Ένα ακόμη σκάνδαλο για τη δημαρχία Ζέρβα ο εκτός σειράς εμβολιασμός κορυφαίων στελεχών του

Αποπομπές των κ.κ. Τσαβλή και Ακριτίδου: Αναταραχή στους κύκλους της εξουσίας, ωραία κατάσταση για τους από κάτω

Μέσα στα πολλά και τραγικά που συμβαίνουν στην κοινωνία μας, είδαμε τις τελευταίες ημέρες -όχι και τόσο έκπληκτοι/ες- τη διοίκηση Ζέρβα να αποπέμπει και τελικά να διαγράφει δυο κορυφαία στελέχη της, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και την Αντιδήμαρχο Παιδείας, ως εμπλεκόμενα στους εκτός σειράς εμβολιασμούς. Εμείς δεν βιαζόμαστε ποτέ να τοποθετηθούμε με σκανδαλοθηρική διάθεση και από μικροπολιτική σκοπιά, δεν βιαζόμαστε ποτέ να κρεμάσουμε κάποιο εξιλαστήριο θύμα στα μανταλάκια ώστε να αθωωθούν από τις ευθύνες τους οι υπόλοιποι.

Για εμάς, το πραγματικό σκάνδαλο είναι τα παστωμένα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, τα οποία η διοίκησή του (στην οποία μετέχει ο κ. Ζέρβας) δεν μπαίνει ούτε στον κόπο να απολυμάνει. Σκάνδαλο είναι η συνεχής αποδυνάμωση του ΕΣΥ, για να κερδοσκοπούν οι ιδιωτικές εταιρείες πάνω στον πόνο και την αρρώστια των ανθρώπων. Σκάνδαλο είναι η αποτυχία της Ε.Ε. να εξασφαλίσει γρήγορα τον επαρκή αριθμό των εμβολίων, για να μην προσβάλει την πατέντα και την κερδοφορία των μεγάλων φαρμακευτικών. Σκάνδαλο είναι να χρησιμοποιείται η πανδημία ως δικαιολογία για την επιβολή παράλογων και αντιδημοκρατικών απαγορεύσεων. Ξέρουμε ότι για αυτά τα σκάνδαλα δεν θα παραιτηθεί, δεν θα καθαιρεθεί, δεν θα διαγραφεί ποτέ κανένας.

Κατανοούμε όμως ότι, μέσα στη γενική αποτυχία διαχείρισης της πανδημίας, το γεγονός ότι από την πρώτη ημέρα που έφτασαν τα εμβόλια στη χώρα ως σήμερα, στελέχη της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας έχουν κλέψει επανειλημμένα τη σειρά των υγειονομικών, των ηλικιωμένων, των ευπαθών ομάδων για να βολέψουν τον εαυτούλη τους, εύλογα προκαλεί το λαϊκό αίσθημα.

Ο κ. Τσαβλής υποστήριξε ότι αν δεν έβρισκαν ανθρώπους να εμβολιάσουν όσοι έτυχε να είναι εκείνη τη στιγμή εκεί, τα εμβόλια θα πετιούνταν. Δεν θα αμφισβητήσουμε ούτε ότι λέει την αλήθεια ούτε την επαγγελματική του ηθική ως γιατρού, παρότι θα έπρεπε λόγω του θεσμικού του ρόλου να είναι αυτός που θα το δημοσιοποιήσει πρώτος. Η πρακτική αυτή όμως καταδεικνύει άλλη μια πτυχή της κυβερνητικής αποτυχίας στον σχεδιασμό του εμβολιασμού, που τόσο τον διαφήμιζαν πριν έρθουν τα εμβόλια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση για παράδειγμα, δεν είναι δυνατόν να μαθαίνουμε ότι όταν γίνονται εμβολιασμοί από κινητές μονάδες δεν υπάρχει κανενός είδους «εναλλακτική λίστα» και να μην ιδρώνει το αυτί κανενός.

