Ξεκίνησε το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης… διαδικτυακά

Του Θάνου Λεύκου Παναγιώτου

Ξεκίνησε την Τρίτη 19 Μαΐου το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη 28 του μηνός, για πρώτη φορά και εν μέσω της παγκόσμιας πανδημίας σε διαδικτυακή μορφή. Διακόσια δέκα (210) ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο προβάλλονται δωρεάν μέσα από το κανάλι του φεστιβάλ στο youtube αλλά και στον επίσημο ιστότοπο του φεστιβάλ, και κάθε ντοκιμαντέρ θα είναι διαθέσιμο για 400 θεάσεις, για χρήστες που βρίσκονται αποκλειστικά στην Ελλάδα.

Παράλληλα με την προβολή των ντοκιμαντέρ πραγματοποιούνται masterclasses, live ανοιχτές συζητήσεις, αφιερώματα και προβολές ντοκιμαντέρ για παιδιά.

Η φετινή χρονιά αναμφίβολα θα μείνει… αξέχαστη και το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ανεξίτηλο στη μνήμη των συντελεστών, των εργαζομένων και των θεατών. Μετά από πολλές σκέψεις και τεράστιες δυσκολίες αποφασίστηκε η πραγματοποίησή του σε online μορφή, γεγονός που άλλαξε τα δεδομένα για τους χιλιάδες ανθρώπους που αποτελούν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο κομμάτι του φεστιβάλ.

Στα θετικά συγκαταλέγεται το γεγονός ότι η ολοκληρωτική ακύρωσή του θα σήμαινε πιθανότατα το κρέμασμα των εργαζομένων του φεστιβάλ και για τους δημιουργούς τη μη συμμετοχή των ταινιών τους, κάτι που μπορούσε να οδηγήσει σε ένα ντόμινο εξελίξεων όσον αφορά τις επιλογές αποστολής και συμμετοχής σε φεστιβάλ γενικότερα και ένα οικονομικό πλήγμα για έναν χώρο που έτσι κι αλλιώς δεν παρέχει τις κατάλληλες συνθήκες για την άνετη επιβίωση όσων ασχολούνται αποκλειστικά με τη δημιουργία ταινιών τεκμηρίωσης. Έτσι αποφασίστηκε, με σημαντική χρονική καθυστέρηση, η πραγματοποίησή του σ’ αυτή τη μορφή.

Αναμφίβολα πολλά είναι και τα αρνητικά, γεγονός που δημιουργεί περίεργα συναισθήματα για όλο τον κόσμο που είχε ενεργή συμμετοχή κάθε χρόνο στο φεστιβάλ.

Για τους θεατές, πρώτα από όλα η απώλεια της αίσθησης του βιώματος της κινηματογραφικής εμπειρίας, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τη θέαση της ταινίας μέσα στον κινηματογράφο, με τη διάδραση με τη μεγάλη οθόνη και τους υπόλοιπους θεατές που βρίσκονται στην αίθουσα, και της ανάγκης για αμέριστη και διαρκή προσοχή στην ταινία. Ταυτόχρονα η διαρκής κινητικότητα και ζωντάνια στο κέντρο της πόλης, με χιλιάδες κόσμο να μετακινείται από αίθουσα σε αίθουσα αλλά και στους δρόμους της πόλης με συναντήσεις και συζητήσεις, γεγονός που αποτελούσε χαρακτηριστικό των ημερών διεξαγωγής των Φεστιβάλ. Μία πόλη ζωντανή με επισκέπτες και από χώρες του εξωτερικού που έρχονται και επιθυμούν να συμμετέχουν είτε ως δημιουργοί είτε ως θεατές. Φέτος θα έχει την ιδιομορφία οι ταινίες να είναι διαθέσιμες για χρήστες αποκλειστικά στην Ελλάδα.

Όσον αφορά τους συμμετέχοντες δημιουργούς και τεχνικούς που εργάστηκαν για την παραγωγή των ντοκιμαντέρ, η online μορφή του φεστιβάλ σημαίνει τη μη δυνατότητα κοινωνικοποίησης από κοντά με κόσμο που εργάζεται ή συμμετέχει στο φεστιβάλ, με άλλους δημιουργούς, παραγωγούς κλπ. και φυσικά με τους ίδιους τους θεατές. Η διάδραση σε κοινωνικό και καλλιτεχνικό επίπεδο αποτελεί σημαντικό κομμάτι της συμμετοχής σε ένα φεστιβάλ, κάτι που θα λείψει φέτος σε σημαντικό βαθμό. Το πλήγμα μπορεί να αφορά και το σκέλος προώθησης της ταινίας, γιατί είναι διαφορετική η δυνατότητα προώθησής της μέσα από ένα ζωντανό φεστιβάλ και διαφορετική μέσα από την αποστειρωμένη εκδοχή της διαδικτυακής μορφής. Το σκέλος της καλλιτεχνικής και όχι μόνο κοινωνικοποίησης αφορά εκτός από τους συμμετέχοντες και τους εργαζόμενους του φεστιβάλ αναμφίβολα.

Η αβεβαιότητα που προέκυψε ή ενισχύθηκε εν μέσω της πανδημίας είναι κάτι που θα παραμείνει από ό,τι φαίνεται για αρκετό καιρό ακόμα και έχει πλήξει σε σημαντικό βαθμό εργαζομένους σε τεχνικά, οργανωτικά, επικοινωνίας κλπ. πόστα και καλλιτέχνες στο χώρο του κινηματογράφου και των τεχνών γενικότερα.

Πώς βλέπω ταινίες

  • Από τις 19 Μαΐου μπαίνετε στο www.filmfestival.gr και ακολουθείτε το σύνδεσμο TDF22 ONLINE.

  • Δημιουργείτε ένα λογαριασμό επιλέγοντας “Create account” στο επάνω δεξιά μέρος της οθόνης.

  • Συμπληρώνετε το όνομα, το email και τον κωδικό που επιθυμείτε. Μπορείτε τώρα να παρακολουθήσετε τα διαθέσιμα ντοκιμαντέρ.

  • Βρείτε το ντοκιμαντέρ που επιθυμείτε είτε μέσω αναζήτησης, είτε από τις λίστες ανά τμήμα που θα βρείτε στο κεντρικό μενού.

  • Επιλέξτε το ντοκιμαντέρ που επιθυμείτε να παρακολουθήσετε. Θα λάβετε ένα email επιβεβαίωσης.

  • Πατήστε “Play Now” ώστε να ξεκινήσει η προβολή.

  • Έχετε 24 ώρες να δείτε την ταινία.

  • Σε περίπτωση που δεν την δείτε, η θέση σας ακυρώνεται.

  • Μείνετε συντονισμένοι καθημερινά για τη διαθεσιμότητα των ταινιών.

  • Άτομα του φεστιβάλ θα είναι στη διάθεσή σας κάθε μέρα 10.00 με 01.00 με live chat για να απαντήσουν σε ερωτήσεις και απορίες.

Μοιραστείτε το άρθρο