BLACKOUT ΣΤΗ ΜΙΣΗ ΕΛΛΑΔΑ!
 “Αιολική ενέργεια ή επιστροφή στα κεριά”: Μήπως ισχύει το αντίθετο;

Μιά εκτεταμμένη διακοπή ρεύματος γύρω στα μεσάνυχτα σημειώνεται σε πολλές περιοχές της Αττικής (Πειραιά, Κερατσίνι, Νίκαια, Χαϊδάρι, Περιστέρι, Πετρούπολη, Αιγάλεω, Πετράλωνα, Παγκράτι, Νέα Σμύρνη, Άλιμο, Μπραχάμι, Σαλαμίνα, Μέγαρα, Εξάρχεια, Ταύρο, Καλλιθέα), καθώς και σε Αργοσαρωνικό (Αίγινα, Πόρο, Σπέτσες, Τροιζηνία), αλλά και σε Πελοπόννησο (Καλαμάτα, Άργος και Τρίπολη). Μια διακοπή ρεύματος που προκλήθηκε από φωτιά που ξέσπασε στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) στον Ασπρόπυργο, όπου σημειώνονται συνεχείς εκρήξεις.

Όμως, πού οφείλεται αυτό το μπλακ άουτ; Όπως σημειώνει η σελίδα Κίνηση για την προστασία των νησίδων του Αιγαίου:

Κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό είναι το γεγονός ότι η αστάθεια παροχής ενέργειας στην ηλεκτροδότηση εξαιτίας των στοχαστικών μορφών ενέργειας (από τις οποίες η πιο στοχαστική είναι η αιολική) είναι συνηθισμένο να οδηγεί σε αστάθεια τάσης και επομένως σε μεγάλης έκτασης ατυχήματα και μπλακ άουτ όπως το συγκεκριμένο.

Προς απόδειξη παρατίθενται δύο σχετικά άρθρα:

  1. Άρθρο της αγγλικής Daily Mail από το 2019, το οποίο αναφέρεται σε ένα από τα μεγαλύτερα μπλακ άουτ στην ιστορία της Αγγλίας. Για το μπλακ άουτ αυτό οι ειδικοί κατηγορούν την εξάρτηση της χώρας από την αιολική ενέργεια.
  2. Άρθρο της επίσης αγγλικής Guardian για το τεράστιο μπλακ άουτ στην Νότια Αυστραλία το 2016, για το οποίο εταιρεία αιολικής ενέργειας καταδικάστηκε σε πρόστιμο ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι, για να αποφεύγονται τέτοια ατυχήματα, οι διαχειριστές των δικτύων χρησιμοποιούν ένα συνθετικό αέριο, το SF6, που θερμαίνει την ατμόσφαιρα 23.500 φορές περισσότερο από το διοξείδιο του άνθρακα. Όπως μπορείτε να δείτε σε σχετικό άρθρο του BBC, το αέριο αυτό χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες σε δίκτυα με μεγάλη διείσδυση ενέργειας από ΑΠΕ, και τα ατυχήματα, κατά τα οποία το αέριο αυτό διαφεύγει, είναι συχνά. Μάλιστα, το 2017, οι εκπομπές SF6 στην Ευρώπη ήταν αντίστοιχες με εκείνες 1,3 εκατ. αυτοκινήτων.

Τέλος, κρίνουμε απαραίτητο να αναφερθούμε επίσης στον κίνδυνο που τέτοια ατυχήματα αποτελούν για την ανθρώπινη ζωή, όπως πρόσφατα στη Ζάκυνθο, σύμφωνα με την naftemporiki.

Κίνηση για την προστασία των νησίδων του Αιγαίου

https://www.facebook.com/112216233656189/posts/271989871012157/

Μοιραστείτε το άρθρο