Συλλαλητήριο ενάντια στον κυβερνητικό αυταρχισμό, την κρατική τρομοκρατία, την αστυνομική βία, 18:00 στο Σύνταγμα

ΦΩΤΟ: Μάριος Λώλος


Μέρα Δράσης για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα και ενάντια στον αυταρχισμό

Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών

Την Πέμπτη 11/3, στις 6μμ στο Σύνταγμα, καλούμε σε Μέρα Δράσης για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα και ενάντια στον αυταρχισμό.

Απευθυνόμαστε στον νομικό κόσμο, τους φοιτητικούς συλλόγους, τους πανεπιστημιακούς που κινητοποιήθηκαν ενάντια στην αστυνομία στα πανεπιστήμια, τις επιτροπές δημοκρατικών δικαιωμάτων, τις πρωτοβουλίες καλλιτεχνών, τα εργατικά σωματεία, όλες τις οργανώσεις, τους φορείς και τις συλλογικότητες που αγωνιούν για την διαφαινόμενη απειλή κατά της δημοκρατίας.

Και τους ζητάμε να μετατρέψουν την Πέμπτη 11 Μαρτίου σε μέρα μαζικής υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών.

Την Τρίτη 9/3, στηρίζουμε την συγκέντρωση των κατοίκων της Νέας Σμύρνης για να υπάρξει μια πάνδημη καταδίκη της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας.

Ως Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών έχουμε ήδη κάνει οκτώ καλέσματα σε συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα προκειμένου να διαδηλώσουμε την αντίθεσή μας στην ολέθρια κυβερνητική επιλογή να οδηγήσει σε θάνατο τον κρατούμενο απεργό πείνας Δ. Κουφοντίνα. Οι έξι πραγματοποιηθείσες συγκεντρώσεις ήταν μαζικότατες και ειρηνικές, ενώ οι δύο χτυπήθηκαν αναίτια από την Αστυνομία με αύρα, γκλομπ, δακρυγόνα και κρότου λάμψης χωρίς να έχει προηγηθεί οποιοδήποτε βίαιο επεισόδιο και χωρίς καν να έχει υπάρξει εκδοθείσα απαγόρευση.

Ως δικηγόροι βιώσαμε στα σώματά μας την “αύρα” της δημοκρατίας του κυρίου Χρυσοχοϊδη και τις ύβρεις αφιονισμένων αστυνομικών οργάνων κατά των οικογενειών μας. Τους το λέμε και να το βάλουν καλά στο μυαλό τους: η μαχόμενη δικηγορία, όπως εμείς την αντιλαμβανόμαστε και την ασκούμε, δεν πρόκειται να τρομοκρατηθεί από τη βία και τις ύβρεις κρατικών τραμπούκων.

Μετά και τα γεγονότα στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, είναι πλέον πανθομολογούμενο ότι υπάρχει δομικό και θεσμικό πρόβλημα αστυνομικής βίας, αυθαιρεσίας και ατιμωρησίας. Η δημοσιοποίηση στοιχείων συλληφθέντος πολίτη, με πρωτοβουλία του κυβερνώντος κόμματος και με ταυτόχρονη παράθεση των πολιτικών του φρονημάτων και της οργανωτικής του ένταξης, ξυπνάνε μαύρες μνήμες φακελώματος των πολιτών και πρέπει να καταδικαστούν από κάθε δημοκρατικό πολίτη και να διερευνηθούν δικαστικά.

Κατόπιν τούτων, και με την προοπτική του θανάτου του κρατούμενου απεργού πείνας να είναι ανοιχτή καθώς οι δικαστικές αποφάσεις δικαίωσαν απόλυτα την υπεράσπιση του κρατούμενου που από την πρώτη στιγμή διατυμπάνιζε ότι τα δικαστήρια είναι αναρμόδια και η επίλυση μπορεί να είναι μόνο πολιτική, απευθυνόμαστε στους χιλιάδες που συμμετείχαν στα καλέσματά μας και στους ακόμα περισσότερες/ους που δεν έχουν συμμετάσχει ακόμα.

Όλοι μαζί στον αγώνα για τα δημοκρατικά μας δικαιώματα, ενάντια στον αυταρχισμό.


