Κορυφώνονται οι αντιδράσεις για το προς ψήφιση αντι-περιβαλλοντικό σχέδιο νόμου

Η επέλαση της ‘πράσινης ανάπτυξης’! Προς ψήφιση παρά τις αντιδράσεις…

Του J. Kapras

Κορυφώνονται οι διαμαρτυρίες ενάντια στο πολυνομοσχέδιο με τίτλο ‘Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας’ που ουσιαστικά εγκαθιδρύει την ελαστικοποίηση της νομοθεσίας προς όφελος των μεγάλων επενδύσεων και αποδυναμώνει το θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών.

Μετά από μια παρωδία δημόσιας διαβούλευσης εν μέσω πανδημίας όπου δημοσιεύτηκαν μόνο 66 από τα 130 άρθρα που έφτασαν στη Βουλή, το πολυνομοσχέδιο Χατζηδάκη προχωρά ακάθεκτα (;) προς ψήφιση. Την Τρίτη 5 Μαΐου προβλέπεται να ολοκληρωθεί η ‘συζήτηση’ του νομοσχεδίου στη Βουλή ώστε να προχωρήσει η διαδικασία ψήφισής του.

Αύριο Δευτέρα 4 Μαΐου στις 18:00 στην Αθήνα (Σύνταγμα) και ταυτόχρονα στη Θεσσαλονίκη (Λευκός Πύργος) αλλά και σε άλλες πόλεις (Καρδίτσα, Τρίκαλα, Χαλκίδα, Γρεβενά, Βόλος, Κέρκυρα, Ζάκυνθος, Άνδρος, Χανιά  και Ηράκλειο Κρήτης), διοργανώνονται κεντρικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από την καμπάνια «Άμεση απόσυρση του αντι-περιβαλλοντικού νομοσχεδίου» που υποστηρίζουν περισσότερα από 170 περιβαλλοντικά κινήματα και συλλογικότητες με τη συλλογή υπογραφών να έχει ξεπεράσει τις 18.000.

Τη φωνή τους ενάντια στο πολυνομοσχέδιο έχουν ενώσει Πανεπιστημιακά Ιδρύματα (καθ’ ύλην αρμόδια όπως η Σχολή Περιβάλλοντος Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς και το Τμήμα Περιβάλλοντος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με χθεσινή του ανακοίνωση), το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, σύσσωμες οι ‘μεγάλες’ περιβαλλοντικές οργανώσεις (με την καμπάνια των WWF-Greenpeace να διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες στοχεύοντας μόνο στις εξορύξεις υδρογονανθράκων και έχοντας συγκεντρώσει περισσότερες από 30.000 υπογραφές), επαγγελματικοί κλάδοι (όπως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών) αλλά και ομόφωνα οι διοικήσεις των 36 υφιστάμενων Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών καθώς και ο Πανελλαδικός Σύλλογος Εργαζομένων σε αυτούς.

Πριν από μερικές ημέρες (30/4) σε κοινή τοποθέτηση οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Ορνιθολογική, Καλλιστώ και Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης καταφέρονται τόσο επί της διαδικασίας με τα μέτρα περιορισμού της κοινοβουλευτικής διαδικασίας σε ισχύ, όσο και επί της ουσίας των άρθρων του πολυνομοσχεδίου τονίζοντας:

« Πρόκειται για μια θεσμική επιλογή της Ελληνικής Πολιτείας να δημιουργήσει περιβαλλοντική προστασία πολλαπλών ταχυτήτων, ανάλογα με τις adhoc συνθήκες της εκάστοτε προστατευόμενης περιοχής, αποσαρθρώνοντας πλήρως την προστασία που παρεχόταν έως σήμερα στις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000».

Τι συμβαίνει όμως κι ενώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας «μάθαμε να ακούμε τους ειδικούς», για το νομοσχέδιο που επιφέρει ριζικές αλλαγές στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αδιαφορούμε για την κρίση των ειδικών;;;

Η απάντηση συνοψίζεται στην ακόλουθη αφίσα όπου ξεκάθαρα φαίνεται ότι τα οικονομικά συμφέροντα είναι αυτά που έχουν τον πρώτο λόγο θυσιάζοντας το φυσικό περιβάλλον, στις περισσότερες των περιπτώσεων μη αναστρέψιμα…

Στην ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές των κινητοποιήσεων τονίζουν μεταξύ άλλων:

«Το νομοσχέδιο με τίτλο ‘Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας’ που η κυβέρνηση ετοιμάζεται πυρετωδώς να φέρει προς ψήφιση σε μια πρακτικά κλειστή βουλή λόγω καραντίνας, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να περάσει γιατί:

  1. Καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000 και προωθεί ακόμα και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας της φύσης
  2. Εκθέτει σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές, καταργώντας την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών
  3. Επιτρέπει την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα των κατά βούληση επενδυτικών σχεδίων, εκχωρώντας τον έλεγχο των μελετών (Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) σε ιδιώτες και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών
  4. Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών
  5. Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων
  6. Απλοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και δε λαμβάνει μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά
  7. Παραβιάζει Συνταγματικές διατάξεις, Ευρωπαϊκές οδηγίες και Διεθνείς συμβάσεις

Η τρέχουσα οικουμενική κρίση υποδεικνύει την άμεση ανάγκη αλλαγής πλεύσης στη διαχείριση του περιβάλλοντος: Πρέπει να φροντίσουμε για τη διατήρηση, την προστασία και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, κι όχι να επιτρέπουμε στις κυβερνήσεις να θυσιάζουν το περιβάλλον στο βωμό εφήμερων οικονομικών συμφερόντων. Το πολυνομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» κινείται σαφώς στη δεύτερη κατεύθυνση.

Λαμβάνοντας υπόψη μάλιστα ότι ήρθε προς ψήφιση εν μέσω μιας πρωτόγνωρης κατάστασης όπου οι πολίτες δεν έχουμε δικαίωμα να ασκήσουμε τα στοιχειώδη συνταγματικά/δημοκρατικά μας δικαιώματα, να καλέσουμε συσκέψεις/συνελεύσεις, να συνεδριάσουν τα συλλογικά μας όργανα, να καλέσουμε συγκεντρώσεις κλπ , η όλη διαδικασία ψήφισης ενός σημαντικότατου για όλα τα περιβαλλοντικά ζητήματα νομοσχεδίου μόνο αντιδημοκρατική μπορεί να χαρακτηριστεί.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, απαιτούμε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου στο σύνολό του».

Για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα (Σύνταγμα), περισσότερες πληροφορίες εδώ

Για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη (Λευκός Πύργος), περισσότερες πληροφορίες εδώ

Συγκεντρώσεις διοργανώνονται και σε: Kαρδίτσα (κεντρική πλατεία 19:00), Τρίκαλα (πλ. Ρήγα Φεραίου 19:00), Χαλκίδα (στο στρογγυλό της παραλίας 18:00), Γρεβενά (πλ. Ελευθερίας 18:00), Βόλος (Παπαστράτος 18:00), Κέρκυρα (Πεντοφάναρο, 18:00), Ζάκυνθος (πλ. Σολωμού, 19:00), Άνδρος (Σταυροπέδα 17:00), Χανιά (πλ. Αγοράς 18:00)  και Ηράκλειο Κρήτης (Λιοντάρια 18:00)…

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ

 

Μοιραστείτε το άρθρο