Κεφαλονιά ενάντια στις “αιολικές” μεθοδεύσεις!

Καταγγέλλεται η αλλαγή στάσης της δημοτικής αρχής και οι μεθοδεύσεις που εξυπηρετούν την αιολική βιομηχανία: «Η κάθε ιδιωτική εταιρία μπορεί να πράττει όπως της αρέσει με τις πλάτες της Κυβέρνησης και των αστυνομικών αρχών, την ίδια στιγμή που κάθε συλλογική αντίσταση ποινικοποιείται με το πρόσχημα της δημόσιας υγείας».


Μετράμε ήδη κάποιους μήνες από την όμορφη ημέρα που έπειτα από συνεχή αγώνα 20 ημερών της τοπικής κοινωνίας έφυγε το καράβι με τα «μεταλλικά τέρατα» από το λιμάνι της Σάμης. Δυστυχώς στη συνέχεια, όπως και άλλες φορές έχει συμβεί, ο άνεμος δεν εξελίχθηκε… πρίμα κι αυτό χωρίς ευθύνη της αγωνιζόμενης τοπικής κοινωνίας μας. Έπειτα από το “κατά παραγγελία” εκείνο δημοτικό συμβούλιο που η τοπική κοινωνία της Κεφαλονιάς έδειξε έμπρακτα την δυσαρέσκειά της για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών (Α/Γ) στον Ξερακιά “μπλοκάροντας” τη διαδικασία, τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο Σάμης, εν μέσω καραντίνας και με τηλεδιάσκεψη “άλλαξε” τις αποφάσεις του που εξέφραζαν τη βούληση της τοπικής κοινωνίας και αποφάσισε την εκφόρτωση των ανεμογεννητριών σε οικόπεδο και τη διενέργεια αντισταθμιστικών έργων πριν την τελική τους εγκατάσταση. Ούτε αυτό όμως τηρήθηκε! Και ήδη, εν μέσω μάλιστα πανδημίας και απαγόρευσης κυκλοφορίας για τη μη εξάπλωση του covid 19 (κάτι που οι συλλογικότητες σεβάστηκαν στο ακέραιο), οι επενδυτές-επιχειρηματίες που εμπλέκονται στο έργο του Ξερακιά προχώρησαν ανενόχλητοι στην τελική τοποθέτηση των Α/Γ με τη συνοδεία-προστασία των αστυνομικών δυνάμεων.

Συμπέρασμα; Η κάθε ιδιωτική εταιρία μπορεί να πράττει όπως της αρέσει με τις πλάτες της Κυβέρνησης και των αστυνομικών αρχών, την ίδια στιγμή που κάθε συλλογική αντίσταση ποινικοποιείται με το πρόσχημα της δημόσιας υγείας.

Γιατί όμως δεν επιθυμούμε άλλα βιομηχανικά αιολικά πάρκα στην Κεφαλονιά; Για να τοποθετηθούν οι Α/Γ στο νησί μας ανοίχθηκαν γιγαντιαίοι δρόμοι για να περνούν τα μηχανήματα, τοποθετήθηκαν χιλιάδες κυβικά τσιμέντο στις κορυφές των βουνών, καθώς και επηρεάστηκαν οι υδάτινοι πόροι, πράγμα το οποίο συνέβαλε σε πλημμυρικά φαινόμενα. Τραγικό παράδειγμα του τελευταίου είναι ο ‘Ιανός’ τον Σεπτέμβρη του 2020 που άφησε γκρεμισμένα σπίτια, ανθρώπους στο δρόμο και ερημωμένα σαν από δυστοπική ταινία τοπία. Πέραν της καταστροφής της χλωρίδας, θα υποφέρει και το ζωικό βασίλειο αφού εμποδίζεται η πορεία των πουλιών (γεράκια, χρυσαετοί ,αποδημητικά πουλιά κτλ) τα οποία εξαιρετικά συχνά θανατώνονται από τις έλικες των Α/Γ. Επίσης δημιουργείται ηχορύπανση που επηρεάζει αρνητικά όλους τους έμβιους οργανισμούς.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά,  τα αιολικά τοποθετούνται σε προστατευόμενες περιοχές Natura 2000, γεγονός που ήρθε να στηρίξει το νομοσχέδιο του Χατζηδάκη, το οποίο θυσιάζει το περιβάλλον ακόμα περισσότερο στο βωμό του κέρδους. Φυσικά αυτό έρχεται να συμπληρώσει μια σειρά αντιπεριβαλλοντικών πολιτικών που ασκούν αδίστακτα όλες οι κυβερνήσεις των προηγούμενων ετών.

