Πορείες ενάντια στην επίσκεψη του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ: Ο Πομπέο είναι ανεπιθύμητος!

ΦΩΤΟΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΡΕΙΕΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Δευτέρα 28/9 18:00 άγαλμα Βενιζέλου: Οργανώσεις και συλλογικότητες καλούν σε διαδήλωση για να δοθεί απάντηση στην πρόκληση από το εργατικό, λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα, με σύνθημα: Ο Πομπέο είναι ανεπιθύμητος!

ΚΑΛΟΥΝ: ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ/ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ, Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών), Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης (μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας), Συλλογικότητα αναρχικών από τα ανατολικά, Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης | Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων, ΚΚΕ(μ-λ), Terra Incognita (με παρέμβαση στα Starbucks),…

ΑΘΗΝΑ Δευτέρα 28/9 18:30 πάρκο Ελευθερίας : ΚΚΕ (μ-λ), ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ – ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ,…

ΗΡΑΚΛΕΙΟ Δευτέρα 28/9 18:30 πλατεία Λιονταριών: ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΑΡΑΣ, Αριστερό Ρεύμα, ΕΕΚ, ΚΚΕ(μ-λ), Λαϊκή Ενότητα, ΝΑΡ,…

ΠΑΤΡΑ Δευτέρα  28/9 18:00 πλατεία Γεωργίου; ΚΚΕ (μ-λ), Αναρχική ομάδα «δυσήνιος ίππος»/μέλος της ΑΠΟ,…

ΧΑΝΙΑ Τρίτη 29/9 10:00 πλ. Αγοράς: οργανώσεις και συλλογικότητες, Κατάληψη Rosa Nera – Κοινωνικό Στέκι / Στέκι Μεταναστών,…

ΦΩΤΟς ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – Α’ ΜΠΛΟΚ: ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ, ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ / Β’ ΜΠΛΟΚ: ΚΚΕ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ:

ΦΩΤΟς ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ:

ΦΩΤΟς ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ, ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 29/9 ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΠΟΥ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΣΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ:

 


ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ:

ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ Ο ΥΠΕΞ ΤΩΝ ΗΠΑ ΠΟΜΠΕΟ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 28/9 6μμ ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Σε μία κίνηση πρόκληση για τον ελληνικό λαό και την ειρήνη στην περιοχή ο Αμερικανός   υπουργός Εξωτερικών Πομπέο, εκπρόσωπος μιας πολεμοκάπηλης, σκοταδιστικής κυβέρνησης που ενισχύει την δολοφονική αστυνομική βία, πραγματοποιεί  επίσκεψη στην Ελλάδα με σταθμούς τη ΝΑΤΟϊκή βάση στη Σούδα, την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.  Στόχος να ενισχύσει την παρουσία και τα συμφέροντα του  αμερικανικού ιμπεριαλιστικού κεφαλαίου (εξορύξεις, ενεργειακοί δρόμοι, λιμάνια κτλ), την στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ ( βάσεις, αεροδρόμια κλπ)  αλλά και το ρόλο του ΝΑΤΟ στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Σε μια στιγμή που ο λαός βυθίζεται στην φτώχεια και την εξαθλίωση η κυβέρνηση ετοιμάζεται για νέες εξοπλιστικές αγορές που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των πολυεθνικών του θανάτου. Ενώ η δημόσια υγεία και παιδεία διαλύονται εν καιρώ υγειονομικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, η επίσκεψη Πομπέο σηματοδοτεί νέα δεινά για την ειρήνη,  την συμβίωση των λαών  και για τα δικαιώματα εργαζομένων και νεολαίας. Ο δικός μας δρόμος είναι η κοινή πάλη Ελλήνων και Τούρκων εργαζομένων ενάντια στις άρχουσες τάξεις μας και τους ιμπεριαλιστές.

Η απάντηση στην πρόκληση μπορεί και πρέπει να δοθεί από το εργατικό, λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα: Ο Πομπέο είναι ανεπιθύμητος!.

Καλούμε στις 28 Σεπτέμβρη στις 6.00 μ.μ. στο άγαλμα Βενιζέλου συγκέντρωση και διαδήλωση

Οχι στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους

Να φύγουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και τα στρατηγεία

Έξω το ΝΑΤΟ απ’ το Αιγαίο

Καμιά συμμετοχή ελληνικών  στρατιωτικών δυνάμεων  σε αποστολές του ΝΑΤΟ

Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο  των ιμπεριαλιστών

Διεθνιστική  αλληλεγγύη σε όλους τους λαούς της περιοχής, στους πρόσφυγες και τους μετανάστες

ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ/ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ

Αντιπολεμική διαδήλωση ενόψει της άφιξης του ΥΠ.ΕΞ. των Η.Π.Α. Μάικ Πομπέο

Σαν Έλληνες περήφανοι, σαν Ευρωπαίοι ελεύθεροι, σαν κράτος συνεταιρικό, στο ΝΑΤΟ μέλος εκλεκτό,
απ’ τον προϋπολογισμό, το πιο μεγάλο μερτικό. Το πιο μεγάλο μερτικό, το δίνουμε για το στρατό
κι είμαστε κράτος δυνατό, σ’ εχθρούς και φίλους σεβαστό κι ακούμε εκείνο το σοφό, να λέει σ’ ένα Αμερικανό.
Κύριε Πρόεδρε, της Αμερικανικής Βιομηχανίας όπλων και εξορύξεων: ιδού ο στρατός σας.

Παράφραση του Ιάκωβου Καμπανέλλη

Για καλό πάντως δεν έρχεται…

Το τριήμερο 25-27 Σεπτεμβρίου ο υπουργός εξωτερικών Μάικ Πομπέο έρχεται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα σε Σούδα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Αφού επιβλέψει την αναβαθμισμένη στρατιωτική δύναμη των Η.Π.Α. στην Κρήτη θα προχωρήσει σε συναντήσεις με την πολιτική και επιχειρηματική ελίτ της χώρας. Εκτός των εμπορικών, ενεργειακών, οικονομικών και στρατιωτικών συμφωνιών σκοπός του ταξιδιού του είναι η -πρόσκαιρη- εκτόνωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Δεν έχουμε καμία αυταπάτη για τις προθέσεις και τα αποτελέσματα αυτής της επίσκεψης. Απεσταλμένος της Pax Americana, έρχεται στην επαρχία της αυτοκρατορίας που εκπροσωπεί για να εξυπηρετήσει και εν τέλει να επιβάλει τα συμφέροντα του Βορειοαμερικάνικου κεφαλαίου, αλλά και για να επιθεωρήσει τη δύναμη πυρός που παραμένει σε επιφυλακή για να αιματοκυλήσει οποιοδήποτε τόπο χρειαστεί.

Άλλωστε, μόνο 1,5 χρόνος έχει περάσει από την υπογραφή της αμοιβαίας συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-Η.Π.Α. η οποία προβλέπει την αναβάθμιση της παρουσίας του στρατού των Η.Π.Α. στη Σούδα και τη λειτουργία της ίδιας της ΝΑΤΟικής βάσης, τη παρουσία drones στη Λάρισα, ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο, στρατιωτικών μονάδων που κινούνται προς τη Ρωσία, στην Αλεξανδρούπολη, ιπτάμενων κατασκόπων στο Άκτιο και πυρηνικών στον Άραξο, αεροπλανοφόρων στο Μαράθι της Κρήτης χωρίς αναγκαστικά να υπάγονται σε ΝΑΤΟϊκή δύναμη/ άσκηση όπως χρειαζόταν μέχρι πρόσφατα, ενώ θωρακίζει την παρουσία δυνάμεων στην Ανδραβίδα, στη Καλαμάτα, στο Κιλκίς, στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και προαναγγέλλει νέες βάσεις σε Σύρο, Κάρπαθο, Κάλυμνο και όπου αλλού κρίνουν οι ΗΠΑ ότι χρειάζονται ορμητήριο για τις επιχειρήσεις τους. Μια συμφωνία που για πρώτη φορά γίνεται αορίστου χρόνου και δε χρειάζεται επέκταση ανά τακτά χρονικά διαστήματα όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, ενώ κομμάτι της αποτελεί και η έκτακτη φιλοξενία στρατιωτικών δυνάμεων των Η.Π.Α. σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο.

Δεν έχουμε βέβαια και καμία αυταπάτη για το ότι η μία ή η άλλη ιμπεριαλιστική δύναμη μπορούν να βοηθήσουν στην ειρηνική επίλυση στην διαμάχη της Ελληνικής και της Τουρκικής αστικής τάξης, διαμάχη που οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έχουν συμφέρον να κρατάν ενεργή, τόσο για να πουλάν όπλα και προστασία στις δύο εξαρτημένες αστικές τάξεις, όσο και για να πετύχουν τις καλύτερες δυνατές συμφωνίες για τις εταιρείες ενέργειας που εκπροσωπούν. Η πίεση των Η.Π.Α. για τη συμφωνία συνεκμετάλλευσης των πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο και για ταυτόχρονες πωλήσεις οπλικών συστημάτων και στις δύο χώρες κρύβει μονάχα, την ανάγκη τους για να επιβεβαιώσουν τον πολιτικά-οικονομικά-στρατιωτικά κυρίαρχο ρόλο τους στην περιοχή.

Ας αφήσουμε όμως και τον Αμερικάνο Πρέσβη Πάιατ να μας εξηγήσει τι άλλο καταφέρνει η Ελλάδα για λογαριασμό στον Η.Π.Α. στην περιοχή, πριν μας τον παρουσιάσουν τα δελτία ειδήσεων ως έναν σύγχρονο Λόρδο Βύρωνα:

«Η σχέση ΗΠΑ – Ελλάδας βρίσκεται ιστορικά στο υψηλότερο επίπεδο. Η αναβαθμισμένη µας σχέση µε την Ελλάδα βασίζεται σε κοινούς στόχους και σε µια επεξεργασµένη στρατηγική, που αναγνωρίζει την επιστροφή του ανταγωνισµού των µεγάλων δυνάµεων στην ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ένα σύµµαχο-κλειδί στο ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ανάσχεση της ρωσικής και της κινεζικής επιρροής, σε ένα συνεχώς πιο περίπλοκο στρατηγικό περιβάλλον. Επιστρατεύουμε όλες τις πτυχές της αμερικανικής ισχύος, προκειμένου να αντιµετωπίσουµε αυτές τις προκλήσεις και να προωθήσουμε τους κοινούς στόχους µας για την άµυνα και την ασφάλεια, όπως αυτοί καταγράφονται στον διµερή στρατηγικό διάλογο και την επικαιροποιηµένη συµφωνία αµοιβαίας αµυντικής συνεργασίας (MCDA). Ο διάλογος 3+1 µε την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο, που δροµολόγησε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Ποµπέο πέρυσι στην Ιερουσαλήµ, αποτελεί ένα καλό παράδειγµα της νέας αµερικανικής στρατηγικής.

Τα τελευταία χρόνια, οι δραστηριότητες των Ηνωµένων Πολιτειών έχουν επεκταθεί σηµαντικά στη βάση της Σούδας, το «στολίδι του στέµµατος» σε ό,τι αφορά τις διµερείς αµυντικές σχέσεις. Η επικαιροποίηση της συµφωνίας MDCA τον Ιανουάριο µας δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξουµε περαιτέρω τους κοινούς µας στόχους για τη συνεργασία στο ΝΑΤΟ και τις κοινές ασκήσεις. Η ενισχυµένη παρουσία των ΗΠΑ σε περισσότερες ελληνικές τοποθεσίες στέλνει ένα ισχυρό µήνυµα στους αντιπάλους µας ότι Ελλάδα και Ηνωµένες Πολιτείες είναι ενωμένες στην υποστήριξη της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή».

Ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και ακόμα χειρότερο ένας πόλεμος για ποιανού τα συμφέροντα θα γίνει;

Η διαμάχη στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, ίσως πιο ξεκάθαρα από άλλες διαμάχες, φανερώνει τον αντιδραστικό, άδικο και εκμεταλλευτικό χαρακτήρα τόσο των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων όσο και των ντόπιων κεφαλαιοκρατών.

