Συναυλία διαμαρτυρίας των Yar Aman για την Ρόζα Νέρα

Σάββατο, 26/9, 20:00, Γιαλί Τζαμισί, Χανιά

Καλούμε την χανιώτικη κοινωνία να συμμετέχει στην συναυλία διαμαρτυρίας των Γιάραμαν, το  Σάββατο, 26/9, 20:00, στο Γιαλί Τζαμισί, για την εκκένωση της κατάληψης Rosa Nera και ενάντια στην ξενοδοχοποίηση. Στο χώρο της κατάληψης άνθησαν για 16 χρόνια πολλές δραστηριότητες  που κάλυπταν κοινωνικές ανάγκες. Μετά την εκκένωση αυτές οι κοινωνικές ανάγκες είναι άστεγες, καθώς δεν υπάρχει χώρος γι’ αυτές, όπως και πολλοί άνθρωποι που η κατάληψη τους παρείχε μία στέγη.

Να διεκδικήσουμε ελεύθερους κοινωνικούς-δημόσιους χώρους για όλους –  όχι στην τουριστικοποίηση, όχι στην υποβάθμιση της πόλης μας – Καμιά συμφωνία επιχειρηματικής δραστηριότητας στο Λόφο Καστέλι, το κτίριο και ο χώρος του ιστορικού κτηρίου της 5η Μεραρχίας να αποδοθεί στην κοινωνία και όχι σε μεγαλοξενοδόχους.

Πρόγραμμα: από τις 18:00 συγκέντρωση και δρώμενα, 20:00 συναυλία Yaraman
Ερχόμαστε με τις μάσκες μας – παίρνουμε μέτρα προφύλαξης ενάντια στην πανδημία

Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών

Κάλεσμα από τη συνέλευση αλληλεγγύης στη Ρόζα Νέρα:

Η κοινωνία των Χανίων θα χρειαστεί να πάρει τις αποφάσεις της.
Με τον ελεύθερο χώρο για τη δημιουργικότητα χωρίς αντίτιμο, με τα κινήματα αλληλεγγύης και της Rosa Nera που βρίσκονται δίπλα σε όλους τους τοπικούς και περιβαλλοντικούς αγώνες για την ελευθερία και την ισότητα ή με τα συμφέροντα μιας κλίκας που αδιαφορεί για τις κοινωνικές ανάγκες και το περιβάλλον και ξεπουλά σε “ημέτερους” τη δημόσια περιουσία και την ιστορία του τόπου, για τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών και των ρατσιστών που μειώνουν τους μισθούς στις τουριστικές γαλέρες και αυξάνουν τα ενοίκια στις κατοικίες της εργατικής τάξης;

Μουσική διαμαρτυρία στις 8μμ του Σαββάτου 26/9 στο Γιαλί Τζαμισί με τη μουσική συλλογικότητα Γιάρ Αμάν.

Συγκέντρωση και δρώμενα από τις 6μμ

Συνέλευση αλληλεγγύης στη κατάληψη Ρόζα Νέρα

 

ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΩΝ ΓΙΑΡ ΑΜΑΝ

ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΡΟΔΑ ΘΑ ΑΝΘΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ!

Τα ξημερώματα της 5ης Σεπτεμβρίου εκκενώθηκε απ’ τις αστυνομικές δυνάμεις η κατάληψη Rosa Nera. Αυτή η εκκένωση εφαρμόστηκε στα πλαίσια μιας γενικότερης και συνεχώς εντεινόμενης κρατικής καταστολής, με σκοπό την ήδη δρομολογημένη ξενοδοχοποίηση του κτιρίου από την εταιρία Belvedere. Αυτή τη στιγμή στην περιοχή υπάρχει έντονη αστυνομική παρουσία και κλούβες των ΜΑΤ, ενώ ο χώρος είναι σφραγισμένος και ολόκληρος ο λόφος Καστέλι αποκλεισμένος.

Η Rosa Nera έχει αποτελέσει για 16 χρόνια σημείο αναφοράς για την πόλη των Χανίων. Από ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο από το 1985, μετατράπηκε με συλλογική εργασία το 2004 σε χώρο ελεύθερης πολιτικής, κοινωνικής και πολιτιστικής έκφρασης. Στο χώρο της Rosa έχουν κατά καιρούς φιλοξενηθεί διάφορες ομάδες και έχουν πραγματοποιηθεί δωρεάν εκδηλώσεις, πολιτικές συζητήσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εργαστήρια κ.α. Επίσης, έχει λειτουργήσει δανειστική βιβλιοθήκη, παιδικό στέκι, χαριστικό παζάρι, συλλογική κουζίνα και συλλογικό αντί- εμπορευματικό καφενείο. Παράλληλα, έχει προσφέρει στέγη σε πρόσφυγες, μετανάστες, άστεγους, φοιτητές, εργάτες, εκπαιδευτικούς, δίνοντάς τους διέξοδο στη σύγχρονη πραγματικότητα του AirBnB και των υψηλών ενοικίων.  Η Rosa Nera κάλυπτε έτσι ανάγκες στέγασης & λειτούργησε ως χώρος ελευθερίας της έκφρασης, ελλείψει άλλων δομών αλλά και διάθεσης για την παραχώρησή τους από μέρους του δήμου.

Η μουσική συλλογικότητα Yar Aman, είμαστε μία από τις πολλές ομάδες που έχουν φιλοξενηθεί κατά καιρούς στο χώρο της Rosa Nera. Οι δράσεις μας δεν έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα και αφορούν την κοινότητα της πόλης: το ετήσιο αποκριάτικο καρναβάλι, τα μουσικά εργαστήρια, κοινές δράσεις με το παιδικό τμήμα Υar Αman, αλλά και συναυλίες για τη στήριξη άλλων κοινωνικών ομάδων. Είμαστε μια ανοιχτή συλλογικότητα, με ελεύθερη και ισότιμη συμμετοχή για όλους, ενώ δεν υπάρχει διαχωρισμός με βάση το γνωστικό επίπεδο. Επιλέγουμε να υπάρχουμε και να δρούμε σε κοινωνικούς χώρους, εκεί όπου μπορούμε να συμπράξουμε ελεύθερα και με χαρά να δημιουργήσουμε, να τραγουδήσουμε μαζί, να μάθουμε, να γίνουμε ομάδα. Και τέτοιοι χώροι δεν περισσεύουν ποτέ!

Η Ρόζα αγκάλιαζε για 16 χρόνια ομάδες, δράσεις και μεμονωμένους ανθρώπους που δε χωρούσαν πουθενά αλλού. Αυτό υπερασπιζόμαστε!

Αλληλεγγύη στη κατάληψη Rosa Nera!

Ελεύθεροι δημόσιοι Χώροι για όλους!

Yar Aman

Σεπτέμβρης 2020

Μοιραστείτε το άρθρο