COVID19 Αλληλεγγύη Θεσσαλονίκης: Σπάμε με αλληλεγγύη την κρατική θανατοπολιτική

 “Στη φυλακή νιώθουμε σαν μελλοθάνατοι“. Αυτή η κραυγή ακούγεται από τους αόρατους και τις αόρατες στις φυλακές της χώρας και όχι μόνο, αφού σε όλο τον κόσμο ξεσπούν εξεγέρσεις για το δικαίωμα στη ζωή και την αξιοπρέπεια, από την Ιταλία μέχρι την Κολομβία και από το Ιράν μέχρι τη Βραζιλία. Η κατάσταση στις ελληνικές φυλακές ήταν και πριν την πανδημία άθλια: υπερπληθυσμός, μηδενική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, συνθήκες καθαριότητας που συνιστούν υγειονομική βόμβα. Οι κρατούμενοι/ες νιώθουν ότι μετατρέπονται σε θανατοποινίτες εν μέσω της πανδημίας COVID-19, αφού αν ο ιός μεταφερθεί στις φυλακές θα εξαπλωθεί ραγδαία, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων κρατουμένων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με έκθεσή του στις 23 Μαρτίου εφιστά την προσοχή στις κυβερνήσεις ειδικά για τα κέντρα κράτησης, όσον αφορά τις υγειονομικές συνθήκες, αλλά και τις ατομικές ελευθερίες, χωρίς διακρίσεις εξαιτίας της ιδιότητας του κρατουμένου.

Και σε αυτήν την περίπτωση όμως η αντίδραση του ελληνικού κράτους κινήθηκε στο ίδιο μοτίβο με τον “έξω” κόσμο: απαγορεύσεις και καταστολή, αντί για ουσιαστικές κινήσεις ανακούφισης, αφού αυτές θα σήμαιναν και έξοδα, έξοδα για υπάρξεις και ομάδες, που έχουν κριθεί οικονομικά μη βιώσιμες για τον νεοφιλελευθερισμό. Απαγορεύτηκαν τα ανοιχτά επισκεπτήρια από συγγενείς και δικηγόρους, ενώ οι κρατούμενοι/ες δεν μπορούν να λαμβάνουν και διάφορα είδη από έξω, όπως ρούχα, τρόφιμα και βιβλία. Όπως και η καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός φυλακών λίγα περισώζει από το υπό κατάρρευση σύστημα υγείας, έτσι και οι απαγορεύσεις εντός φυλακών δεν θα είναι αποτελεσματικές για την προστασία της υγείας των κρατουμένων, παρά μόνο για μια ενίσχυση της πειθάρχησης και του εγκλεισμού τους.

Στις φυλακές συνεχίζουν να είναι έγκλειστοι χιλιάδες που νοσούν, υπερήλικες και έγκυες. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει ελάχιστες απολυμάνσεις, μετά από πιέσεις των κρατουμένων π.χ. στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού. Δεν υπάρχει πρόσβαση σε αντισηπτικό, ούτε μάσκες. Οι υπάλληλοι στις λίγες περιπτώσεις, που φορούν μάσκες και γάντια τα προμηθεύονται οι ίδιοι και δεν τους χορηγείται άδεια αν παρουσιάζουν συμπτώματα κρυολογήματος. Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τίποτα ούτε για τα μέτρα που παίρνονται, ούτε σχετικά με τη φύση του ιού. Σε ορισμένες φυλακές όπως στο Μαλανδρίνο και στα Γρεβενά υπάρχει μόνιμο πρόβλημα με την πρόσβαση στο νερό, το οποίο παρέχεται μέσω βυτιοφόρου (!) και όταν υπάρχει είναι χειρίστης ποιότητας. Στις φυλακές Χανίων την προηγούμενη εβδομάδα δεν είχαν νερό για τρεις μέρες. Ορισμένοι κρατούμενοι δεν μπορούν επομένως να πλύνουν καν τα χέρια τους. Παράλληλα και ο σχεδιασμός του ελληνικού κράτους να διαμορφώσει μια μικρή πτέρυγα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού για τους νοσούντες από τον Δομοκό και νοτιότερα, για την οποία δεν έχει γίνει κανένας υγειονομικός έλεγχος, κάνει τους κρατούμενους να μιλάνε για μια “Σπιναλόγκα“, εφόσον ξέρουν ότι με την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, δεν έχουν να περιμένουν καμία ιατρική και νοσηλευτική μέριμνα.

Για αυτά τα αυτονόητα, που είναι όμως και οι πιο δίκαιοι λόγοι του κόσμου, κρατούμενοι/ες έχουν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις σε πολλές φυλακές, εισπράττοντας την καταστολή και τη διεύρυνση της κατάστασης εξαίρεσης σαν κρατική απάντηση. Από τις 27 Μαρτίου οι κρατούμενοι των φυλακών Χανίων αρνήθηκαν την μεσημεριανή κατάκλιση και καταμέτρηση. H σωφρονιστική υπηρεσία απάντησε με απαγόρευση προαυλισμού, μέτρο που κάνει την κατάσταση ακόμα πιο εκρηκτική λόγω του συνεχούς και έντονου συνωστισμού που προκαλείται. Στις φυλακές Αγίου Στεφάνου Πάτρας, την ίδια μέρα οι κρατούμενοι της Γ’ πτέρυγας πραγματοποίησαν αποχή συσσιτίου, ενώ αρχικά αρνήθηκαν την μεσημεριανή κατάκλιση και καταμέτρηση. Σαν απάντηση εισέβαλαν στη φυλακή ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και με το πρόσχημα της έρευνας στην ακτίνα, κατέστρεψαν κελιά κρατουμένων. Οι κρατούμενοι του καταστήματος κράτησης Λάρισας ξεκινάνε από Δευτέρα 30 Μαρτίου κλιμακούμενες κινητοποιήσεις κρατώντας την φυλακή ανοιχτή κατά τη μεσημεριανή καταμέτρηση μέχρι να απαντήσει επίσημα το υπουργείο.

Η απουσία μέτρων αποσυμφόρησης των φυλακών και προστασίας των κρατουμένων είναι κρατικό έγκλημα! Στεκόμαστε δίπλα στους αγώνες των “αόρατων“ κρατουμένων και κάνουμε ορατά τα αιτήματά τους.

-Μαζικές αποφυλακίσεις (πέρα από ειδεχθή εγκλήματα), με προτεραιότητα σε ανοσοκατεσταλμένους/ες, ευπαθείς ομάδες

-Διακοπή προσωρινής κράτησης ως το δικαστήριο ή έως το τέλος της πανδημίας (με βάση το κατηγορητήριο)

-Πρόβλεψη ειδικού χώρου για κρατούμενους που παρουσιάζουν συμπτώματα γρίπης και οροθετικούς.

-Χορήγηση αδειών σε υπαλλήλους που παρουσιάζουν συμπτώματα (έστω και ελαφρά) ίωσης, όπως ισχύει για τον υπόλοιπο πληθυσμό.

-Απολύμανση όλων των φυλακών και δωρεάν διάθεση μέσων ατομικής προστασίας(Μάσκες, Γάντια, Αντισηπτικά)

-Να δοθεί προτεραιότητα σε κρατούμενες/ους και υπαλλήλους των φυλακών στην εξέταση για τη διάγνωση του κορονοϊού

Συντονισμός COVID-19: Αλληλεγγύη Θεσσαλονίκης

Περισσότερες πληροφορίες στο Facebook:
https://www.facebook.com/AntiviruSolidarityThess/

Μοιραστείτε το άρθρο