Η Τουρκία, με στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο, το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Συρία δείχνει να αναζητά έναν αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή που θα τη βοηθήσει να ορθοποδήσει από τη δεινή οικονομική της κατάσταση, κάτι που προσπαθεί να επιτύχει διατηρώντας εξισορροπημένη στάση ανάμεσα σε ΝΑΤΟ και Ρωσία. Η αναθεωρητική της στάση και επιθετικότητα συνοδεύεται από άγρια καταστολή στα μετόπισθεν, με τον λαό της Τουρκίας να βυθίζεται στη φτώχεια και τους αγωνιστές να βρίσκονται υπό διαρκείς διωγμούς. Παρά τις διενέξεις με τις Η.Π.Α. που έφεραν και μεταφορά μεγάλου μέρους της ΝΑΤΟϊκής βάσης του Ιντζιρλίκ σε Ελληνικές βάσεις, ο ηγεμονικός της ρόλος στο σουνιτικό Ισλάμ αλλά και το στρατηγικό της βάθος, την καθιστούν αναγκαίο σύμμαχο των Η.Π.Α. στην περιοχή, κάτι που και οι δύο πλευρές γνωρίζουν καλά και χειρίζονται αναλόγως.

Η Ελλάδα από την άλλη, έχοντας μια διαφορετική πολιτική που χαράχτηκε με πρωτοφανή τρόπο από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αναζητεί επίσης την αναβάθμιση του δικού της ρόλου στην περιοχή. Με το χρέος της να ξεπερνά το 200% του ΑΕΠ, παραδίδει γη και ύδωρ στις Η.Π.Α., στη Γαλλία αλλά και σε άλλες ιμπεριαλιστικές χώρες που αγοράζουν κοψοχρονιά υποδομές και εκτάσεις, επενδύουν χωρίς ρίσκο σε μία χώρα με φτηνό εργατικό δυναμικό και μετατρέπουν την ελληνική επικράτεια σε μία απέραντη στρατιωτική βάση. Αυτές είναι οι προϋποθέσεις έτσι ώστε η ντόπια αστική τάξη να διατηρήσει και να επεκτείνει την εξουσία της εντός της χώρας, αλλά και να προσπαθήσει να ξαναβγεί στα διαλυμένα Βαλκάνια για να πάρει ένα μερίδιο από τη λεηλασία των βόρειων γειτόνων μας και των τόπων τους. Ταυτόχρονα κι ενόσω η ξένη στρατιωτική παρουσία αυξάνεται, τα ελληνικά αεροπλάνα εποπτεύουν τον εναέριο χώρο του Μαυροβουνίου, της Αλβανίας και της Β. Μακεδονίας, ενώ η ίδια μετατρέπεται σε προκεχωρημένο φυλάκια του ΝΑΤΟ και υπερστρατιωτικοποιημένη «χώρα-αστακό», με ομολογημένη επιδίωξη να μετατραπεί σε “Δεύτερο Ισραήλ” στην Αν. Μεσόγειο.

Την ίδια στιγμή βέβαια, Ελλάδα και Τουρκία συνεργάζονται όχι μόνο μέσα στο ΝΑΤΟ, αλλά τόσο στον αγώνα κατά του εσωτερικού εχθρού (αναρχικών, κομμουνιστών, αγωνιστών), όσο και στο κυνήγι των μεταναστών πραγματοποιώντας κοινές περιπολίες στο Αιγαίο αλλά και από κοινού βυθίσεις βαρκών με όσους έφυγαν από τους τόπους τους εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων (είτε οικονομικών, είτε πολεμικών).

Μικροί και μεγάλοι ανταγωνισμοί στο πεδίο της ενέργειας, του εμπορίου και της πολεμικής βιομηχανίας…

Το εφοπλιστικό και ενεργειακό της κεφάλαιο ταυτόχρονα, δεν αρκείται στις προκλητικές φοροελαφρύνσεις και επιδιώκει να έχει κερδοφορία και από τις πιθανές εξορυκτικές δραστηριότητες στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, σε συνεργασία πάντα με εταιρείες-μαμούθ όπως η Total και η Exxon Mobile. Δεν έχει παρά λίγες μέρες από τότε που ανακοινώθηκε πως γεωφυσικές έρευνες των ΕΛΠΕ και των δύο κολοσσών θα ξεκινήσουν στις αρχές του επόμενου έτους. Διατηρώντας τα τελευταία χρόνια κάθετη άρνηση για διαπραγμάτευση με την Τουρκία, έχει έρθει σε επιμέρους συμφωνίες με όλους τους υπόλοιπους γείτονες του (Αλβανία-Ιταλία-με τον Χαφτάρ στη Λιβύη-, με Αίγυπτο, με Κύπρο και Ισραήλ) είτε για την οριοθέτηση ΑΟΖ είτε για ενεργειακά έργα όπως ο East Med.

Η ενεργειακά διψασμένη βιομηχανία της Ευρώπης, οι εσωτερικές της αντιθέσεις στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ με τη Γερμανία να προτιμά το φτηνό Ρώσικο φυσικό αέριο, οι πιέσεις των Η.Π.Α. για μεταφορά αζέρικου και ισραηλινού φυσικού αερίου με ενδιάμεσο σταθμό την Ελλάδα άνοιξαν νέες δυνατότητες κερδοφορίας αλλά και νέες εντάσεις στην περιοχή.

Η αλήθεια είναι ότι και οι δύο χώρες έχουν άδικο ως προς τις αρχικές τους απαιτήσεις (είτε στην περίπτωση του Αιγαίου, είτε στην περίπτωση της επήρειας ενός νησιού στην ΑΟΖ) και για αυτό αρνούνται ακόμα την προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, εμμένοντας στους υψηλούς τόνους και στην στρατιωτικοποίηση, ελπίζοντας να βρίσκοντα σε θέση ισχύος στην αρχή μίας διμερούς διαπραγμάτευσης. Καμία από τις δύο χώρες δεν συνυπολογίζει το οικολογικό αντίκτυπο της ξέφρενης εξορυκτικής δραστηριότητας, κανένας από τους δύο λαούς δε θα γευτεί τους -ακόμα και επιβαρυντικούς για το περιβάλλον- καρπούς των εξορύξεων που θα καταλήξουν σε μια χούφτα ντόπιους και ξένους καπιταλιστές.

Και όπως είναι αναμενόμενο, οι ενεργειακές συμφωνίες, πάνε μαζί με τις στρατιωτικές. Έτσι η Ελλάδα, πρωτοστάτησε αυτά τα χρόνια στη δημιουργία μίας στρατιωτικής συμφωνίας (που δομήθηκε γύρω από την προστασία του κοστοβόρου East Med) με Ισραήλ-Αίγυπτο-Κύπρο υπό την αιγίδα των Η.Π.Α. και της Γαλλίας καθώς πολλά οικόπεδα έχουν πουληθεί στην Total και στην Exxon Mobile. Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, εγκατάσταση ισραηλινού ραντάρ στην Κρήτη και αποστολή ομάδων για εκπαίδευση από τη μία χώρα στην άλλη, ανταλλαγές πληροφοριών και οπλικών συστημάτων μεταξύ αυτών των χωρών αποτελούν πλέον καθημερινή είδηση.

Δεν έχει περάσει και πολύς καιρός από τα εγκαίνια του Thessaloniki Helexpo Forum, όπου ο πρωθυπουργός χωρίς καμία ενσυναίσθηση της απόλυτης φτώχειας που κυριαρχεί, ανακοίνωνε με στόμφο την κατασπατάληση 10 δισεκατομμυρίων για αγορά πολεμικών αεροσκαφών και οπλικών συστημάτων από τη Γαλλική πολεμική βιομηχανία, ενώ σε αντίστοιχες συζητήσεις είναι με Η.Π.Α. και Γερμανία. Οι μιλιταριστικές επιδιώξεις των ντόπιων αστών έγιναν ακόμη πιο ξεκάθαρες και από την ανακοίνωση της πρόσληψης 15.000 νέων στρατιωτικών (ενώ λίγες μέρες πριν είχαν προσληφθεί άλλες 6.000) αλλά και από την ανακίνηση του θέματος της αύξησης του χρόνου της στρατιωτικής θητείας αλλά και της υποχρεωτικής εκπλήρωσης της από τα αγόρια σε ηλικία μόλις 18 χρονών.

Η πολύπλευρη ερμηνεία αυτών των κινήσεων τόσο σχετικά με την στρατιωτικοποίηση του συνόλου της κοινωνικής ζωής και την υποταγή των ταξικών αντιστάσεων μπροστά στον κίνδυνο που «διατρέχει το έθνος», όσο και με την προκλητική αδιαφορία για την υποστελεχωμένη υγεία και παιδεία εν μέσω πανδημίας δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνεία.

Με την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση να αποκτά πρωτόγνωρο βάθος αλλά και έκταση, με την αδυναμία των καπιταλιστικών οικονομιών να ανταπεξέλθουν τόσο στις εγγενείς αντιφάσεις του τρόπου παραγωγής όσο και στην επιτάχυνση που έφερε η εξάπλωση του ιού Covid-19, με την ανάγκη για ξαναμοίρασμα των αγορών, με την όξυνση των ανταγωνισμών τόσο μεταξύ ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (Κίνα-Ρωσία-Η.Π.Α., χώρες της Ε.Ε.) όσο και περιφερειακών (όπως η Ελλάδα και η Τουρκία), η πολεμική προετοιμασία προχωράει αρμονικά με την εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης της εργασίας αλλά και της φύσης στα μετόπισθεν.

Το να πράττεις κατά του πολέμου, είναι η φυσική συνέχεια του να μιλάς υπέρ της ειρήνης…

Δεν πρέπει να περιμένουμε να γίνει κάποιο θερμό επεισόδιο, ούτε να περιμένουμε να γυρνάν φέρετρα τυλιγμένα με γαλανόλευκες μετά από μάχες σε κάποιο τυφλό σημείο της Μεσογείου για να παλέψουμε ενάντια στους πολεμοκάπηλους, τους ντόπιους τυχοδιώκτες και τους ιμπεριαλιστές. Πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, οφείλουμε και μπορούμε να καταφέρουμε το μπλοκάρισμα της πολεμικής προκατασκευής.

Είναι ζήτημα επιβίωσης η διεθνιστική και ταξική πάλη ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, είναι ζήτημα επιβίωσης να συνδεθεί ο αντιπολεμικός αγώνας με τις καθημερινές εργατικές και κοινωνικές διεκδικήσεις, είναι ζήτημα επιβίωσης το σταμάτημα της χρηματοδότησης των πολεμικών βιομηχανιών Γαλλίας, Γερμανίας, Η.Π.Α. τη στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες από εμάς δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Είναι ζήτημα επιβίωσης να παλέψουμε η έρευνα να στραφεί στην κάλυψη κοινωνικών αναγκών και προβλημάτων και όχι στην πολεμική βιομηχανία, είναι ζήτημα επιβίωσης να προστατεύσουμε τον φυσικό κόσμο από μία ανεξέλεγκτη εξορυκτική δραστηριότητα που θα αφήσει πίσω της μόλυνση και καταστροφή, είναι ζήτημα επιβίωσης να αντιτάξουμε τα συμφέροντα της εργατικής τάξης απέναντι στα συμφέροντα των ολιγαρχών που μας τα πλασάρουν ως συμφέροντα του έθνους. Είναι ζήτημα επιβίωσης το να αντιληφθούμε και να μιλήσουμε για τα κοινά προβλήματα των λαών στις δύο πλευρές του Αιγαίου, των λαών των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και του κόσμου που δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν αναμεταξύ τους και βλέπουν τους τόπους και τις ζωές τους να ρημάζουν και να φορτώνονται οι ίδιοι άλλη μία παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, κρίση για την οποία ευθύνονται οι ίδιοι που συνεχίζουν να θησαυρίζουν αλλά και να προκαλούν πολέμους. Είναι ζήτημα επιβίωσης αλλά και μοναδική ελπιδοφόρα προοπτική να παλέψουμε ενάντια στον ιμπεριαλισμό, ενάντια στον εθνικισμό, ενάντια στον πόλεμο αλλά και σε μία ειρήνη που μας καταδικάζει στη φτώχεια, στις ανισότητες, στις διακρίσεις.

Πριν γίνουμε κρέας για τα κανόνια των ιμπεριαλιστών, πριν αρχίσουμε να μετράμε νεκρούς για τα συμφέροντα του κάθε Λάτση και του κάθε Μαρινάκη, πριν δούμε τους τόπους μας να ρημάζουν και τα μεροκάματα μας να μη φτάνουν ούτε για τα στοιχειώδη, να οργανωθούμε, να δράσουμε, να περάσουμε στην αντεπίθεση.

Ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑΞΙΚΟΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ Ο ΠΟΜΠΕΟ ΚΑΙ ΟΙ ΝΤΟΠΙΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ

ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΟΙ ΝΑΤΟΪΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΒΑΣΕΙΣ

ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ, ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΜΟΥ

ΚΟΙΝΗ ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΑΤΟ, ΤΗΝ Ε.Ε., ΤΙΣ ΝΤΟΠΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΛΙΤ

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 28/9 ΣΤΙΣ 18.00 ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών)

Αντιπολεμική-ΑντιΝΑΤΟϊκή πορεία εν όψει της άφιξης Μ. Πομπέο (Υπ. Εξ. των ΗΠΑ)

Η διπλωματία των ιμπεριαλιστών είναι η καταλήστευση και το αιματοκύλισμα των λαών.

Μάικ Πομπέο ανεπιθύμητος!

Το τριήμερο 28-30 Σεπτεμβρίου πρόκειται να επισκεφθεί την Ελλάδα ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και τη Σούδα, λίγες μέρες μετά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα την τεταμένη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ελληνο-τουρκική διαμάχη για τις ΑΟΖ. Είναι ήδη προγραμματισμένες οι συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Παρότι η συγκεκριμένη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ ενδύεται επικοινωνιακά ως μια υποτιθέμενη παρέμβαση για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, η πραγματικότητα συνηγορεί στην εμβάθυνση του ελληνικού κράτους στους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, στη διμερή στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ που επιτείνει ακόμα περισσότερο το εγχώριο μιλιταριστικό κλίμα, στις επενδύσεις του αμερικανικού κεφαλαίου σε ναυπηγεία και λιμάνια, αλλά και στη διαφαινόμενη προώθηση της συνεκμετάλλευσης από την Ελλάδα και την Τουρκία των υποθαλάσσιων ορυκτών κοιτασμάτων στο Αιγαίο.

Κάθε επίσκεψη Αμερικανού πολιτικού παράγοντα στην Ελλάδα συνεπάγεται παραδοσιακά την προώθηση επιχειρηματικών κινήσεων του αμερικανικού κεφαλαίου. Στις 21 Σεπτεμβρίου, στελέχη του αμερικανικού κρατικού χρηματοδοτικού οργανισμού International Development Finance Corporation, με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο Άνταμ Μπόιλερ, επισκέφθηκαν το Μέγαρο Μαξίμου και συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου έσφιξαν τα χέρια, αφού πρώτα συμφώνησαν για την ταχεία υλοποίηση αμερικανικών επενδύσεων ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών και της τεχνολογίας. Επίσης, έγινε σαφές το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για ναυτιλιακές επενδύσεις στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας και στα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και της Ηγουμενίτσας, μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης της ONEX στη Σύρο, η οποία πλέον έχει πιστοποιηθεί από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ για τη συντήρηση αμερικανικών πολεμικών σκαφών. Με λίγα λόγια δρομολογείται το ξεπούλημα δημόσιων πόρων σε αμερικανικούς επιχειρηματικούς ομίλους. Βέβαια, αναγκαίοι όροι για αυτές τις επενδύσεις είναι η όξυνση της ταξικής υποτίμησης των εργαζομένων και η καρατόμηση των δικαιωμάτων τους.

Το ελληνικό κράτος παρέχοντας σταθερά εκδούλευση στους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές επιζητεί την πριμοδότησή του από τους τελευταίους στον αέναο ανταγωνισμό του με το τουρκικό κράτος στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Γερμανοί, Γάλλοι και Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές είναι έτοιμοι να αναλάβουν τον ρόλο του διαμεσολαβητή, για να πειθαρχήσουν το ελληνικό και το τουρκικό κράτος στις επιταγές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, οι όποιες προσπάθειες για διπλωματικούς συμβιβασμούς γίνονται μέσα σε ένα ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα, καθώς τα ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα έχουν κατακλύσει τη Μεσόγειο. Είναι δεδομένο, λοιπόν, πως η κατάσταση στη γειτονιά μας είναι ιδιαίτερα έκρυθμη. Αυτοί που ανάβουν τα φιτίλια του πολέμου θέλουν να παρουσιαστούν ως ειρηνοποιοί, για να προωθήσουν τα συμφέροντα των αστικών τους τάξεων και να διαμορφώσουν κατά την επιλογή τους τη γεωπολιτική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου. Όσο οι ιμπεριαλιστές πυροδοτούν τους διακρατικούς ανταγωνισμούς, τόσο θα επιβουλεύονται την ειρήνη και την ασφάλεια των λαών, ενώ ταυτόχρονα θα θησαυρίζουν οι πολεμικές βιομηχανίες και οι επιχειρηματικοί όμιλοι, καθώς οι αντίστοιχες επενδύσεις και οικονομικές συμφωνίες θα χρησιμοποιούνται πάντοτε ως εκβιαστικοί όροι για κάθε φαινομενική βοήθεια που υπόσχονται οι πάτρωνες στους υφιστάμενούς τους.

Οι ΗΠΑ έχουν αναθέσει στο ελληνικό κράτος τον ρόλο του επιτηρητή στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο έχει μετατραπεί η ελλαδική επικράτεια σε μια απέραντη ΝΑΤΟϊκη βάση. Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός διαγκωνίζεται αδιάκοπα με τον ρωσικό και κινεζικό παράγοντα στην περιοχή. Οι Ρώσοι προσπαθούν να απλώσουν χέρι επιρροής στην Κύπρο (βλ. επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Κύπρο) και τη Σερβία (βλ. κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ρωσίας και Σερβίας στη Λευκορωσία), ενώ οι Κινέζοι ανταγωνίζονται και επιδιώκουν να υπερφαλαγγίσουν το αμερικανικό κεφάλαιο σε μια σειρά από επιχειρηματικές δραστηριότητες. Ταυτόχρονα, όμως, οι ΗΠΑ πασχίζουν να κρατήσουν την Τουρκία «αγκυροβολημένη στη Δύση», όπως δήλωσε πριν από λίγες μέρες ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Όπως και να ‘χουν τα πράγματα οι φιλονικίες και οι ανταγωνισμοί μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής αστικής τάξης, μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού κράτους δεν αφορούν καθόλου τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου. Τα συμφέροντά μας δεν ταυτίζονται με εκείνα των μονοπωλιακών ομίλων, όπως είναι η Exxon Mobile, η Total και τα ΕΛΠΕ, που πρόκειται να θησαυρίσουν από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων. Η υφιστάμενη διακρατική διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας γίνεται αποκλειστικά και μόνο για τη νομή της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας στην περιοχή, μέσω της οριοθέτησης των ΑΟΖ, της εκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και τον έλεγχο του διαμετακομιστικού εμπορίου της ενέργειας.

Τα κράτη επιχειρούν τυφλώσουν τους λαούς με το εθνικιστικό δηλητήριο, ώστε να συρθούν σε πόλεμο για τα συμφέροντα των καπιταλιστών. Έτσι, έχει διαμορφωθεί ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο πολεμοκάπηλο κλίμα, μια πυρετώδης πολεμική προετοιμασία και μια έντονη κινητοποίηση και εγρήγορση στον ελληνικό και τον τουρκικό αστικό στρατό. Μονομερείς και μυωπικές καταγγελίες εξακοντίζονται από την εκάστοτε πλευρά, η καθεμία εκ των οποίων διεκδικεί το «δίκιο» με το μέρος της υπερασπίζοντας την αστική της τάξη. Φυσικά, οι ιμπεριαλιστικές κόντρες και τα εθνικιστικά αφηγήματα που γίνονται αυτές τις μέρες σημαίες των δύο κρατών σιγοντάρονται συστηματικά και επιτηδευμένα από τον αστικό τύπο και τα εντεταλμένα στην υπηρεσία των καπιταλιστών καθεστωτικά ΜΜΕ, προσπαθώντας να διαμορφώσουν μια ροπή του κοινωνικού σώματος προς την αστική και εθνικιστική αντίδραση.

Το ελληνικό κράτος που δαπανά ετησίως 2,4% του ΑΕΠ του για ΝΑΤΟϊκές δαπάνες, ανακοίνωσε τα επόμενα βήματα της περαιτέρω στρατιωτικοποίησής του: προσλήψεις 15.000 μόνιμων στρατιωτικών, πρόταση για αύξηση της στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες, πρόταση για υποχρεωτική στράτευση στα 18, διπλασιασμός του ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού για τις στρατιωτικές δαπάνες, επιθυμία για αγορά αεροπλάνων, τορπιλών, πυρομαχικών από τη Γαλλία, πιθανή αγορά φρεγατών από τη Γερμανία και αναβάθμιση 84 αεροσκαφών F-16 που θα κοστίσουν πολλά δισεκατομμύρια ευρώ. Το ελληνικό κράτος σκορπάει τα λεφτά από τα δημόσια ταμεία, αυτά που αρπάζει από τον λαό που μοχθεί και πεινάει, για να αναβαθμίσει τον μιλιταριστικό του μηχανισμό, ο οποίος συνάδει με την επιχειρούμενη αναπτυξιακή ανασυγκρότηση του ελληνικού κεφαλαίου, τους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, αλλά και την καταστολή κάθε επιχειρούμενης μαζικής έκφρασης της κοινωνικής ανυπακοής και της ταξικής οργής των από τα κάτω. Τα λεφτά αυτά θα μπορούσαν να διοχετευτούν για την ικανοποίηση άμεσων αναγκών του λαού, για τους μισθούς, τις συντάξεις, τα βοηθήματα και τα επιδόματα, την υγεία, την παιδεία, τη στέγαση, το ρεύμα και το νερό των φτωχών. Το κράτος, όμως, μάς δείχνει με κάθε ευκαιρία ποια τάξη υπηρετεί… δηλαδή τους ολίγους και προνομιούχους, τους κεφαλαιοκράτες.

Σε μια πιθανή εμπόλεμη σύρραξη ή θερμό επεισόδιο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία στη λαιμητόμο του ιμπεριαλιστικού σφαγείου θα τεθούν οι λαοί της περιοχής, οι παραγωγοί του πλούτου και η νεολαία των δύο χωρών. Όμως, οι καταπιεσμένοι και εκμεταλλευόμενοι, σε όποια μεριά του χάρτη και αν βρισκόμαστε, δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα μεταξύ μας. Οφείλουμε να αντιληφθούμε την κοινότητα των ταξικών μας συμφερόντων και με βάση αυτή να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας απέναντι σε όσους μας καταπιέζουν και ζουν από τον μόχθο μας. Δεν πρόκειται να πολεμήσουμε για τα συμφέροντα των ντόπιων και διεθνών αφεντικών, δεν πρόκειται να πολεμήσουμε για καμία πατρίδα, ούτε να στρέψουμε τις κάννες των όπλων προς τις εργατικές τάξεις των άλλων χωρών, από τις οποίες προσπαθούν να μας χωρίσουν με κάθε τεχνητό μέσο οι κυρίαρχοι, επιστρατεύοντας κάθε διαθέσιμο διαλύτη της ταξικής συνείδησης (π.χ. έθνος, σύνορα, θρησκεία).

Καθήκον των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων είναι να σαμποτάρουν τη μηχανή του ιμπεριαλιστικού πολέμου και να αποτρέψουν τη διάχυση του εθνικιστικού δηλητηρίου στο κοινωνικό σώμα! Συνεπώς, είναι επιτακτική ανάγκη η ενδυνάμωση του διεθνούς αντιπολεμικού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στη βάση του προλεταριακού διεθνισμού και του ανυποχώρητου αντικαπιταλιστικού, επαναστατικού αγώνα. Μόνο ενωμένο το παγκόσμιο προλεταριάτο, ταξικά οργανωμένο και πολιτικά συγκροτημένο, μπορεί να αποτρέψει τα πολεμικά σχέδια της καπιταλιστικής ολιγαρχίας, να συγκρουστεί και να ανατρέψει το κράτος και τους κεφαλαιοκράτες, για να διευθύνει συλλογικά, ακηδεμόνευτα και οριζόντια την οικονομική και κοινωνική ζωή, ανοίγοντας τον δρόμο για την οικοδόμηση της ακρατικής και αταξικής κοινωνίας, του ελευθεριακού κομμουνισμού.

ΤΑΞΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ

ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΟΖ, ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

ΝΑ ΣΗΜΑΔΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ, ΟΧΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ

ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ-ΑΝΤΙΝΑΤΟΪΚΗ ΠΟΡΕΙΑ:
ΔΕΥΤΕΡΑ 28/9, 18:00, ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης (μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας)
[email protected]
libertasalonica.wordpress.com

Με αφορμή την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαικ Πομπέο

“Αυτοί που αρπάνε το φαΐ απ’ το τραπέζι, κηρύχνουν τη λιτότητα

Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσίματα, ζητάνε θυσίες

Οι χορτάτοι μιλάνε στους πεινασμένους για τις μεγάλες εποχές που θα’ρθούν.”

Η εξάπλωση του κορωνοϊού την περασμένη άνοιξη επιτάχυνε το βάθεμα της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, που βιώνουμε στο πετσί μας εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Στη χώρα μας, και σε συνδυασμό με τις κρατικές πολιτικές τόσο τα προηγούμενα χρόνια όσο και με την εμφάνιση της πανδημίας, αυτή η κατάσταση σήμανε την αύξηση του χρέουςς σε πρωτοφανές ποσοστό άνω του 200% του ΑΕΠ, εκτόξευση της ανεργίας και της ελαστικής εργασίας, επαναφορά των πλειστηριασμών, και νομοσχέδια που προωθούν ανοιχτά την όξυνση της εκμετάλλευσης των ζωών μας και του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και την καταστολή των διαφαινόμενων κοινωνικών αντιδράσεων. Με ένα σύστημα υγείας στα όριά του (με νέες απεργίες υγειονομικών αυτές τις μέρες), με δεκάδες σχολεία να τελούν υπό κατάληψη αντιδρώντας στον παραλογισμό του να αυξάνονται οι μαθητές στις τάξεις και να μειώνονται οι εκπαιδευτικοί και την έλλειψη προσωπικού καθαριότητας των σχολικών κτιρίων εν μέσω πανδημίας αλλά και τη γενικότερη υποχρηματοδότηση της παιδείας (σε αντίθεση πχ με το στρατό), με χιλιάδες αόρατες μετανάστριες να μην μπορούν να ζήσουν άλλο κάτω από τραγικές συνθήκες, αποκλεισμένες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, και με το ενδεχόμενο της περαιτέρω όξυνσης της κρίσης και της φτωχοποίησης ενός όλο και μεγαλύτερου κομματιού των από τα κάτω να είναι ορατό, ιδίως σε πιθανό νέο lockdown, το κράτος -παράλληλα με τον πάγιο στόχο της επίτευξης κερδοφορίας για την αστική τάξη- επιδιώκει με κάθε δυνατό τρόπο να εξασφαλίσει κοινωνική νομιμότητα και να αποποιηθεί των ευθυνών του. Έτσι, μετά το αφήγημα της ατομικής ευθύνης και τα εκατομμύρια που δόθηκαν στα ΜΜΕ, τον τελευταίο καιρό παίζουν όλο και πιο έντονα τα ελληνοτουρκικά, με την “τουρκική προκλητικότητα” να αποτελεί καθημερινή φράση στα δελτία ειδήσεων, αποβλέποντας στην ενίσχυση της εθνικής ενότητας, την άμβλυνση των ταξικών αντιθέσεων και την ταύτιση με τις κρατικές πολιτικές, ενώ ταυτόχρονα βλέπουμε και μια προσπάθεια του ελληνικού κράτους να εδραιωθεί και να αναβαθμιστεί γεωπολιτικά στην περιοχή.

“Αυτοί που βρίσκονται ψηλά λένε:

Πόλεμος και ειρήνη είναι δυο πράγματα ολότελα διαφορετικά.

Όμως η ειρήνη τους και ο πόλεμός τους, μοιάζουν όπως ο άνεμος κι η θύελλα.

Ο πόλεμος γεννιέται απ’ την ειρήνη τους,
καθώς ο γιος από τη μάνα, έχει τα δικά της απαίσια χαρακτηριστικά.

Ο πόλεμός τους σκοτώνει, ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους”

Εξορύξεις και διακρατικοί ανταγωνισμοί στην Ανατολική Μεσόγειο

Με τη διαμάχη ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας-Τουρκίας για την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων της περιοχής (για τα κέρδη των ίδιων αλλά και των πολυεθνικών κολοσσών με τους οποίους συνεργάζονται) να εντείνεται συνεχώς και να παρουσιάζεται πλέον με πολεμικούς όρους, αλλά και με την Τουρκία να αναδεικνύεται σε σημαντικό παράγοντα για τις ΗΠΑ -εν μέσω των παγκόσμιων ενεργειακών, εμπορικών και τεχνολογικών ανταγωνισμών και την προσπάθεια για ανάσχεση των ρωσικών και κινεζικών συμφερόντων-, να ευνοείται από τις εξελίξεις στο μέτωπο της Λιβύης και να προσεγγίζεται μετά από χρόνια από το Ισραήλ, γίνεται επιτακτικό για το ελληνικό κράτος να μη χάσει έδαφος στο κυνήγι ενός ολοένα και πιο αυξημένου ρόλου στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Σ’αυτό το πλαίσιο λοιπόν, είχαμε τους τελευταίους μήνες την έγκριση από τη Βουλή της συμφωνίας για τον East Med και την αναβάθμιση της στρατιωτικής-εξοπλιστικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ (με την ΕΛΒΟ μάλιστα να περνάει στα χέρια της ισραηλινής πολεμικής βιομηχανίας), συμφωνίες για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο (έπειτα από 15 χρόνια άκαρπων διαπραγματεύσεων και λίγο μόλις καιρό μετά το περίφημο τουρκολιβυκό σύμφωνο) και την Αλβανία, ανακοινώσεις από την κοινοπραξία Total, Exxon Mobile και ΕΛΠΕ για έρευνες υδρογονανθράκων δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης από τις αρχές του 2021, ενώ το πιο πρόσφατο επεισόδιο της πολεμικής προετοιμασίας του ελληνικού κράτους προβλέπει την εκταμίευση 10 δις για την αγορά νέων οπλικών συστημάτων από τη Γαλλία και εξαγγελίες για 15.000 προσλήψεις στις ένοπλες δυνάμεις, με δημοσιογράφους αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό να τολμάνε να μιλήσουν για “θυσίες που πρέπει να γίνουν επιτέλους για τη θωράκιση των ένοπλων δυνάμεων”.

Εμβάθυνση της στρατιωτικής και οικονομικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και επίσκεψη Πομπέο

Σε μια τέτοια περίσταση, δε θα μπορούσε να απουσιάζει και η προσπάθεια για όλο και μεγαλύτερη αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ. Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις πραγματοποιούνται, και αμερικάνικες επενδύσεις ετοιμάζονται για λιμάνια της Βορείου Ελλάδος (με τις ΗΠΑ να μετατρέπονται σε κύριο ελεγκτή των οδικών, αεροπορικών και θαλάσσιων διαδρομών κάθε ροής εμπορευμάτων από και προς τη Μαύρη Θάλασσα, δηλαδή τη Ρωσία), αλλά και για ναυπηγεία όπως της Ελευσίνας για την παραγωγή πολεμικών φρεγατών. Η ελληνική επικράτεια έχει μετατραπεί σε μια απέραντη νατοϊκή βάση, ενώ τις προηγούμενες μέρες έγιναν συζητήσεις με τη DFC (αμερικανική αναπτυξιακή τράπεζα) για “επενδύσεις” συνολικού ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, λίγο μόλις καιρό μετά τις επενδύσεις της Pfizer και της Cisco στην πόλη μας.

Έτσι, μετά από 4,5 χρόνια διαρκούς αναβάθμισης των οικονομικών, ενεργειακών και στρατιωτικών σχέσεων Ελλάδας και Η.Π.Α. που είχαν την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ, και ένα μόλις χρόνο μετά την περσινή του επίσκεψη για την υπογραφή της νέας -αορίστου χρόνου- συμφωνίας “αμυντικής συνεργασίας” μεταξύ των δύο κρατών, ο υπουργός εξωτερικών των Η.Π.Α. Μάικ Πομπέο έρχεται ξανά στην Ελλάδα, όχι μόνο για την εκτόνωση των εντάσεων στην περιοχή, αλλά για να προωθήσει την εμβάθυνση των επιχειρηματικών σχέσεων και της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, μέσα από συναντήσεις με εκπροσώπους της ντόπιας αστικής τάξης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και για να ισχυροποιήσει περαιτέρω τη θέση των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, με τη Βόρεια Ελλάδα να αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα προκειμένου να επιτευχθεί η απεξάρτηση της διψασμένης για ενέργεια Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ξεχωριστή σημασία έχει και η επίσκεψη στη βάση της Σούδας, μια βάση από την οποία ξεκινούσαν βομβαρδισμοί στον πόλεμο της Συρίας.

“Πριν απ’ αυτόν γίνανε κι άλλοι πόλεμοι.

Όταν ετέλειωσε ο τελευταίος, υπήρχαν νικητές και νικημένοι.

Στους νικημένους ο φτωχός λαός πέθαινε απ’ την πείνα

Στους νικητές ο φτωχός λαός, πέθαινε το ίδιο.”

Σε πόλεμο κι ειρήνη χαμένοι είμαστε εμείς

Αυτή η ολοένα και αυξανόμενη πρόσδεσή του ελληνικού κράτους στον μιλιταριστικό και πολεμοκάπηλο μηχανισμό του ΝΑΤΟ και στο βορειοαμερικάνικο ιμπεριαλισμό, και οι τεράστιες εξοπλιστικές δαπάνες, τη στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες από εμάς αδυνατούμε να καλύψουμε ακόμα και τις βασικές μας ανάγκες, μόνο καλό σημάδι δεν είναι για όλους εμάς τους καταπιεσμένους. Σε διάφορες κρίσεις του καπιταλισμού στην πορεία της ιστορίας, οι πολεμικές συρράξεις είναι αυτές που του παρέχουν οδούς για το ξεπέρασμα των κρίσεών του, μέσω του ανοίγματος νέων αγορών και της δημιουργίας ακόμα φθηνότερου εργατικού δυναμικού. Παράλληλα, όλοι οι πόλεμοι είχαν καταστρεπτικό αντίκτυπο στις ζωές των εκμεταλλευόμενων και έσπειραν το λιμό, την εξαθλίωση, το θάνατο και στις δύο πλευρές των συνόρων ανεξαιρέτως. Μόνο συγκεκριμένα κομμάτια των αστικών τάξεων που τους διεξήγαγαν είχαν κέρδος από αυτούς, αν και παρά τα καλέσματα για διαταξική συστράτευση κάτω από τη σημαία της εθνικής ενότητας, οι ίδιοι δεν πήγαν ποτέ να πολεμήσουν. Έτσι εκατομμύρια προλετάριοι σακατεύτηκαν, έχασαν ή κατέστρεψαν τις ζωές τους για τα συμφέροντα αυτών που τους ξεζούμιζαν και τους πέθαιναν λίγο-λίγο στον καιρό της «ειρήνης». Έτσι και σήμερα, ο πόλεμος για τον οποίο μας προετοιμάζουν, σε περίπτωση που τελικά εκδηλωθεί, θα είναι μια σφαγή της εργατικής τάξης για τα κέρδη πολυεθνικών και ντόπιων εκμεταλλευτών, ενώ -ακόμα και να παραβλέψουμε τις ασύλληπτες περιβαλλοντικές επιπτώσεις- κανένα όφελος δε θα έχουν οι εκμεταλλευόμενοι της περιοχής από ενδεχόμενες εξορύξεις υδρογονανθράκων.

“Στρατηγέ ο άνθρωπος είναι χρήσιμος πολύ.

Ξέρει να πετάει, ξέρει και να σκοτώνει.

Μόνο που έχει ένα ελάττωμα: ξέρει να σκέφτεται.”

Μπ. Μπρεχτ, Γερμανικό Εγχειρίδιο Πολέμου

Τώρα λοιπόν, που το ελληνικό κράτος οξύνει τον εθνικισμό, το μιλιταρισμό, την πειθάρχηση και την εντατικοποίηση της εργασίας μας, που αποζητά όλο και μεγαλύτερες θυσίες για το “εθνικό συμφέρον”, που με την καταστολή προσπαθεί να επιβάλει σιγή νεκροταφείου στα μετόπισθεν για να μπορέσει ανεμπόδιστο να φλερτάρει με πολεμικά επεισόδια για τα κέρδη μιας χούφτας παρασίτων, τώρα που προετοιμάζει εντατικά τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα να χύσουν το αίμα τους σε “καιρούς πολέμου” για τα συμφέροντα αυτών που τους εκμεταλλεύονται σε “καιρούς ειρήνης”, τώρα που διώκει εμμονικά τους αρνητές στράτευσης αλλά και κάθε άνθρωπο που τολμά να αγωνιστεί για το ταξικό του δίκιο, είναι που γίνεται όλο και πιο επιτακτικό να δομήσουμε ένα αντιπολεμικό κίνημα με ταξικά και διεθνιστικά χαρακτηριστικά. Να δείξουμε ότι καταλαβαίνουμε ότι όποια χώρα κι αν αποκτήσει μεγαλύτερη κυριαρχία στο Αιγαίο, όπως και αν οριοθετηθούν τελικά οι ΑΟΖ, οι ίδιες άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουμε και ζούμε θα συνεχίσουν να υπάρχουν, την ίδια και ίσως ακόμα πιο εντατική εκμετάλλευση θα συνεχίσουμε να βιώνουμε όλοι οι καταπιεσμένοι και απο τις δύο πλεύρές των συνόρων. Να οργανώσουμε ένα κίνημα που θα ανοίξει και θα βαθύνει μέσα στην κοινωνία τη συζήτηση και τον αγώνα ενάντια στη βαρβαρότητα των πολέμων αλλά και ενάντια στην “ειρήνη” που τους γεννά, και που για εμάς σημαίνει ανεργία, κακοπληρωμένη και ελαστική εργασία, ιδιωτικοποιήσεις, καταστολή, φτώχεια, διακρίσεις, θάνατο στα σύνορα, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στα εργατικά “ατυχήματα”. Ένα κίνημα που θα μπορέσει να συνδεθεί με τους κοινωνικούς-ταξικούς αγώνες που υπερασπίζονται το φυσικό κόσμο από την καπιταλιστική απληστία, ένα κίνημα που θα μπορέσει να συνδεθεί με τους εργατικούς αγώνες που προσπαθούν να μπλοκάρουν την περαιτέρω υποτίμηση της εργασίας και των ζωών μας. Που θα παλέψει μαζί με τους πρόσφυγες και τις μετανάστριες ενάντια στο σύστημα που γεννάει την προσφυγιά και το θάνατο, που θα τολμήσει να έρθει σε επαφή με τους αγωνιστές των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής, του κόσμου καταργώντας στην πράξη τους επίπλαστους εθνικούς και θρησκευτικούς διαχωρισμούς.

Είναι ανάγκη και μονόδρομος για την εκμεταλλευόμενη τάξη να αντιληφθούμε τον ταξικό πόλεμο ως τον τελευταίο πόλεμο. Να αγωνιστούμε και να οργανωθούμε συλλογικά και να συνδέσουμε όλους τους επιμέρους αγώνες σε μια κοινή απελευθερωτική προοπτική που θα στοχεύει στην καταστροφή κράτους και κεφαλαίου. Να τολμήσουμε να νικήσουμε για να ζήσουμε εμείς και οι επόμενοι σε έναν κόσμο ελευθερίας, ισότητας, αλληλεγγύης και κοινοκτημοσύνης, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και λεηλασία της φύσης, χωρίς ανισότητες και διακρίσεις με βάση τη φυλή, το φύλο και τη σεξουαλικότητα, χωρίς κράτη και καπιταλισμό, χωρίς έθνη και σύνορα, πολέμους και φτώχεια.

ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ, ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ
ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ

ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ,

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ “ΕΙΡΗΝΗ” ΤΟΥΣ

ΝΑ ΧΤΙΣΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΟΠΟΥ ΟΛΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ/ΕΣ

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020, 18.00 στο αγ. Βενιζέλου

Συλλογικότητα αναρχικών από τα ανατολικά / anatolika.espivblogs.net

Κάλεσμα σε αντιπολεμική διαδήλωση επ’αφορμής της άφιξης Πομπέο στην Θεσσαλονίκη

Τις προσεχείς ημέρες έχει προγραμματιστεί η άφιξη του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ Πομπέο, με επίσκεψη σε Σούδα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η επίσκεψη αυτή έρχεται αφενός σε μία ιδιαίτερη συγκυρία στο επίπεδο των διακρατικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με άμεση πλέον εμπλοκή του ελληνικού κράτους, αφετέρου αποτελεί συνέχεια προηγούμενων επαφών και εξελίξεων άμεσα σχετιζόμενων με τις επιδιώξεις της εγχώριας αστικής τάξης.

Οι τελευταίοι μήνες χαρακτηρίζονται από μία ολοένα και κλιμακούμενη όξυνση των διακρατικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή, με κύριους πρωταγωνιστές το ελληνικό και το τουρκικό κράτος και τις εκατέρωθεν επιδιώξεις στην κούρσα κατοχύρωσης της εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο διαμορφώθηκαν εκατέρωθεν διακρατικά μπλοκ συμφερόντων (βλ. σύμπραξη Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου με υποστήριξη τρίτων χωρών και αντίστοιχα Τουρκίας – Λιβύης) με στόχο τα όσο δυνατόν μεγαλύτερα οφέλη για τον κάθε σχηματισμό και κάθε κράτος ξεχωριστά.

Αποτέλεσμα αυτής της έντασης ήταν τα επικίνδυνα μιλιταριστικά παιχνίδια, τα συνεχή στρατιωτικά γυμνάσια με συμμετοχή διαφόρων κρατών, η υπερσυσσώρευση πολυπληθών στρατιωτικών δυνάμεων σε περιορισμένη έκταση, οι εθνικιστικές κορώνες από επίσημα χείλη και από τις δύο όχθες του Αιγαίου. Τελευταίος κρίκος σε αυτή την αλυσίδα αποτελεί η ανακοίνωση από το ελληνικό κράτος ενός πακέτου 10 δις ευρώ για εξοπλιστικά προγράμματα, ενώ συγχρόνως το ελληνικό κράτος τηρεί πιστά τις εξοπλιστικές δεσμεύσεις του απέναντι στο ΝΑΤΟ, αποτελώντας ένα από τα ελάχιστα κράτη που ξοδεύουν σε ετήσια βάση τον «απαιτούμενο» -από τις ΗΠΑ- πακτωλό χρημάτων, σε σημείο που να αποσπά για τον λόγο αυτό τα «εύσημα» από το πολιτικό προσωπικό των ΗΠΑ. Επιπρόσθετα, αξιοποιώντας την εθνικιστική ρητορεία και παροξυσμό, στον δημόσιο λόγο έχει αρχίσει να τίθεται από την κυβέρνηση το ζήτημα της στρατιωτικής θητείας, τόσο ως προς την χρονική του διάσταση με αύξηση της κατά τρεις μήνες, όσο και του εν γένει χαρακτήρα της βάζοντας στο τραπέζι την υποχρεωτική στράτευση των νέων στα 18, μετά το πέρας του σχολείου, στα πρότυπα μιλιταριστικών κρατών όπως το Ισραήλ.

Η πολιτική αυτή που ακολουθεί η ακροδεξιά κυβέρνηση της ΝΔ αποτελεί συνέχεια της πολιτικής που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μια πολιτική η οποία έχει στόχο την περαιτέρω πρόσδεση του ελληνικού κρατικού σχηματισμού στο άρμα του ΝΑΤΟ και την αναβάθμισή του σε τοπικό χωροφύλακα και τοποτηρητή των νατοϊκών συμφερόντων στην ΝΑ Μεσόγειο και τα Βαλκάνια (βλ. συμφωνία για το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας και ένταξή της στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα και την εναέρια στρατιωτική επιτήρηση του γειτονικού κράτους από το ελληνικό), μέσω της μετατροπής της ελληνικής επικράτειας σε ένα μεγάλο στρατιωτικό κόμβο των ΗΠΑ με την εκχώρηση στρατοπέδων, εγκαταστάσεων, αναβάθμιση των υφιστάμενων, αποθήκευση στρατιωτικών υλικών, νέων εξοπλισμών κ.α.

Η χρονική στιγμή που εξελίσσεται αυτή η συνθήκη βρίσκει τον πλανήτη να βοά από τις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις που αναπτύσσονται. Από τους δρόμους των μητροπόλεων των ΗΠΑ που για μήνες έχουν γίνει πεδίο μάχης από τη στιγμή της δολοφονίας του G. Floyd, όπου οι εξεγερμένοι παλεύουν ενάντια στα ένστολα κρατικά και παρακρατικά καθάρματα (βλ. τις πρόσφατες δολοφονίες των αντιφασιστών A.Huber και M. Reinoelh), αναγκάζοντας τον Τραμπ να προβεί δημόσια σε διωγμό των αντιφασιστών/αναρχικών, μέχρι τους δρόμους του Παρισιού και τις μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στα νέα οικονομικά και εργασιακά μέτρα μεσούσης της πανδημίας του covid-19, και από τα βουνά του Μεξικού με τις εξεγερμένες ζαπατίστικες κοινότητες μέχρι τα σύγχρονα κολαστήρια που επιφυλάσσουν τα κράτη για τους μετανάστες στη Μεσόγειο, η κοινή συνισταμένη είναι η εναντίωση στην κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Ανεξαρτήτως των διακρατικών ανταγωνισμών, τα κράτη και τα αφεντικά γνωρίζουν τον πραγματικό τους εχθρό απέναντι από τον οποίο είναι έτοιμοι να παραμερίσουν τις επιμέρους διαφορές τους και να συστρατευτούν όταν υπάρξει ανάγκη. Και αυτός δεν είναι άλλος από τους καταπιεσμένους που αρνούνται να φέρουν άλλο τις αλυσίδες της υποταγής και κοιτάνε το τέρας στα μάτια, έτοιμοι να αναμετρηθούν μαζί του. Εξού και το τουρκικό κράτος, που φυλακίζει και δολοφονεί τούρκους αντικαθεστωτικούς αγωνιστές στην Τουρκία, βρίσκεται σε πλήρη αντιστοίχιση με το ελληνικό το οποίο επιτίθεται σε τούρκους πολιτικούς πρόσφυγες, τους ξυλοκοπεί, τους συλλαμβάνει ή και τους απελαύνει πίσω στον Ερντογάν, όπως έκανε με την επίθεση στην συγκέντρωση αλληλεγγύης στο τούρκικο προξενείο στις 28/8 στην Θεσσαλονίκη και την επίθεση στις 25/9 σε αντίστοιχη συγκέντρωση στο Σύνταγμα στην Αθήνα.

Απέναντι σε αυτή την ολομέτωπη επίθεση του κράτους και του κεφαλαίου, έχουμε να αντιτάξουμε την διεθνιστική αλληλεγγύη και το πρόταγμα της κοινωνικής επανάστασης. Στεκόμενοι ενάντια στον ζόφο της καπιταλιστικής δυστοπίας και των σφαγείων που ετοιμάζουν τα κράτη για τους καταπιεσμένους, να οικοδομήσουμε ένα πλατύ αντιπολεμικό κίνημα που εχθρεύεται τα κράτη και το κεφάλαιο, παλεύοντας για την πραγματική ειρήνη της ανθρωπότητας, την κατάργηση της ανθρώπινης εκμετάλλευσης, την νίκη της ζωής απέναντι στον θάνατο.

Αλληλεγγύη διεθνιστική, κοινωνική επανάσταση σε ολάκερη τη Γη

Η αλληλεγγύη το όπλο των λαών, πόλεμο στον πόλεμο των αφεντικών

Αντιπολεμική Διαδήλωση, Δευτέρα 28/9 στις 18:00, Αγ. Βενιζέλου

Τοπικός συντονισμός Θεσσαλονίκης της Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης | Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων

Αντι-ιμπεριαλική, Αντιπολεμική Κινητοποίηση την Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου

Ανεπιθύμητο το γεράκι του πολέμου, ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Πομπέο!

Εξω οι βάσεις και οι Αμερικανοί!

Θεσσαλονίκη, λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών!

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου, Άγαλμα Βενιζέλου στις 6:00 μ.μ.