Κοινό Κείμενο Συνάντησης για μία Αντικαπιταλιστική Διεθνιστική Αριστερά με Αναμέτρηση

Μαζική, ενωτική πάλη ενάντια στον κρατικό και κυβερνητικό αυταρχισμό.

Η μόνη εγγύηση για την ελευθερία, τα δημοκρατικά δικαιώματα και τη δημόσια υγεία είναι ο αποφασιστικός αγώνας του λαού και της νεολαίας.

Τις μέρες αυτές ξεχειλίζει η οργή, ο αποτροπιασμός, συχνά και ο φόβος. Είναι ακριβώς αυτές οι στιγμές που απαιτείται η μεγαλύτερη δυνατή ενότητα, συλλογικότητα και αποφασιστικότητα στη μάχη για την υπεράσπιση της κοινωνίας, της ελευθερίας και των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Αυτό αποδείχτηκε τις τελευταίες μέρες. Η μαζική συμμετοχή στις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας, σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και κυρίως στη Νέα Σμύρνη στις 10 Μαρτίου ήταν η ισχυρότερη απάντηση στην κλιμάκωση της έντασης, της βίας και του αυταρχισμού που ενορχήστρωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη-Χρυσοχοΐδη. Νόμισαν ότι μπορούν να κυβερνούν μόνο με γκλομπ, ότι μπορούν να ελέγξουν μόνο με το φόβο μια κοινωνία που πιέζεται ένα χρόνο τώρα από την υγειονομική κρίση, την οικονομική κατάρρευση και τον παραλογισμό των επιβαλλόμενων απαγορεύσεων, χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασία. Απέτυχαν!

Είναι πια πολύ αργά για την κυβέρνηση.Ας σταματήσει να κουνά το δάχτυλο στους πολίτες που διαδηλώνουν. Ας σταματήσει να επιτίθεται με εμφυλιοπολεμικό ύφος στους αγωνιζόμενους και τις αγωνιζόμενες. Ας σταματήσει να απειλεί την κοινωνία ή υποκριτικά να καλεί σε «σύνεση». Η κυβέρνηση φέρνει ακέραιη την ευθύνη και η οργή εναντίον της είναι δικαιολογημένη.

Υπενθυμίζουμε τα αυτονόητα:

  1. Μετά από ένα χρόνο πανδημίας και απανωτούς μήνες συνεχόμενων lockdown, συνεχίζει να μην παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας της κοινωνίας, ενίσχυσης του ΕΣΥ και στήριξης των πιο αδύναμων. Βρισκόμαστε για άλλη μια φορά ανοχύρωτοι/ες μπροστά σε μια νέα πανδημική έξαρση, τα νοσοκομεία και το υγειονομικό προσωπικό είναι πάλι στα όριά τους, οι εμβολιασμοί γίνονται με τρομερά αργούς ρυθμούς και η μόνη απάντηση είναι τα γενικά ευχολόγια για το μέλλον και η αστυνομική βία.
  2. Επιλέγει συνειδητά και εκδικητικά την de facto εκτέλεση θανατικής ποινής στον κρατούμενο Δ. Κουφοντίνα αρνούμενη την εφαρμογή των νόμων και καταπατώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ενώ ο απεργός πείνας βρίσκεται καθημερινά μπροστά στον ενδεχόμενο θάνατο, η κυβέρνηση απαντά στις διαμαρτυρίες του νομικού κόσμου και πλήθους πολιτικών και κοινωνικών συλλογικοτήτων με λάσπη, λογοκρισία και ακραίααστυνομική βία.
  3. Εν μέσω πανδημίας και παρά τη σύσσωμη διαφωνία του πανεπιστημιακού κόσμου, η κυβέρνηση περνά με διαδικασίες εξπρές, νόμο που περιορίζει την ακαδημαϊκή ελευθερία και εισάγει ειδικά αστυνομικά σώματα μέσα στα πανεπιστήμια. Απέναντι στις δίκαιες αντιστάσεις φοιτητών/τριων και εργαζομένων στο πανεπιστήμιο, επιλέγεται η εισβολή των ΜΑΤ στις σχολές και ηαστυνομική βία.
  4. Στη μέση της πλατείας στη Νέα Σμύρνη, έξαλλες ομάδες της αστυνομίας επιβάλλουν πρόστιμα χωρίς λόγο σε οικογένειες και ξυλοκοπούν βίαια ένα νέο άνθρωπο. Μπροστά στην κοινωνική κατακραυγή, η κυβέρνηση επιλέγει τη στοχοποίηση και δημοσιοποίηση των στοιχείων του και στηρίζει με ψεύδη τους δράστες. Απέναντι στις μαζικές διαδηλώσεις που ακολουθούν, η απάντηση και πάλι είναι η αστυνομική βία.

