Δυναμώνει η αλληλεγγύη των «από τα κάτω», ενάντια στην τρομοκρατία των απαγορεύσεων. ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 18/4…

Η απάντηση των  ‘από τα κάτω’  στην πανδημία:

Αυτοοργάνωση της αλληλεγγύης! 

Καθημερινή ενημέρωση…

Πληθαίνουν και δυναμώνουν οι αυτοοργανωμένες κινήσεις αλληλεγγύης από ενεργούς πολίτες και συλλογικότητες ενάντια στο καθεστώς απομόνωσης και ιδιώτευσης που επιδιώκει ο μηχανισμός μαζικής προπαγάνδας. Η κοινωνία της αλληλεγγύης και της αμοιβαιότητας δυναμώνει διαρκώς το λόγο και την πράξη της.

Η αλληλεγγύη δεν μπαίνει σε καραντίνα!

Σταχυολογούμε κινήσεις αλληλεγγύης από τους κοινούς τόπους μας.

Ενημερώστε μας στο infolibregr@gmail.com για τις κινήσεις αλληλεγγύης γύρω σας.

Τ ε λ ε υ τ α ί α  ε ν η μ έ ρ ω σ η  18/4 / 2 0 2 0_______________________________

Αθήνα Κάτω Πετράλωνα, Αναρχικό Στέκι ‘Αντίπνοια’

Πειραιάς Μικρολίμανο, Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος ‘Φαβέλα’

Αττική, Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες Λαυρίου

Αττική, Αναρχική Συλλογικότητα Ρουβίκωνας

Βόλος, Δομή αλληλοβοήθειας ‘Κατάληψης Ματσάγγου’

Αθήνα Εξάρχεια, εργαζόμενοι στο ‘café Selas

Αττική Αγ. Παρασκευή, ‘Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Αγ. Παρασκευής’

Αθήνα, ‘AntiCovid19: Δίκτυο Αλληλοβοήθειας και Αγώνα’

Αττική Πετρούπολη, Ε.Κ.Χ «Βοτανικός Κήπος»

Θήβα, Αυτοδιαχειριζόμενος Χώρος ‘Η Σφήνα’

Αθήνα  Κυψέλη, Κατάληψη Λέλας Καραγιάννη 37

Αττική, Αναρχική Συλλογικότητα Ρουβίκωνας

Αθήνα, “Το Ντουλάπι”

Θεσσαλονίκη Φάληρο, «Σχολείο για τη Μάθηση της Ελευθερίας»

Αθήνα Ν. Σμύρνη, Εργατική Λέσχη Ν. Σμύρνης

Αθήνα Εξάρχεια, ‘Ταξική Αντεπίθεση’

Αθήνα Εξάρχεια, Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος ‘Nosotros’

Αττική, Αναρχική Συλλογικότητα Ρουβίκωνας

Αίγινα, Πρωτοβουλία Πολιτών

Πάτρα, Αυτοδιαχειριζόμενος Χώρος ‘Επί τα Πρόσω’

Λάρισα, Κατάληψη Ντουγρού

Χανιά, Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών

Θεσσαλονίκη, «Covid-19: Αλληλεγγύη Θεσσαλονίκης»

Αθήνα, Καλλιθέα, Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι ‘Buena Vista’

Αθήνα  Κυψέλη, Κατάληψη Λέλας Καραγιάννη 37

Αθήνα Μπραχάμι,  ‘Δίκτυο Αλληλεγγύης και Αλληλοβοήθειας στο Μπραχάμι’

Αθήνα, «Ο Άλλος Άνθρωπος Κοινωνική Κουζίνα Δωρεάν Φαγητό Για Όλους»

Αθήνα Εξάρχεια, Συνέλευση ‘Αστέρα Εξαρχείων’

Αθήνα, Πετράλωνα-Θησείο-Κουκάκι

_____________________________________________________________________________________________

 Αθήνα Κάτω Πετράλωνα, Αναρχικό Στέκι ‘Αντίπνοια’

Συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για δομές αλληλεγγύης, για όσους/ες έχουν ανάγκη οργανώνει το Αναρχικό Στέκι ‘Αντίπνοια’ (Αριστοβούλου και Πυλάδου, Κ. Πετράλωνα), το Σάββατο 18 Απριλίου, 12:00-14:00.

Στην ανακοίνωσή τους γράφουν μεταξύ άλλων:

«Τον πόλεμο απέναντι στην πανδημία τον δίνει η ίδια η κοινωνία. Τον δίνουν οι γιατροί, οι νοσηλευτές/τριες και όλο το προσωπικό που εργάζεται στις δομές υγείας, που δίνει καθημερινά μια τιτάνια μάχη σε αντίξοες συνθήκες, ρισκάροντας τη δική τους υγεία. Τον δίνουν οι εργαζόμενοι/ες στα super market, στις ταχυμεταφορές, στα μαγαζιά εστίασης take away και delivery, στα Μ.Μ.Μ., οι καθαριστές/καθαρίστριες. Όλοι και όλες που, σεβόμενοι τον διπλανό τους, λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα αυτοπροστασίας δείχνοντας πως όσο και αν το κράτος προωθούσε την εξατομίκευση και τον κανιβαλισμό, η κοινωνία θυμάται και ξέρει να λειτουργεί με γνώμονα το συλλογικό καλό, χωρίς να χρειάζεται τις νουθεσίες του κράτους και τις απαγορεύσεις. Όλοι και όλες που διαθέτουν τις δυνάμεις τους για να βοηθήσουν τους πιο αβοήθητους, τους αποκλεισμένους. Για να μην μείνει κανένας μόνος, καμία μόνη.

Σε αυτή τη συνθήκη συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε. Ενισχύουμε τις αυτοοργανωμένες δομές αλληλεγγύης. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των φυλακισμένων στηρίζοντας όλα τα αιτήματά τους για αποσυμφόρηση των φυλακών και για την παροχή αξιοπρεπών μέτρων προστασίας. Στηρίζουμε την κινητοποίηση των νοσοκομειακών για την αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας. Απαιτούμε το κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης και την επίταξη ξενοδοχείων για την στέγαση των προσφύγων/μεταναστών. Απαιτούμε τροφή, στέγη, ιατρική περίθαλψη για όλους και όλες. Συνεχίζουμε και δυναμώνουμε τις κοινότητες αλληλεγγύης!»

Για περισσότερες πληροφορίες: Αναρχικό Στέκι ‘Αντίπνοια’

 

Πειραιάς Μικρολίμανο, Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος ‘Φαβέλα’

Συνεχίζεται η καμπάνια συλλογής ειδών ανάγκης για τις ευπαθείς ομάδες στον Ε.Κ.Χ. ‘Φαβέλα’ (Ναυάρχου Βότση 11, Μικρολίμανο) το Σάββατο 18 Απριλίου, 17:00-19:00.

Η ‘Ομάδα Αλληλοβοήθειας σε ευπαθείς ομάδες ενάντια στον Covid-19’ στο κάλεσμά της γράφει: «Η στήριξη όλων μας είναι κομβική σε αυτή τη δύσκολη χρονική περίοδο. Η καραντίνα αφήνει απροστάτευτους/ες τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και οξύνει τη φτώχεια, όχι μόνο αυτών που ήδη διαβιώνουν στο όριο της φτώχειας και των αστέγων αλλά όλων μας. Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ!».

Πηγή: https://www.kinimatorama.net/event/117592

 

Αττική, Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες Λαυρίου

Νέα επίσκεψη αλληλεγγύης στο “σφραγισμένο” Κέντρο Φιλοξενίας Κούρδων Προσφύγων στο Λαύριο έγινε την Παρασκευή 17 Απρίλη: γεμάτο μέχρι επάνω το αμάξι κυρίως με τα τόσο απαραίτητα αυτήν την περίοδο καθαριστικά. Συγκεκριμένα: 17 τετράλιτρα γενικής χρήσης, 65 πλάκες σαπουνιών, 98 δίλιτρα χλωρίνη. Αρκετά από τα καθαριστικά αγοράστηκαν από τη ΒΙΟ.ΜΕ. Μεταφέραμε επίσης πέντε τενεκέδες με ελιές (συνολικά 86 κιλά). Μια σακούλα με φάρμακα που συγκέντρωσε η Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης. Και σακιά με ψωμί που πρόσφερε ένας φούρνος από την Καλλιθέα.

Η βοήθεια παραδόθηκε στο Κέντρο Φιλοξενίας στο κέντρο της πόλης και στον καταυλισμό με τα κοντέινερς στη θέση Νεράκι. Ξεφορτώσαμε έξω από την είσοδο, χωρίς χειραψίες και εναγκαλιασμούς με τους Κούρδους φίλους μας. Η περιφρούρηση μετέφερε μέσα τα πακέτα, όταν φεύγαμε.

Λόγω κορονοϊού είναι “σφραγισμένα” από τους ίδιους τους Κούρδους και τις Επιτροπές τους τόσο το Κέντρο Φιλοξενίας όσο και ο καταυλισμός στο Νεράκι. Αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας για τους εκατοντάδες διαμένοντες (πάρα πολλά παιδιά ανάμεσά τους). Πολλές φορές την ημέρα οι κοινόχρηστοι χώροι και τα δωμάτια ψεκάζονται με χλωρίνη και καθαρίζονται σχολαστικά. Δίνεται πολύ μεγάλη έμφαση στην ατομική υγιεινή.

Οι Κούρδοι πρόσφυγες παλεύουν με όσα μέσα διαθέτουν. Αν η χλωρίνη τελειώσει, οι σκάλες και τα πατώματα τρίβονται με απλό σαπούνι. Η μάχη είναι δύσκολη, αλλά οι Κούρδοι ξέρουν από δύσκολες μάχες.

