Tο Facebook λογόκρινε ομιλία Agamben στην ιταλική Γερουσία για την “κάρτα υγείας”!

Στις 7 Οκτωβρίου 2021, ο Ιταλός φιλόσοφος Giorgio Agamben μίλησε στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων της Γερουσίας για το “πράσινο πάσο” (pass green).

Το Facebook “κατέβασε” την παρέμβασή του στη Γερουσία. Πρόκειται για την παρέμβαση ενός σημαντικού Ιταλού φιλοσόφου που πραγματοποιήθηκε όχι σε μια πλατεία, ούτε σε μια τηλεοπτική εκπομπή – πράξη η οποία και πάλι θα ήταν καταδικαστέα – αλλά στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων, στη Γερουσία της Ιταλικής Δημοκρατίας. Δηλαδή στη δημοκρατική και νομοθετική καρδιά της χώρας. Μια απόφαση πέρα ​​από κάθε λογική που δημιουργεί ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο για την ελεύθερη έκφραση της σκέψης στον διαδίκτυο και τη δημοκρατία με την ευρεία έννοια.

Στην ομιλία του αυτή, ο Αγκάμπεν μάλιστα δεν ασχολήθηκε με τα εμβόλια. Η παρέμβασή του ήταν για το υγειονομικό πάσο (pass green). Για τον διαχωρισμό μεταξύ εμβολιασμένων και μη. Για τον απόλυτο έλεγχο στις κινήσεις και επιλογές των εμβολιασμένων μέσω του πάσου αυτού και για την ανικανότητα μιας κυβέρνησης να αναλάβει την όποια ευθύνη της αντιστοιχεί από την επιβολή τέτοιων αποφάσεων. Χαρακτηρίζει το νόμο που καλείται η Γερουσία να εγκρίνει ως νομικό τερατούργημα και προειδοποιεί για τις σκοτεινές ημέρες που βλέπει ότι θα ακολουθήσουν.

Το facebook μπλοκάρει την ομιλία του! Το γεγονός, από μόνο του είναι πολύ σοβαρό. Αναφέρθηκε αμέσως από αρκετούς χρήστες της πλατφόρμας, που μετέφεραν και την ειδοποιήση που λάμβαναν όταν επέλεγαν να παρακολουθήσουν την παρέμβαση Αγκάμπεν στη Γερουσία.

Τι ανέφερε το facebook

«Δεν επιτρέπουμε τη μετάδοση ψευδών πληροφοριών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σωματική βλάβη . Σε ορισμένες περιπτώσεις, σύμφωνα με αναγνωρισμένους οργανισμούς υγείας, αυτές οι πληροφορίες θα μπορούσαν να παραπλανήσουν τους ανθρώπους σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης ή πρόληψης μιας ασθένειας ή να τους ωθήσουν να μην αναζητήσουν ιατρική θεραπεία. Λάβετε αξιόπιστες και ενημερωμένες πληροφορίες για τον κορωνοϊό από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ».

Με βάση ποια κριτήρια υποστηρίζει το Facebook ότι οι «πληροφορίες» που περιέχονται στην παρέμβαση του φιλοσόφου είναι ψευδείς;

Η ομιλία του Αγκάμπεν στην ιταλική Γερουσία που λογοκρίθηκε από το facebook:

“Θα σταθώ μόνο σε δύο σημεία που θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή των βουλευτών που θα πρέπει να ψηφίσουν για τη μετατροπή του διατάγματος σε νόμο. Η πρώτη είναι η προφανής αντίφαση, επιμένω στην λέξη προφανή, του διατάγματος.

Γνωρίζετε ότι η κυβέρνηση με ένα ειδικό διάταγμα νόμο, αρ.44 / 2021, που ονομάζεται “ποινική ασπίδα” και τώρα μετατρέπεται σε νόμο, αισθάνθηκε απαλλαγμένη από κάθε ευθύνη για τη ζημία που προκλήθηκε από το εμβόλιο. Και η σοβαρότητα αυτής της βλάβης αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το άρθρο 3 του εν λόγω διατάγματος αναφέρεται ρητά στα άρθρα 589 και 590 του ποινικού κώδικα, τα οποία αναφέρονται σε ανθρωποκτονία από πρόθεση και τραυματισμό από αμέλεια.

Όπως έχουν επισημάνει έγκυροι νομικοί, αυτό σημαίνει ότι το κράτος δεν αισθάνεται ικανό να αναλάβει την ευθύνη για ένα εμβόλιο που δεν έχει ολοκληρώσει τη δοκιμαστική του φάση. Ταυτόχρονα, προσπαθεί να εξαναγκάσει τους πολίτες να εμβολιαστούν με κάθε τρόπο, αποκλείοντάς τους διαφορετικά από την κοινωνική ζωή. Τώρα, με το νέο διάταγμα που καλείστε να ψηφίσετε, τους στερείτε ακόμη και τη δυνατότητα να εργαστούν. Είναι δυνατόν να φανταστούμε μια πιο ανώμαλη νομική και ηθική κατάσταση; Πώς μπορεί το κράτος να κατηγορεί για ανευθυνότητα όσους επιλέγουν να μην εμβολιαστούν, όταν το ίδιο κράτος είναι το πρώτο που αρνείται τυπικά οποιαδήποτε ευθύνη για τις πιθανές σοβαρές συνέπειες. Θυμηθείτε τους θανάτους και τραυματισμούς από εμβόλια. Θα ήθελα τα μέλη του Κοινοβουλίου να σκεφτούν αυτήν την αντίφαση, η οποία κατά τη γνώμη μου αποτελεί πραγματικό νομικό τερατούργημα .

