Ο λαός της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ένωσε τη φωνή του για την απομάκρυνση των βάσεων του θανάτου από την Αλεξανδρούπολη

«Ο λαός της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ένωσε τη φωνή του στην πόλη της Αλεξανδρούπολης για  την απομάκρυνση των βάσεων του θανάτου από την Αλεξανδρούπολη και όλη την υπόλοιπη Ελλάδα»

Το Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε μαχητική διαδήλωση ενάντια στη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε ορμητήριο πολέμου, αλλά και σε στόχο αντιποίνων, από την  Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία και τη βάση στην Αλεξανδρούπολη με τη συμμετοχή μαζικών φορέων και εργατικών  σωματείων.

«Η Αλεξανδρούπολη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών»

 «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών»,

«Δεν θέλουμε του ΝΑΤΟ την προστασία, έξω τώρα η λυκοσυμμαχία»

«Ο μόνος δρόμος είναι η πάλη των λαών ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών»

«στον ιμπεριαλισμό καμία υποταγή οι μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί »

είναι μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν.

Η πορεία κατευθύνθηκε στην πύλη του λιμανιού που είναι αγκυροβολημένο το θηριώδες αμερικανικό μεταγωγικό πλοίο «ARC Independence» που μεταφέρει ελικόπτερα της 1st Air Cavalry Brigade, όπως και τεθωρακισμένα οχήματα, ερπυστριοφόρα και τροχοφόρα, τα οποία θα ξεφορτώσει τις επόμενες ημέρες στην πόλη και στη συνέχεια θα αναπτυχθούν σε Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία και άλλες χώρες, στο πλαίσιο της στρατιωτικής άσκησης – πρόβας πολέμου «Atlantic Resolve 2022».

Η πορεία συνεχίστηκε κατά μήκος του λιμανιού και ολοκληρώθηκε στην πύλη του επιβατικού σταθμού, όπου παραδόθηκε και ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εργατικά σωματεία, σωματεία συνταξιούχων, Φοιτητικοί Σύλλογοι, της Αλεξανδρούπολης, αλλά και από όλη την ανατολική Μακεδονία και  Θράκη, ενώ με τα δικά τους πανό συμμετέχουν η ΕΔΥΕΘ και ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμός Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης.

Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ημερίδας που διοργάνωσαν νωρίτερα οι φορείς και τα Σωματεία που συγκροτούν την Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία και τη βάση στην Αλεξανδρούπολη. Οι εκατοντάδες λαού και νεολαίας που συγκεντρώθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο της  Αλεξανδρούπολης διατράνωσαν δυναμικά την αντίθεσή τους στη μετατροπή της πόλης και της περιοχής σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο επεμβάσεων και πολέμων, με αφορμή και τη νέα – μεγαλύτερη από ποτέ- «απόβαση» στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στο λιμάνι της πόλης, στο πλαίσιο της άσκησης-πρόβας πολέμου «Atlantic Resolve» για την περικύκλωση της Ρωσίας.

Στην εκδήλωση μίλησε  η Ελπίδα Παντελάκη, γενική γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, ο  Γιώργος Ροΐδης, αντιναύαρχος ε.α , εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και της Επιτροπής Ειρήνης Ροδόπης , κληρωτός του ελληνικού στρατού καθώς και  εκπρόσωποι μαζικών φορέων και εργατικών σωματείων της περιοχής του Έβρου,  ενώ αναγνώστηκαν και τα μηνύματα της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας και του Εθνικού Συμβουλίου Ειρήνης της Βουλγαρίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αίθουσα του δημοτικού Θεάτρου δεν χώρεσε τον κόσμο με αποτέλεσμα αρκετοί να παρακολουθήσουν την εκδήλωση έξω από το Δημαρχείο.

