ΤΗΝΟΣ Ανεμογεννήτριες προ των πυλών, με απόβαση αστυνομικών δυνάμεων!

Επανέναρξη εργασιών στα βουνά της Τήνου, διήμερη απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και συγκέντρωση αστυνομικών δυνάμεων συνθέτουν το σκηνικό έντασης απέναντι στη σύσσωμη τοπική κοινωνία του νησιού. Απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ και 10 προσαγωγές. Δεκάδες πολίτες έξω από το Α.Τ. Τήνου σε συγκέντρωση συμπαράστασης. ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ…

Επανέναρξη των εργασιών εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην Τήνο αποφάσισε η εταιρεία ‘ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Ε.Π.Ε.’ στη θέση ‘Πράσσα – Πολέμου Κάμπος’ για τη σκυροδέτηση των βάσεων αιολικού σταθμού παρά της αντιδράσεις σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας, δημοτικής αρχής και κινήσεων πολιτών.

Τετάρτη 20 Μαΐου – χρονικό

Από νωρίς το πρωί κάτοικοι έχουν συγκεντρωθεί για να εμποδίσουν να περάσουν βαριά οχήματα για τη συνέχιση των έργων θεμελίωσης των ανεμογεννητριών ενώ ο Δήμαρχος σε ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας προς Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας και Αστ. Διεύθυνση Κυκλάδων γράφει:

“Με μεγάλη μου έκπληξη, πληροφορήθηκα την άφιξη σήμερα στο νησί μεγάλου αριθμού αστυνομικών δυνάμεων, με αφορμή την συνέχιση των εργασιών εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στην περιοχή «Πράσα» της Τήνου. Πλήθος αστυνομικών δυνάμεων λοιπόν απέναντι σε μία τοπική κοινωνία με φιλήσυχο πνεύμα, η οποία όμως δεν διακατέχεται από καμία διάθεση να θυσιάσει το μοναδικό φυσικό περιβάλλον του νησιού στο βωμό των συμφερόντων των λίγων”.

10:00 – Τα ΜΑΤ παρατάσσονται δίπλα στη μπετονιέρα απέναντι από τους κατοίκους της Τήνου, όπως μετέδωσε η σελίδα Η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών

10:30 – Ένταση με τα ΜΑΤ όταν επιτέθηκαν για να απωθήσουν τους συγκεντρωμένους που εμπόδιζαν τη διέλευση των οχημάτων.

11:20 – Όπως μεταδίδει το blog Ξάνεμο από την Τήνο, έχουν γίνει τουλάχιστον τέσσερις προσαγωγές πολιτών στο Α.Τ. Τήνου. Όπως σημειώνει: “Απρόκλητη και αναίτια επίθεση δέχτηκαν πριν λίγο, από τις αστυνομικές αρχές, οι πολίτες που βρέθηκαν στα Πράσσα. Με εντολή του επικεφαλής ‘πιάστε καμία γυναίκα’ οι αστυνομικές δυνάμεις δέρνουν κόσμο”.

Παράσταση διαμαρτυρίας για τη χρήση βίας απέστειλε στο Υπουργείο και  τις αστυνομικές αρχές ο Δήμαρχος ζητώντας την απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων.

 

 

 

 

 

 

14:15 – Σε εξέλιξη συγκέντρωση συμπαράστασης κατοίκων έξω από το Α.Τ. Τήνου στους προσαχθέντες από την πρωινή επίθεση των ΜΑΤ.

19:30 – Νέο κάλεσμα συμπαράστασης έξω από το Α.Τ. Τήνου στους 10 πολίτες που έχουν προσαχθεί. Δεκάδες πολίτες παραμένουν από το μεσημέρι έξω από αστυνομικό τμήμα.

20:00 – Μεγάλη συγκέντρωση συμπαράστασης κατοίκων της Τήνου στους 10 προσαχθέντες. Παρέμβαση αλληλεγγύης στην κεντρική πλατεία της Ερμούπολης στη Σύρο.

