ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΑΓΙΑΤΩΝ Αποφασισμένοι οι κάτοικοι να ξαναφέρουν το νερό της Κρύας Βρύσης στα σπίτια τους

«Κι αν δεν νικήσουμε ποτέ, θα πολεμάμε πάντα!»

Φίλες και φίλοι,

Το καλοκαίρι που φεύγει υπήρξε ιδιαίτερα δύσκολο και μαζί εξαιρετικά ενδιαφέρον! Η Λαϊκή Συνέλευση των Σταγιατών με το ψήφισμα της 10ης Μαΐου 2020 ανέλαβε, με σοβαρότητα και λογική, τη μεγάλη ευθύνη να διαφυλάξει από οποιασδήποτε μορφής εμπορευματοποίηση την πηγή των Σταγιατών και να φέρει το νερό της Κρύας Βρύσης στα σπίτια μας, υπερασπιζόμενη την ελεύθερη πρόσβαση όλων, κατοίκων και επισκεπτών, στα δημόσια αγαθά. Από τότε μέχρι σήμερα αγωνιζόμαστε έχοντας την ηθική και υλική στήριξη χιλιάδων ανθρώπων από την περιοχή μας, την Ελλάδα και την Ευρώπη. Αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες συμμερίζονται τον αγώνα μας και συμβάλλουν ώστε η φωνή μας να ακουστεί πιο δυνατά και πιο μακριά.

Αισθανόμαστε ξανά την ανάγκη να ευχαριστήσουμε από καρδιάς όσες και όσους μας στάθηκαν και μας στέκονται, παλεύοντας στο πλάι μας για τη Φύση και τον Πολιτισμό. Ήταν χιλιάδες οι άνθρωποι που από μακριά έγιναν κομμάτι του αγώνα μας. Άνθρωποι που δεν επισκέφθηκαν ποτέ μέχρι στιγμής το χωριό μας, αλλά αισθάνονται και τους αισθανόμαστε συγχωριανούς! Ενεργοί πολίτες, συλλογικότητες και ομάδες μάς στήριξαν με κάθε τρόπο, με την αγάπη, την ηθική συμπαράσταση, τις ιδέες και το ενδιαφέρον τους. Είχαμε τη χαρά μάλιστα, αρκετοί από αυτούς να μας επισκεφθούν στη διάρκεια του καλοκαιριού, θέλοντας να ενημερωθούν από κοντά, να γνωρίσουν τους ανθρώπους και το νερό του χωριού και να μας στηρίξουν με τη φυσική τους παρουσία.

Φέτος, για πρώτη φορά στην ιστορία του χωριού μας, η πρόσβασή μας στα δημόσια κτήρια των Σταγιατών αποκλείστηκε. Τα βιβλία, το πιάνο, τα κειμήλια της ιστορίας και των προγόνων μας, ο τεχνικός μας εξοπλισμός και το φαρμακείο Α’ Βοηθειών αμπαρώθηκαν με αλυσίδες από μια δημοτική αρχή και από έναν τοπικό εκπρόσωπο που προφανώς θεωρούν τον Πολιτισμό απειλή. Οι δημόσιοι χώροι μας, το Σχολείο και το Μουσείο, που συντηρήθηκαν, εξοπλίστηκαν και λειτούργησαν τόσα χρόνια αποκλειστικά με την προσωπική εργασία και τα έξοδα των Σταγιατιωτών, αποτελώντας υπόδειγμα συνεργασίας και συλλογικής ευθύνης, μένουν άδεια και κλειδωμένα. Η Συνέλευση κατάφερε παρ’ όλα αυτά, όχι μόνο να συνεχίσει τις ολόχρονες αθλητικές δραστηριότητες του χωριού, αλλά και να διοργανώσει πολλές και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στους υπαίθριους, ανοιχτούς χώρους μας. Οι συναυλίες, οι παραστάσεις, οι προβολές και οι ομιλίες, καθώς και τα διαδραστικά παιχνίδια, τα εργαστήρια και τα σεμινάρια έγιναν κάτω από τα πλατάνια, με τη συνοδεία του τρεχούμενου νερού και όπως πάντα χωρίς εισιτήριο, ενώ τηρήθηκαν προσεκτικά όλα τα μέτρα ασφάλειας και προστασίας της υγείας. Μουσικοί, ηθοποιοί, λογοτέχνες, κινηματογραφιστές και εικαστικοί συμμετείχαν αφιλοκερδώς στα «Σταγιάτεια Νάματα», ενώνοντας τις ροές του νερού και των ανθρώπων στο χώρο και το χρόνο. Εκφράζουμε τη βαθιά μας ευγνωμοσύνη στον καθένα και στην καθεμιά, καθώς και σε όλες και όλους που ανέβηκαν μέχρι εδώ προκειμένου να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις.

