Για να μην μετατραπεί ο Βόλος σε απέραντο σκουπιδότοπο

Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ/Lafarge*

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου παγκοσμίως και στέλνει χιλιάδες Βολιώτες στα νοσοκομεία κάθε χρόνο σύμφωνα με τις πρόσφατες έρευνες.

Η καύση σκουπιδιών (RDF, SRF) είναι μία πρακτική διαχείρισης των αποβλήτων αποδεδειγμένα θανατηφόρα για τον άνθρωπο κι επιζήμια για το περιβάλλον, σε τόσο σοβαρό βαθμό ώστε πλέον να εγκαταλείπεται σε όλες τις προηγμένες χώρες που την εφάρμοζαν έως τώρα. Οι διοξίνες και τα φουράνια που παράγονται συσσωρεύονται τόσο στην πανίδα όσο και στην χλωρίδα ενός τόπου με καταστροφικά για τη ζωή αποτελέσματα.

Δυστυχώς η νομοθεσία καλύπτει τα εργοστάσια και μάλιστα το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων αν εφαρμοστεί θα καταστήσει την Ελλάδα χώρα-σκουπιδότοπο καθώς προβλέπει 25 νέα εργοστάσια καύσης σκουπιδιών.

Ο Βόλος έχει επιλεγεί από τις κυβερνήσεις (αυτή και την προηγούμενη) ως “πιλοτική” πόλη για την καύση σκουπιδιών στην τοπική τσιμεντοβιομηχανία της πολυεθνικής LafargeHolcim (ΑΓΕΤ). Μια εταιρία που ευθύνεται μέχρι στιγμής για 122 περιβαλλοντικές κι εργασιακές παραβάσεις της νομοθεσίας σε 45 χώρες όπου δραστηριοποιείται. Μιας εταιρίας που δείχνει παντελή έλλειψη κοινωνικής ευθύνης για τους κατοίκους της περιοχής που ρυπαίνει.

Δυστυχώς, αυτή η εταιρία έχει συμμάχους τόσο το Υπουργείο όσο και την Περιφέρεια Θεσσαλίας που στην καλύτερη περίπτωση κάνουν τα “στραβά μάτια” στο έγκλημα που συντελείται, αλλά και τον Δήμο Βόλου που όχι μόνο δεν αντιδρά αλλά ετοιμάζεται να κατασκευάσει το δικό του εργοστάσιο επεξεργασίας σκουπιδιών. Για τον αγώνα μας ενάντια σε αυτή την θλιβερή κατάσταση μέλη της Επιτροπής έχουν δεχτεί αγωγές και μηνύσεις τόσο από την Πολιτεία όσο και από την εταιρία.

Οι πολίτες είμαστε μόνοι μας απέναντι σε αυτό τον δύσκολο αγώνα ενάντια σε μια πολυεθνική και στο εχθρικό κράτος. Καλούμαστε να πληρώσουμε τα δυσβάσταχτα δικαστικά έξοδα, να εγκαταστήσουμε με δικά μας έξοδα μετρητές και να προβούμε άμεσα σε δαπανηρές αναλύσεις ζωικού και φυτικού υλικού για διοξίνες και υδράργυρο, να προσφύγουμε στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια. Εμείς είμαστε αυτοί που έχουν την πραγματική δύναμη και όχι αυτοί, αρκεί να το συνειδητοποιήσουμε και να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.

Η αναφορά για το ζήτημα της αέριας ρύπανσης του Βόλου, της καύσης σκουπιδιών, της ελλιπούς νομοθεσίας και άλλες πτυχές στάλθηκε στην Επιτροπή αναφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μία περίληψή της θα μεταφραστεί σε όλες τις γλώσσες των χωρών-μελών και θα δημοσιευτεί στην επίσημη σελίδα.

Για να μην μετατραπεί ο Βόλος σε απέραντο σκουπιδότοπο

Για να μην θρηνήσουμε κι άλλους Βολιώτες από την ατμοσφαιρική ρύπανση

Για να σταματήσουμε το συντομότερο αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα

Για να ζήσουν τα παιδιά μας σε μια καθαρότερη πόλη

Σας καλούμε όλους να συνδράμετε την προσπάθειά μας συμμετέχοντας ενεργά στις δραστηριότητες της Επιτροπής. Όσοι επιθυμείτε να μας βοηθήσετε στείλτε μας email στο [email protected]

ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ;

Mπορεί όποιος θέλει να συνεισφέρει οικονομικά καταθέτοντας χρήματα στον παρακάτω λογαριασμό:

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

6258-149202-870

ΙΒΑΝ: GR06 0171 2580 0062 5814 9202 870

*αγωνίζεται από το Νοέμβριο του 2017 για μια καθαρότερη πόλη.

Μοιραστείτε το άρθρο