Επισκέψεις φίλων και αλληλέγγυων δεν επιτρέπονται και οι μετακινήσεις στην πόλη του Λαυρίου για τους Κούρδους πρόσφυγες έχουν ελαχιστοποιηθεί. Μια επιτροπή 3-4 ατόμων μαζεύει καθημερινά τις όποιες παραγγελίες υπάρχουν και βγαίνει από το στρατόπεδο για να κάνει τα ψώνια όλων.

Αυτή την περίοδο τα καθαριστικά, τα γάντια, οι μάσκες είναι πολύ πολύ απαραίτητα… και όποιος/α μπορεί να συνεισφέρει στην εξασφάλισή τους, ας το πράξει. Πολύ απαραίτητα είναι και τα φάρμακα (αντιπυρετικά κλπ), για να υπάρχει απόθεμα στο φαρμακείο του Κέντρου… και μεγάλη ετοιμότητα.

Ευχαριστούμε τη Μαρία (παραγωγός από την Σπάρτη) για τις ελιές. Αγοράστηκαν με χρήματα που συγκέντρωσε η Κινηματογραφική Λέσχη στο Καρλόβασι της Σάμου, όταν προβλήθηκε η ταινία για τις γυναίκες στη Ροζάβα. Ευχαριστούμε την Ε’ ΕΛΜΕ Αθήνας που έδωσε 300 ευρώ από το ταμείο της και την εκπαιδευτικό Τ. Φ. για τα χρήματα που πρόσφερε. Με αυτές τις προσφορές αγοράστηκαν τα καθαριστικά. Ευχαριστούμε όλους όσοι με κάθε τρόπο στηρίζουν τη διαρκή καμπάνια της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ

Βοηθήστε τη δράση της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης. Οι Κούρδοι πρόσφυγες στο Λαύριο δεν πρέπει να μείνουν μόνοι.
τραπεζικός λογαριασμός της Εθνικής Τράπεζας, για κατάθεση χρημάτων:

IBAN: GR1001107200000072064886681

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε στο fb:

‘Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες Λαυρίου’

 

Αττική, Αναρχική Συλλογικότητα Ρουβίκωνας

Την Παρασκευή 17 Απριλίου έγινε η προγραμματισμένη παράδοση ειδών πρώτης ανάγκης του Ρουβίκωνα σε καταυλισμό Ρομά. Στην ανακοίνωσή τους γράφουν:

«Σήμερα στα πλαίσια του εγχειρήματος που ξεκινήσαμε τέλη Μαρτίου για συλλογή/διανομή ειδών πρώτης ανάγκης, παραδώσαμε τρόφιμα, είδη καθαρισμού και ατομικής υγιεινής σε καταυλισμό Ρομά στα Σπάτα. Στον καταυλισμό διαμένουν πάνω από 35 οικογένειες με λίγους ηλικιωμένους και πολλά παιδιά, που επιβιώνουν σε ένα βουνό με σκουπίδια, εκεί που είχαν ταφεί τοξικά απόβλητα από παλιά βάση του ΝΑΤΟ.

Το τελευταίο διάστημα διαβάζουμε για κάλυψη αναγκών, απολυμάνσεις και προσπάθειες από τη μεριά του κρατικού μηχανισμού, αλλά αυτό που διαπιστώσαμε είναι η δυσκολία προσέγγισης του καταυλισμού, αφού το οδικό δίκτυο φτάνει μέχρι ένα σημείο, καθώς και η παντελής έλλειψη δικτύου ρεύματος.

Η αλληλεγγύη από και προς την κοινωνική βάση συνεχίζεται και θυμίζουμε πως όποιος θέλει να προσφέρει ή έχει ανάγκη, μπορεί να δει τις περιοχές και τα αντίστοιχα τηλέφωνα εδώ

Το μόνο που έχουμε είναι ο ένας τον άλλον».

Δείτε σχετικά με τη δράση του Ρουβίκωνα και την ανάρτηση παρακάτω, στο ίδιο νήμα ενημέρωσης.

https://rouvikonas.gr/archives/4081

 

Βόλος, Δομή αλληλοβοήθειας ‘Κατάληψης Ματσάγγου’

Συλλογή και παράδοση τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη βδομάδα από τη Δομή αλληλοβοήθειας της ‘Κατάληψης Ματσάγγου’. Η συλλογή στο χώρο της κατάληψης θα συνεχιστεί και την Πέμπτη 16 Απριλίου, 11:00-13:00, καθώς υπάρχουν ανάγκες και από άλλα ιδρύματα και δομές της περιοχής.

Στην ανακοίνωσή τους γράφουν:

 «10-100-1000αδες αλληλέγγυες δομές – ενάντια σε κράτος και πολυεθνικές.

Τα προϊόντα διατέθηκαν στο “ Ίδρυμα Ειδικών Παιδιών – Ατόμων Ν. Μαγνησίας, Άσπρες πεταλούδες ” το οποίο έπειτα από δημόσιο κάλεσμα επισήμανε την ανάγκη του για ενίσχυση. Για εμάς η αλληλεγγύη στις αποκλεισμένες και ευπαθείς ομάδες δεν έχει καμία σχέση με την φιλανθρωπία και την προσπάθεια ξεπλύματος διάφορων κομμάτων-παρατάξεων που επί της ουσίας ευθύνονται για την υποβάθμιση των δομών αυτών αλλά και γενικότερα του όλου συστήματος κοινωνικής πρόνοιας. Το ότι η τοπική ΟΝΝΕΔ και άλλες παραφυάδες της (δημοτικές παρατάξεις ) ενίσχυσε το εν λόγο ίδρυμα κάνει ξεκάθαρη την υποκρισία τους και δείχνει ακόμα μία φορά πως το χαρτί της φιλανθρωπίας είναι ένα κόλπο των εξουσιαστών ώστε να καθησυχάζουν συνειδήσεις. Καταλαβαίνουμε ότι η υπερπροβολή δωρεών πλουσίων σε νοσοκομεία, ιδρύματα και αλλού έχει σκοπό την αποποίηση των ευθυνών από πάνω τους καθώς αυτοί είναι που συσσωρεύουν τον κοινωνικό πλούτο. Αντίθετα, εμείς προτάσσουμε την αλληλεγγύη μεταξύ των αδύναμων και των απόκληρων αυτού του κόσμου, τις συλλογικές προσπάθειες αντίστασης και αλληλοβοήθειας μακριά από ‘ειδικούς’ της φιλανθρωπίας σε μία κατεύθυνση αμφισβήτησης του υπάρχοντος συστήματος, που γεννά και θρέφει την εκμετάλλευση και την καταπίεση. Τίποτα δεν κερδήθηκε με μια απλωμένη παλάμη και θεωρούμε ότι και οι ίδιοι οι άνθρωποι που ασχολούνται με τέτοιες δομές και ιδρύματα (ιδιαίτερα σε τόσο δύσκολες συνθήκες όπως οι σημερινές) καλό είναι να συστρατευθούν και να διεκδικήσουν και αυτοί τα αυτονόητα. Απέναντι στην παραπλανητική ‘ατομική ευθύνη’ που αναφέρει το κράτος, εμείς προτάσσουμε την κοινωνική ευθύνη και δράση. ΠαραΜένουμε Ενεργοί! Δεν αναλωνόμαστε στα σόσιαλ μίντια, βγαίνουμε από το κλουβί που μας φόρεσαν κάποιοι ‘για το καλό μας’ για ‘εμάς χωρίς εμάς’ και με τα κατάλληλα μέτρα και αποστάσεις αυτοπροστασίας επικοινωνούμε, αλληλεπιδρούμε και αυτοοργανωνόμαστε!»

Πηγή: https://athens.indymedia.org/post/1604366/

 

Αθήνα Εξάρχεια, εργαζόμενοι στο ‘café Selas

Συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τις κρατούμενες στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη οργανώνουν την Πέμπτη 16 Απριλίου 13:00 – 15:00 οι εργαζόμενοι στο café Selas, Μεθώνης 19 και Καλλικράτους 2 στα Εξάρχεια.

Στο κάλεσμά τους γράφουν:

«Η πανδημία του Covid-19 και η ζοφερή, σκληρή πραγματικότητα που αυτή έχει διαμορφώσει και αναμένεται να χειροτερέψει στο άμεσο μέλλον, καταδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την ανεπάρκεια, την ωμή υποκρισία και επικινδυνότητα ενός συστήματος διακυβέρνησης που η μοναδική αξία που αναγνωρίζει είναι το κέρδος…
Επειδή λοιπόν αρνούμαστε να μπούμε και σε «πνευματική» καραντίνα, γνωρίζουμε πολύ καλά πως μόνο η κοινωνική βάση μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά την κοινωνική βάση. Όχι με όρους φιλανθρωπίας, μα με όρους αυτοοργάνωσης, ενσυναίσθησης, συλλογικότητας και αλληλοβοήθειας. Είναι αναγκαίο όσο ποτέ να γεννηθούν πολλά μικρά κύτταρα που θα συνθέσουν ένα ζωντανό οργανισμό αλληλεγγύης, που αυτή τη στιγμή αποτελεί ελπίδα και μοναδικό στήριγμα των οικονομικά αδύναμων και κοινωνικά αποκλεισμένων συνανθρώπων μας.
Σε αυτή την κατεύθυνση ως εργαζόμενοι του café Selas θα συλλέξουμε και θα διανείμουμε είδη πρώτης ανάγκης στις κρατούμενες του κολαστηρίου της Πέτρου Ράλλη.

[Ακολουθεί κατάλογος με τα συγκεκριμένα είδη που χρειάζονται οι κρατούμενες]»

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε στο Fb: ‘Selas

 

Αττική Αγ. Παρασκευή, ‘Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Αγ. Παρασκευής’

Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για οικογένειες σε ανάγκη και για μετανάστριες στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη, οργανώνεται την Πέμπτη 16 Απριλίου 18:00 – 21:00 στον Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Χώρο, Δημοκρατίας 2 και Αγ. Τριάδος στην Αγ. Παρασκευή.

