Η Πρωτοβουλία φορέων κατά της καύσης απορριμμάτων στο ΤΙΤΑΝ ζήτησε από τον δήμο τα αποτελέσματα των μετρήσεων του ΠΑΚΟΕ και… περιμένει ενημέρωση.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ  120 συλλόγων, σωματείων και φορέων κατά της καύσης απορριμμάτων RDF– SRF στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης

Προς:

Πρόεδρο Δ.Σ. κα Γεροκώστα.

Δήμαρχο     κο  Δεμουρτζίδη

Δημοτικούς συμβούλους

Τοπικούς συμβούλους

του δήμου Π. Μελά

Θεσσαλονίκη 15/2/2021

Αξιότιμοι

κ. Δήμαρχε,

κα πρόεδρε

Κοι δημοτικοί σύμβουλοι

Το περιεχόμενο της επιστολής μας έχει ως αντικείμενο την άρνηση του Τμήματος Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου να μας κοινοποιήσει – μετά από αίτηση μέλους μας – τα στοιχεία μετρήσεων και τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η έρευνα που διεξήγαγε το ΠΑΚΟΕ (Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών) για λογαριασμό του Δήμου Παύλου Μελά.

Με δεδομένο πως η συγκεκριμένη έρευνα αφορά άμεσα θέμα δημόσιας Υγεία (επιβάρυνση περιβάλλοντος από ανθρώπινη δραστηριότητα στα όρια του αστικού ιστού) και έχει χρηματοδοτηθεί από πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ( χρήματα πολιτών ) δε μπορούμε να κατανοήσουμε το πνεύμα και το περιεχόμενο της αρνητικής απάντησης που μας επεφύλαξε η αρμόδια Υπηρεσία. Και ενώ περιμέναμε να πάρουμε στα χέρια μας εγγράφως το σύνολο της έρευνας για να επαληθεύσουμε τα εύλογα ερωτήματα μας για την επίπτωση που έχει στο περιβάλλον η λειτουργία του εργοστασίου Τιτάν πέριξ των εγκαταστάσεων του στην Ευκαρπία, η άρνηση της Υπηρεσίας Πρασίνου και Περιβάλλοντος,  μας δημιούργησε  νέες απορίες.

Θα σταθούμε επιγραμματικά σε τρία   σημεία της απορριπτικής απάντησης της Διεύθυνσης Πρασίνου και Περιβάλλοντος στα οποία θα θέλαμε να συνδράμετε εφόσον επιθυμείτε  και ο ίδιος με απαντήσεις μιας και αφορούν άκρως πολιτικά ζητήματα που άπτονται της διαφάνειας και της προσβασιμότητας σε πληροφορίες σχετικά με την Υγεία του Πολίτη, ως δημοκρατικό δικαίωμα του πάντοτε.

Προς  απόρριψη του αιτήματος μας η Υπηρεσία επικαλείται τα κάτωθι:

α) Περιεχόμενο πνευματικών δικαιωμάτων της έρευνας.

Απορούμε κ. Δήμαρχε. Αν η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από πολίτες της χώρας μας, σε ποιον ανήκει τελικά; Στο ΠΑΚΟΕ; Στη Διοίκηση του Δήμου; Αναφορά σε πνευματικά δικαιώματα ή μνημόνιο εχεμύθειας δε διαβάζουμε τίποτε ,τουλάχιστον  στην σύμβαση που υπογράφηκε ανάμεσα στο ΠΑΚΟΕ και τον Δήμο. Αν και εφόσον (όπως η σύμβαση προβλέπει)  η εργασία ( έρευνα) του ΠΑΚΟΕ ολοκληρώθηκε και παραλήφθηκε από τις υπηρεσίες του Δήμου, θα θέλαμε να μας ενημερώσετε ποιανού τα ετεροχρονισμένα πνευματικά δικαιώματα  δε μας επιτρέπουν πρόσβαση στην πληροφορία ενώ συγχρόνως διατηρούμε στο ακέραιο το νόμιμο συμφέρον να έχουμε τέτοια. Να υπενθυμίσουμε μόνο πως αναφορικά με τις μετρήσεις που παλαιότερα διεξήγαγε επιστημονικός σας συνεργάτης (πάλι για λογαριασμού του Δήμου) , από υποδομή εγκατεστημένη στην Ευκαρπία, τα αποτελέσματα αυτών ανακοινώνονταν δημόσια και σχεδόν άμεσα στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου ώστε οι Πολίτες να σχηματίζουν έστω μια σχετική εικόνα για τις συνθήκες της ατμόσφαιρας της περιοχής.