 

 

 

 

Ανακοινώσεις διαμαρτυρίας για την ωμή βία της αστυνομίας και τις συλλήψεις από κόμματα και τοπικούς βουλευτές της αντιπολίτευσης, αλλά και από το 15μελές ΓΕΛ Τήνου που δηλώνει:

“Την νεολαία του νησιού μας δεν την φοβίζει η εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων και ο ωμός αυταρχισμός. Θα μας βρίσκουν απέναντί τους!

Συνεχίζουμε, αντιστεκόμαστε σταθερά και αποφασισμένα για να προστατέψουμε το περιβάλλον του τόπου μας και την ίδια μας την ζωή! Καταδικάζουμε την κυβέρνηση για την καταστολή και την τρομοκρατία εναντίον του λαού και της νεολαίας στο νησί μας.

Εδώ και τώρα:
– Να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι οι συμπολίτες μας
– Να αποχωρήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις
– Να σταματήσει κάθε εργασία για την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών”.

 

22:30 – Η συγκέντρωση συμπαράστασης έξω από το αστυνομικό τμήμα συνεχίζεται με συνθήματα αλληλεγγύης προς τους συλληφθέντες. H σελίδα Η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών δηλώνει: “Δεν φεύγουμε από εδώ αν δεν τους αφήσετε ελεύθερους! Αλληλεγγύη στους 7 κρατούμενους οι οποίοι κρατούνται από τις 12 το μεσημέρι άδικα! #save_tinos #Tinos “. Μεσάνυχτα και η συγκέντρωση συνεχίζεται…

 

01:30 – Οι 9 τελικά συλληφθέντες αφήνονται ελεύθεροι με βαριές κατηγορίες…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πέμπτη 21 Μαΐου, 16:00 – H σελίδα Η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών δηλώνει:

“Η αποφασιστική παρουσία των Τήνιων πολιτών απέναντι στις βιαιοπραγίες της αστυνομίας, η ακόλουθη παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Α.Τ. Τήνου καθώς και η πανελλήνια κατακραυγή για τις εικόνες βίας και καταστολής, είχαν ως αποτέλεσμα σήμερα οι εργασίες σκυροδέτησης να μην συνεχιστούν, και να αποχωρήσουν κάποιες αστυνομικές δυνάμεις από το νησί! Άλλη μια επιτυχία της μαζικότητας των Τηνιακών, οι οποίοι σήμερα το πρωί συναντήθηκαν στα Πράσα, όπου έλαβε χώρα ανοιχτή συνέλευση! Δεν επαναπαυόμαστε! Οι εξελίξεις τρέχουν και δεν ξέρουμε ακόμα τι θα γίνει αύριο! Είμαστε ενωμένοι και ενημερωνόμαστε!”

Οι τελευταίες εξελίξεις

Η ‘Δημοτική Επιτροπή Αγώνα κατά των ανεμογεννητριών’ με ανοιχτή επιστολή της προς την εταιρεία, τη Δευτέρα 18 Μαΐου, δηλώνει απερίφραστα ότι δεν χορηγεί την απαιτούμενη άδεια διέλευσης από «παρανόμως διανοιχθείσα» οδό σε δημοτική περιουσία, όπως επισημαίνει. Η επιστολή καλεί την εταιρεία «έστω και την ύστατη στιγμή» να απέχει «από την εκτέλεση των όποιων εργασιών» και καταλήγει: «Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αποδείξετε ότι πράγματι ενδιαφέρεστε για την τοπική κοινωνία του νησιού, στο οποίο επιθυμείτε να δραστηριοποιηθείτε επιχειρηματικά, αποκλιμακώνοντας έτσι την ένταση που αποκλειστικά εξ υπαιτιότητάς σας έχει προκληθεί στο νησί (ιδίως μετά την εκτέλεση εργασιών σκυροδέτησης εκ μέρους σας κατά τη διάρκεια ισχύος των περιοριστικών της κυκλοφορίας μέτρων και εν γένει εν μέσω πανδημίας).