Αποσπασματα από την ομιλία της Ελπίδας Παντελάκη:

«Η περιοχή της Θράκης και ειδικά η Αλεξανδρούπολη», σημείωσε,  «παίζει κομβικό ρόλο στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Πρόκειται για μια περιοχή σε νευραλγική θέση, από την οποία διέρχονται ενεργειακοί αγωγοί, δρόμοι μεταφοράς εμπορευμάτων. Προσφέρει διευκολύνσεις για ταχεία και ευκολότερη πρόσβαση στα Βαλκάνια κι από εκεί στην Ανατολική Ευρώπη στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, βρίσκεται δίπλα στην Τουρκία και έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τα καίριας σημασίας Στενά των Δαρδανελλίων, τη ρωσική έξοδο προς τη Μεσόγειο.

Παράλληλα, στην Καβάλα δραστηριοποιείται αμερικανικός όμιλος στα κοιτάσματα του Πρίνου, ενώ προχωρά με ταχείς ρυθμούς η διαπραγμάτευση για το ξεπούλημα του λιμανιού και τη στρατιωτική του αξιοποίηση.  Την ίδια στιγμή, η παραχώρηση διευκολύνσεων στο Πετροχώρι στην Ξάνθη,  η ύπαρξη ευρωατλαντικών υποδομών στη Θεσσαλονίκη, στο Κιλκίς, ενισχύει  το αμερικανικό αποτύπωμα στην περιοχή, συγκροτώντας στην ουσία μια αποτελεσματική δύναμη κρούσης, ικανή να ανταποκριθεί οποτεδήποτε απαιτηθεί στους αμερικανοΝΑΤΟικούς πολεμικούς σχεδιασμούς σε Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Μαύρη Θάλασσα, Περσικό Κόλπο, Κεντρική Ευρώπη, Β. Αφρική. 

Ο ρόλος που καλείται να παίξει η Αλεξανδρούπολη φαίνεται κι από την τωρινή άσκηση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Όλη η περιοχή έχει μπει στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το αεροδρόμιο, οι αυτοκινητόδρομοι, το σιδηροδρομικό δίκτυο, όλες οι κρίσιμες πολιτικές υποδομές, προκειμένου να επιτευχθεί η μεταφορά τεράστιου πολεμικού υλικού και στρατιωτικών δυνάμεων! Από αυτό προκύπτει η προκλητική παρουσία μιας σειράς υψηλόβαθμων ΑμερικανοΝΑΤΟικών αξιωματούχων στην περιοχή».

Στη συνέχεια, τόνισε πως η μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε ενεργειακό, διαμετακομιστικό και  στρατιωτικό κόμβο, όχι μόνο δεν είναι προς όφελος του λαού της περιοχής, αλλά αντίθετα στρώνει τον δρόμο για μεγάλες περιπέτειες και κινδύνους, καθώς η ίδια και όλη η περιοχή «γίνονται στόχος αντιποίνων κι αυτό είναι ανάγκη να κατανοηθεί πλατιά και από τους πιο διστακτικούς, από τους εργαζόμενους, τους νέους και τις νέες που ακόμα προβληματίζονται».

Η Ελπίδα Παντελάκη απεύθυνε πλατύ αγωνιστικό κάλεσμα στον λαό της περιοχής, για να μπουν νέες δυνάμεις στη μάχη που δίνεται ενάντια στη στρατιωτική βάση στην Αλεξανδρούπολη, στις ΝΑΤΟικές στρατιωτικές ασκήσεις, ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις, στην επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, στη συμμετοχή ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές στο εξωτερικό.

«Καλούμε όλους αυτούς που ακόμα διστάζουν να πάρουν τη θέση τους σ’ αυτόν τον μεγάλο αγώνα, να μη  δεχτούν να σουλατσάρουν αμερικανοΝΑΤΟικά άρματα μάχης στις αλάνες που παίζουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους, να μη δεχθούν να περνάνε από τους δρόμους της πόλης που μεγάλωσαν, εργάζονται και ζουν, οι ερπύστριες και τα μεταγωγικά των μακελάρηδων των λαών, που ακονίζουν τα νύχια τους για να αιματοκυλήσουν άλλους λαούς.

Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στη νέα γενιά, που μορφώνεται, δουλεύει, μοχθεί για να τα βγάλει πέρα, ζώντας από πρώτο χέρι την επίθεση στη ζωή, στα δικαιώματά τους και υπονομεύεται το μέλλον τους.  