β) Προσωπικά Δεδομένα της έρευνας.

Κύριε Δήμαρχε, αν και εφόσον ο Δήμος Παύλου Μελά διαθέτει νομικό Τμήμα, η Υπηρεσία Πρασίνου και Περιβάλλοντος θα μπορούσε να το συμβουλευτεί σχετικά με τις δυνατότητες που δίνει  ο νόμος περί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων  προς δημοσιοποίηση ερευνών όταν αυτές μάλιστα πραγματεύονται θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος. Εμείς θεωρούμε πως οι πρόνοιες του άρθρου 28 και κυρίως του άρθρου 30 του νόμου 4624/2019  μπορούν να καλύψουν στο έπακρο την κοινοποίηση της έρευνας με πλήρη εξασφάλιση της προστασίας των όποιων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα της έρευνας. Η επίκληση λοιπόν της προστασίας προσωπικών δεδομένων από την Υπηρεσία είναι για εμάς απλά προσχηματική. Θα θέλαμε να το ερευνήσετε βαθύτερα. Σε κάθε περίπτωση, και ανεξάρητα νομοθετικού υποβάθρου, η καθυστέρηση δημόσιας και ολοκληρωμένης προβολής της μελέτης του ΠΑΚΟΕ δεν μπορεί να δικαιολογηθεί.

γ) Πιθανότητα παρερμηνείας από τυχόν αποσπασματική  δημοσιοποίηση της έρευνας.

Αυτή η δικαιολογία, κ. Δήμαρχε, πραγματικά υποτιμά τη νοημοσύνη και του ποιου καλοπροαίρετου Πολίτη.  Η παρερμηνεία ή η απόρριψη των συμπερασμάτων της έρευνας του ΠΑΚΟΕ δε διασφαλίζεται με το να ελέγξετε ( ή να θεωρείται πως μπορείτε να ελέγξετε) απόλυτα τις συνθήκες που συνοδεύουν το σκηνικό δημοσιοποίησης της.  Με το να μην ανακοινώνει κάποιος μια έρευνα υπό τον φόβο μιας τυχόν παρερμηνείας από τρίτους δεν ακυρώνει μόνο την ίδια την έρευνα αλλά το ίδιο το κοινωνικό σύνολο που αυτή αφορά. Με την έννοια αυτή δεν έπρεπε να αξιοποιηθεί ούτε στην δικογραφία που κατατέθηκε στο ΣτΕ εκ μέρους της δημοτικής διοίκησης επειδή δεν έχει παρουσιαστεί επίσημα από εκπροσώπους του ΠΑΚΟΕ. Δηλαδή, η δημοτική διοίκηση μπορεί να χρησιμοποιεί την μελέτη άνευ επίσημης παρουσίασης αλλά εκείνοι που την χρηματοδοτούν, δηλαδή οι πολίτες, δεν έχουν δικαίωμα ούτε στην μελέτη της!

γ) Συνθήκες πανδημίας που δεν επιτρέπουν τη παρουσίαση της έρευνας.

Κύριε, Δήμαρχε, εν μέσω πανδημίας δε σταμάτησαν να γίνονται Δημοτικά Συμβούλια. Δε σταμάτησε η εκπαιδευτική διαδικασία. Το Δημόσιο δε μπήκε σε αναστολή.

Αν η κοινωνία στο σύνολό της ( δημόσιος και ιδιωτικός τομέας)  έμαθε λόγω covid έστω και με δυσκολία να λειτουργεί σε συνθήκες ψηφιακής διεκπεραίωσης , ποιος ο λόγος που θα πρέπει η κοινότητα να περιμένει να γίνει η παρουσίαση της έρευνας δια ζώσης. Ο εξοπλισμός ήδη υπάρχει. Το προηγούμενο έχει υπάρξει. Μπορείτε και αύριο να καλέσετε τους υπεύθυνους του ΠΑΚΟΕ και να κάνετε μια ζωντανή μετάδοση της έρευνας με δυνατότητα στο τέλος να παρέμβει ο κάθε ενδιαφερόμενος από απόσταση θέτοντας απορίες και ζητώντας επιπλέον διευκρινήσεις. Εμείς θεωρούμε πως κάτι τέτοιο  και εφικτό είναι και επιβεβλημένο λόγω της σοβαρότητας του θέματος. Εάν εσείς συμφωνείται με την άποψη της αρμόδιας Υπηρεσίας και έχετε λόγους για κάτι τέτοιο παρακαλούμε να μας τους αναλύσετε. Δεν γίνεται εν μέσω πανδημίας και απαγορεύσεων να λαμβάνονται υπουργικές αποφάσεις εξ’ αποστάσεως για καρκινογόνες αδειοδότήσεις και τα αποτελέσμαστα να μπορούν να παρουσιατούν μόνο δια ζώσης!