Είναι παραπάνω από προφανές ότι δεν έχουμε να κάνουμε με τυχαία περιστατικά, ούτε μπορούμε να εμπιστευτούμε καρικατούρες εσωτερικής έρευνας και κάθαρσης της κυβέρνησης και των σωμάτων ασφαλείας. Φαίνεται καθαρά ότι υπάρχει ένα συνειδητό σχέδιο εκτροπής και κατάλυσης των δημοκρατικών δικαιωμάτων, μια επιλογή άσκησης πολιτικής μέσα από την καταστολή και τον κρατικό αυταρχισμό.

Καμία σχέση δεν έχει η αντιδημοκρατική εκτροπή με την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας και την προστασία από την πανδημία.

Αντίθετα, είναι μια κυβερνητική πολιτική εξίσου επικίνδυνη για την κοινωνική πλειοψηφία με τον κορωνοϊό. Είναι μια πολιτική που επιλέγεται συνειδητά για να θωρακίσει την εξουσία απέναντι στην προφανή αποτυχία διαχείρισης της πανδημίας αλλά και προληπτικά απέναντι στις αντιστάσεις που θα φέρει η κοινωνική-οικονομική κρίση. Το αίσθημα ανασφάλειας, παρακμής και απόγνωσης είναι που γεννά την κοινωνική οργή που γιγαντώνει. Η υπόθεση Λιγνάδη είναι ενδεικτική για το μέγεθος της συγκάλυψης, της ατιμωρησίας και της αποποίησης οποιασδήποτε πολιτικής ευθύνης. Αυτή η κοινωνική οργή είναι που θα υπερασπιστεί την κοινωνία και τα δημοκρατικά δικαιώματα. Αντί να απειλείται η κοινωνία, αυτό που άμεσα απαιτείται είναι τουλάχιστον:

  • Να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι του τραυματισμού του μεταπτυχιακού φοιτητή στη Νέα Σμύρνη. Διάλυση σήμερα όλων των ανεξέλεγκτων και δολοφονικών τμημάτων της αστυνομίας, όπως η ομάδα ΔΡΑΣΗ, τα ΜΑΤ κ.α. Να σταματήσει τώρα η καταστολή των διαδηλώσεων, η χρήση χημικών, αύρας κ.α. Δραστική αποχρηματοδότηση της αστυνομίας. Χρειαζόμαστε λεφτά για την υγεία, την παιδεία, την κοινωνική προστασία, όχι για την αστυνομία.
  • Να ακυρωθούν τα σχέδια για πανεπιστημιακή αστυνομία. Να σταματήσει η περικύκλωση των πανεπιστημίων και οι εισβολές των ΜΑΤ.
  • Να γίνει δεκτό το νόμιμο αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα για μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού. Να μην έχουμε νεκρό απεργό πείνας.
  • Να ακυρωθούν τα πρόστιμα και να σταματήσουν οι διώξεις σε όσους και όσες προσήχθησαν ή συνελήφθησαν στις κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος.
  • Να σταματήσει η κατασταλτική αντιμετώπιση της πανδημίας με τις απαγορεύσεις, τα πρόστιμα, τις κακοποιήσεις πολιτών. Πραγματικά μέτρα προστασίας και στήριξης της δημόσιας υγείας.
  • Να φύγει τώρα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης, η Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής Σ. Νικολάου. Να τιμωρηθεί ο Κ. Κυρανάκης για τη δημοσιοποίηση των προσωπικών δεδομένων του συλληφθέντος και για την προσπάθεια επιβολής πιστοποιητικού κοινωνικών φρονημάτων.

Όλα τα παραπάνω, είναι βήματα που θα επέλεγε μια κυβέρνηση που θέλει να «αποκλιμακώσει την ένταση», που νοιάζεται για τη «σύνεση» και την «ψυχραιμία», που θα ήθελε να αποκαταστήσει το αίσθημα δικαίου. Όμως δεν έχουμε τέτοια κυβέρνηση, για αυτό παλεύουμε για την ανατροπή της.

