Ο αγώνας των φοιτητών για στέγη την εποχή του κορονοϊού. Της Θεοπίστης Καπέτα

Τέταρτη ημέρα σήμερα από την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τις φοιτητικές εστίες και οι φοιτητές συνεχίζουν τον αγώνα να κρατήσουν τις εστίες ανοιχτές. Όπως σημειώνουν, η απόφαση ήταν βεβιασμένη και δεν λάμβανε υπόψιν της βασικά ζητήματα, όπως: ο κίνδυνος διασποράς του ιού σε περιοχές ανά την επικράτεια σε περίπτωση που κάποιοι από τους φοιτητές είχαν ήδη προσβληθεί, αλλά και το στεγαστικό πρόβλημα φοιτητών που δεν ήταν δυνατόν να μεταβούν στις οικογένειές τους (Erasmus), καθώς πολλές χώρες έχουν κλείσει τα σύνορα, ή είναι πρόσφυγες.

Στο πλευρό των φοιτητών στάθηκε και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ). Μεταξύ των άλλων σημειώνει: «Η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσουν οι φοιτητικές εστίες στις μεγάλες πόλεις και να επιστρέψουν οι φοιτητές στους τόπους καταγωγής τους δεν είναι μόνο ακατανόητη από υγειονομική άποψη, αλλά και επικίνδυνη».

Στις φοιτητικές εστίες συνεχίζει να διαμένει περίπου το 20% των φοιτητών, οι οποίοι με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων, διαδικτυακές καμπάνιες και κινητοποιήσεις διεκδικούν το δικαίωμα στη στέγη, καθώς κάποιοι από αυτούς είτε εργάζονται είτε έχουν οικογένειες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες είτε αντιμετωπίζουν οικογενειακά προβλήματα. Ήδη ο σύλλογος εστιακών φοιτητών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που αφορά επίσης τις εστίες της Άρτας και της Πρέβεζας, πέτυχε οι φοιτητές να μπορούν να διεκδικήσουν μια θέση σε ξενοδοχείο.

Μέχρι στιγμής αποφάσεις έχουν καταθέσει:

  • O ΦΕΠΑ (Σύλλογος Οικοτρόφων της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Αθηνών)
  • O σύλλογος οικότροφων νέων εστιών του ΕΜΠ
  • O ΦΕΘ (Σύλλογος Οικοτρόφων της Φοιτητικής Εστίας Θεσσαλονίκης)
  • O σύλλογος εστιακών φοιτητών του πανεπιστημίου Πάτρας
  • Οι σύλλογοι οικοτρόφων φοιτητών Ιωαννίνων (συμπεριλαμβανομένων των συλλόγων Δόμπολης, Άρτας και Πρέβεζας, που υπάγονται και αυτοί στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων)
  • Ο σύλλογος εστιακών φοιτητών Λάρισας
  • Ο σύλλογος οικότροφων φοιτητών Ξάνθης
  • Ο ΣΟΦΕΚ (Κομοτηνή)
  • Ο σύλλογος μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων της Πολυτεχνικής σχολής Ξάνθης
  • Ο σύλλογος φοιτητικής εστίας του Πολυτεχνείου Κρήτης και του εστιακού συλλόγου Ρεθύμνου (μαζί με αποφάσεις διαφόρων σχολών όπως του τμήματος Ψυχολογίας και του τμήματος Βιολογίας)
  • Φοιτητικοί σύλλογοι Κέρκυρας (πιο συγκεκρίμενα από τα τμήματα Ιστορίας, Πληροφορικής, Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας).

Οι σύλλογοι εστιακών φοιτητών Θεσσαλονίκης, Κομοτηνής, Ξάνθης και Πάτρας επιχειρούν μια συντονισμένη προσπάθεια να αναδείξουν το ζήτημα μέσα από την καμπάνια που τρέχει τις τελευταίες μέρες Covid19: Κανένας Μόνος / Καμία Μόνη.

Στην Πάτρα η διαμαρτυρία ήταν ακόμα πιο έντονη και κατέληξε σε σύγκρουση με την πρύτανη του πανεπιστημίου Βενετσάνα Κυριαζοπούλου.

Οι διευκρινίσεις που έσπευσαν να κάνουν απο το υπουργείο για τις περιπτώσεις που χρειάζεται κάποιος περαιτέρω σχεδιασμός είναι η εξής:

«Σύμφωνα με τη γενικότερη στρατηγική έναντι της διάδοσης του κορονοϊού COVID-19, με την με αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 20021/21.3.2020 Κοινή Υπουργική Απόφαση (Β΄956), μετά από εισήγηση του ΕΟΔΥ, επιβλήθηκε για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας η προσωρινή απαγόρευση της λειτουργίας των εστιών των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της ημεδαπής από τις 25.3.2020 έως και 10.4.2020. Μετά από συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τα συναρμόδια Υπουργεία, συμπεριλήφθηκε στην με αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 20035/22.03.2020 Κοινή Υπουργική Απόφαση (Β΄987), η πρόβλεψη διαμονής σε τουριστικά καταλύματα φοιτητών των ΑΕΙ και αλλοδαπών επισκεπτών των ΑΕΙ που βρίσκονται στην Ελλάδα, οι οποίοι στεγάζονται σε φοιτητικές εστίες ή σε ξενοδοχεία με φροντίδα των ΑΕΙ ή/και του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, και οι οποίοι δεν δύνανται να διαμείνουν σε κατοικία στην ημεδαπή».

Μοιραστείτε το άρθρο