Στο μεταξύ οι κάτοικοι του χωριού συνεχίζουν όπως πάντα να πραγματοποιούν τα τεχνικά έργα συντήρησης του δικτύου ύδρευσης και άρδευσης, καθώς και τις ποιοτικές αναλύσεις δειγμάτων του νερού της Κρύας Βρύσης, το οποίο, ενώ έχει αποκοπεί από τα σπίτια μας, εξακολουθεί μέσα από τις προσπάθειές μας να ρέει καθαρό και ελεύθερο στις δημόσιες βρύσες του χωριού και να ξεδιψά τους Βολιώτες και τις Βολιώτισσες που έρχονται καθημερινά για να γεμίσουν. Αγωνιζόμαστε μαζί με τους συνδημότες και τις συνδημότισσες της πόλης για νερό καθαρό σε πόλη και χωριά, μη επιτρέποντας σε κανένα να εκμεταλλευτεί τα κοινωνικά και φυσικά αγαθά προς ίδιον όφελος και στεκόμενοι πάντα δίπλα τους στο χρόνιο αίτημα για πόσιμο πηγαίο νερό στην πόλη του Βόλου.

Ωστόσο η καθημερινότητα στο χωριό δεν είναι εύκολη. Οι απειλές, επίσημες και ανεπίσημες, καθώς και οι εκβιασμοί, έγιναν δυστυχώς μέρος της ζωής μας. Οι κάτοικοι του χωριού παραμένουμε στοχοποιημένοι από τη δημοτική αρχή και απειλούμενοι από μια «Δημόσια» εταιρία ύδρευσης που όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της, αλλά λειτουργεί χωρίς ενημέρωση και χωρίς διάλογο, παράλογα και εκδικητικά.

Παραμένουμε σε συνεχή επιφυλακή προκειμένου να αντιληφθούμε έγκαιρα και να αποτρέψουμε την όποια επιθετική κίνηση όσων επιβουλεύονται το νερό και το βλέπουν σαν προϊόν προς εκμετάλλευση. Έχουμε μέσα στο επόμενο διάστημα δικαστήρια όπου κατηγορούμαστε με ανυπόστατες κατηγορίες για τον αγώνα μας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Στεκόμαστε σαν μια γροθιά δίπλα στους κατηγορούμενους συγχωριανούς μας.

Τέλος, θα θέλαμε να εκφράσουμε τη βαθιά μας θλίψη για τον χαμό ενός δικού μας ανθρώπου, του Βασίλη Μάγγου, κάτοικου διπλανού χωριού που όμως σχετιζόταν φιλικά, προσωπικά και οικογενειακά με τις Σταγιάτες και συμμετείχε στον αγώνα τους. Βασίλη, «Κι αν δεν νικήσουμε ποτέ, θα πολεμάμε πάντα!»

Η Συνέλευση επαναβεβαιώνει την απόφαση να φέρει ξανά το νερό της Κρύας Βρύσης στα σπίτια μας. Συνεχίζουμε με μεγαλύτερη δύναμη και πάθος τον αγώνα, με όλους τους συλλογικούς, νομικούς και κινηματικούς τρόπους.

Η Λαϊκή Συνέλευση Σταγιατών

Μοιραστείτε το άρθρο