Ως συλλογικότητες, αλλά και κάθε μέλος μας ξεχωριστά, σε αυτή τη μάχη θέλουμε να συμβάλλουμε, μαζί με όλο τον αγωνιζόμενο κόσμο. Τις επόμενες μέρες, θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να συνεχιστεί η αποφασιστική μάχη ενάντια στον κυβερνητικό και κρατικό αυταρχισμό. Δεν πρέπει να χάσουμε λεπτό, ούτε να κάνουμε πίσω. Με αποφασιστικότητα και μαχητικότητα, με τον πιο ενωτικό και πλατύ τρόπο απεύθυνσης. Σε αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε. Με επόμενα ραντεβού τα παρακάτω:

Α. Την Πέμπτη 11/3, στις 18.00 στο Σύνταγμα, στηρίζουμε και συμμετέχουμε στη Μέρα Δράσης για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα και ενάντια στον αυταρχισμό που καλεί η Πρωτοβουλία δικηγόρων και νομικών, η πρωτοβουλία καλλιτεχνών, σωματεία, συλλογικότητες κ.α. Βάζουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε να αποτελέσει η Πέμπτη μια μέρα παλλαϊκής κινητοποίησης που θα βάλει φρένο στην καταστολή και τον αυταρχισμό. Κάθε πολιτική δύναμη, κάθε κοινωνική και πολιτική συλλογικότητα, μπορεί να συμβάλει σε αυτό τον στόχο με τον δικό της τρόπο.

Β. Το Σάββατο και την Κυριακή 13/3 και 14/3 στηρίζουμε και συμμετέχουμε στις συγκεντρώσεις στις πλατείες των γειτονιών της Αθήνας και όλων των άλλων πόλεων. Είναι μια σημαντική ευκαιρία για να διευρυνθεί ο αγώνας και να εμπλέξει κόσμο από όλες τις περιοχές. Σε αυτή την κατεύθυνση, θα επιδιώξουμε τη συμμετοχή κοινωνικών κέντρων και λεσχών, τοπικών ενώσεων, συλλόγων, σωματείων, δημοτικών παρατάξεων, ομάδων πολιτών κ.α. ώστε να υπάρξει μια όσο το δυνατόν πιο μαζική καταδίκη της αστυνομοκρατίας και του αυταρχισμού.


Περιορισμοί, απαγορεύσεις, αντιλαϊκή επίθεση, κρατική τρομοκρατία και καταστολή, γιγαντώνουν την αγανάκτηση, την οργή του λαού και την αναζήτηση διεξόδου από την κοινωνική ασφυξία.

Δεν υπάρχει πεδίο της κίνησης και της ζωής των ανθρώπων του λαού και της νεολαίας που να μη χτυπιέται με αγριότητα από την πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ. και του συστήματος συνολικά.

Ο σοκαριστικός, άγριος και απρόκλητος ξυλοδαρμός πολίτη την περασμένη Κυριακή, οι συλλήψεις και τα πρόστιμα στη Νέα Σμύρνη αποκάλυψαν πλήρως το βαθμό στον οποίο έχει φτάσει η πολιτική της καταστολής που εφαρμόζει αυτή η κυβέρνηση από την εκλογή της. Ήρθαν να προστεθούν στις απαγορεύσεις των συγκεντρώσεων της Παρασκευής και του Σαββάτου στο Σύνταγμα, τα άγρια κατασταλτικά χτυπήματα, τα πρόστιμα, τις προσαγωγές, τις συλλήψεις, τις επιθέσεις σε Χαλάνδρι, Πετράλωνα, Πανόρμου.
Η ένταση της πολιτικής της κρατικής καταστολής και της αστυνομοκρατίας που επιχειρεί να καταργήσει τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες ξεσηκώνει θύελλα αντιστάσεων, κεντρικά αλλά και σε γειτονιές με πρόσφατο παράδειγμα την μαζική διαδήλωση στη Νέα Σμύρνη.
Το σοβαρό πλέον ενδεχόμενο να υπάρξει στη χώρα μας νεκρός απεργός πείνας κινητοποιεί για μέρες υπολογίσιμα κομμάτια του λαού που ζητούν την ικανοποίηση ενός δίκαιου αιτήματος.