Ακόμα περισσότερο, εξοργίζει όλους και όλες εμάς, τους απλούς ανθρώπους, το ότι ποτέ δεν θα μας πάρει τηλέφωνο ένας βουλευτής, πρόεδρος ή επιτετραμμένος υγειονομικός να μας πει να εμβολιαστούμε έξω από τη σειρά μας για να μην πεταχτούν εμβόλια. Θα σκέφτονταν ποτέ ο κ. Τσαβλής ή ο κ. Ζέρβας να φωνάξουν μια καθαρίστρια, μια νηπιαγωγό, μια δημοτική υπάλληλο που δουλεύει σε έναν βρεφονηπιακό σταθμό, όσες και όσους δουλεύουν και κινδυνεύουν καθημερινά για να κρατάνε όρθια την κοινωνία; Αν δεν τους γνωρίζουν, θα μπορούσαν να αποταθούν στα σωματεία των εργαζομένων στο Δήμο.

Σε αυτό το πνεύμα λοιπόν, καθόλου δεν μας πείθει η ξαφνική  ευθιξία του κ. Ζέρβα. Θα μας έπειθε μόνο αν επιδείκνυε το ίδιο πάθος στη διεκδίκηση καλύτερων νοσοκομείων για την πόλη, περισσότερων λεωφορείων, γρηγορότερων εμβολιασμών για τους εργαζόμενους. Αντί για αυτό, εδώ και 12 μήνες πανδημίας ο κ. Ζέρβας δεν κάνει τίποτα άλλο από το να δικαιολογεί και να λιβανίζει μια αποτυχημένη κυβέρνηση.

Είναι λοιπόν φανερό ότι ο κ. Ζέρβας εκμεταλλεύτηκε αυτή την ευκαιρία αφενός για επικοινωνιακούς λόγους -για να οικοδομήσει το προφίλ ενός «ισχυρού ηγέτη»- και αφετέρου για να ξεφορτωθεί τον κ. Τσαβλή. Τους λόγους για αυτή την αποπομπή πραγματικά δεν τους ξέρουμε: ίσως έκρινε ότι ως Πρόεδρος του Δ.Σ. δεν ήταν αρκετά επιθετικός απέναντι στην αντιπολίτευση ή ότι δεν τον κολάκευε αρκετά, όπως φροντίζουν να κάνουν σε κάθε τους τοποθέτηση οι αντιδήμαρχοί του. Ίσως ήθελε να βολέψει κάποιον άλλον παράγοντα, στο πλαίσιο της κατανομής εξουσίας εντός μιας διοίκησης που συγκροτήθηκε στη βάση των συναλλαγών και χωρίς καμία πολιτική συμφωνία, χωρίς κανένα κοινό όραμα. Οι καραμπόλες και οι τελικές επιλογές των νέων στελεχών της διοίκησης κάτι τέτοιο καταδεικνύουν άλλωστε.

Ο κ. Τσαβλής ωστόσο δεν είναι άμοιρος ευθυνών καθώς υπηρέτησε με συνέπεια εδώ και ενάμιση χρόνο αυτή τη διοίκηση. Συνδέθηκε και υποστήριξε έναν Δήμαρχο που σήμερα χαρακτηρίζει -σωστά- «Λουδοβίκο 14ο», έναν Δήμαρχο που -όπως ο ίδιος ο κ. Τσαβλής είπε- «δεν έχει ιδέα για την πανδημία». Χρειάστηκε η καθαίρεσή του για να θυμηθεί να πει ένα μέρος από αυτές τις αλήθειες. Αυτό λοιπόν για εμάς δεν είναι αρκετό.

Είναι όμως χρήσιμο. Ελπίζουμε όλο και περισσότεροι άνθρωποι να ανακαλύπτουν και να αποκαλύπτουν το κενό πίσω από την βιτρίνα του κ. Ζέρβα. Κάθε πλήγμα στην αλαζονεία του κ. Ζέρβα θα περιορίσει την αυταρχική εξουσία του και έτσι αυτός θα κάνει μικρότερη ζημιά στην πόλη. Και ίσως τον αναγκάσει να θυμηθεί ότι δεν είναι ελέω Θεού Δήμαρχος, αλλά ένας εκλεγμένος εκπρόσωπος (με ένα μικρό μάλιστα ποσοστό), ότι οφείλει λοιπόν να ακούει περισσότερο τη φωνή των δημοτών και να σέβεται τη δημοκρατική διαδικασία μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο που τόσο απαξιώνει.

Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής

Μοιραστείτε το άρθρο