ΑΝΔΡΟΣ Κάτοικοι διώχνουν πλοίο με ανεμογεννήτριες!

«Η πρώτη μάχη στέφθηκε με επιτυχία, ο αγώνας θα έχει συνέχεια, θα είναι σκληρός, μέχρι να καταλάβουν όλοι ότι σε αυτό το νησί δεν χωράνε άχρηστα σίδερα των 100 και των 150 μέτρων ψηλά».

Σήμερα Σάββατο 23 Μαΐου στην Άνδρο, με μια κίνηση αιφνιδιασμού η Ανώνυμη Εταιρεία ‘ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΑΝΔΡΟΥ’ επιχείρησε να ξεφορτώσει στο λιμάνι του Γαυρίου τμήματα από ανεμογεννήτριες. Οι κάτοικοι μόλις το έμαθαν κάλεσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 15:30, ώστε να σταματήσουν το ξεφόρτωμα. Σε ελάχιστο χρόνο συγκεντρώθηκαν περίπου εκατό κάτοικοι και κατάφεραν να εμποδίσουν να κατέβουν τα φορτηγά, που σύμφωνα με πληροφορίες μετέφεραν ανταλλακτικά για τις ήδη υπάρχουσες ανεμογεννήτριες! Μετά από τρεις ώρες το πλοίο αναχώρησε για Ελευσίνα και η επιχείρηση  ‘απόβαση ανεμογεννητριών’ διακόπηκε. Μόλις δύο ημέρες πριν, στις 21 Μαΐου, η Επιτροπή Αγώνα Άνδρου σε ανακοίνωση αλληλεγγύης για τα επεισόδια στην Τήνο πολύ εύστοχα έγραφε:

“Ως Επιτροπή Αγώνα Άνδρου κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και καλούμε την κοινωνία της Άνδρου σε επαγρύπνηση. Αυτά που παρακολουθούμε να συμβαίνουν στη γειτονική Τήνο αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιβάλει με τον πλέον αυταρχικό τρόπο την εγκατάσταση βιομηχανικών ανεμογεννητριών στα νησιά των Κυκλάδων, σε περιοχές εντελώς ακατάλληλες για τέτοιου είδους δραστηριότητα, χωρίς να λογαριάζει τη βούληση των κατοίκων των νησιών αυτών. Ας παραδειγματιστούμε από τον αγώνα της Τήνου και ας προετοιμαστούμε κι εμείς να αντισταθούμε σε αυτό που έρχεται και σε εμάς. Τέλος, ας ενώσουμε τη φωνή μας με όλα τα νησιά καθώς και με τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας με ανάλογο πρόβλημα ενάντια στον φασισμό της αιολικής βιομηχανίας!”

Από τις τοπικές σελίδες ενημέρωσης αναδημοσιεύουμε και συνθέτουμε το σημερινό χρονικό:

Η είδηση μεταδίδεται νωρίς το μεσημέρι με ένα λιγόλογο μήνυμα στη σελίδα Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Άνδρου: «Έρχεται πλοίο σήμερα στην Άνδρο να κατεβάσει ανεμογεννήτριες. Εδώ όλα έτοιμα στον Άγιο Ονούφριο, βάσεις έτοιμες, φαρδείς δρόμοι, καλώδια περασμένα από κάτω, όχι, άσφαλτος δεν χρειάζεται. Σήμερα το πρωί φορτώθηκαν, αλλού λένε ότι πάνε, αλλά εδώ έρχονται».

Η αρχή: το ferry boat στην Τήνο

Στην Ανδριακή press δημοσιεύεται ότι «οι κάτοικοι, ενεργοί πολίτες, θα προβούν σε καθιστική διαμαρτυρία καθώς υπάρχει η πληροφορία ότι έχει ζητηθεί η επέμβαση αστυνομικής δύναμης», καθώς και το μήνυμα “υποδοχής” στις ανεμογεννήτριες από την Επιτροπή Αγώνα Άνδρου:

«ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΙΣ 15:00

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΟΤΙ ΟΙ 3 ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΜΑΡΑΘΙΑ ΣΤΟ ΚΑΛΙΒΑΡΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ FERRY BOAT ΚΑΠΕΤΑΝ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΔΡΟ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΠΡΙΝ ΜΙΑ ΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΝΟ.

ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΑ ΣΙΔΕΡΑ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΜΑΣ – ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΑ ΘΕΛΟΥΝ ΤΑ ΞΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΤΟ ΟΜΟΡΦΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ.

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΔΡΟΥ ΨΗΦΙΣΑΝ ΟΜΟΦΩΝΑ: ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ & ΕΓΚΡΙΣΕΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ – ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ.

Καλή Δύναμη και Καλή Συνέχεια!»