Ολοκληρώνοντας κ. Δήμαρχε οφείλουμε να κάνουμε μια αναφορά και στο γεγονός πως η έρευνα του ΠΑΚΟΕ και τα συμπεράσματα της είναι -όπως η απάντηση της Υπηρεσίας αναφέρει- τμήμα της δικογραφίας

α)κατά της απόφασης του ΥΠΕΝ για την ΑΕΠΟ της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ καθώς και

β)στην αίτηση Ασφαλιστικών Μέτρων στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Έμμεσα και με ασφάλεια μπορούμε να βγάλουμε το συμπέρασμα από τα παραπάνω και χωρίς να έχουμε στα χέρια μας ( ακόμη) την έρευνα που ο Δήμος κατέχει,  πως τα αποτελέσματα που το ΠΑΚΟΕ καταγράφει, δείχνουν την συγκεκριμένη τσιμεντοβιομηχανία ως υπαίτια της εκπομπής και  συσσώρευσης ρίπων στο γύρω περιβάλλον. Και αυτό γιατί αν τα συμπεράσματα της έρευνας ήταν τα αντίθετα δε θα είχε νόημα η συμπερίληψη της στη δικογραφία μιας και έτσι θα απάλλασσαν το ΤΙΤΑΝ από τυχόν ευθύνες.

Αναρωτιόμαστε λοιπόν  εφόσον ο Δήμος έχει ήδη στα χέρια του μια έρευνα που σύμφωνα με αυτόν που τη διεξήγε , αποδεικνύεται πως το συγκεκριμένο εργοστάσιο προκάλεσε σημαντική ρύπανση ( πάνω από τα όρια που ο νόμος θέτει) για το χρονικό διάστημα που έγιναν οι μετρήσεις, εάν τελικά επίσημα ο Δήμος δια των εκπροσώπων του έχει ήδη:

α) ενημερώσει τους υπεύθυνους παράγοντες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

β) ενημερώσει  τους υπεύθυνους  παράγοντες του ΥΠΕΝ

γ) προβεί σε καταγγελία προς τους αρμόδιους εισαγγελείς της Θεσσαλονίκης.

Βέβαια, το σημαντικότερο ζήτημα προβληματισμού είναι ο λόγος καθυστέρησης των πορισμάτων της μελέτης πλατιά στην κοινωνία, προς αξιοποίηση τους για την ώθηση και ισχυροποίηση των δίκαιων διεκδικησεων που πρεσβεύουμε. Θέλουμε να θυμίσουμε ότι ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2020 σε συνάντηση μελών της συντονιστικής επιτροπής της «Πρωτοβουλίας» με εσάς κ. Δήμαρχε και τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, Πρασίνου, Αθλητισμού, Δράσεων Εθελοντισμού και Πολιτικής Προστασίας, κ. Λαζαρίδη, είχαμε ήδη θέσει το ζήτημα της άμεσης λήψης των στοιχείων της μελέτης του ΠΑΚΟΕ. Από τότε, όχι μόνο δεν έχουμε λάβει επίσημη ενημέρωση, αλλά έχουμε στα χέρια μας και την πρόσφατη άρνηση να μας δοθούν.

Τα παραπάνω θεωρούνται επιβεβλημένα μιας και ήδη έχουν κληθεί προς απολογία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο οι αρμόδιες           Αρχές  που θα έπρεπε να έχουν μεριμνήσει για τη διασφάλιση της ποιότητας της ατμόσφαιρας τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Η παραπομπή της Πόλης και της Χώρας μας για ένα τέτοιο συμβάν με ολέθριες συνέπειες για την υγεία των πολιτών όπως αποδεικνύεται από δεκάδες μελέτες δεν αφήνει περιθώρια για κωλυσιεργία ούτε επανάπαυση στις όποιες χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες που καταλήγουν τελικά να λειτουργούν ως μανδύας κάλυψης του συνεχούς εγκλήματος.  Αυτός είναι για εμάς και ο κυριότερος λόγος που θα έπρεπε να έχετε προβεί στη δημοσιοποίηση της έρευνα κιόλας εχθές!

Αναμένουμε τις απαντήσεις, παρατηρήσεις και προτάσεις σας για τα θέματα που θίξαμε.

Με εκτίμηση

*Η διοίκηση του δήμου απάντησε με έγγραφο υπηρεσιακό, το οποίο επισυνάπτουμε παρακάτω.

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο