“Έξω τα ΜΑΤ απ’ τις σχολές, δεν είναι εγκληματίες οι φοιτητές”, βροντοφώναξαν στις μαζικές και δυναμικές πορείες στη Θεσσαλονίκη

Πορεία φοιτητών ενάντια στην αστυνομοκρατία σε εξέλιξη τώρα στη Θεσσαλονίκη – Τρίτη 12:00 ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΕΡΑΜΕΩΣ – ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ

Μετά τη χθεσινοβραδινή αποτροπή της αστυνομικής επέμβασης στην κατειλημμένη πρυτανεία του ΑΠΘ, που κατέστη δυνατή χάριν στα αντανακλαστικά των φοιτητών και του κινήματος αλληλεγγύης, η κατάληψη και οι φοιτητικοί σύλλογοι σήμαναν προσκλητήριο συσπείρωσης και αγώνα. Εκατοντάδες ανταποκρίθηκαν προσερχόμενοι στον χώρο της κατάληψης της πρυτανείας καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, όπως και στη σημερινή συγκέντρωση, η οποία εξελίσσεται σε πορεία αυτή την ώρα στο κέντρο της πόλης. Μάλιστα έχουν σχηματιστεί δύο μπλοκ, που ακολουθούν δύο διαφορετικές πορείες, η μία από Εγνατία και η άλλη από Τσιμισκή, αμφότερες με κατεύθυνση δυτικά.

Καθηγητές του ΑΠΘ στηρίζουν τα αιτήματα των φοιτητών για άνοιγμα των σχολών και μη παρουσία της αστυνομίας στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και ζητούν τα ΜΑΤ να μείνουν έξω από τις σχολές. “Ντροπιαστική και στα όρια του σουρεαλισμού” χαρακτήρισε την κατάσταση ο αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Ηλίας Κονδύλης σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ανοίξουν οι σχολές. Αναλυτικά τι δήλωσε στο infolibre μετά την πορεία των φοιτητών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης:

ΦΩΤΟΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΣΥΣΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΩΝ

14:00+ Οι φοιτητές φεύγουν από διάφορους δρόμους προς την πανεπιστημιούπολη. Οι πρώτοι έχουν φθάσει ήδη στην πρυτανεία του ΑΠΘ.

13:45 Οι αστυνομικές δυνάμεις και οι κλούβες που είναι παραταγμένες πάνω στην Εγνατία (Σιντριβάνι) εμποδίζουν την πορεία να ολοκληρωθεί εκεί από όπου ξεκίνησε, δηλαδή το πανεπιστήμιο.

13:20 “Έξω τα ΜΑΤ από όλες τις σχολές, δεν είναι εγκληματίες οι φοιτητές”, φωνάζουν οι φοιτητές απέναντι από τις κλούβες των ΜΑΤ που τους κόβουν τον δρόμο για το Πανεπιστήμιο.

13:00 Οι δύο πορείες έφθασαν στην Καμάρα, η πρώτη από το ΥΜΑΘ και η δεύτερη από Εγνατία. Αλλά μπροστά στο Σιντριβάνι αντιμετωπίζουν τείχος από κλούβες και δυνάμεις των ΜΑΤ.

Καθηγητής σχολιάζει “Οι φοιτητές έξω από τα Πανεπιστήμια, τα ΜΑΤ μέσα… Αυτό είναι το μέλλον της Παιδείας;”

12:30 Η μία πορεία από Εγνατία ανέβηκε τη Βενιζέλου και έφθασε στο ΥΜΑΘ.

Η άλλη πορεία κατέβηκε Εθνικής Αμύνης, πορεύεται Τσιμισκή και ανεβαίνει την Ίωνος Δραγούμη.

12:00 Ο μεγάλος όγκος των φοιτητών ξεκινάει πορεία προς Σιντριβάνι.

11:30 Οι συγκεντρωμένοι μπροστά στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ και την κατειλημμένη πρυτανεία, ετοιμάζονται για την πορεία.

11:00 Αστυνομικές δυνάμεις και έλεγχοι προσερχομένων πέριξ της πανεπιστημιούπολης

10:00 Η κατάληψη της πρυτανείας του ΑΠΘ καλεί σε συγκέντρωση αλληλεγγύης, αντίστασης, αγώνα.

https://new.infolibre.gr/2021/03/08/i-katalipsi-tis-prytaneias-apth-i-apofasistikotita-ton-foititon-kai-to-kinima-allileggyis-apetrepsan-tin-epemvasi-tis-astynomias/

https://new.infolibre.gr/2021/03/08/ischyres-astynomikes-dynameis-tis-astynomias-me-kloyves-echoyn-perikyklosei-tin-kateilimmeni-prytaneias-toy-apth-tora-20-45/

Μοιραστείτε το άρθρο