Κλείνουν δημόσιο χώρο μέσα στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ!

Φοιτητ(ρι)ες της Πολυτεχνικής σχολής του ΑΠΘ καλούν σε κινητοποίηση για να αποτραπεί η αναδιαμόρφωση του «τριγώνου» (δημόσιου χώρου μέσα στο κτίριο), που γίνεται στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής του ΑΠΘ να δημιουργεί ένα δυσπρόσιτο και αποστειρωμένο περιβάλλον, καταργώντας τώρα ένα χώρο συγκέντρωσης των φοιτητ(ρι)ών και αλλάζοντας τη χρήση του πίσω από κλειδαμπαρωμένες πόρτες.

Οι φοιτητ(ρι)ες της Αρχιτεκτονικής διακηρύττουν ότι: Σε συνέχεια των αγώνων ενάντια στα κλειδώματα και της επανοικειοποίησης του campus δεν θα επιτρέψουμε το τρίγωνο να γίνει ακόμα μια κλειδωμένη πόρτα. Ενώ ψήφισμα στο Σύλλογο Σπουδαστ(ρι)ών Αρχιτεκτονικής καλεί σε κινητοποίηση στη σχολή σήμερα Παρασκευή 11/6.

Αναλυτικά για το θέμα, η Πρωτοβουλία Φοιτητριών Αρχ/κής ΑΠΘ αναφέρει:

Λίγα λόγια για την “αναδιαμόρφωση” του τριγώνου

Τι είναι το τρίγωνο (για μας);

Το “τρίγωνο” του Πολυτεχνείου ανέκαθεν αποτελούσε τον μοναδικό κλειστό δημόσιο χώρο του κτιρίου. Δίπλα στο αίθριο , πάνω απ’το κυλικείο και απέναντι από την πρώτη πτέρυγα της αρχιτεκτονικής ,το τρίγωνο όσο φθαρμένο και παραμελημένο κι αν έχει βρεθεί είναι σημείο συνάντησης και δράσεων για όλα τα άτομα που επισκέπτονται το χώρο της Πολυτεχνικής. Το τρίγωνο για εμάς δεν είναι απλά ένας χώρος με καθίσματα. Κατά καιρούς έχει στεγάσει συνελεύσεις, συναντήσεις, συζητήσεις, εκδηλώσεις, συναυλίες, workshops, αντιμαθήματα και αράγματα.

Ποιος είναι ο σκοπός της αναδιαμόρφωσης;

Το αίθριο αλλά και το τρίγωνο είναι σχεδιασμένα ως χώροι ανοιχτοί και προσβάσιμοι από όλα μας. Παρόλα αυτά με έναν οξύμωρο τρόπο το τμήμα της αρχιτεκτονικής τα τελευταία χρόνια σχεδιάζει το κλείσιμο του χώρου αυτού για τις ανάγκες της σχολής. Το πρωί της Πέμπτης(10/6) ξεκίνησαν οι εργασίες γκρεμίσματος του με σκοπό αργότερα την αναδιαμόρφωση. Δίχως το πρόγραμμα και η χρήση να είναι εξ ολοκλήρου γνωστά σε εμάς, ακούγεται πως θα στεγασθεί εργαστηριακού τύπου πολυχρηστική αίθουσα στην οποία θα έχουν πρόσβαση φοιτητ(ρι)ες της αρχιτεκτονικής. Ακόμα και αν αυτό ισχύει θέτει ως προνομιούχους ορισμένους φοιτητ(ρι)ες αρχιτεκτονικής αποκλείοντας τα υπόλοιπα άτομα που δραστηριοποιούνται στο χώρο του Πολυτεχνείου.

Γιατί δεν θα το επιτρέψουμε;

Κατανοώντας πως οι φοιτητ(ρι)ες της αρχιτεκτονικής και γενικότερα της Πολυτεχνικής έχουν ανάγκη περισσότερους χώρους από τους ήδη υπάρχοντες, δεν θεωρούμε πως η λύση σε αυτό είναι ο περιορισμός του δημόσιου χώρου του πανεπιστημίου. Στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής του ΑΠΘ να δημιουργεί ένα δυσπρόσιτο και αποστειρωμένο περιβάλλον, έρχεται ως απόρροια η απομόνωση του χώρου του τριγώνου και η παραχώρηση του για εκπαιδευτικές λειτουργίες. Σε συνέχεια των αγώνων ενάντια στα κλειδώματα και της επανοικειοποίησης του campus δεν θα επιτρέψουμε το τρίγωνο να γίνει ακόμα μια κλειδωμένη πόρτα.

Καλούμε :

Παρασκευή 11/6 στις 09:00 σε μπλοκάρισμα των εργασιών και στις 12:00 σε ανοιχτή συνέλευση

φοιτητ(ρι)ες της Πολυτεχνικής Σχολής (και όχι μόνο)

Μοιραστείτε το άρθρο