Τουρισμός, hostel και airbnb εν μέσω πανδημίας

Του Θάνου Λεύκου Παναγιώτου

Μία από τις συνέπειες της κρίσης της πανδημίας του κορονοϊού αναμφίβολα είναι το πλήγμα που δέχεται και αναμένεται να δεχθεί ακόμη πιο έντονα και σφοδρά ο τουρισμός.

‘Ένα μεγάλο μέρος του εργασιακού δυναμικού δουλεύει σεζόν από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο και νιώθει την αβεβαιότητα για το αν θα βρει φέτος την ευκαιρία να εργαστεί έστω και για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα μέσα στο καλοκαίρι. Ιδιαίτερα το κομμάτι του νεανικού πληθυσμού, που βασίζεται στην καλοκαιρινή σεζόν για να βγάλει τα έξοδα ολόκληρης της χρονιάς, έρχεται αντιμέτωπο με μια κατάσταση απόλυτης αβεβαιότητας, χωρίς να φαίνεται πως θα υπάρξουν απαντήσεις στο άμεσο μέλλον.

Στο κομμάτι του airbnb, έχει γιγαντωθεί η κρίση που είχε παρατηρηθεί ήδη από τον προηγούμενο χρόνο, μετά την τεράστια αύξηση των καταλυμάτων που προσφέρονταν για βραχυχρόνια μίσθωση σε συνδυασμό με την εμφάνιση εταιρειών και ιδιωτών που αγόραζαν κτίρια και τα μετέτρεπαν σε μπλοκ διαμερισμάτων. Ήδη πολλοί ιδιοκτήτες διαμερισμάτων αποχωρούν από την πλατφόρμα και επιστρέφουν στη λογική της μακροχρόνιας μίσθωσης, για να μειώσουν τη χασούρα και να προλάβουν την ενδεχόμενη κατάρρευση.

Η λογική του μεγαλύτερου κέρδους μέσω της βραχυχρόνιας μίσθωσης είχε δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια την έκρηξη ανόδου των ενοικίων και είχε κάνει αρκετά δύσκολη τη δυνατότητα να βρεθεί σπίτι για μακροχρόνιο συμβόλαιο ενοικίασης. Πολλές περιοχές είχαν γίνει απλησίαστες και σε συνδυασμό με την πρακτική του εξευγενισμού είχε δημιουργηθεί μια πρωτόγνωρη κατάσταση, ιδιαίτερα στo κέντρο των μεγάλων ελληνικών πόλεων.

Ωστόσο στον τομέα των καταλυμάτων μεγαλύτερο πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσουν τα hostel, των οποίων η λειτουργία έχει ήδη ανασταλεί μέχρι και τις 30 Απριλίου. Η βιωσιμότητά τους είναι το μεγάλο ερωτηματικό για το επόμενο χρονικό διάστημα, μιας και η λειτουργία τους βασίζεται κυρίως στην ποσότητα των κρατήσεων και δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις.

Ακόμη κι αν η εξέλιξη της πανδημίας περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό και αποσυρθούν σταδιακά τα μέτρα πριν το καλοκαίρι, τα ερωτηματικά παραμένουν για το μέγεθος της ζημιάς που αναμένεται να δεχθεί ο τομέας του τουρισμού, και κατά πόσο φυσικά οι εργαζόμενοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση δίχως προηγούμενο.

Μοιραστείτε το άρθρο