ΚΚΕ(μ-λ)

Παρέμβαση στο κάτεργο της αμερικανικής αλυσίδας Starbucks ενάντια στην επίσκεψη Πομπέο / Κατάληψη Terra Incognita

Το βράδυ της Κυριακής 27-9, λίγες ώρες από την άφιξη της αμερικάνικης αποστολής στην πόλη μας, πραγματοποιήσαμε παρέμβαση με μπογιές και τρικάκια στο κάτεργο της αλυσίδας αμερικάνικων συμφερόντων Starbucks στην Λεωφόρο Νίκης.

Επίθεση στις αμερικάνικες επενδύσεις

Ο εκ νέου ερχομός αντιπροσωπείας της αμερικάνικης διπλωματίας αποτελεί για μας αιτία πολέμου. Γι’ αυτό και τις επόμενες μέρες οφείλουμε να βρισκόμαστε στους δρόμους, εκεί οπου μπορούμε να αναμετρηθούμε με τους εχθρούς των καταπιεσμένων. Την ίδια στιγμή που η εξεγερμένη κοινωνική βάση στην άλλη μεριά της Γης συγκρούεται ενάντια στη λευκή βία της αμερικάνικης πολεμικής μηχανής και την ανισότητα, οι φονιάδες που οργανώνουν αιματοβαμμένες ειρηνευτικές αποστολές πάνω στο σώμα του πλανήτη δεν έχουν καμία θέση ανάμεσά μας. Το βράδυ της Κυριακής 27-9, λίγες ώρες από την άφιξη της αμερικάνικης αποστολής στην πόλη μας, πραγματοποιήσαμε παρέμβαση με μπογιές και τρικάκια στο κάτεργο της αλυσίδας αμερικάνικων συμφερόντων Starbucks στην Λεωφόρο Νίκης. Σέλνουμε την αλληλεγγύη μας στις εξεγερμένες δυνάμεις που σπάνε τη σιωπή και τη συναίνεση στις αμερικάνικες μητροπόλεις. Η ειρήνη των καταπιεσμένων χαράζεται μέσα από τον διεθνιστικό πόλεμο των τάξεων.

Τη Δευτέρα 28 Σεπτέμβρη ξεκινάει η τριμερής επίσκεψη της αμερικάνικης διπλωματίας σε Θεσσαλονίκη, Σούδα και Αθήνα, αποτελούμενη από τον υπουργό εξωτερικών Μάικ Πομπέο, τον υφυπουργό εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Ενέργειας, Φράνσις Φάνον και τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών θεμάτων, Φίλιπ Ρίκερ, συνοδευόμενους από τον αμερικάνο πρέσβη Τζέφρι Πάϊατ. Η συνάντηση αφορά την αναβάθμιση της διμερούς συνεργασίας των δύο κρατών στην εξοπλιστική και αμυντική στελέχωση κα αναβάθμιση των νατοϊκών (αλλά και των αμιγώς αμερικάνικων) στρατιωτικών υποδομών, την απο κοινού επενδυτική δραστηριότητα στον τομέα της ενέργειας αλλά και τη ρύθμιση της έντασης στην ΝΑ Μεσόγειο.

Τον τελευταίο χρόνο οι διακρατική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ βρίσκεται, όπως και οι ίδιοι οι διπλωμάτες ομολογούν, στην καλύτερη δυνατή στιγμή. Το ίδιο το αμερικάνικο κογκρέσο δια στόματος της Προέδρου της Επιτροπής Κατανομής Πόρων της Βουλής των Αντιπροσώπων των Η.Π.Α, κ. Nita Lowey καταθέτει τον σεβασμό και την εκτίμηση που χαίρει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τις προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών. Η σταθερή διεξαγωγή του Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών αφορά την απο κοινού διαχείριση θεμάτων που αφορούν την ασφάλεια μέσω της διμερούς Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA), την ενιαία αντιτρομοκρατική στρατηγική, την ενέργεια και τις οικονομικές επενδύσεις.

Η σταθερή επενδυτική δραστηριότητα της κυβέρνησης στην ενεργειακή ανάπτυξη, με εμμονική έμφαση στην ενίσχυση του πράσινου καπιταλισμού, είναι το δυνατό χαρτί του Μητσοτάκη προς τους ευρωπαίους εταίρους, αν υπολογίσει κανείς τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας (που σκοπεύει να αποτελέσει ενεργειακή πύλη της ΕΕ) σε συνάρτηση με τις γεωφυσικές της δυνατότητες. Αφενός η τροφοδοσία της ΕΕ με φυσικό αέριο από την Μέση Ανατολή μέσω της τριμερούς συμμαχίας με το Ισραήλ και την Κύπρο και αφετέρου η εκρηκτική άνοδος στην έρευνα κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου σε Ιόνιο, Κρήτη αλλά και ΝΑ του Αιγαίου, έχουν στόχο να μετατρέψουν την Ελλάδα σε ενεργειακή γέφυρα, που να συνδέει την Ευρώπη με την Ασία αλλά και το νότιο άκρο της Μεσογείου μέσω αγωγών, όπως ο East Med και ο TAP. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια η επιτακτική στροφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την ενεργειακή ανάπτυξή της, ως αντίπαλο δέος στο μονοπώλειο της Ρωσίας, έχει θέσει σε επιδίωξη υψίστης εθνικής σημασίας την επενδυτική δραστηριότητα του ελληνικού κράτους στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η ΗΠΑ επιδιώκουν, μέσα από τη δύναμη που κατέχουν στη ΝΑΤΟϊκή συμμαχία, να αναλάβουν τη διαχείριση του γεωστρατηγικού πυλώνα των Βαλκανίων στην ευρωπαική ενδοχώρα, καθώς η επίσκεψη της αμερικάνικης διπλωματίας πραγματοποιείται μετά από την υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο στον Λευκό Οίκο, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει αντίστοιχη επίσκεψή στην Ιταλία, το Βατικανό και την Κροατία. Στόχος είναι ο οριζόντιος άξονας Αλεξανδρούπολης-Καβάλας-Θεσσαλονίκης να θεμελιώνει τα «σκληρά σύνορα» της αμερικανικής επιρροής στην Ευρώπη πίσω από τα οποία θα στοιχίζονται οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Η επενδυτική πολιτική που αφορά την ενεργειακή ανάπτυξη έιναι ολοκληρωτικά υπεύθυνη για την αμείωτη ένταση που επικρατεί στην ανατολική μεσόγειο, με αφορμή την έρευνα και διαχείριση των πλουτοπαραγωγικών πηγών. Παρότι το ΝΑΤΟ αποτελεί συντριπτικό ρυθμιστή των σχέσεων και των εντάσεων που προκύπτουν ανάμεσα στα μέλη της συμμαχίας που σχεδιάζουν την συνεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, η κατάσταση μοιάζει να βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί, καθώς το φιλοπολεμικό κλίμα που προωθείται σταθερά στην ανατολική μεσόγειο, αυξάνει τη δραστηριότητα των άμεσα ενδιαφερόμενων κρατικών δυνάμεων και των συμμαχιών που προκύπτουν. Την ίδια στιγμή που η αμερικάνικη διπλωματία διαλαλεί πως φτάνει στην Ελλάδα για να κατευνάσει την ένταση που επκρατεί στην ΝΑ Μεσόγειο, τεράστια ποσά δαπανώνται σε αμυντικό εξοπλισμό και αναβάθμιση της στρατιωτικής ισχύς, μέσα από νέες νατοϊκές ή αμιγώς αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις και επιχειρησιακές υποδομές.

Το ελληνικό κράτος, στο πρόσωπο του οποίου η Δύση αναγνωρίζει μια υπερδύναμη που είναι ικανή να ελέγξει τα βαλκάνια και να παίξει καταλυτικό ρόλο στις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, παρέχει όλο αυτό το διάστημα τα αντίστοιχα διαπιστευτήρια έτσι ώστε ο διπλωματικός διάλογος της ελληνοαμερικάνικης φιλίας να έχει γερές βάσεις. Η ταξική αναδιάρθρωση με έκτακτα εργασιακά νομοσχέδια της τελευταίας στιγμής που καταλύουν ακόμα και τα «μέχρι πρότινος αυτονόητα», το παλιό και δοκιμασμένο κατασταλτικό δόγμα μηδενικής ανοχής, η ένταση του πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία με τις διώξεις και τις φυλακίσεις δεκάδων αγωνιστών, η δαιμονοποίηση των μεταναστών που μπαίνουν στην αιχμή του δόρατος της κατασταλτικής βαρβαρότητας (εκκενώσεις αυτοδιαχειριζόμενων δομών στέγασης, νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης, συνεχείς καταδιώξεις και θάνατοι στους δρόμους και τη θάλασσα), η κύρωση των συμβάσεων παραχώρησης των θαλάσσιων περιοχών στο Ιόνιο, τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης στις πετρελαϊκές EXXON MOBIL, TOTAL, REPSOL και ΕΛΠΕ είναι λίγα από τα διαπραγματευτικά χαρτιά που εμφανίζει το ελληνικός κράτος στους εταίρους του, ως εγγύηση για τη πολιτική σταθερότητα, την ασφάλεια και την ανάπτυξη των επενδύσεών τους.

Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αντιστρέψουμε τον πόλεμο που διεξάγει μέσα από το ΝΑΤΟ το ελληνικό κράτος και να αγωνιστούμε ενάντια σε κάθε κράτος και υπερεθνική συμμαχία. Ενάντια στα ιδεολογήματα του πατριωτισμού και του εθνικισμού που προωθούν τις σφαγές μεταξύ των εκμεταλλευόμενων. Ενάντια στα ντόπια και ξένα αφεντικά που λεηλατούν την φύση και καταστρέφουν τις ζωές μας. Με όπλα μας του αντιιεραρχικούς αγώνες και την αλληλεγγύη, την άρνηση στράτευσης και την επίθεση στους κρατικούς μηχανισμούς, διεξάγουμε τον δικό μας πόλεμο. Τον μόνο πόλεμο για τον οποίο αξίζει να στρατευτούμε, δίνοντας και τη ζωή μας. Τον πόλεμο για την Επανάσταση και την Αναρχία.

Επίθεση στις διπλωματικές σχέσεις-Πόλεμο στα κράτη και το κεφάλαιο

Αντικρατική-Αντιπολεμική πορεία Δευτέρα 28/9 18:00 Αγ. Βενιζέλου

 

ΑΘΗΝΑ

 

 

 

 

 

 

 

Διαδήλωση ενάντια στην επίσκεψη Πομπέο

Τα γεράκια δεν μπορούν να γίνουν περιστέρια! Έξω οι φονιάδες των λα’ών από τη χώρα μας και την περιοχή!

Την ώρα που οι φανερές και κρυφές παρεμβάσεις των ιμπεριαλιστών γνωρίζουν νέες δόξες στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο…

τη στιγμή που ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία και Κίνα βρίσκονται σε διαρκή διαγκωνισμό επιρροής και η περιοχή έχει μετατραπεί σε επίκεντρο του άγριου κι αιματηρού ανταγωνισμού τους…

Ο ερχομός στη χώρα μας του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο (λίγο μετά τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ για την Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την ελληνοτουρκική αντιπαράθεση) θέλει να υπενθυμίσει ποιος είναι το αφεντικό της ντόπιας άρχουσας τάξης, να στείλει ένα σαφές μήνυμα σε εχθρούς και φίλους, και να δείξει ότι τον πρώτο λόγο στη χώρα μας και στην περιοχή τον έχει ο αμερικάνικος παράγοντας.

Η παρουσία του Αμερικανού ΥΠΕΞ αποτελεί μια ακόμη πρόκληση στα αντιπολεμικά, αντιιμπεριαλιστικά και αντιαμερικάνικα αισθήματα του λαού μας. Με το αίμα των λαών να ρέει ακόμη στη Συρία και τη Λιβύη, με τις μνήμες να είναι νωπές από το “φιλειρηνικό” έργο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σε Ιράκ, Αφγανιστάν και Γιουγκοσλαβία, το κοστούμι του δήθεν ειρηνοποιού δεν πρέπει να παραπλανά κανέναν. Στόχος του είναι η “στοίχιση” της άρχουσας τάξης της χώρας μας στις αμερικανικές επιδιώξεις μέσα από ένα προσωρινό “πάγωμα” της αντιδραστικής διένεξης Τουρκίας-Ελλάδας και η “ομαλοποίηση” της κατάστασης στη Νοτιοανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Όπως έχει με νόημα ειπωθεί από τον ίδιο, μια τέτοια αντιπαλότητα βοηθά μόνο τους ανταγωνιστές της Συμμαχίας (Ρωσία αλλά και Κίνα).

