Ήθελε να τραγουδά ελεύθερα… “Έφυγε” μετά από 288 μέρες απεργία πείνας Helin Bolek του Grup Yorum

Η Helin Bolek 28 χρονών  ακτιβίστρια και μουσικός στην Τουρκία πέθανε την Παρασκευή το πρωί, μετά από 288 ημέρες απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πολιτικές διώξεις του καθεστώτος Ερντογάν και την κυβερνητική απαγόρευση του μουσικού της συγκροτήματος Grup Yorum, γνωστό για τα επαναστατικά σοσιαλιστικά του τραγούδια.
“Το μόνο που ήθελε να κάνει ήταν να τραγουδήσει ελεύθερα τα τραγούδια της”, δήλωσε το Grup Yorum, κατηγορώντας την τουρκική κυβέρνηση για το θάνατό της. “Έχετε σκοτώσει ένα 28χρονο κορίτσι” είπε ο Ibrahim Gorcek, σύντροφός της και μέλος του συγκροτήματος, ο οποίος βρίσκεται στη 291η ημέρα απεργίας πείνας.

Σκίτσο: Χρήστος Αλαβέρας

Η Bolek μαζί με τον Gorcek ζητούσαν με την πράξη τους αυτή την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων συντρόφων τους, την άρση της απαγόρευσης του Grup Yorum και το τέλος των εφόδων της αστυνομίας στο πολιτιστικό τους κέντρο Idil στην Κωνσταντινούπολη και στα γραφεία τους.
Η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το Grup Yorum συνδέεται με το Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα -Μέτωπο (DHKP-C) το οποίο χαρακτηρίζεται από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ ως τρομοκρατική οργάνωση. Από το 2016 οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν στο συγκρότημα να παίζει μουσική στην Τουρκία και έχουν φυλακίσει αρκετά από τα μέλη του.
Η Bolek και ο Gokcek είχαν ξεκινήσει την απεργία πείνας ενώ ήταν στη φυλακή προκειμένου να πιέσουν την κυβέρνηση Ερντογάν να άρει την απαγόρευση και να απελευθερώσει τα μέλη του συγκροτήματος. Απελευθερώθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο και συνέχισαν την απεργία πείνας μέχρι να απελευθερωθούν και οι άλλοι σύντροφοί τους που βρίσκονταν στη φυλακή.

Στις 11 Μαρτίου μεταφέρθηκαν βίαια σε νοσοκομείο από το “Σπίτι της Αντίστασης” του Grup Yorum στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να σιτιστούν. Πρακτική που έχει καταγγελθεί από ενώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεωρείται βασανιστήριο για τους απεργούς πείνας καθώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στην υγεία τους, ακόμη και θάνατο.
Το συγκρότημα δημιουργήθηκε από τέσσερις φίλους το 1985 και έγινε δημοφιλές στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90  για τα επαναστατικά εργατικά τραγούδια που συνδυάζουν τουρκική και κουρδική παράδοση και τη μουσική των λαών της Ανατολίας με στίχους για εργατικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες. Χαρακτηριστικό το τραγούδι που αφορά στην εργατική τραγωδία σε ένα μεταλλείο στην Άγκυρα όπου σκοτώθηκαν 300 εργάτες.

Τη συναυλία που είχε δώσει το Grup Yorum στο Στάδιο Ινονού στην Κωνσταντινούπολη τον Ιούνιο του 2010 παρακολούθησαν περισσότερο από 55 χιλιάδες άτομα.

Με ένα τραγούδι από αυτή τη συναυλία το …αντίο.

 

Μοιραστείτε το άρθρο