(…) Σας καλούμε, λοιπόν, να σεβαστείτε εμπράκτως την τοπική μας κοινωνία (πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που όπως ισχυρίζεστε είστε μια μικρή – τοπική επιχείρηση) και να επιδείξετε ψυχραιμία και καλή πίστη απέχοντας από την πρόκληση αχρείαστων εντάσεων και αντιδικιών».

Με επείγουσα απάντησή της στην καταγγελία του Δήμου η οποία κατατέθηκε σήμερα 20/5 νωρίς το πρωί ζητώντας “ανάκληση διοικητικών πράξεων λόγω παράβασης των όρων έκδοσής τους”, η Διεύθυνση Δασών ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε αυτοψία την Παρασκευή 22 Μαΐου καλώντας τον Δήμο και την εταιρεία να ορίσουν από έναν Μηχανικό ως εκπρόσωπο, όπως δημοσίευσε το Tinos Today.

Η προκλητική απόφαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κυκλάδων για διήμερη απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων (Τετάρτη 20 και Πέμπτη 21 Μαΐου, 07:00-19:00) για τη διευκόλυνση της κίνησης βαρέων οχημάτων για τη συνέχιση των έργων της εταιρείας σε συνδυασμό με τη μεταφορά αστυνομικών δυνάμεων στο νησί, δημιουργούν εκρηκτική ατμόσφαιρα στο νησί της Τήνου.

Τη συμπαράστασή της εκφράζει η Επιτροπή Αγώνα Άνδρου, ενώ η Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Νάξου σε ανακοίνωσή της, την Τρίτη 19 Μαΐου, τονίζει:

«ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ, ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΒΟΥΝΑ ΧΩΡΙΣ ΑΙΟΛΙΚΑ!

Την Τετάρτη 20/05/20 το πρωί στην Τήνο η κυβέρνηση στέλνει για άλλη μια φορά αστυνομικές δυνάμεις για να αντιπαρατεθούν με τους κατοίκους που σύσσωμοι αντιστέκονται στην καταστροφή του νησιού τους. Συγκεκριμένα, η εταιρεία Ενεργειακή Κυκλάδων ΕΠΕ προκειμένου να συνεχίσει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, προχωράει στη σκυροδέτηση των βάσεών τους. Ας σημειωθεί ότι την πρώτη βάση την έριξαν εν μέσω καραντίνας και υπό τις απειλές των προστίμων.
Στην Τήνο, το κράτος όχι μόνο αδιαφορεί για το λαϊκό αίσθημα που έχει εκδηλωθεί ηχηρά ενάντια στη βιομηχανία των αιολικών, αλλά επιστρατεύει και την καταστολή για να επιβάλει στην τοπική κοινωνία τα συμφέροντα των μεγαλοεπενδυτών και των πολυεθνικών της ενέργειας με τις θυγατρικές τους. Εξάλλου, η κυβέρνηση με την πρόσφατη ψήφιση του αντιπεριβαλλοντικού νόμου έχει αποδείξει ότι, όχι μόνο συσστρατεύεται, αλλά και διευκολύνει τους επενδυτές στη ληστρική εκμετάλλευση και τη λεηλασία της φύσης.
Διατρανώνουμε την αλληλεγγύη μας στους αγωνιζόμενους Τηνίους και θα συναντηθούμε στα μέτωπα του αγώνα για την υπεράσπιση της φύσης και του δημόσιου πλούτου».

 

 

 

 

 

 

Το φωτογραφικό υλικό προέρχεται από τη σελίδα

Η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών

όπου έχουν αναρτηθεί και σχετικά βίντεο.

 

Μοιραστείτε το άρθρο