Όταν κάποιος προσδιορίζει την αξία ενός ανθρώπου από το δολοφόνο του ανθρώπου αυτού, τότε αυτός ο κάποιος είναι ήδη νεκρός

(Μια θλιβερή κοινωνική ανάγνωση με αφορμή τη δολοφονία της 20χρονης Καρολάϊν).

Υπό όντως συνθήκες αλήθειας και κανονικότητας, η αξία ενός ανθρώπου θα καθοριζόταν από τον ίδιο τον άνθρωπο, από αυτό που πηγαία είναι και κάνει, από τη θεωρία και την πράξη του.

Δυστυχώς, επειδή ζούμε σε φέϊκ συνθήκες πάμπολλων κοινωνικών συμβάσεων, συνθήκες ουσιαστικά αντικανονικότητας, η αξία του ανθρώπου ετεροκαθορίζεται από παράγοντες που ουσιαστικά είναι έξω και γύρω από αυτόν, έξω από το είναι του, που εγκλωβίζουν το αυτεξούσιο, τη θεωρία και την πράξη του.

΄Ετσι η σύζυγος, χρόνια και χρόνια, δεν προσδιορίζεται από αυτό που είναι και κάνει ως γυναίκα, ως αυθύπαρκτη οντότητα, αλλά ως κυρία του Κυρίου.

Το φυσιολογικό «λάθος» της Καρολάϊν ήταν ότι ενηλικιώθηκε. Με ένα δύσκολο, βίαιο τρόπο. Κι αυτή της την ενηλικίωση την πλήρωσε με την αφύσικη στέρηση της ζωής της από τον κυρίαρχο που άρπαξε νωρίς τα κλειδιά της ζωής της.

Και τώρα περάσαμε πια σε τέτοιο σημείο διαστρέβλωσης και σήψης που η αξία ενός ανθρώπου δεν ορίζεται πια ούτε από την αξία των ανθρώπων του περιβάλλοντος του, της πατρικής ή της δικής τους πυρηνικής οικογένειας, του επαγγελματικού, κοινωνικού του περιβάλλοντος κλπ., αλλά από…..το δολοφόνο του, ναι, καλά διαβάζετε, από το δολοφόνο του. Εκεί φτάσαμε. Νέα ήθη…πιο αήθη.

Είναι ο δολοφόνος σου Αλβανός, αλλοδαπός, σεσημασμένος λήστης;

Είσαι Αγγλίδα, εξωτική καλλονή, ταλαντούχα, χαρισματική, τρισευτυχισμένη σύζυγος και μητέρα και άλλα τέτοια σπουδαία.

Ανατρέπεται η συνθήκη; Είναι ο δολοφόνος σου ο ευειδής, ευυπόληπτος, ευκατάστατος ημεδαπός σύζυγος;

Τότε είσαι Αγγλοφιλιππινέζα, κακότροπη, επιθετική σύζυγος και παρανοϊκή μητέρα που δεν έκανες για οικογένεια, ενώ ο φονιάς σου που άφησε το μωρό σας πριν χρονιάσει ορφανό από μητέρα, αυτός έκανε για οικογένεια.

Με συγχωρείτε, αλλά από που αντλείτε τέτοιο βόρβορο επιχειρημάτων χωρίς αιδώ και αισχύνη; Από τον τάφο μιας δολοφονημένης 20χρονης που δεν μπορεί να αμυνθεί;

Και επίσης, συγνώμη δεν πρέπει να ζητήσουν οι άνθρωποι των ΜΜΕ μόνο από τους Αλβανούς, αλλά και αυτοί και άλλοι και από τους Φιλιππινέζους. Δεν έχουν φάει κι αυτοί λίγο ρατσισμό.

Και ο Μπαλάσκας, ο θεματοφύλακας της αταξίας, που έδινε «έξυπνες» τηλεοπτικές συμβουλές σε επίδοξους δολοφόνους- πιο stupid από τον stupid- «ισοφάρισε» τη δολοφονία της 20χρονης με 4 χρονάκια φυλακής; Γιατί; Αυτό προβλέπει ο «νομικός πολιτισμός» σας; Κάθε 5 χρόνια της ζωής της αντιστοιχούν σε 1 χρόνο φυλακής του δολοφόνου της; Αν η 20χρονη υπό φυσιολογικές συνθήκες έφτανε π.χ. το Μ.Ο. ηλικίας του δυτικού κόσμου, θα ζούσε ενδεχομένως μέχρι τα 83. Άρα δυνητικά στερήθηκε 63 χρόνια ζωής. Τόσα να φάει ο δολοφόνος της. Όσα δυνητικά της στέρησε. Αυτό είναι απόδοση δικαιοσύνης με μαθηματικά κριτήρια. (Ξέρω, αδικούνται εδώ τα ηλικιωμένα θύματα). Σ΄έναν άλλο κόσμο αυτά, ε; Μη δημιουργικής λογιστικής, ε;

ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ. Ο Λ Α.

Έφη Ψωίνου

Εκπαιδευτικός

 

Μοιραστείτε το άρθρο