Το δεύτερο σημείο στο οποίο θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας δεν αφορά το ιατρικό πρόβλημα του εμβολίου αλλά το πολιτικό πρόβλημα του πράσινου πάσου, το οποίο δεν πρέπει να συγχέεται με το πρώτο. Έχουμε κάνει τόσα πολλά εμβόλια χωρίς να είμαστε υποχρεωμένοι να δείξουμε κάποιο πιστοποιητικό. Επιστήμονες και γιατροί είπαν ότι το πράσινο πάσο δεν έχει ουδεμία ιατρική αξία, απλώς χρησιμεύει για να αναγκάσει τους ανθρώπους να εμβολιαστούν. Ωστόσο, πιστεύω ότι μπορούμε και πρέπει να πούμε το αντίθετο. Δηλαδή ότι το εμβόλιο είναι ένα μέσο που αναγκάζει τους ανθρώπους να έχουν ένα πράσινο πάσο. Δηλαδή μια συσκευή που επιτρέπει την παρακολούθηση τους και την παρακολούθηση των κινήσεών τους. Ένα μέτρο που δεν έχει προηγούμενο.

Οι πολιτικοί επιστήμονες γνωρίζουν από καιρό ότι οι κοινωνίες μας έχουν μετακινηθεί από το μοντέλο που κάποτε ονομαζόταν πειθαρχειμένες κοινωνίες στο μοντέλο των κοινωνιών ελέγχου. Κοινωνίες που βασίζονται σε σχεδόν απεριόριστο αριθμητικό έλεγχο της ατομικής συμπεριφοράς, η οποία γίνεται έτσι ποσοτικοποιήσιμη με έναν αλγόριθμο. Τώρα έχουμε συνηθίσει σε αυτούς τους ελέγχους, αλλά αναρωτιέμαι πόσο μακριά είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε αυτόν τον έλεγχο; Είναι δυνατόν οι πολίτες μιας κοινωνίας που δηλώνει δημοκρατική να βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση από αυτήν των πολιτών της Σοβιετικής Ένωσης υπό τον Στάλιν;

Μπορεί να γνωρίζετε ότι οι Σοβιετικοί πολίτες ήταν υποχρεωμένοι να δείχνουν πράσινο πάσο κάθε φορά που ταξίδευαν από τη μια χώρα στην άλλη. Αλλά από εμάς απαιτείται να δείχνουμε ένα πράσινο πάσο κάθε φορά που πηγαίνουμε σε εστιατόριο, μουσείο, κινηματογράφο. Και τώρα, γίνεται ακόμη πιο σοβαρό, με το διάταγμα που πρόκειται να γίνει νόμος, κάθε φορά που πηγαίνουμε στη δουλειά. Επιπλέον, πώς μπορούμε να δεχτούμε ότι, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ιταλίας, μετά τους φασιστικούς νόμους του 1938 για τους μη-Άριους, δημιουργούμε πολίτες δεύτερης κατηγορίας που υπόκεινται σε περιορισμούς ίδιους με αυτούς που υπέστησαν – από αυστηρά νομική άποψη (προφανώς, τα δύο φαινόμενα δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους, και μιλάω μόνο για νομική αναλογία).

Με άλλα λόγια, υπάρχει κάθε λόγος να πιστεύουμε ότι τα νομοθετικά διατάγματα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μέρος μιας διαδικασίας μετασχηματισμού των θεσμών και των παραδειγμάτων διακυβέρνησης της κοινωνίας στην οποία βρισκόμαστε.

Ένας μετασχηματισμός ακόμη πιο ύπουλος γιατί, όπως στην περίπτωση του φασισμού, λαμβάνει χώρα χωρίς να υπάρχει καμία αλλαγή στο κείμενο του Συντάγματος, αλλά συμβαίνει κρυφά. Το μοντέλο που διαβρώνεται και διαγράφεται είναι αυτό των κοινοβουλευτικών δημοκρατιών με τα δικαιώματά τους, τις συνταγματικές τους εγγυήσεις. Στη θέση τους αντικαθίσταται από ένα παράδειγμα διακυβέρνησης το οποίο, στο όνομα της βιοασφάλειας και του ελέγχου, οι ατομικές ελευθερίες προορίζονται να περιορίζονται όλο και περισσότερο. Η αποκλειστική εστίαση της προσοχής στις λοιμώξεις της υγείας, εκτιμώ ότι μας εμποδίζει να αντιληφθούμε τη σημασία αυτού του μεγάλου μετασχηματισμού και να συνειδητοποιήσουμε πώς οι ίδιες οι κυβερνήσεις δεν κουράζονται να μας υπενθυμίζουν ότι η ασφάλεια και οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης δεν είναι παροδικά φαινόμενα. Αποτελούν τη νέα μορφή κυβερνητικότητας.

Πιστεύω ότι, υπό αυτήν την προοπτική, είναι επείγον οι βουλευτές να εξετάσουν πολύ προσεκτικά τον πολιτικό μετασχηματισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ότι δεν εστιάζουν μόνο στην υγεία. Μακροπρόθεσμα, αυτό μπορεί να απαλλάξει το Κοινοβούλιο από τις αρμοδιότητές του. Μειώνοντάς τες, όπως τώρα, στο να εγκρίνει απλώς, στο όνομα της βιοασφάλειας, διατάγματα που εκδίδονται από οργανισμούς και άτομα που έχουν πολύ λίγα να κάνουν με το Κοινοβούλιο».

Τζόρτζιο Αγκάμπεν

H ομιλία του Agamben στο Youtube:

 

Μοιραστείτε το άρθρο