΘ έχει αποκλειστεί από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις

22:00 Παρέμβαση καθηγητών, οι οποίοι έχουν μεταβεί στην πρυτανεία και μιλάνε με τους φοιτητές.

22:30 Οι αστυνομικές δυνάμεις που ήταν παραταγμένες στην είσοδο της πανεπιστημιούπολης μπροστά στο κτίριο της αίθουσας τελετών, αποχώρησαν.

Κάτω από την ανυποχώρητη στάση των φοιτητών αλλά και τη διαρκή προέλευση αλληλέγγυων, εκατοντάδων πλέον και παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας, φαίνεται πως η αστυνομία το ξανασκέφτεται…

23:00 Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποχωρήσει από όλες τις εισόδους του ΑΠΘ

Ενδεικτική της στάσης καθηγητών που μετέβησαν στην κατάληψη της πρυτανείας είναι η παρακάτω δήλωση του πρώην πρύτανη του ΑΠΘ Γ. Μυλόπουλου:

Τα αιτήματα των φοιτητών είναι σεβαστά από όλους μας” τόνισε πριν λίγη ώρα ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι αυτός ο νόμος, ο οποίος αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, είναι που ξεσήκωσε το πανεπιστήμιο και αναγέννησε ένα φοιτητικό κίνημα που ούτε και εμείς γνωρίζαμε ότι υπήρχε.

Σημείωσε δε πως ο χώρος του Πανεπιστημίου δεν είναι ένας χώρος άσκησης βίας και αστυνομοκρατίας, αλλά ένας χώρος διαλόγου και ορθού λόγου και πως όλη η πανεπιστημιακή κοινότητα –φοιτητές, καθηγητές, εργαζόμενοι– θα πρέπει να αγωνιστούν από αύριο για την κατάργησή του, προτείνοντας παράλληλα από αύριο να σταματήσει και η κατάληψη.

Αλλά και το κείμενο που υπογράφουν κάποιοι εξ αυτών:

Οι υπογραφόμενοι/-ες απευθύνουμε έκκληση στα συλλογικά όργανα του ΑΠΘ (Σύγκλητο, ΕΣΔΕΠ, Σύλλογο Υπαλλήλων, Φοιτητικούς Συλλόγους) να αναλάβουν αύριο το πρωί την πρωτοβουλία να συγκαλέσουν κοινή συνέλευση έξω από το κτίριο της Διοίκησης, προκειμένου να εξεταστεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιό μας από την παρατεταμένη κατάληψη, με συνέπεια την αναστολή των διοικητικών και των οικονομικών λειτουργιών του.

Εκφράζουμε τη διαφωνία μας με τον πρόσφατο νόμο, ο οποίος θεωρούμε ότι ευθύνεται για την πυροδότηση των φοιτητικών κινητοποιήσεων, τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη λαίλαπα της πανδημίας. Δηλώνουμε ότι είμαστε αντίθετοι/-ες με οποιαδήποτε νέα αστυνομική επιχείρηση μέσα στον χώρο του Πανεπιστημίου, η οποία θα τραυματίσει ανεπανόρθωτα το κύρος του.

Πιστεύουμε, αντίθετα, ότι αυτές τις κρίσιμες ώρες η με ακαδημαϊκά μέσα λύση του προβλήματος είναι εφικτή. Υπογράφουν:

Μαυροσκούφης Δημήτρης Κοσμήτορας Φιλοσοφικής

Ζαρωτιάδης Γρηγόρης, Κοσμήτορας Φυσικού

Άρης Στυλιανού, Πρόεδρος Τμήματος Πολιτικών Επιστημών

Δαμιανός Κωνσταντινίδης Καθηγητής Σχολής Θεάτρου

Αθανάσιος Μιχαηλίδης, Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών

23:15 Στο χώρο της πρυτανείας έφθασαν φοιτητές της σχολής Θεάτρου, σε πορεία από την Εγνατία, αλλά κατά την είσοδό τους στη Φιλοσοφική σχολή δέχθηκαν τη ρίψη χημικών και κρότου λάμψης από αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή Σιντριβανίου.

Δήλωση φοιτητή από την κατειλημμένη Σχολή Θεάτρου

24:00 Αστυνομοκρατία στο κέντρο της πόλης πέριξ του ΑΠΘ και στην ευρύτερη περιοχή Καμάρας – Ροτόντας – Ιασωνίδου – Αγ. Δημητρίου



20:00 Έκκληση από τους φοιτητές/τριες από την Πρυτανεία του ΑΠΘ

“Η κατειλημμένη πρυτανεία διατρέχει κίνδυνο εκκένωσης ιδίως τις επόμενες ώρες που πέφτουν πάνω στην απαγόρευση κυκλοφορίας. Δεδομένου αυτού, καλούμε σε στήριξη της κατάληψης πριν ισχύσει η απαγόρευση κυκλοφορίας!”

Μοιραστείτε το άρθρο