Όπως αναφέρει η σελίδα Naxos press στις 19:35:

“Οι κάτοικοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους (υπήρχε παρουσία λιμενικών), εμπόδισαν τα φορτηγά να πατήσουν ακόμη και τον καταπέλτη του πλοίου και μετά από τρεις ώρες το πλοίο αναχώρησε για Ελευσίνα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στα φορτηγά βρίσκονταν ανταλλακτικά για τις ήδη υπάρχουσες ανεμογεννήτριες (στην περιοχή Καλυβάρι) που έχουν συμπληρώσει τα χρόνια ζωής τους (άνω των 30 ετών) και η ΔΕΗ προσπαθεί να καλύψει τα κενά που υπάρχουν γιατί αρκετές εξ αυτών δεν λειτουργούν…”.

Σε ενυπόγραφο άρθρο της στη σελίδα Andros portal μία κάτοικος γράφει:

“Πολίτες από ολόκληρο το νησί συγκεντρώθηκαν στο Λιμάνι, εμποδίζοντας τα φορτηγά με τα εξαρτήματα να αποβιβαστούν…

Άνθρωποι όλων των ηλικιών, μητέρες με τα παιδιά τους, επιχειρηματίες, αλλά και αιρετοί -από τις δυο παρατάξεις της αντιπολίτευσης- έδωσαν δυναμικό παρών στην πρώτη κινητοποίηση και όλοι μαζί τελικά καταφέραμε το πλοίο να φύγει… όπως ήρθε για Ελευσίνα! Στην πανηγυρική αναχώρησή του, σαν μία γροθιά σχηματίσαμε συμβολικά μια αλυσίδα προστασίας για τον τόπο μας!

Την πρώτη μάχη την κερδίσαμε! Παρότι πιαστήκαμε κυριολεκτικά στον ύπνο αποδείξαμε τελικά ότι έχουμε αντανακλαστικά και ότι είμαστε αρκετοί για να κάνουμε τη διαφορά… Εύχομαι στην επόμενη μάχη, όταν δηλαδή θα ξαναέρθει το πλοίο, αλλά και σε αυτήν της Τετάρτης, που από ότι μαθαίνουμε αναμένονται υλικά για το Αιολικό Πάρκο στον Άγιο Ονούφριο, να είμαστε πολλοί περισσότεροι!

(…)

Συνταχθείτε στον αγώνα, φωνάξτε μαζί μας για τις παλιές ανεμογεννήτριες που θέλουν αυθαίρετα και δίχως κοινωνική αποδοχή να συντηρήσουν, να δώσουν παράταση ζωής για αρκετά ακόμα χρόνια, αλλά και για τις νέες που βρίσκονται ήδη στο κατώφλι μας!

Υ.Γ.: Σήμερα δεν αποχώρησε (ήμαρτον γελάει ο κόσμος) το πλοίο με τα ανταλλακτικά των παλιών ανεμογεννητριών, σήμερα 200 άνθρωποι διώξαμε το ψέμα που μας σέρβιραν οι επενδυτές τον Γενάρη όταν ξεκάθαρα δεσμεύονταν ότι το παλιό αιολικό πάρκο θα φύγει! Αυτή είναι η τακτική τους… Αυτό και μόνο το γεγονός είναι ιδιαίτερα σημαντικό και αποδεικνύει ότι οι πολίτες της Άνδρου έχουν νοημοσύνη όσο και αν ορισμένοι την υποτιμούν σε μόνιμη βάση… και δεν έκαναν απλώς ‘πολύ κακό για το τίποτα’!”

Φωτο από Naxos press

Στις 22:45 δημοσιεύεται στη σελίδα ‘Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Άνδρου’ άρθρο με τίτλο Οι Αντριώτες έδιωξαν το πλοίο με τις μεταχειρισμένες ανεμογεννήτριες, το οποίο παραθέτουμε:

«Μετά την επιτυχία του αγώνα των Τήνιων κατοίκων που δεν φοβήθηκαν τα ΜΑΤ και δεν επέτρεψαν προχθές να ρίξουν μπετά στις βάσεις των ανεμογεννητριών, σήμερα Σάββατο 25 Μαΐου 2020, κάτοικοι της Άνδρου, μέσα σε ελάχιστο χρόνο, καθώς μαθεύτηκε μόλις το μεσημέρι ότι πλοίο έφτανε στις 15:30 να ξεφορτώσει ανεμογεννήτριες στο λιμάνι του Γαυρίου για το Μακροτάνταλο, κατέκλυσαν το λιμάνι, πήδηξαν στον καταπέλτη και δεν επέτρεψαν να ξεφορτωθούν τα παλιοσίδερα!

Η πρώτη μάχη στέφθηκε με επιτυχία, ο αγώνας θα έχει συνέχεια, θα είναι σκληρός, μέχρι να καταλάβουν όλοι ότι σε αυτό το νησί δεν χωράνε άχρηστα σίδερα των 100 και των 150 μέτρων ψηλά.

Φωτογραφίες: Ανδρέας Χαλάς, Νίκος Αυγουστής, Vanglouk

Ετοιμάζεται και βίντεο μαχητικό και ωραιότατο».

Βίντεο: Οι Αντριώτες διώχνουν το πλοίο με τις ανεμογεννήτριες

 

 

 

 

 

infolibre: όλο το φωτογραφικό υλικό του άρθρου προέρχεται από τη σελίδα

Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Άνδρου

Μοιραστείτε το άρθρο