 

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε: ‘Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Αγ. Παρασκευής

 

Αθήνα, ‘AntiCovid19: Δίκτυο Αλληλοβοήθειας και Αγώνα’

Συνεχή συλλογή – προσφορά τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης (αλλά και τροφή για τους τετράποδους φίλους) οργανώνει το ‘AntiCovid19: Δίκτυο Αλληλοβοήθειας και Αγώνα’ σε Εξάρχεια, Κυψέλη, Αμπελόκηποι-Γκύζη, Βικτόρια. Για άτομα που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να μετακινηθούν, δίνεται η δυνατότητα να περάσει κάποιος να τα πάρει.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εβδομαδιαίο πρόγραμμα και τα σημεία συγκέντρωσης, δείτε στο Fb: ‘AntiCovid19: Δίκτυο Αλληλοβοήθειας και Αγώνα

 

Αττική Πετρούπολη, Ε.Κ.Χ «Βοτανικός Κήπος»

Με μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή ανταποκρίθηκαν οι πολίτες στο δημόσιο κάλεσμα αλληλοβοήθειας από τον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο «Βοτανικό Κήπο»  στην Πετρούπολη. Τα τρόφιμα,  είδη πρώτης ανάγκης και είδη υγιεινής που συγκεντρώθηκαν, προσφέρθηκαν στο κέντρο αλλοδαπών στη Πέτρου Ράλλη,  στην αυτοοργανωμένη κουζίνα «Ο ΑΛΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ»,  καθώς και σε οικογένειες και άτομα στην Πετρούπολη. Τα μέλη του ελεύθερου Κοινωνικού χώρου ευχαρίστησαν διαδικτυακά όλους όσους συνεισέφεραν στην προσπάθεια αποδεικνύοντας στην πράξη πως: «ακόμα και μέσα στις πιο σκοτεινές εποχές κοινωνικής αποστασιοποίησης και κρατικής επιτήρησης, μπορούμε να έρθουμε πιο κοντά και να ισχυροποιήσουμε τους κοινωνικούς δεσμούς». Έπειτα από αυτή την επιτυχημένη και αποτελεσματική πρωτοβουλία, επόμενος στόχος τους είναι  η καθιέρωση της συλλογής και διανομής τροφίμων, φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης σε μόνιμη βάση για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών πολλών συνανθρώπων  με σύνθημα: «Η Αλληλοβοήθεια είναι το όπλο μας! Ο λαός σώζει το λαό!».

Σελίδα στο FB:  εδώ

Θήβα, Αυτοδιαχειριζόμενος Χώρος ‘Η Σφήνα’

Ο αυτοδιαχειριζόμενος,  κοινωνικός, πολιτικός & πολιτιστικός χώρος ‘Η Σφήνα’ στη Θήβα, συγκεντρώνει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Στην ανακοίνωσή τους γράφουν μεταξύ άλλων:

«(…) Ακόμα και η συνεχώς αναγγελλόμενη ανάπτυξη έσκασε σαν τζούφια φωτοβολίδα, και πώς να μην είναι, όταν σε παγκόσμιο επίπεδο ο ερχομός της επόμενης κρίσης του καπιταλιστικού χρηματοπιστωτικού συστήματος ήταν προ των πυλών και ήταν σίγουρο πως θα παρέσυρε και την ελληνική οικονομία.

Και ενώ η ακροδεξιά ελληνική κυβέρνηση διάβαζε την μια άσχημη οικονομική έκθεση πάνω στην άλλη και ενώ έπαιζε τα ρέστα της στο επικοινωνιακό κομμάτι εφευρίσκοντας εχθρούς, πότε εντός των τειχών (καταστολή κινημάτων, αγώνας μέχρις εσχάτων ενάντια στις καταλήψεις και τον κόσμο της αντίστασης κλπ ) και πότε ανύπαρκτους εισβολείς στο πρόσωπο των κατατρεγμένων προσφύγων, ήρθε η πανδημία…

Η κυβέρνηση έχοντας σαν δεδομένο ένα υποστελεχωμένο και υποβαθμισμένο δημόσιο σύστημα υγείας με τεράστιες ελλείψεις σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και πολλές κλειστές ΜΕΘ (αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας των τελευταίων 10 χρόνων) επέλεξε σαν όπλα την προπαγάνδα περί ατομικής ευθύνης και τον περιορισμό με τέτοιο τρόπο που σε περίπτωση καλής έκβασης να δρέψει τις δάφνες και στην περίπτωση πολλών θυμάτων να μεταφέρει την ευθύνη στους “απείθαρχους” πολίτες.

Το αύριο που διαφαίνεται ζοφερό για τον απλό κόσμο που θα κληθεί να πληρώσει για άλλη μια φορά το μάρμαρο και αυτής της κρίσης είναι ήδη καθορισμένο και προαποφασισμένο. Ο πρωθυπουργός σοβαρός και λίγο στεναχωρημένος θα ζητήσει υπευθυνότητα και υπομονή για το επόμενο μνημόνιο που θα έρθει και θα μας συστήσει οι όποιες αντιρρήσεις να εκφραστούν στο διαδίκτυο και όχι στον δρόμο υπό τον φόβο του ιού που πάντα θα καραδοκεί.

Εκεί που είναι όμως η κατεξοχήν οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα, στον δρόμο, εκεί και θα κριθεί η επόμενη ιστορική μάχη που πρέπει να δώσει η κοινωνία.

Στην σημερινή συγκυρία που βρίσκει την πλειοψηφία της κοινωνίας κλεισμένη στο σπίτι και προβλέποντας πως αυτή η συνθήκη θα συνεχιστεί για καιρό ακόμα, η μόνη απάντηση είναι η αλληλεγγύη και η κοινωνική αυτοοργάνωση. Στην προσπάθειά μας να φτιαχτεί ένα τέτοιο δίκτυο αλληλεγγύης στην πόλη μας τη Θήβα σας ζητάμε να συγκεντρώσουμε μαζί τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για οικογένειες και ανθρώπους που αποκλεισμένοι, λόγω της πανδημίας και της φτώχειας, αδυνατούν να καλύψουν βασικές τους ανάγκες, για δομές και εγχειρήματα αλληλεγγύης όπως επίσης και για τις κρατούμενες και τα παιδιά τους στις γυναικείες φυλακές Ελαιώνα Θηβών

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι πιο ευάλωτοι συνάνθρωποί μας απέναντι στο ιό αυτή τη στιγμή είναι οι κρατούμενοι/ες στις φυλακές (όπως και οι πρόσφυγες και μετανάστες/τριες σε όποιο στρατόπεδο συγκέντρωσης και να είναι φυλακισμένοι), όχι μόνο λόγω του εγκλεισμού και του στοιβάγματος σε στρατόπεδα και φυλακές αλλά και γιατί ήδη ζούσαν και ζουν σε απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής, με κακή διατροφή και ακατανόητο σε εμάς τους ‘ελεύθερους’ ψυχολογικό στρες από την απομόνωση και τον εγκλεισμό. Αντί η κήρυξη της πανδημίας του κορωνοϊού να σημάνει συναγερμό για την αποσυμφόρηση των φυλακών και την ενίσχυση των μέτρων πρόληψης και υγιεινής μέσα στις φυλακές, τα κυβερνητικά μέτρα κινούνται στην αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση: γενικό “μάντρωμα” όλων, περιστολή δικαιωμάτων και καταστολή.

Σας καλούμε να στηρίξετε έμπρακτα τους συνανθρώπους μας, συνεισφέροντας από το υστέρημά σας ό,τι μπορεί ο καθένας/μια. Η παραλαβή των τροφίμων και των ειδών θα γίνεται από τους ανθρώπους της Σφήνας απ’ όπου επιθυμεί ο καθένας τηρώντας τις απαραίτητες προφυλάξεις και τον περιορισμό των μετακινήσεων.

Κανείς και καμία μόνος/η απέναντι και σε αυτή τη κρίση!

Μένουμε αλληλέγγυοι!

[Ακολουθεί κατάλογος τηλεφώνων]»

Για περισσότερες πληροφορίες:  Αυτοδιαχειριζόμενος Χώρος ‘Η Σφήνα

Επίσης στο Facebook και στο Instagram

 

Αθήνα  Κυψέλη, Κατάληψη Λέλας Καραγιάννη 37

Συνεχίζεται η συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης στην Κατάληψη Λέλας Καραγιάννη τις ερχόμενες Παρασκευές 17 και 24 Απριλίου, 16:00-18:00, στην είσοδο του κτιρίου.

Δείτε σχετικά με τη δράση της Λ.Κ.37 και την ανάρτηση παρακάτω, στο ίδιο νήμα ενημέρωσης.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε στο fb:  «Κατάληψη Λέλας Καραγιάννη»

 

Αττική, Αναρχική Συλλογικότητα Ρουβίκωνας

Με επιτυχία έγινε η προγραμματισμένη παράδοση τροφίμων που αγοράστηκαν με οικονομικούς πόρους του Ρουβίκωνα και αλληλέγγυων, στο Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο  στην Καλλιθέα, στο οποίο αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται 20 παιδιά.

Δείτε σχετικά με τη δράση του Ρουβίκωνα και την ανάρτηση παρακάτω, στο ίδιο νήμα ενημέρωσης.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε: ‘Αναρχική Συλλογικότητα ‘Ρουβικωνας

 

Αθήνα, “Το Ντουλάπι

Το “Ντουλάπι”, αυτοοργανωμένη Δομή Αλληλεγγύης και Συλλογής-Προσφοράς ειδών πρώτης ανάγκης , κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, 7-9μμ καλεί όλους και όλες να ενισχύσουν με συνεισφορές την Αυτοοργανωμένη Δομή Αλληλεγγύης και Συλλογής-Προσφοράς ειδών πρώτης ανάγκης.

