Κοινωνική ενημέρωση κόντρα στην εντεταλμένη «ενημέρωση»

Το κράτος είναι όργανο ταξικής κυριαρχίας. Την ταξική κυριαρχία λοιπόν, την κυριαρχία της άρχουσας τάξης, τη ζούμε καθημερινά μέσα από το φάσμα των κυρίαρχων ΜΜΕ.

Η ενημέρωση από κοινωνικό αγαθό έχει βρεθεί στα χέρια των ισχυρών. Αντίθετα, οι θέσεις των ανθρώπων που αγωνίζονται μέσα στην κοινωνία και στα κινήματα αποσιωπούνται.

Η κοινωνική ενημέρωση παραμένει ζητούμενο. Τώρα τη χρειάζεται ακόμη περισσότερο ο τόπος και πρέπει να τη διεκδικήσουμε και να την απαιτήσουμε και οι εργαζόμενοι και το σύνολο της κοινωνίας.

Ποιο όμως είναι το πρόταγμα που θα μπορούσε να ενώσει τα κινήματα και να τα κάνει πιο δυνατά, ώστε να μην αφήσουν να τα ποδηγετήσει κανενός ο τυχοδιωκτισμός; Αυτό το πρόταγμα είναι το αντικαπιταλιστικό. Οι κυβερνήσεις διαχειρίζονται τον καπιταλισμό, είναι οι διαχειριστές των υποθέσεων της κυρίαρχης τάξης. Η ενημέρωση όμως είναι κοινωνικό αγαθό και πηγή της αυτονομίας των δημοσιογράφων είναι η στήριξη από την κοινωνία. Η κοινωνία είναι διατεθειμένη να στηρίξει την κοινωνική ενημέρωση, για να ακούγεται η δική της φωνή και όχι της ολιγαρχίας, των κυβερνήσεων και των πολυεθνικών. Μόνο ένα ενωμένο κίνημα με αντικαπιταλιστική στάση και δράση μπορεί να σταθεί εμπόδιο στα σχέδια της κυρίαρχης τάξης και των πολιτικών υπηρετών της. Χωρίς όμως εκπτώσεις χάριν της ενότητας.

Όπως δεν υπάρχει ανεξάρτητη δικαιοσύνη, έτσι δεν υπάρχει αντικειμενική δημοσιογραφία. Η αντικειμενικότητα είναι αστική πρόφαση και ιδεολόγημα των ισχυρών. Όταν μιλάνε για αντικειμενικότητα εννοούν τις υποτιθέμενες ίσες αποστάσεις από τον θύτη και το θύμα. Τι εννοούμε όταν μιλάμε για κοινωνική ενημέρωση; Εννοούμε ότι θέλουμε να είμαστε δίκαιοι και όχι αντικειμενικοί. Να δίνουμε το βήμα στον αδύναμο και στην κοινωνία.

Πολλοί ρωτούν: Πώς να τα βάλεις με τους κυρίαρχους του πλούτου και της εντεταλμένης «ενημέρωσης»; Υπάρχει ο τρόπος. Μέσα από τον δρόμο της συλλογικής δράσης.

Μοιραστείτε το άρθρο