Απευθυνόμαστε στους νέους που υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία κι έρχονται αντιμέτωποι με την επικίνδυνη προσπάθεια εξωραϊσμού των επιθετικών σχεδίων  των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και τους καλούμε στον δρόμο του αγώνα. Υπηρετούν τη θητεία τους για να υπερασπίζονται το λαό και τα δικαιώματά του και όχι να παρέχουν υπηρεσίες στην δολοφονική αμερικανοΝΑΤΟική μηχανή». 

 

Ο Γιώργος Ροΐδης, αντιναύαρχος ε.α., σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «δεν έχουμε το δικαίωμα να επιτρέψουμε η περιοχή να γίνει ένα νέο αμερικανοΝΑΤΟΪΚΟ ορμητήριο πολέμου και στόχος απαντητικών πληγμάτων και θα πρέπει να αγωνιστούμε να αποτρέψουμε μια τέτοια εξέλιξη». Μεταξύ άλλων στην ομιλία του σημείωσε: «Βρισκόμαστε σε μια χρονική περίοδο που πραγματοποιούνται σημαντικές κινήσεις στην παγκόσμια σκακιέρα. Είναι κινήσεις μεγάλου στρατηγικού βάθους, όπως είναι η Συμφωνία AUKUS μεταξύ Αυστραλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ , η οποία προκάλεσε και αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Παρατηρούμε, ότι σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές της γης, αναπτύσσονται “θερμές εστίες”. Στον Ινδο-Ειρηνικό, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική, στον Περσικό Κόλπο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Βαλκάνια, στον Καύκασο και τη Μαύρη Θάλασσα. Η κούρσα των ανταγωνισμών ανάμεσα στις ΗΠΑ , την ΕΕ, την Κίνα και τη Ρωσία, και των συμμαχιών τους, είναι σε εξέλιξη.

Η εξελίξεις αυτές έχουν καταλυτικές επιπτώσεις και στην ευρύτερη περιοχή μας. Δεκάδες χιλιάδες ΝΑΤΟικοί στρατιώτες είναι παρατεταγμένοι με το δάχτυλο στη σκανδάλη στα ευρωρωσικά σύνορα. Απέναντί τους άλλοι τόσοι Ρώσοι. Μια σπίθα αρκεί για να γίνει η ανάφλεξη».

 

Ο Σάββας Δευτεραίος, πανεπιστημιακός γιατρός, δημοτικός σύμβουλος, αναφέρθηκε στο ότι όλες οι υποδομές έχουν στόχο την εξυπηρέτηση των αμερικανικών δυνάμεων, όπως το στρατόπεδο Γιαννούλη, που κάποτε διεκδικούνταν να γίνει πάρκο, αλλά όπως είπε «μάλλον δεν θα γίνει. Θα ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι».

Ίσως αύριο οι Αμερικανοί να καλύψουν τα κενά στο νοσοκομείο μας», είπε σκωπτικά, το οποίο δίνει όλη την περίοδο της πανδημίας άνιση μάχη με την τεράστια υποστελέχωση, τις αναστολές εργασίας και αδειών, τη μείωση κατά 70% των τακτικών χειρουργείων, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και τους ανεπαρκείς προϋπολογισμούς και κατέληξε:

«Ούτε ο ύπνος, ούτε τα όνειρα, ούτε απλά οι σκέψεις λύνουν τα προβλήματα. Φυσικά ούτε οι Αμερικανοί. Όπου πήγαν δημιούργησαν προβλήματα, έσπειραν ναρκωτικά, προκάλεσαν ματοκυλίσματα.

Τη λύση μπορούμε να τη δώσουμε εμείς, ο λαός. Εμείς που μαζευτήκαμε εδώ σήμερα και άλλοι που θέλουμε και μπορούμε να συσπειρώσουμε στον αγώνα μας για να φύγουν οι βάσεις από την Ελλάδα, για να είμαστε εμείς, ο λαός, αφέντης στον τόπο μας. Γιατί εδώ δεν είναι και ούτε θα αφήσουμε να γίνει “…φαιό νταμάρι και πεδίο βολής φτηνό”» (διαβάστε εδώ ολόκληρη την παρέμβαση).

Μοιραστείτε το άρθρο