“Το Ντουλάπι” και όσοι-ες έχουν ανάγκη να έρθουν να πάρουν ό,τι χρειάζονται. Σε αυτήν την χρονική στιγμή εξαιτίας του σοβαρού υγειονομικού ζητήματος, της κοινωνικής κατάστασης και των εξελίξεων που βιώνουμε, οι ανάγκες των συνανθρώπων μας και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων από αυτούς-ες (ηλικιωμένες-οι, άστεγοι-ες, μετανάστες-τριες, φτωχές-οι, ασθενείς) έχουν αυξηθεί και υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για τρόφιμα, είδη σωματικής υγιεινής, καθαριστικά.

“Το Ντουλάπι” συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, 7-9μμ, στην κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ, αναλογιζόμενες-οι την ευθύνη και λαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6972751620 και mail: [email protected] 

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου

Σχετικά με τη δράση της Ανοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου δείτε και την ανάρτηση παρακάτω, στο ίδιο νήμα ενημέρωσης.

 

Θεσσαλονίκη Φάληρο, «Σχολείο για τη Μάθηση της Ελευθερίας»

Συλλογή τροφίμων μακράς διαρκείας και ειδών πρώτης ανάγκης οργανώνει ο Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος «Σχολείο για τη Μάθηση της Ελευθερίας» κάθε Δευτέρα 12:00-14:00 και Πέμπτη 17:00-19:00 (πρώην 12ο Δημοτικό Σχολείο, Βασ. Γεωργίου με Μπιζανίου).

 

Αθήνα Ν. Σμύρνη, Εργατική Λέσχη Ν. Σμύρνης

Η Εργατική Λέσχη Ν. Σμύρνης οργανώνει συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης καθημερινά 18:30-19:00 στο χώρο της Λέσχης (Λ. Βενιζέλου 12 & Αιγαίου). Στην ανακοίνωσή τους γράφουν μεταξύ άλλων: «Μαζί!

Αυτές τις μέρες όλοι δίνουμε την μάχη με την πανδημία, τη μάχη να σταματήσει η διασπορά, τη μάχη να βρεθούν όσοι λιγότεροι είναι δυνατόν στη θέση να χρειαστεί να παλέψουν για τη ζωή τους με τη νόσο.

(…)

Σε αυτές τις συνθήκες την κρίση της πανδημίας κάποιοι την περνούν πολύ πιο δύσκολα από τους υπόλοιπους. Είναι οι άνεργοι, οι απολυμένοι, οι πιο φτωχοί, οι πρόσφυγες και μετανάστες.

Είναι τώρα η ώρα για ένα κύμα αλληλεγγύης από όλους μας σε όλους αυτούς. Γιατί δεν περισσεύει κανένας στον αγώνα για μια καλύτερη κοινωνία. Γιατί είτε θα σωθούμε όλοι μαζί και θα μπορέσουμε να υπερασπίσουμε την ζωή και τα δικαιώματα μας σήμερα αλλά και αύριο απέναντι σε όσα ετοιμάζει η κυβέρνηση και το κράτος είτε θα μας ξημερώσει ένα δυστοπικό μέλλον.

Η Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης συνεχίζει να δρα.

Καλούμε:

-Όσοι βρεθούν απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία ή απόλυση ή οποιαδήποτε επιδείνωση των εργασιακών τους σχέσεων να το καταγγείλουν στην Λέσχη

-Όσοι χρειάζονται άμεσα είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα να στείλουν μήνυμα ή να επικοινωνήσουν με την Λέσχη».

Για επικοινωνία: ‘Εργατική Λέσχη Ν. Σμύρνης

 

Αθήνα Εξάρχεια, ‘Ταξική Αντεπίθεση’

Συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για συνανθρώπους μας που τα έχουν άμεση ανάγκη διοργανώνει η ‘Ταξική Αντεπίθεση’ (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών). Η συλλογή γίνεται κάθε Δευτέρα 12:00 – 14:00 στα γραφεία της οργάνωσης,  Αραχώβης 42 στα Εξάρχεια τηρώντας όλα τα μέτρα υγιεινής και αυτοπροστασίας. Σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν μεταξύ άλλων:

«κόσμος που γνωρίζαμε αλλάζει, ο κόσμος που αντέχαμε  τελειώνει.

Βρισκόμαστε εν μέσω μιας τεράστιας ανθρωπιστικής καταστροφής και πρωτόγνωρης κοινωνικής κρίσης, καθώς η εξάπλωση της παγκόσμιας πανδημίας αναδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο την εγκληματική φύση του κράτους και του καπιταλισμού. Δείχνει πάνω απ’ όλα πως προτεραιότητα του συστήματος δεν είναι η προστασία της δημόσιας υγείας αλλά η διατήρηση των υπερκερδών μιας χούφτας παράσιτων. Η βίαιη φτωχοποίηση μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας συντελείται ήδη σαν μια διαδικασία ξεπεράσματος της καπιταλιστικής κρίσης που βαθαίνει ακόμα περισσότερο με αφορμή το ξέσπασμα της παγκόσμιας πανδημίας.

(…)

Επιχειρώντας μέσα από το ιδεολόγημα της ‘ατομικής ευθύνης’ να κρύψει τις διαχρονικές ευθύνες για την πλήρη διάλυση του συστήματος δημόσιας υγείας. Δείχνοντας τις πραγματικές της προθέσεις μέσα από τη στρατιωτικοποίηση της δημόσιας σφαίρας και τη χορήγηση πακτωλού χρημάτων σε ιδιώτες κλινικάρχες, αγνοώντας επιδεικτικά τα αιτήματα των γιατρών και των νοσηλευτών.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση, με τη βοήθεια των αστικών ΜΜΕ, προσπαθεί μέσα από λογικές “κοινωνικού αυτοματισμού” να παρουσιάσει την κοινωνία ως ανεύθυνη που την “αναγκάζει” να λάβει μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας –τα οποία όχι μόνο δεν αποτελούν υγειονομικά μέτρα, αλλά σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας απλώς καθυστερούν την εξάπλωση της πανδημίας. Εγκληματικά ανεύθυνοι λοιπόν δεν είναι εκείνοι που επιστρέφουν στα χωριά τους επειδή δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν το ενοίκιο του σπιτιού και τους λογαριασμούς. Εγκληματικά ανεύθυνοι είναι εκείνοι που ετοιμάζονται ξανά με το δάχτυλο στην σκανδάλη να δώσουν την χαριστική βολή στα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού εφαρμόζοντας πολιτικές κοινωνικής γενοκτονίας εν μέσω παγκόσμιας πανδημίας.

(…)

Απέναντι στην βία του κράτους και του κεφαλαίου να στήσουμε κινηματικά οχυρά και αναχώματα κοινωνικής και ταξικής αυτοοργάνωσης. Να αγωνιστούμε για να πάρουμε πίσω αυτά που μας ανήκουν και να ενεργοποιήσουμε ξανά το ισχυρότερο όπλο των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων. Η αλληλεγγύη δεν θα μπει σε καραντίνα! Παραμένουμε ενεργοί, παίρνοντας ταυτόχρονα όλα τα μέτρα προφύλαξης και κοινωνικής υπευθυνότητας!

Η αλληλεγγύη θα νικήσει!»

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε: ‘Ταξική Αντεπίθεση

 

Αθήνα Εξάρχεια, Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος ‘Nosotros

Την Τετάρτη 8 Απριλίου, ώρα 16:00-20:00, διοργανώνεται συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης στην είσοδο του Nosotros, Θεμιστοκλέους 66 στα Εξαρχεια. Σε ανακοίνωσή τους δηλώνουν: «ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑ! Η πανδημία δεν θα μας λυγίσει. Οι άνεργοι, οι απολυμένοι, οι μετανάστες και όλοι οι αποκάτω δεν είναι μόνοι. Με όπλο την αλληλεγγύη δημιουργούμε νέες ανθρώπινες προοπτικές!»

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε στο fb: ‘Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Nosotros

 

Αττική, Αναρχική Συλλογικότητα Ρουβίκωνας

Σε ανακοίνωσή της, το Σάββατο 4 Απριλίου, η Αναρχική Συλλογικότητα Ρουβίκωνας ανακοινώνει τη συνεχή συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης σε 17 «σταθμούς» που καλύπτει συνολικά 107 συνοικίες στον πολεοδομικό ιστό της Αθήνας και σε άλλες περιοχές της Αττικής. Με κεντρικό σύνθημα της εκστρατείας: «Το μόνο που έχουμε είναι ο ένας τον άλλον!» δηλώνουν:

«Είμαστε ακόμα στην αρχή. Στην αρχή του πρώτου σταδίου μιας πολύπλευρης υγειονομικής / οικονομικής / πολιτικής αλλά και πολιτισμικής κρίσης. Κι όπως σε κάθε τέτοια συνθήκη υπάρχουν οι λίγοι «ντυμένοι» και οι πολλοί «γυμνοί».

Ο Ρουβίκωνας όντας φύσει και θέση στην μεριά των πολλών κινητοποιεί τις δυνάμεις του, ανάμεσα σε πολλά άλλα και στο χτίσιμο δομών έμπρακτης αλληλεγγύης τις πιο κρίσιμες ώρες για όλους μας.

Μετά την παρέμβαση στο Γηροκομείο Αθηνών (στις 30 Μαρτίου) καθώς και άλλες που θα ακολουθήσουν, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε μια νέα δομή αλληλεγγύης που έρχεται να ανταποκριθεί στις σημερινές ιδιαίτερες ανάγκες, αλλά βάζει τις βάσεις και για τις αυριανές ακόμα πιο επιτακτικές ανάγκες τις κοινωνικής βάσης.

Συγκεντρώνουμε τρόφιμα και φάρμακα και οργανώνουμε έναν μηχανισμό που μπορεί να τα παραλάβει από τα σημεία που ο καθένας/μιά που θέλει να συνεισφέρει, τα έχει αποθηκευμένα και τα παραδίδει επίσης στα σπίτια που δηλώνουν τις ανάγκες τους και στους ανθρώπους που αποκλεισμένοι, λόγω του κινδύνου και της φτώχειας, αδυνατούν να καλύψουν βασικές ανάγκες.

Τα μόνα μας όπλα είναι η εφευρετικότητα, το ελευθεριακό οπλοστάσιο μεθόδων αυτοοργάνωσης και η αφοσίωση στο σκοπό της υπεράσπισης της ζωής και των συμφερόντων της βάσης. Αυτά τα όπλα θα τα χρησιμοποιήσουμε, με δημόσιο και διαφανή τρόπο, στο μέγιστο που μπορούμε.

Ξεκινάμε με αυτόν τον τρόπο και στην πορεία, πειραματιζόμενοι, θα τροποποιούμε τη δομή μας με κριτήριο την μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα.

Καλούμε τον κόσμο της βάσης να στηρίξει έμπρακτα τους δικούς του ανθρώπους συνεισφέροντας από το όποιο ελάχιστο περίσσευμά του στην επιβίωση της δικής του, πλειοψηφικής ταξικής οικογένειας.

Παρέχουμε μια σειρά τηλεφώνων και επαφών, όπου όποιος/α μπορεί να επικοινωνεί και να συνεννοείται για την παράδοση τροφίμων και φαρμάκων. Σε αυτή την προσπάθεια θα προστεθούν και τα είδη πρώτης ανάγκης που είχαμε μαζέψει για τις γυναικείες φυλακές Θήβας και δεν μας επετράπη να παραδώσουμε.

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας

Ούτε βήμα πίσω.

Το μόνο που έχουμε είναι ο ένας τον άλλον.

* Την προσεχή Δευτέρα (6/4)  ο Ρουβίκωνας θα παραδώσει τρόφιμα στα παιδιά που φιλοξενούνται στο Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο στην Καλλιθέα, τα οποία αγοράστηκαν με οικονομικούς πόρους της συλλογικότητάς μας και αλληλέγγυων. Παράλληλα, θα συλλέγει αναλώσιμα είδη (κρεμοσάπουνα, χειροπετσέτες, αντισηπτικά, χαρτιά υγείας & κουζίνας), έτσι ώστε να παραδοθούν και αυτά στο Νηπιοτροφείο

[Ακολουθεί κατάλογος με τηλέφωνα και ωράριο συλλογής ειδών ανά περιοχές]»

Για τον κατάλογο των 17 «σταθμών» συλλογής και τις ώρες λειτουργίας τους καθώς και για περισσότερες πληροφορίες δείτε:

 Αναρχική Συλλογικότητα ‘Ρουβικωνας

 

Πρωτοβουλία Πολιτών Αίγινας

«Τι είναι αυτό που κάνει τον συγκεκριμένο ιό τόσο επικίνδυνα μεταδοτικό; (…)

Ο ιός είναι η αφορμή. Η παγκοσμιοποίηση, η μορφή της οικονομίας, ο αέναος στόχος της «ανάπτυξης» είναι η μοναδική αιτία».

Σε δημόσια επιστολή τους την Παρασκευή 3 Απριλίου η Πρωτοβουλία Πολιτών Αίγινας δηλώνει:

«1) Εδώ και τώρα, στηρίζουμε τη Δημοτική Αρχή Αίγινας. Από μέρος του προβλήματος να γίνουμε μέρος της λύσης με βάση τις οδηγίες των υγειονομικών και της Δημοτικής Αρχής. Η όποια ανευθυνότητά μας συνδυάζεται με την ανευθυνότητα του πολιτικού προσωπικού της χώρας για όλες τις ελλείψεις στη δημόσια υγεία. Κοστίζει στη ζωή και στην ελευθερία μας, που δεν πρέπει να μας την αφαιρέσουν. Με κάποιες επιφυλάξεις που αφορούν στις ίδιες τις δυνατότητες και προτεραιότητες προτείνουμε, δηλώνοντας και τη συμμετοχή μας:

-Να στηρίξουμε έμπρακτα τις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής Αίγινας για το Δημοτικό Φαρμακείο-Παντοπωλείο όπως και την προσπάθεια στο Λεούσειο για Παρασκευή και διανομή γευμάτων.

-Να απευθυνθεί επίσημα η έκκληση προς τους συμπολίτες μας που έχουν προμηθευτεί σε υπερβολικό βαθμό υλικό προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κλπ) να τα προσφέρουν στο Κέντρο Υγείας Αίγινας, πράξη με ουσιαστική και ηθική σημασία.

Η Δημοτική Αρχή Αίγινας:

-με το Κέντρο Υγείας Αίγινας, πρέπει να συσκέπτονται σε δημόσιες διαδικτυακές συσκέψεις φροντίζοντας για τη συμμετοχή του κοινού με γραπτές ερωτήσεις-προτάσεις προς ένα συντονιστικό όργανο.

-με το Κέντρο Υγείας Αίγινας, θα μπορούσαν να προετοιμάσουν προσωρινές δομές για να ανταποκριθούν σε μια πιθανή απομόνωση ασθενών με -εν δυνάμει- όλες τις υγειονομικές προδιαγραφές. Κτίρια που ανήκουν στο Δήμο της Αίγινας ή σε άλλους δημόσιους φορείς ας είναι έτοιμα στην περίπτωση έξαρσης. Σημαντική είναι η συνεργασία για την απαίτηση του απαραίτητου αναλώσιμου υλικού.

-πρέπει να εισαγάγει στο σχεδιασμό της την οργάνωση ομάδας εθελοντών πολιτών -υπό την επίβλεψη υπεύθυνων υγειονομικών- προκειμένου να ενισχύσουν τη θωράκιση της δημόσιας υγείας στο νησί και να παίξουν δευτερεύοντα -αλλά σημαντικό- ρόλο σε μια έξαρση της πανδημίας.

-σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Αίγινας πρέπει να απαιτήσουν τη μόνιμη κάλυψη σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό στο πνεύμα της συλλογής υπογραφών από την πρωτοβουλία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων στο νησί μας.

-σε συνεργασία με τις Λιμενικές Αρχές και το Κέντρο Υγείας Αίγινας οφείλουν να προετοιμαστούν για την επίταξη ιδιωτικών ταχύπλοων σκαφών μπροστά στην πιθανότητα μαζικών διακομιδών προς την Αττική.

-πρέπει να προωθήσει μέσω συλλογικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το αυτονόητο αίτημα για επίταξη ιδιωτικών δομών υγείας και ιδιωτών γιατρών στην περίπτωση που η πανδημία λάβει σοβαρές διαστάσεις. Η διεκδίκηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος είναι επίσης αυτονόητη, δίπλα σε προτάσεις για την άρση επιβαρύνσεων που ήδη έχουν διατυπωθεί για τους επαγγελματίες και εργαζόμενους που λειτουργούν στην τοπική οικονομία του νησιού μας.

2) Εδώ και τώρα, οφείλουμε να αναρωτηθούμε: Τι είναι αυτό που κάνει τον συγκεκριμένο ιό τόσο επικίνδυνα μεταδοτικό; Μήπως το κατεστραμμένο περιβάλλον από την παγκόσμια οικονομία αποτελεί ευνοϊκή συνθήκη για τέτοιας μορφής έντονες μεταλλάξεις; Μήπως η αυξανόμενη παγκοσμιοποίηση είναι ο αγωγός της ταχείας διεθνούς διάδοσης νέων ασθενειών; Μήπως η διακοπή της παραγωγής σε κάποιο σημείο του πλανήτη επηρεάζει τις παγκόσμιες αλυσίδες παραγωγής που με τη σειρά τους συντρίβουν τις αλυσίδες κατανάλωσης όπως ο διεθνής τουρισμός; Πόσοι αντέχουν οικονομικά αυτή τη στιγμή που βρισκόμαστε σε καραντίνα, χωρίς εργασία, χωρίς την παραμικρή αυτάρκεια; Πόσες παραπάνω από τις ήδη λιγοστές βασικές παροχές θα δύναται το Κράτος να μας δώσει μετά; Και όλα αυτά εξαιτίας ενός ιού της γρίπης; Όχι βέβαια. Ο ιός είναι η αφορμή. Η παγκοσμιοποίηση, η μορφή της οικονομίας, ο αέναος στόχος της «ανάπτυξης» είναι η μοναδική αιτία.

Με μέλημα τη διάσωση του ανθρώπινου νοήματος, θέτουμε κάποια ζητήματα που σχετίζονται με την κατάρρευση του υπάρχοντος μοντέλου οικονομίας, κοινωνίας και πολιτικού πολιτισμού για σκέψη, συζήτηση και ανασχεδιασμό:

-Η αναδιοργάνωση της δημόσιας υγείας και η ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Αίγινας.

-Ο προσανατολισμός για την αποκέντρωση-στήριξη ενός εναλλακτικού τουρισμού στα χωριά του νησιού μας.

-Ο σχεδιασμός ενός παραγωγικού προτύπου πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής με έμφαση στη μικροϊδιοκτησία, την οικογενειακή επιχείρηση και τους μικρούς συνεταιρισμούς. Η Περιφέρεια Αττικής, ο Δήμος Αίγινας, και η Εκκλησία της Αίγινας, από τις ενορίες μέχρι τα μοναστήρια, θα πρέπει να ανταποκριθούν σε αυτή την αναγκαία ανασυγκρότηση.

-Η εισαγωγή παραγωγικών μαθημάτων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης στο νησί με έμφαση στην αλιεία, τη γεωργία, την μικρή κτηνοτροφία-μελισσοκομία, τη μικρής έκτασης μεταποίηση προϊόντων. Επιστροφή του μαθήματος οικιακής οικονομίας-υγιεινής ως βασικού σε όλες τις βαθμίδες.

-Η ακτοπλοϊκή επανασύνδεση νησιών και περιοχών στη θαλάσσια «γειτονιά» της Αίγινας (Σαλαμίνα, Μέθανα, Πόρος, Επίδαυρος, Αγκίστρι). Οι από κοινού πρωτοβουλίες των Δήμων της «γειτονιάς» του Αργοσαρωνικού (συνεργατικό πλοίο, εμπορικές συναλλαγές, τουρισμός, παραγωγή, υγεία, εκπαίδευση, κλπ.) είναι απολύτως αναγκαίες. Μια νέα αποκεντρωμένη αμφικτιονία είναι εφικτή.

-Η χάραξη μιας προσπάθειας για δημοκρατικά συμβούλια στα χωριά και στις γειτονιές της Αίγινας. Η ιδιώτευση, το παραγοντιλίκι και το μικροσυμφέρον έχει οδηγήσει τις κοινωνίες μας σε αποσύνθεση.

3) Τίποτε δεν είναι εύκολο αυτήν την εποχή. Τίποτε δεν θα είναι πιο δύσκολο από την επόμενη φάση».

Πηγή: Επιστολή από την Πρωτοβουλία Πολιτών Αίγινας

 

Πάτρα, Αυτοδιαχειριζόμενος Χώρος ‘Επί τα Πρόσω’

Την Τετάρτη 1η Απριλίου πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, η προγραμματισμένη διανομή τροφίμων στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που ζουν στο παλιό εργοστάσιο του Λαδόπουλου στην Πάτρα. Ο συνολικός αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που ζουν στα παλιά εργοστάσια της παραλιακής ζώνης της Πάτρας είναι περίπου 180 άτομα, ενώ περίπου άλλοι 100 ζουν διάσπαρτοι στην πόλη. Στο χώρο που αυτοστεγάζονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες μαζί με το ‘Επί τα Πρόσω’ βρίσκονταν και αλληλέγγυοι από άλλες δομές που υπάρχουν στην πόλη, από την Κίνηση Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών που υποστηρίζει σταθερά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, από τη Λέσχη Αναιρέσεις, την κουζίνα no name kitchen και αλληλέγγυοι εκπαιδευτικοί που παρέδωσαν είδη πρώτης ανάγκης.

Σε ανακοίνωσή του ο Αυτοδιαχειριζόμενος Χώρος ‘Επί τα Πρόσω’ σημειώνει:

«Ζούμε εν μέσω μιας ανυπολόγιστης ανθρωπιστικής καταστροφής και πρωτόγνωρης κοινωνικής κρίσης, όπου με τραγικό τρόπο αναδεικνύονται οι γιγαντιαίες αντιφάσεις της πολιτικής και οικονομικής οργάνωσης της κοινωνίας και εντέλει η εγκληματική και δολοφονική φύση του κρατικού – καπιταλιστικού συστήματος για την πλειοψηφία της κοινωνίας και ειδικά για τα πιο ευάλωτα και φτωχά κομμάτια της.

Μπροστά στην επέλαση της πανδημίας, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες βιώνουν ένα αδιανόητο καθεστώς εξαίρεσης, όντας απροστάτευτοι και σε απάνθρωπες συνθήκες εξαθλίωσης παντού, από την Μόρια μέχρι τα εργοστάσια της Πάτρας και τη Μανωλάδα…

H αλληλεγγύη είναι το όπλο μας και δεν μπαίνει σε καραντίνα.

Κανένας απολυμένος, κανένας άστεγος, κανένας πεινασμένος, κανένας αβοήθητος κι εγκαταλελειμμένος μόνος στην πανδημία.

Να εμποδίσουμε με κάθε διαθέσιμο μέσο αυτό το κρατικό έγκλημα κατά της ζωής και της αξιοπρέπειας.

Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης, σίτιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους!»

Στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο ‘Επί τα Πρόσω’ (Πατρέως 87) συλλέγονται είδη πρώτης ανάγκης για συνανθρώπους μας που σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που ζούμε όλοι, τα χρειάζονται.

Για περισσότερες πληροφορίες:

«Αυτοδιαχειριζόμενος Χώρος Επί τα Πρόσω »

 

Λάρισα, Κατάληψη Ντουγρού

Κάλεσμα για συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης απευθύνει η Κατάληψη Ντουγρού στη Λάρισα (Τζαβέλα 52)κάθε Σάββατο 12:00-16:00. Σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη 2 Απριλίου σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Bρισκόμαστε σε μία συγκυρία καραντίνας όπου η υγειονομική βόμβα της επιδημίας μετράει αντίστροφα για πολλούς/ες από εμάς αφήνοντας μας λίγες επιλογές (δράσης και ανταπάντησης σε όσα ζούμε). Αρχικά , σαν πολιτικός χώρος και καταληψίες έχουμε επιλέξει να μην αρκεστούμε στην κρατική συνταγογράφηση ‘ατομικών ευθυνών’ και να βρεθούμε αλληλέγγυα δίπλα σε όσους το έχουν ανάγκη . Έτσι, σαν μέλη της κατάληψης Ντουγρού συνεχίζουμε να ζούμε συλλογικά και αντιιεραρχικά προωθώντας την έμπρακτη αλληλεγγύη μεταξύ των από τα κάτω και όλων όσων καταπιέζονται και βάλλονται περισσότερο κάθε φορά που εμφανίζονται ‘κρίσεις’ παντός τύπου (οικονομικές, υγειονομικές κλπ).

Εμείς ξέρουμε καλά ότι σε όλες τις κρίσεις που ανακηρύσσουν τα κράτη και πολλοί άλλοι προνομιούχοι, υπεύθυνος δεν είναι άλλος παρά το ίδιο το σάπιο καπιταλιστικό τους σύστημα που προασπίζονται με νύχια και με δόντια εις βάρος μας. Αυτοί που στήριζαν τόσα χρόνια τις ιδιωτικοποιήσεις και την απαξίωση των δημόσιων υπηρεσιών, ανάμεσα τους και τις δομές υγείας, που είναι αναγκαίες για την επιβίωση μας, έρχεται η ώρα να απολογηθούν για όλους όσους χτυπήθηκαν ή θα χτυπηθούν από την πανδημία. Επίκαιρα, με επιδημία και χωρίς, τα αιτήματα για δωρεάν και αξιοπρεπή υγεία, παιδεία, στέγη, ρεύμα και νερό για όλους/ες».

Για περισσότερες πληροφορίες:

«Κατάληψη Ντουγρού»

 

Χανιά, Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών

Κάλεσμα για στήριξη της Κυριακάτικης Κουζίνας Αλληλεγγύης απεύθυνε την Παρασκευή 3 Απριλίου το Στέκι Μεταναστών στα Χανιά. Στην ανακοίνωσή τους διαβάζουμε:

«Η Κυριακάτικη Κουζίνα Αλληλεγγύης είναι ένα αυτοοργανωμένο και συλλογικό εγχείρημα που φιλοξενείται στο Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών. Κι ενώ ο χώρος λόγω των δυστοπικών συγκυριών παραμένει κλειστός, δεν μπορούμε να μην λάβουμε υπόψη μας ότι οι ανάγκες που καλύπτει αυτή η δράση γίνονται σήμερα περισσότερο επιτακτικές από ποτέ. Όλοι/ες εμείς μπορεί να «Μένουμε Σπίτι» προκειμένου να αναχαιτιστεί η μετάδοση του ιού αλλά υπάρχουν και εκείνοι που δεν έχουν σπίτι να μείνουν ή που στοιβάζονται σε μικρούς χώρους, πολλές φορές με κομμένο ρεύμα και νερό.

Αναγνωρίζοντας ότι τα συσσίτια της πόλης, με δεδομένη την ανεπάρκεια των κρατικών θεσμικών φορέων, δεν καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες όσων το έχουν ανάγκη αυτή την περίοδο, τότε το ερώτημα αν θα «παραμείνουμε άνθρωποι», αποκτά οξύ χαρακτήρα στην κρίση που δημιουργεί το πέρασμά του  κορωνοϊού, καθώς κάποιοι άνθρωποι περιθωριοποιούνται περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζουμε την Κυριακάτικη κουζίνα αλληλεγγύης, ως μια ελάχιστη προσπάθεια να αντικαταστήσουμε τον φόβο με τη δύναμη της αλληλεγγύης και να αντιπαλέψουμε τις δυστοπικές κοινωνικές τροχιές που αναδεικνύονται.

Η προετοιμασία του μαγειρέματος γίνεται σε εξωτερική κουζίνα στο χώρο του Στεκιού απ’ όσο το δυνατό μικρότερο αριθμό ατόμων με τη χρήση γαντιών και μάσκας.

Το φαγητό μοιράζεται σε πακέτο ενώ η σειρά των ανθρώπων που περιμένουν τηρεί τις ενδεδειγμένες αποστάσεις. Μόλις πάρουν το πακέτο τους απομακρύνονται από το χώρο για να μην δημιουργηθεί συγχρωτισμός.

Επιθυμία μας είναι να συνεχίσουμε αυτή τη δράση αλλά και να την αναπτύξουμε περαιτέρω, προσφέροντας σε αυτούς τους ανθρώπους kit υγιεινής και ενημερωτικά φυλλάδια.

Επειδή όμως οι ανάγκες είναι μεγάλες, το δυναμικό μας πεπερασμένο και οι πόροι μας δυσανάλογα περιορισμένοι, σας καλούμε να στηρίξετε τη βιωσιμότητα της Κυριακάτικης Κουζίνας Αλληλεγγύης, με την έμπρακτη συμμετοχή σας ή με την προσφορά προϊόντων μακράς διάρκειας όπως: όσπρια (ρεβίθια, φασόλια, φακές), ζυμαρικά (μακαρόνια, κριθαράκι, πέννες κ.α. κοντά ζυμαρικά), ρύζι, πελτέ, κύβους, λάδι, ζάχαρη, αλάτι και προϊόντων υγιεινής όπως: σαπούνι, αντισηπτικό υγρό, γάντια και μάσκες.

Ο χώρος παράδοσης των προϊόντων είναι το συνεργατικό παντοπωλείο της TerraVerde,

από τις 9π.μ-5μ.μ, Χατζημιχάλη Νταλιάνη 5».