Την ίδια ώρα τα θύματα της πανδημίας οδεύουν στις 7.000, τα lockdown έχουν γίνει περίπου μόνιμο καθεστώς, οι έλεγχοι για επιβολή προστίμων είναι περισσότεροι από τα τεστ για κορωνοιό. Τώρα ξαναδιαλέγουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει, αφού δεν υπάρχουν άλλες κλίνες ΜΕΘ.
Ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοίδη που πετά τα παιδιά του λαού έξω απ’ την εκπαίδευση συνεχίζει να προκαλεί τις δίκαιες, μαζικές κινητοποιήσεις της νεολαίας μαζί με πονοκέφαλο στην κυβέρνηση.
Ο νόμος για την απαγόρευση των διαδηλώσεων που θα ήθελε μαζί με άλλα μέτρα να βάλει το λαό στο γύψο έχει σε πολλές περιπτώσεις υπερκεραστεί από τμήματα του λαού που παλεύουν για την ανατροπή του.
Ο εργασιακός μεσαίωνας που κλιμακώνεται με την πρόθεση της κυβέρνησης να ψηφίσει ένα ακόμη αντεργατικό νομοσχέδιο, που επεκτείνει χωρίς αμοιβή το 8ωρο, ενώ φέρνει αντιαπεργιακούς και αντισυνδικαλιστικούς περιορισμούς, ήδη έχει δημιουργήσει τις πρώτες αντιδράσεις. Το νέο αντιασφαλιστικό επίκειται.

Όλα αυτά συνθέτουν τη ζοφερή πραγματικότητα που ζει ο λαός μας και από την οποία αναζητά διέξοδο. Είναι ελπιδοφόρο ότι σχεδόν σε καθημερινή βάση γίνονται κινητοποιήσεις που, ανεξάρτητα από αφορμή, έχουν ως υπόβαθρο το συνολικό πλέγμα καταπίεσης που αντιμετωπίζουν οι λαϊκές μάζες.

Αυτές πρέπει να πολιτικοποιηθούν παραπέρα, να συνολικοποιηθούν και μαζικοποιηθούν. Μια διαδικασία που θα γίνει μέσα στην κίνηση και την πάλη, μέσω της αντίστασης στην επίθεση που δεχόμαστε και της διεκδίκησης των δικαιωμάτων. Μέσα από την οργάνωση του λαού, των εργαζομένων και της νεολαίας. Το όργιο βίας και κρατικής καταστολής βρήκε τη θαρραλέα απάντηση του λαού στη διαδήλωση χιλιάδων πολιτών στη Νέα Σμύρνη, αλλά και στις καθημερινές διαδηλώσεις χιλιάδων κόσμου για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος του απεργού πείνας, παρά την καταστολή και τρομοκρατία που προσπάθησε η σπείρει η κυβέρνηση την Παρασκευή και το Σάββατο.

Συνεχίζουμε και να κλιμακώνουμε την πάλη μας:

  • Ενάντια στην πολιτική της καταστολής και της κρατικής τρομοκρατίας. Πάλη για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες. Να σταματήσουν οι διώξεις και να ακυρωθούν τα πρόστιμα.
  • Να μην υπάρξει νεκρός απεργός πείνας. Να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα του Δ. Κουφοντίνα.
  • Πλήρη και δωρεάν περίθαλψη για όλο το λαό. Προσλήψεις, άνοιγμα νοσοκομείων και ΜΕΘ.
  • Ανατροπή του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοίδη. Δικαίωμα όλων των παιδιών του λαού στις σπουδές, ενάντια στην ένταση των ταξικών φραγμών.
  • Να μην περάσει η νέα αντεργατική και αντιασφαλιστική επιδρομή. Κάτω τα χέρια απ’ το 8ωρο. Όχι στην πολιτική της φτώχειας, της εξαθλίωσης και της ανεργίας.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ! – ΝΑ ΜΑΖΙΚΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ!

Οργανώσεις – Συλλογικότητες

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

ΕΕΚ

ΚΚΕ (μ-λ)

ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

νΚΑ

ΞΕΚΙΝΗΜΑ

ΟΚΔΕ

ΠΟ Κόκκινο Νήμα

Το κάλεσμα παραμένει ανοικτό για συνυπογραφή και από άλλες οργανώσεις

Μοιραστείτε το άρθρο