Μικρό το όφελος μεγάλη η καταστροφή απαντούν οι επιστήμονες. Τα αιολικά πάρκα προσφέρουν μόνο μικρή ποσότητα ενέργειας, λόγω της αδυναμίας αποθήκευσης, εξαιτίας του μεγάλου κόστους των μπαταριών. Είναι τραγικά ειρωνική η διαπίστωση ότι χρειάζονται ενέργεια από συμβατικά εργοστάσια λόγω της μη σταθερής ταχύτητας του ανέμου και των περιπτώσεων νηνεμίας. Κάθε ανεμογεννήτρια είναι αποδοτική σε πολύ μικρό ποσοστό (10%) διότι η ενέργεια που παράγει είναι ασταθής και έχει χρόνο ζωής 20 χρόνια. Τα βουνά μας θα μετατραπούν σε νεκροταφεία ανεμογεννητριών, λόγω της αδυναμίας επαναφοράς του περιβάλλοντος στην πρότερη κατάσταση (τεράστιο οικονομικό κόστος).

Η Κεφαλονιά μέσω των Α/Γ παράγει πολύ περισσότερο ρεύμα από όσο χρειάζεται, χωρίς να το αξιοποιεί σε τοπικό επίπεδο, εφόσον το ρεύμα πωλείται και αγοράζεται σε υψηλές τιμές σύμφωνα με τη διαχείριση της ΔΕΗ.

Τελικά που αποσκοπεί αυτή η ασυδοσία με προσανατολισμό την υποτιθέμενη ”πράσινη ανάπτυξη”;

Αυτή η ασυδοσία λοιπόν, όσον αφορά την τοποθέτηση Α/Γ, είναι μια επένδυση πολύ καλά σχεδιασμένη από τους ισχυρούς για τους ισχυρούς αυτού του κόσμου. Η αγορά και η αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας βρίσκεται στο στόχαστρο των οικονομικών κολοσσών οι οποίοι είναι οι μόνοι που πλουτίζουν. Αυτή η μανία των επενδυτών με την «πράσινη ανάπτυξη» που μόνο πράσινη δε μπορεί να χαρακτηριστεί, έρχεται να καλύψει τις ανάγκες της καπιταλιστικής παραγωγής, της μεγαλοβιομηχανίας, της βιομηχανίας των στρατών κτλ και όχι τη θέρμανση του σπιτιού μας…

Αγωνιστικούς χαιρετισμούς σε όλους τους ανθρώπους που μάχονται ενάντια στη λεηλασία της φύσης και των ζωών μας.

Αλληλεγγύη στους αγώνες στη Χαλκιδική, στη Βοιωτία, στα Άγραφα, στους Σταγιάτες, στην Τήνο, στην Άνδρο, στον Αχελώο και σε όλες τις τοπικές κοινωνίες που δίνουν μάχη για να μη ρημάξουν τον τόπο τους.

Δε θα λυγίσουμε ούτε θα σταματήσουμε μέχρι να ακυρώσουμε τα σχέδια των ισχυρών που καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον και τις ζωές μας.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ,

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!

ΚΙ ΑΣ ΜΗ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ,

ΘΑ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΠΑΝΤΑ!

…και όπως λένε και οι κόμπας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, δηλαδή να συνεχίσουμε να ζούμε… [βλ. “Κοινή Διακήρυξη για τη Ζωή”]

Ανακοίνωση από την ‘Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Κεφαλονιάς Ενάντια στα Αιολικά’ όπως δημοσιεύτηκε στη σελίδα της συλλογικότητας την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

Σχετικά άρθρα:

Ανεμογεννήτριες: Μικρό το όφελος, μεγάλη η καταστροφή (27/1/2021)
ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Θα καταστρέψουμε τη φύση για να τη σώσουμε από την καταστροφή;
(8/1/2021)
ΜΑΝΗ Όχι στη λαίλαπα των αιολικών πάρκων! (28/12/2020)
Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της εξαίρεσης ΑΠΕ από εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων (29/11/2020)
Μοιραστείτε το άρθρο