Για επικοινωνία: [email protected]

Πηγή: mpalothia.net

 

Θεσσαλονίκη, «Covid-19: Αλληλεγγύη Θεσσαλονίκης»

Με δέκα διανομές σε είδη πρώτης ανάγκης και σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε από 2 Απριλίου η ομάδα έμπρακτης αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας «Covid-19: Αλληλεγγύη Θεσσαλονίκης». Δείτε το σχετικό δημοσίευμά μας εδώ

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε στο fb: «Covid-19: Αλληλεγγύη Θεσσαλονίκης»

 

Αθήνα, Καλλιθέα, Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι ‘Buena Vista

Για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα συνεχίζεται η καμπάνια συλλογής ειδών ανάγκης για τις ευπαθείς ομάδες, καθημερινά έως και την Κυριακή 12 Απριλίου 16:00-18:00. Η συλλογή γίνεται στο χώρο του Στεκιού  Αριστείδου 121, όπου θα υπάρχουν εξωτερικά καλάθια για τα είδη ανάγκης ώστε να τηρηθούν τα αναγκαία μέτρα αυτοπροστασίας όλων.

Σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν: «Η στήριξη όλων μας είναι κομβική σε αυτή τη δύσκολη χρονική περίοδο, ακόμα και ένα σαπούνι ή μία συσκευασία μακαρόνια θα συμβάλει καθοριστικά στην προσπάθεια που γίνεται να στηρίξουμε αυτές/ους που έχουν ανάγκη. Είναι η αλληλεγγύη στη πιο κρίσιμη μορφή της και στην πιο κρίσιμη στιγμή εκδήλωσης της».

Για επικοινωνία: [email protected]

 

Αθήνα Κυψέλη, Κατάληψη Λέλας Καραγιάννη 37

Μεγάλη και συγκινητική ήταν η ανταπόκριση πολλών ανθρώπων στο κάλεσμα της κατάληψης Λέλας Καραγγιάννη 37 για τη συγκέντρωση συσκευασμένων τροφίμων, ειδών πρώτης ανάγκης, απολυμαντικών και άλλων ειδών η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3 Απριλίου στην είσοδο του κατειλημμένου κτιρίου. Όλα τα είδη που παραδόθηκαν καθαρίστηκαν σχολαστικά και άρχισαν να δίνονται σε αυτοοργανωμένες δομές αλληλεγγύης και σε συνεργασία μαζί τους σε όσους/ες συνανθρώπους έχουν ανάγκη.

Κεντρικό πρόταγμα της δράσης είναι:

Απέναντι στην πανδημία – Απέναντι στην κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα
H ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΔΕΝ ΜΠΑ
ΙΝΕΙ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ, Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ!

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε στο fb: «Κατάληψη Λέλας Καραγιάννη»

 

Αθήνα Μπραχάμι, ‘Δίκτυο Αλληλεγγύης και Αλληλοβοήθειας στο Μπραχάμι’

Το «Δίκτυο Αλληλεγγύης και Αλληλοβοήθειας στο Μπραχάμι» σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή 3 Απριλίου δηλώνει:

« Ό,τι και να έρθει, μην φοβηθούμε. Μην δραπετεύσουμε. Οργανωνόμαστε και παλεύουμε. (εργασιακά εν μέσω κορονοϊού)

Κάθε μέρα απολύσεις, αναστολές συμβάσεων και μειώσεις μισθών. Η πανδημία του κορωνοϊού εξελίσσεται σε μια ευκαιρία, ώστε την όποια οικονομική κρίση να φορτωθούν για άλλη μια φορά στην πλάτη τους οι εργαζόμενοι. Οι μειώσεις μισθών που έχουν ανακοινωθεί και οι δεκάδες χιλιάδες απολύσεων που έχουν ήδη δηλωθεί, αποτελούν μόνο την απαρχή μιας μαύρης περιόδου για τον κόσμο της βιοπάλης, όπως παλιά λεγόταν με μια μόνο λέξη. Υπάρχουν όμως και πολλοί άλλοι που δουλεύοντας εκβιαστικά σε καθεστώς μαύρης εργασίας, δεν φαίνονται ούτε σε νούμερα, ούτε σε στατιστικά στοιχεία, και σήμερα αισθάνονται στο πετσί τους τη σπάθη της διακοπής της αδήλωτης σχέσης εργασίας.
Αν εξαιρέσουμε τους 2.000 νοσηλευτών που θέλησε να προσλάβει η κυβέρνηση την τελευταία στιγμή για χρονικό διάστημα διετίας, και όχι με μόνιμη σχέση εργασίας, οι συμβάσεις των ήδη υπηρετούντων επικουρικών γιατρών ανανεώθηκαν μόλις για 4 μήνες. Έχουν ακυρωθεί προγραμματισμένες θέσεις ιατρικού προσωπικού σε μια ήδη υποστελεχωμένη δημόσια υγεία που έχρηζε ενίσχυσης πολύ πριν την έξαρση της “πανδημίας”. Φαίνεται λοιπόν πως τίποτα δεν άλλαξε προς μια κατεύθυνση ουσιαστικής ενδυνάμωσης των κοινωνικών υπηρεσιών, ούτε υπήρξε ποτέ η πρόθεση να αλλάξει.
Μετά την υποχώρηση της υγειονομικής κρίσης και την άρση των απαγορευτικών/ περιοριστικών μέτρων, θα ζήσουμε μια δύσκολη περίοδο. Όμως δεν θα ζήσουμε όλοι και όλες μια δύσκολη περίοδο. Οι άνθρωποι που έχουν πλούτο και πρόσβαση σε αυτόν (ρουσφέτια, φωτογραφικές προσλήψεις), και πλουτίζουν ακόμα και τώρα με αφορμή την υγειονομική κρίση, όχι (μεγαλοστελέχη ΔΕΚΟ, τηλεκαναλάρχες, ιδιωτικές κλινικές κτλ.). Εκείνοι και εκείνες που βρίσκονται στη συνεχώς διευρυνόμενη κοινωνική βάση, που έχασαν μεγάλο μέρος του μισθού τους ή ακόμα και τη δουλειά τους χωρίς καμία διασφάλιση για το μέλλον τους, ασφαλώς για αυτούς έρχεται μεγάλο στραπάτσο. Το αντίτιμο ένα πενιχρό επίδομα που με το ζόρι για κάποια νοικοκυριά θα φτάσει τα 400 ευρώ.
Μετά τη διάλυση της ψυχολογίας του κόσμου από την κλεισούρα και μια κατάσταση πανδημίας που ακόμα δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί, θα έρθουν μέσα από τις υπουργικές δηλώσεις και τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων αμέτρητες δικαιολογίες για να πατήσουν στα δικά μας κεφάλια προκειμένου να αποτελέσουμε σανίδα σωτηρίας για τις επιχειρήσεις τους και την οικονομία τους. Θα καλεστούμε να μοιραστούμε την ευθύνη της ελευθερίας που δόθηκε στην εργοδοτική αυθαιρεσία να καταρρίπτει και τα τελευταία εργασιακά δικαιώματα που επιβίωσαν από την οικονομική κρίση, και να σώσουμε την οικονομία με αυτο-θυσία με ένα δόγμα αντίστοιχο του “όλοι μαζί τα φάγαμε”.
Αν θέλουμε να αποφύγουμε αυτό το στραπάτσο, πρέπει να μην αποφύγουμε να συγκρουστούμε με όλο αυτό το παραμύθι έμπρακτα και οργανωμένα.
Δεν πρέπει να αφήνουμε καμία μέρα χαμένη, γιατί πρόκειται για την ίδια μας τη ζωή, για την υπεράσπιση μιας ζωής αξιοπρεπούς και όχι ζωής-χαλκομανίας που την έχει λιώσει μια άγρια οικονομική κυριαρχία.
Καλούμε όλες και όλους που κατοικούν στην περιοχή μας και αντιμετωπίζουν σοβαρό εργασιακό πρόβλημα (απόλυση, διαθεσιμότητα ή μείωση μισθού), να έρθουν σε άμεση επαφή/επικοινωνία με το Δίκτυο Αλληληλεγγύης και Αλληλοβοήθειας στο Μπραχάμι. Είναι πολύ σημαντικό να πραγματοποιηθεί καταγραφή όλων αυτών των περιστατικών, σύνδεσή τους και λήψη άμεσων πρωτοβουλιών για την αντιμετώπισή τους. Κανένας και καμία δεν πρέπει να είναι μόνος/η του απέναντι σε αυτήν την υποβάθμιση της ζωής μας, μετά από εβδομάδες εγκλεισμού μέσα στα σπίτια μας.
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο/η καθένας/καθεμία μας δεν είναι μόνο προσωπικό. Είναι πρόβλημα ευρύτερο και μόνο με σύνδεση και ενωμένη αντιμετώπιση θα καταφέρουμε να άρουμε την αιτία του προβλήματος, που δεν είναι άλλη από την ευχέρεια των εργοδοτών και του κράτους να κόβουν και να ράβουν στα μέτρα τους τις συνθήκες βιοπορισμού μας. Αυτή η συνθήκη απόλυτης εξάρτησης από ένα απάνθρωπο οικονομικό σύστημα πρέπει να σταματήσει, όσο δύσκολο και αδύνατο φαίνεται
Ό,τι και να ‘ρθει, μην φοβηθούμε. Μην δραπετεύσουμε. Οργανωνόμαστε και παλεύουμε».

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε στο fb: «Δίκτυο Αλληλεγγύης και Αλληλοβοήθειας στο Μπραχάμι»

 

Αθήνα, «Ο Άλλος Άνθρωπος Κοινωνική Κουζίνα Δωρεάν Φαγητό Για Όλους»

«Ο ‘Άλλος Άνθρωπος’ δεν είναι μια φιλανθρωπική οργάνωση όπου οι περισσότερο ευνοούμενοι βοηθούν τους αναξιοπαθούντες. Είναι μια αυτοδιαχειριζόμενη δράση, όπου όσοι συμμετέχουν ευνοούνται. Όλοι είναι ίσοι γύρω από την κατσαρόλα, μαγειρεύουν μαζί και τρώνε από το ίδιο φαγητό και ας είναι διαφορετικοί από κάθε άποψη», δηλώνουν οι διοργανωτές. Καθημερινά προσφέρουν δωρεάν φαγητό σε όλους στον Κεραμεικό (Μ. Αλεξάνδρου 122 στις 14:00).

Οι δράσεις της συλλογικότητας κατά τις τελευταίες ημέρες:

4 Απριλίου: Οργάνωση συλλογής ειδών πρώτης ανάγκης στο στέκι της Λαϊκής Συνέλευσης Γκύζη (Ι. Σούτσου 62) για την ενίσχυση οικογενειών της περιοχής σε ανάγκη καθώς και για την ενίσχυση των επόμενων δράσεων της Κοινωνικής Κουζίνας ‘Ο Άλλος Άνθρωπος’.

3 Απριλίου: Έγινε διανομή τροφίμων από τους Αμπελόκηπους, το κέντρο Αθήνας μέχρι τον Πειραιά (500 μερίδες μακαρονάδας με κιμά, γάλατα, πίτες, φρούτα).

Η δράση υποστηρίχθηκε από τον σύνδεσμο φιλάθλων EXTREME AEK, οι οποίοι σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους:

«Σε μια στιγμή που σου ζητάνε να κλειστείς στον εαυτό σου, και σε μια χώρα που μπορείς να βρεις παντού μπάτσους και παπάδες, αλλά πρέπει να ψάξεις για έναν γιατρό ή ένα πιάτο φαγητό, η αλληλεγγύη είναι αυτή που έρχεται πάντα στο προσκήνιο ως η μόνη λύση.
Εμείς ως οπαδοί της ΑΕΚ, αλλά και ως άνθρωποι, ξέραμε και ξέρουμε πολύ καλά ότι η λύση για εμάς, είμαστε εμείς!!!
Με αυτό το σκεπτικό, βρεθήκαμε σήμερα στην κοινωνική κουζίνα ‘Ο Άλλος Άνθρωπος’. Εκεί που περιμένουν ουρές ανθρώπων για ένα γεύμα ή λίγο γάλα. Εκεί που η αλληλεγγύη γίνεται πράξη, συνδράμαμε όσο μπορούσαμε με υλικά αλλά και με διανομή γευμάτων, στα στενά της Αθήνας, όπου και είναι το σπίτι εξαρτημένων χρηστών, μεταναστών και αστέγων (…)».

2 Απριλίου: Διανομή τροφίμων ενός μήνα σε 15 οικογένειες, στις περιοχές Καλλίπολη Πειραιά, Αγ. Βαρβάρα, Χαϊδάρι, Ασπρόπυργο και Βοτανικό. Σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους: «(…) 250 μερίδες διανεμήθηκαν από τα παιδιά από το αυτοοργανωμένο ΣΤΕΚΙ Καλλιθέας, από τα παιδιά του ΜΠΟΥΕΝΑ ΒΙΣΤΑ, απλούς ανθρώπους που έρχονται με τα μηχανάκια και τα αυτοκίνητά τους, από όλους που ψώνιζαν από σούπερ μάρκετ και τα παιδιά που μαγειρεύουν, καθαρίζουν, απολυμαίνουν!!! Αυτή είναι η δύναμη της αλληλεγγύης!»

31 Μαρτίου: Ο σύνδεσμος φιλάθλων Fentagin του Ατρόμητου Περιστερίου ενίσχυσε με είδη πρώτης ανάγκης τις δράσεις.

Σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους:

«Σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες που διανύουμε, ο σύνδεσμος επέλεξε -όπως έχει κάνει άλλωστε και στο παρελθόν- να βοηθήσει όσους δεν ανήκουν στην κατηγορία των ‘ευνοημένων’, όσους δεν έχουν δεδομένο ένα πιάτο φαγητό ή ακόμα και στέγη.

Σε αυτό το πλαίσιο, της αλληλεγγύης και της αυτοοργάνωσης, αγοράσαμε και μεταφέραμε στην αυτοδιαχειριζόμενη δομή ο ‘ Άλλος Άνθρωπος’ τρόφιμα και προϊόντα από τη μεγάλη λίστα όσων έχουν ανάγκη καθημερινά (…)».

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε στο fb:

«Ο Αλλος Ανθρωπος Κοινωνικη Κουζινα Δωρεαν Φαγητο Για Ολους»

 

Αθήνα Εξάρχεια, Συνέλευση ‘Αστέρα Εξαρχείων’

Σε ανακοίνωσή της για τη συλλογή τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, η Συνέλευση ‘Αστέρα Εξαρχείων’ δηλώνει:

«Αυτές τις μέρες οργανώνουμε συλλογή τροφίμων και άλλων προϊόντων για να συνδράμουμε στο έργο που επιτελεί η κοινωνική κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος». Πήραμε αυτή την πρωτοβουλία, καθώς γνωρίζουμε ότι λόγω των πρωτόγνωρων καταστάσεων που ζούμε, στους ήδη πολλούς συνανθρώπους μας με μηδενικό εισόδημα και χωρίς βοήθεια από οποιονδήποτε φορέα προστέθηκαν ακόμη περισσότεροι. Αποτέλεσμα που δυστυχώς ήταν αναμενόμενο από τη στιγμή που η κυβέρνηση επιλέγει να χρηματοδοτήσει ιδιωτικές κλινικές και Μ.Μ.Ε. εις βάρος όσων έχουν πραγματικά ανάγκη. Η ανταπόκριση του κόσμου, μέχρι στιγμής, είναι πολύ ικανοποιητική. Αυτό που δεν είναι ικανοποιητικό, αλλά δυστυχώς είναι αναμενόμενο για όσους γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις, είναι η αντιμετώπιση που τυγχάνουν τα μέλη της συνέλευσης του Αστέρα Εξαρχείων από τα σκυλιά του καθεστώτος. Έτσι κατά τις ώρες που γίνεται η παράδοση των προϊόντων στο αποθηκάκι του Αστέρα Εξαρχείων, περνάνε μπάτσοι της ομάδας ΔΕΛΤΑ και εκτοξεύουν απειλές του τύπου «θα σας τελειώσουμε» κλπ. Επίσης τραμπουκίζουν και αλληλέγγυο κόσμο που φέρνει προϊόντα.

Ξεκαθαρίζουμε προς όλους τους υπεύθυνους ότι οι απειλές δε μας αγγίζουν και δεν πρόκειται να σταματήσουμε τις δράσεις αλληλεγγύης.

Ελευθερία – Αλληλεγγύη – Αυτοοργάνωση»

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε στο fb: «Αστέρας Εξαρχείων official»

Αθήνα, Πετράλωνα-Θησείο-Κουκάκι

Η ‘Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου’ με κεντρικό σύνθημά της «Κανένας-καμία μόνη-ος απέναντι στην κρίση!», σημειώνει σε ανακοίνωσή της (23-3-2020) μεταξύ άλλων:

«Καλούμε όλους και όλες να ενισχύσουν με συνεισφορές την Αυτοοργανωμένη Δομή Αλληλεγγύης και Συλλογής-Προσφοράς ειδών πρώτης ανάγκης ‘Το Ντουλάπι’ και όσοι-ες έχουν ανάγκη να έρθουν να πάρουν ό,τι χρειάζονται. Σε αυτήν την χρονική στιγμή εξαιτίας του σοβαρού υγειονομικού ζητήματος, της κοινωνικής κατάστασης και των εξελίξεων που βιώνουμε, οι ανάγκες των συνανθρώπων μας και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων από αυτούς-ες (ηλικιωμένες-οι, άστεγοι-ες, μετανάστες-τριες, φτωχές-οι, ασθενείς) έχουν αυξηθεί και υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για τρόφιμα, είδη σωματικής υγιεινής, καθαριστικά. ‘Το Ντουλάπι’ συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, 7-9μμ, στην κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ, αναλογιζόμενες-οι την ευθύνη και λαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις.

ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ απέναντι στην πανδημία με νηφαλιότητα. Να μην δεχτούμε την απαγόρευση κυκλοφορίας, την εξατομίκευση, τον φόβο, την απομόνωση και τον κοινωνικό κανιβαλισμό που προωθούνται ως λύση. Η ‘ατομική ευθύνη’ έρχεται να κρύψει τις ευθύνες κράτους και κεφαλαίου.

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ της καθημερινότητας και των αναγκών μας γιατί οι μόνοι που πραγματικά ενδιαφέρονται για την υγεία και την ζωή μας είμαστε εμείς και οι συνάνθρωποί μας και κανένας επίδοξος σωτήρας (κυβερνήσεις, εκκλησία, μεγαλοεπιχειρηματίες).

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ με τους συνανθρώπους μας ανεξαρτήτως χρώματος, φύλου, ηλικίας. Δίκτυα αλληλοβοήθειας για την κάλυψη βασικών αναγκών, υλικών και ψυχολογικών.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ στον φασισμό με όποιο όχημα και αν επελαύνει. Να μην δεχτούμε τις συνθήκες εργασιακής γαλέρας. Να διεκδικήσουμε πρόσβαση στη στέγαση και την υγεία για όλους και όλες. Καμία εμπιστοσύνη στους κυβερνώντες και τα αφεντικά που επιβουλεύονται και διαχειρίζονται τη ζωή μας για να διατηρήσουν τα κέρδη και τα προνόμιά τους.

Κάθε Κυριακή 6μμ συνέλευση στην κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ, Τιμοδήμου και Αντωνιάδου, Άνω Πετράλωνα».

Για περισσότερες πληροφορίες:

«Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου»

Μοιραστείτε το άρθρο