Η επικινδυνότητα της κατάστασης για τους λαούς της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Κύπρου, των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής είναι κάτι παραπάνω από φανερή. Πηγάζει από τις στρατιωτικές, τις διπλωματικές, τις οικονομικές και άλλες ενέργειες και παρεμβάσεις όλων των ιμπεριαλιστών, σε μια λογική “όλοι εναντίον όλων”.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η κλιμάκωση της τουρκοελληνικής αντιπαράθεσης που κρατά δεκαετίες, ανεξάρτητα από οξύνσεις και υφέσεις. Μια διένεξη που στηρίζεται σε υπαρκτά ζητήματα κυριαρχίας και ζωτικού χώρου των ανταγωνιστριών δύο αστικών τάξεων, που υποδαυλίζεται από τους ιμπεριαλιστές-εμπρηστές του πολέμου και αποτελεί μόνιμη πληγή που μεταφράζεται σε δισεκατομμύρια ευρώ για στρατιωτικές δαπάνες, με το λογαριασμό, όπως πάντα, να φορτώνεται στους λαούς.

Μια αντιπαλότητα που όχι μόνο δεν έχει καμία σχέση με τα συμφέροντα των δύο λαών, αλλά στρέφεται ανοιχτά ενάντιά τους. Που γνωρίζει νέες οξύνσεις από τους φόβους και τις μωροφιλοδοξίες των δύο αντιδραστικών, εξαρτημένων αστικών τάξεων για θαλάσσια επέκταση και αναβάθμιση ρόλου, πάντα κάτω από την ιμπεριαλιστική «σκέπη». Που αυξάνει τους κινδύνους έως και ανοιχτής πολεμικής αναμέτρησης ανάμεσα στα δύο κράτη, με τους λαούς να γίνονται κρέας για τα ιμπεριαλιστικά και αστικά κανόνια. Που απειλεί την νεολαία με αύξηση της υποχρεωτικής θητείας και στράτευση στα 18, τον λαό και την εργατική τάξη με νέα βάρη από τις αγορές όπλων πολλών δις.

Γι’ αυτό ο ερχομός του Πομπέο είναι ένα γεγονός που πρέπει να συναντήσει την αντίδραση του λαού μας, με συγκεντρώσεις και πορείες σε όλη την Ελλάδα. Να τον υποδεχτούμε όπως αξίζει σε ένα γεράκι των ΗΠΑ, να διατρανώσουμε ότι είναι ανεπιθύμητος. Να εκφράσουμε τη θέληση του λαού μας να ζήσει ελεύθερος και ανεξάρτητος, να προσθέσουμε μια ακόμη σειρά από διαδηλώσεις στον μακρύ κατάλογο έκφρασης της θέλησης και πάλης των λαϊκών στρωμάτων να μην έχουν αφέντες στο σβέρκο τους, αλλά να είναι οι ίδιοι αφέντες στη ζωή και στον τόπο τους. Να επιβεβαιώσουμε εκ νέου ότι οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές και η ντόπια αστική τάξη που τους στηρίζει και στηρίζεται από αυτούς, είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί μας.

Στους τεμενάδες των προσκυνημένων, στις υποκλίσεις στα αφεντικά τους, στα yessir ολόκληρου του αστικού πολιτικού κόσμου και της κυβέρνησης, να αντιτάξουμε τον αγώνα μας για ανεξαρτησία, ειρήνη, ψωμί, δουλειά, δημοκρατικά δικαιώματα κι ελευθερίες.

ΈΞΩ Ο ΠΟΜΠΕΟ ΑΠ’ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ!

ΈΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ, ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ! ΈΞΩ ΑΠ’ ΤΗΝ ΕΕ!

ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΝΟΡΩΝ! ΌΧΙ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ!

Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΔΕΝ ΘΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΤΩΝ!

ΟΙ ΛΑΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ!

ΚΚΕ (μ-λ)

Επίσκεψη Πομπέο: Οι λαοί δεν έχουν ανάγκη από «προστάτες»

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ

ΔΕΥΤΕΡΑ 28/9, 6:30 μ.μ., πάρκο Ελευθερίας

Την ίδια στιγμή που οι ΗΠΑ συνταράσσονται από αγώνες και κινητοποιήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν βάναυση κρατική καταστολή, η κυβέρνηση της ΝΔ και σύσσωμος ο αστικός πολιτικός κόσμος επιχαίρουν για την επίσκεψη του υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στις 28 – 30 Σεπτέμβρη. Τίποτα καλό δεν υπάρχει σ’ αυτή, για τους εργαζόμενους, τη νεολαία και το λαό της χώρας μας, αλλά και όλης της περιοχής! Ο Πομπέο έρχεται για να προωθήσει την επικίνδυνη ατζέντα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, που επανειλημμένα έχει φέρει στους λαούς της περιοχής μας επεμβάσεις, πολέμους, αιματοκυλίσματα (Συρία, Β. Αφρική / Λιβυή, Βαλκάνια κ.ά.), για τα ενεργειακά και γεωπολιτικά σχέδια και συμφέροντά τους. Για να προωθήσει ακόμα βαθύτερες δεσμεύσεις στα σχέδια του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού (αναβάθμιση βάσης Σούδας κ.ά.), με την κυβέρνηση άλλωστε να καμαρώνει ως ο πιο «δεδομένος» σύμμαχός του! Για να παίξει τον ρόλο του «επιδιαιτητή» ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας, στον επικίνδυνο, αντιδραστικό ανταγωνισμό τους στην περιοχή του Αιγαίου και της ΝΑ Μεσογείου.

Κινητοποιούμαστε και Διαδηλώνουμε τη Δευτέρα, 1η μέρα της επίσκεψης:

– Ενάντια στις επεμβάσεις και τα σχέδια των ιμπεριαλιστών στην περιοχή και ειδικά των ΗΠΑ. Για να φύγουν οι βάσεις, να βγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ. Για να ανατραπεί η «Στρατηγική Αμυντική Συμφωνία» Ελλάδας-ΗΠΑ και οι αμέτρητες «διευκολύνσεις» στους αμερικάνους ιμπεριαλιστές.

– Για να καταγγείλουμε και να αγωνιστούμε ενάντια στην αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και της ελληνικής αστικής τάξης στα «εθνικά θέματα», με όχημα τον εθνικισμό και την πατριδοκαπηλεία, τους επιθετικούς «άξονες» και συμμαχίες με αιμοσταγή καθεστώτα (Αίγυπτος, Ισραήλ κ.ά.).

– Όχι στους νέους εξοπλισμούς και τις πολεμικές δαπάνες. Υπερασπίζουμε τα δικαιώματα εργαζόμενων και νεολαίας σε υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες.

– Όχι στην στράτευση στα 18 και την αύξηση της θητείας. Κάτω τα χέρια από τις διαδηλώσεις και τις δημοκρατικές ελευθερίες.

Παλεύουμε για την ανάπτυξη ενός μαζικού, μαχητικού αντιπολεμικού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Που θα φράξει τον δρόμο στους τυχοδιωκτισμούς των ιμπεριαλιστών και των αστικών τάξεων, στον κίνδυνο «επεισοδίων» και πολέμων που μεγαλώνει. Που θα είναι εγγύηση προς τη μόνη διέξοδο: τη φιλία, την αλληλεγγύη, τους κοινούς αγώνες των εργαζομένων, των νέων, των λαών της περιοχής μας.

ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ – ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ

 

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Συγκέντρωση – Διαδήλωση ενάντια στην επίσκεωη Πομπέο 28/9

Κοινό κάλεσμα Οργανώσεων

Με πρωτοβουλία της ΚΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ(μ-λ), πραγματοποιήθηκε συνάντηση πολιτικών οργανώσεων στο στέκι Zάλο την Τετάρτη 23/9 , για να συζητηθεί η δυνατότητα απάντησης στην προκλητική επίσκεψη του Αμερικάνου ΥΠΕΞ, Πομπέο, στην χώρα μας. Στην σύσκεψη συμμετείχαν ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΑΡΑΣ, Αριστερό Ρεύμα, ΕΕΚ, Λαϊκή Ενότητα, Μ-Λ ΚΚΕ, ΝΑΡ. Απ’ όλους κρίθηκε αναγκαίο να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες του Ηρακλείου να διαδηλώσουν τα αντιπολεμικά – αντιιμπεριαλιστικά τους αισθήματα. Να δοθεί απάντηση στην προκλητική επίσκεψη του εκπροσώπου του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Στο γεγονός ότι η χώρα μας έχει μετατραπεί σε μια απέραντη αμερικανονατοϊκή βάση, με τη βάση της Σούδας ν’ αναβαθμίζεται και να χρησιμοποιείται ως βασικό ορμητήριο των ιμπεριαλιστών φονιάδων στην περιοχή. Στην ένταση του ανταγωνισμού των ιμπεριαλιστών που προκαλεί την καταστροφή χωρών, τον θάνατο χιλιάδων πολιτών στις χώρες της Μ. Ανατολή, τον ξεριζωμό των προσφύγων.

Αποφασίστηκε με βάση τα παραπάνω, να γίνει συγκέντρωση και πορεία την Δευτέρα 28 Σεπτέμβρη στις 6:30 μμ στα λιοντάρια. Επίσης για την προπαγάνδιση της, θα γίνει παρέμβαση από τις οργανώσεις που υπογράφουν το κάλεσμα, την Παρασκευή στις 7:00 μμ στα λιοντάρια. Το κοινό κάλεσμα υπογράφουν όσοι συμμετείχαν στην σύσκεψη εκτός από το Μ-Λ ΚΚΕ, το οποίο θα συμμετέχει στην συγκέντρωση της Δευτέρας.

Παραθέτουμε το κοινό κάλεσμα των οργανώσεων:

Ηρακλειώτες – ισσες

Την Δευτέρα 28 Σεπτέμβρη, έρχεται στην χώρα μας ο εκπρόσωπος του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο για διήμερη επίσκεψη. Ο ερχομός του κάθε άλλο παρά τυχαίο γεγονός μπορεί να χαρακτηριστεί. Σε μια περίοδο όπου η ένταση στην Ν. Α. Μεσόγειο χτυπάει κόκκινο με πολύ μεγάλο το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου, με τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στη Μ. Ανατολή να εντείνονται δημιουργώντας επικίνδυνες καταστάσεις για τους λαούς της ευρύτερης περιοχής. Επισκέπτεται την χώρα μας για να επιβεβαιώσει την ευθυγράμμιση της κυβέρνησης της ΝΔ στις επιλογές των ΗΠΑ στην περιοχή. Η παρουσία του Πομπέο προκαλεί τα αντιπολεμικά, αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του λαού μας. Πολύ περισσότερο τα αισθήματα του Κρητικού λαού με την επίσκεψη στην βάση της Σούδας, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμιστεί σε βασικό ορμητήριο των ιμπεριαλιστών φονιάδων για την υλοποίηση των δολοφονικών τους σχεδίων στην περιοχή.

Η επίσκεψη Πομπέο μπορεί και πρέπει να γίνει η αφορμή έτσι ώστε να εκφράσει ο λαός μας τα αντιιμπεριαλιστικά – αντιαμερικανικά αισθήματα του με συγκεντρώσεις και πορείες. Γι’ αυτό, οι πολιτικές οργανώσεις που υπογράφουμε το κείμενο, καλούμε σε αντιπολεμική -αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία την Δευτέρα 28 Σεπτέμβρη στις 6:30 μμ στα λιοντάρια.

Ανεπιθύμητος ο εκπρόσωπος του Αμερικάνικου ιμπεριαλισμού Πομπέο

Έξω οι φονιάδες των λαών από τη χώρα

Έξω βάσεις, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ

Ενάντια σε πόλεμο – εθνικισμό – ιμπεριαλισμό – φασισμό

Ζήτω η φιλία των λαών

Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες – μετανάστες

Το κείμενο υπογράφουν:

ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΑΡΑΣ, Αριστερό Ρεύμα, ΕΕΚ, ΚΚΕ(μ-λ), Λαϊκή Ενότητα, ΝΑΡ

 

ΠΑΤΡΑ

Διαδήλωση για την επίσκεψη Πομπέο

Κάλεσμα σε διαδήλωση για την επίσκεψη Πομπέο

Έξω το γεράκι του Αμερικάνικου ιμπεριαλισμού από την χώρα.

Οι λαοί δεν έχουν ανάγκη από προστάτες.

Έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ

Έξω οι βάσεις και τα πυρηνικά.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ

ΔΕΥΤΕΡΑ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 6:00μμ Πλ. Γεωργίου

ΚΚΕ (μ-λ)

Συγκέντρωση ενάντια στην επίσκεψη του Αμερικανού Υπ. Εξ. Μάικ Πομπέο

Ανακοίνωση σχετικά με την επίσκεψη του Υπ. Εξ. των ΗΠΑ ατην Ελλάδα

Πάτρα: Συγκέντρωση ενάντια στην επίσκεψη του Αμερικανού Υπ. Εξ. Μάικ Πομπεο. Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 18.00 πλατεία Γεωργίου

Τις επόμενες ημέρες πραγματοποιείται στην Ελλάδα 3ήμερη επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο οποίος αναμένεται να βρεθεί σε Θεσσαλονίκη, Σούδα και Αθήνα.

Η επίσκεψη αυτή έρχεται σε μία ιδιαίτερη χρονική συγκυρία. Tο τελευταίο διάστημα είναι διαρκής και αυξανόμενη η όξυνση των διακρατικών ανταγωνισμών και της πολεμικής προετοιμασίας σε Ελλάδα και Τουρκία με κύρια στόχευση τη χάραξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης για την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και τον έλεγχο των διαδρόμων του ενεργειακού εμπορίου. Η επίσκεψη Πομπέο, κατά τα λεγόμενα του state department, έχει ως στόχο, ανάμεσα σε άλλους, και την εκτόνωση αυτής της έντασης μεταξύ των δύο κρατών. Βέβαια, αυτή η αντιπαράθεση είναι κομμάτι της ευρύτερης σύγκρουσης που διεξάγεται τα τελευταία χρόνια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για το διαμοιρασμό, τον έλεγχο και την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της ευρύτερης περιοχής ανάμεσα στους διακρατικούς μηχανισμούς που συστηματικά ξεδιπλώνουν τους ανταγωνισμούς τους σε αυτήν και είναι ενεργός και πρωταγωνιστικός ο ρόλος των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην εξέλιξη της. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε, και στην πρόσφατη ελληνοτουρκική αντιπαράθεση έγινε ορατή και ανοιχτή η εμπλοκή κεντρικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και το ΝΑΤΟ σε μια προσπάθεια ανάπτυξης ολοένα και περισσότερων στρατιωτικών μηχανισμών στην ιδιαίτερα νευραλγική, γεωπολιτικά, περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και επίτευξης όσο το δυνατόν ευνοϊκότερων συσχετισμών στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά. Η εκτόνωση λοιπόν της έντασης αυτής, όχι απλά δεν είναι σκοπός αυτού του ταξιδιού του αμερικάνου Υπ.Εξ. αλλά αντίθετα η ύπαρξη της συντηρεί και αναπαράγει το καθεστώς προστασίας και εξάρτησης με τη βορειοατλαντική συμμαχία (μέσα από την αγοραπωλησία εξοπλισμών και την ανανέωση στρατιωτικών και άλλων συμφωνιών), εντός της οποίας συμμετέχουν τόσο το ελληνικό όσο και το τούρκικο κράτος.

Παράλληλα, η παρουσία Πομπέο στην Ελλάδα σήμερα, εκτός από τις διάφορες εμπορικές, ενεργειακές, οικονομικές και στρατιωτικές συμφωνίες που επιδιώκει, έρχεται κατά βάση για να επανεπιβεβαιώσει αυτή τη διαχρονική σχέση υπακοής και πρόσδεσης του ελληνικού κράτους και της ντόπιας αστικής τάξης στους οξυμένους ανταγωνισμούς της περιοχής μας, με την πλευρά των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και να επικυρωθεί έτσι εκ νέου ο ρόλος εκπροσώπου των συμφερόντων τους στην περιοχή.

Ο Πομπέο έρχεται επίσης να επιθεωρήσει τη μεγάλη δύναμη του αμερικάνικου στρατού που είναι έτοιμη να σπείρει το θάνατο στον πλανήτη και εδρεύει στις στρατιωτικές βάσεις που υπάρχουν ανά την επικράτεια, οι οποίες είναι και αναβαθμισμένες μετά την πρόσφατη ελληνοαμερικανική συμφωνία για παραμονή, ενίσχυση και επέκταση των βάσεων σε Άραξο, Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Ανδραβίδα, Στεφανοβίκειο και Σούδα. Μια συμφωνία που -εκτός των άλλων- επιτρέπει στις ΗΠΑ να διατηρούν πολεμικές υποδομές εντός των εγκαταστάσεων των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και να αξιοποιούν για στρατιωτικούς σκοπούς πολιτικές υποδομές της χώρας, μετατρέποντας τον ελλαδικό χώρο σε απέραντο πολεμικό ορμητήριο για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς τους.

Φυσικά και για το ελληνικό κράτος, μέσα σε αυτή την περίοδο γεωπολιτικής ρευστότητας, είναι σημαντικό να αξιοποιηθεί η επίσκεψη αυτή ως ευκαιρία για να δηλωθεί ξανά πως είναι σταθερά προσανατολισμένο στις επιδιώξεις της κυρίαρχης πολιτικο-οικονομικής ελίτ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των οποίων αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα επιδιώκοντας να προσδεθεί με ακόμη πιο άμεσους και αδιαπραγμάτευτους όρους στο άρμα του δυτικού ιμπεριαλιστικού μπλοκ παίζοντας το ρόλο του χωροφύλακα και του τοποτηρητή στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Άλλωστε, ενεργή είναι και η συμμετοχή του ελληνικού κράτους στο πεδίο της πολεμικής προετοιμασίας, των ανταγωνισμών ή ακόμα και των συρράξεων στην ευρύτερη περιοχή. Χαρακτηριστική είναι η συμφωνία για το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας και ένταξή της στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα και την εναέρια στρατιωτική επιτήρηση του γειτονικού κράτους από το ελληνικό. Επίσης δεν ξεχνάμε τους βομβαρδισμούς στη Συρία από τη βάση της Σούδας, την επικρότηση της δολοφονικής επίθεσης του αμερικάνικου στρατού στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης εναντίον ιρανών αξιωματικών, την αναβαθμισμένη συνεργασία με μια σειρά γειτονικών χωρών και τις τριμερείς (Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ, Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος) και τετραμερείς (Ελλάδα – Σερβία – Βουλγαρία – Ρουμανία) διασκέψεις με τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, τα συνεχή στρατιωτικά γυμνάσια με τη συμμετοχή διάφορων κρατών, τη στήριξη και τη σταθερή συνεργασία με το κράτος του Ισραήλ που σφαγιάζει τους παλαιστίνιους. Τελευταίος κρίκος σε αυτή την αλυσίδα αποτελεί η ανακοίνωση από το ελληνικό κράτος ενός πακέτου 10 δις ευρώ για νέα εξοπλιστικά στρατιωτικά προγράμματα, ενώ συγχρόνως συνεχίζει να τηρεί πιστά τις εξοπλιστικές δεσμεύσεις του απέναντι στο ΝΑΤΟ, αποτελώντας ένα από τα ελάχιστα κράτη που ξοδεύουν σε ετήσια βάση τον «απαιτούμενο» -από τις ΗΠΑ- πακτωλό χρημάτων, σε σημείο που να αποσπά για τον λόγο αυτό τα «εύσημα» από το πολιτικό προσωπικό των ΗΠΑ.

Η όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή του ελληνικού κράτους στους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των συμμάχων του, αναδεικνύει την ανάγκη συσπείρωσης ενός μαζικού και μαχητικού αντιπολεμικού κινήματος που θα βάζει στο στόχαστρο τους πραγματικούς υπεύθυνους, θέτοντας τη διεθνιστική αλληλεγγύη μεταξύ των λαών ως τη μοναδική επιλογή μπροστά στην προοπτική ενός γενικευμένου πολέμου. Όταν τα κράτη και τα αφεντικά ξαναμοιράζουν τη γη, οι κυρίαρχοι επεκτείνουν τις «σφαίρες επιρροής» τους, οι συγκρούσεις κλιμακώνονται για τους οικονομικούς και ενεργειακούς πόρους, τις ΑΟΖ και τους αγωγούς και τα τύμπανα του πολέμου ηχούν ακόμα πιο δυνατά, μυρίζει το αίμα των λαών που χύνεται και θα χυθεί για τα συμφέροντα τους. Οι λαοί και οι κοινωνίες βασιζόμενοι στις δικές τους δυνάμεις και μακριά από κάθε επίδοξο προστάτη μπορούν να παλέψουν για τα δικά τους συμφέροντα. Να αγωνιστούν για μια αξιοπρεπή ζωή μακριά από πολέμους, φτώχεια, προσφυγιά και εξαθλίωση. Να αγωνιστούν για έναν καλύτερο κόσμο ισότητας, αλληλεγγύης, δικαιοσύνης, αυτοδιάθεσης και ειρηνικής συνύπαρξης.

Πιάνοντας το νήμα από τις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις παλαιότερων χρόνων και αντλώντας έμπνευση από αυτές, να οικοδομήσουμε ένα ισχυρό διεθνιστικό κίνημα από τα κάτω ενάντια στον πόλεμο, τον φασισμό, τον ιμπεριαλισμό και τον σύγχρονο ολοκληρωτισμό.

ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ | ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ | ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΡΕΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΝΟΝΙΑ ΤΟΥΣ

ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ, ΦΑΣΙΣΜΟ, ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ

Αναρχική ομάδα «δυσήνιος ίππος»/μέλος της ΑΠΟ

ΧΑΝΙΑ

Πορεία ενάντια στην επίσκεψη Πομπέο

Παρεμβάσεις και πορεία 29/9 ενάντια στην επίσκεψη Πομπέο

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23-9, μετά από δημόσιο κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Αντίστασης η ανοικτή σύσκεψη για το συντονισμό δράσης ενάντια στην επίσκεψη του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Πομπέο.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Ανταρσύα, του ΚΚΕ(μ-λ) , της ΛΑΕ, της ανοικτής συνέλευσης αλληλεγγύης στη Ρόζα Νέρα και από το στέκι μεταναστών.

Κοινός τόπος των περισσότερων παρεμβάσεων που έγιναν η ανάγκη καταδίκης του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ που αξιοποιώντας ανταγωνισμούς για ΑΟΖ και ρόλους στην περιοχή των τοπικών αστικών τάξεων, πουλάνε όπλα και προστασία και ενώ μιλούν για ειρήνη ετοιμάζουν τον πόλεμο πυκνώνοντας ξανά και ξανά τα καραβάνια των προσφύγων..

Καταδικάστηκε επίσης η αστική πολιτική που δίνει τη φονική βάση της Σούδας και όλη τη χώρα πολεμικό ορμητήριο και ταυτόχρονα δίνει δις για όπλα, αυξάνει τη θητεία, τον εθνικισμό και την πολεμοκαπηλεία. Ο λαός μας δε θέλει να σφαχτεί για τις ΑΟΖ των πολυεθνικών, ούτε να εμπλέκεται η χώρα στα σχέδια πολέμου των ΗΠΑ- ΝΑΤΟ.

Παρά τις σημαντικές διαφορές σε σειρά πολιτικών εκτιμήσεων κατορθώθηκε να συμφωνηθεί η σημασία να ακουστεί δυνατά: ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ Ο ΠΟΜΠΕΟ και μια σειρά κοινές δράσεις ενάντια στην επίσκεψη που κάθε άλλο παρά έρχεται να υπηρετήσει την Ειρήνη. Η Ειρήνη είναι υπόθεση της πάλης των λαών και ιδιαίτερα σ’ αυτή την πόλη, και όχι μόνο φυσικά, είναι ανάγκη να δυναμώσει ξανά το αντιβασικό – αντιπολεμικό κίνημα.

Αποφασίστηκαν παρεμβάσεις με μικροφωνική στο κέντρο της πόλης την Πέμπτη 24-9στις 7.00μ.μ., την Παρασκευή 25-9 στις 7.00 και τη Δευτέρα 28-9 στις 11.00π.μ.. Επίσης θα δοθεί συνέντευξη τύπου την Παρασκευή 25-9 στις 12 το μεσημέρι στο Εργατικό Κέντρο και συγκέντρωση και διαδήλωση την Τρίτη 29-9 στις 7.00μ.μ. στην πλατεία της Αγοράς.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο