Πόλεμος φθοράς ενάντια στις ζαπατιστικές κοινότητες

Άρθρο του Ραούλ Ζιμπέκι

«Δεν είμαστε κύριοι της γης, είμαστε οι φύλακές της. Η γη είναι για να ζούμε και όχι για να την εμπορευόμαστε», λέει ένα νέος από την κοινότητα Nuevo San Gregorio του Αυτόνομου Δήμου Lucio Cabañas του Καρακόλ 10, στο Οκοσίνγκο της Τσιάπας.

«Είμαστε  πολιορκημένοι μέσα στην ίδια μας της γη», προσθέτει μια γυναίκα της ίδιας κοινότητας που εδώ και μέρες πολιορκείται από 40 ένοπλους με τη στήριξη της κυβέρνησης. Εξηγεί ότι παρά την πολιορκία, οι οικογένειες σαν μια μορφή αντίστασης έχουν δημιουργήσει ένα ξυλουργείο και κάνουν κεντήματα και mecapal.

Οι παραπάνω μαρτυρίες έχουν συγκεντρωθεί από το Καραβάνι Αλληλεγγύης που διατρέχει τόσο την κοινότητα του Nuevo San Grigorio, όσο και τις 5 κοινότητες της περιοχής Moise Gandhi του Αυτόνομου Εξεγερμένου Δήμου Lucio Campañas στο Οκοσίνγκο.

Μέλη του Δικτύου Αντίστασης και Εξέγερσης Ajimaqτου Σαν Κριστόμπαλ μας εξηγούν ότι πρόκειται για 600 εκτάρια γης που ανακτήθηκαν από τις ζαπατιστικέςβάσεις στήριξης στην εξέγερση του 1994 και που τώρα βρίσκονται σε κλοιό από πρώην ιδιοκτήτες και άτομα που συνδέονται με την ομοσπονδιακή και πολιτειακή κυβέρνηση αλλά και από μέλη της ORCAO (Οργάνωση Καφεκαλλιεργητών του Οκοσίνγκο, μια οργάνωση που εδώ και χρόνια ενεργεί ως παραστρατιωτική ομάδα).

Στην περιοχή του Moises Ganhdi (όπου ζουν εκατοντάδες οικογένειες) οι επιθέσεις άρχισαν τον Απρίλη του 2019 με πυροβολισμούς από βαρέα όπλα. Η κατάσταση (που η κυβέρνηση δεν επιχειρεί ούτε θέλει να λύσει) συνεχίζεται έως σήμερα: συχνά 250-300  οπλισμένοι άντρες με οχήματα επιτίθενται στις κοινότητες καίνε σπίτια και καταστρέφουν τις σοδειές. Σε διάφορεςπεριπτώσεις έχουν απαγάγει κατοίκους, τους χτυπούν, τους απειλούν και τους αφήνουν.

Στις 22 Αυγούστου έκαψαν μία αποθήκη ζαπατιστικού καφέ στην κεντρική  διασταύρωση των δρόμων που συνδέουν το Σαν Κριστόμπαλ και το Παλένκε.

Πρόκειται για καινούργιες τακτικές ενάντια στην εξέγερση οι  οποίες προσαρμόζονται  συνεχώς για να χτυπήσουν την αύξηση και την εδαφική εξάπλωση του EZLN που πλέον μετράει 43 κέντρα αντίστασης. Μέλη του Καραβανιού Αλληλεγγύης εξηγούν ότι τα μέλη της ORCAO είναι πολιτικοποιημένα και γνωρίζουν πολύ καλά το ζαπατιστικό κίνημα.

Εδώ και χρόνια προσελκύστηκαν από κοινωνικά κυβερνητικά προγράμματα που με τον όρο της «νομιμοποίησης» της γης (απόδοση ατομικών τίτλων ιδιοκτησίας για γη η οποία ήταν κοινοτική) προσφέρουν πόρους και βοήθεια. Πολλά μέλη της μέσα από αυτά τα προγράμματα έγιναν ιδιοκτήτες μεγάλων κομματιών γης και απέκτησαν εξουσία. Η ORCAO πουλάει τον καφέ της σε μεγάλες εταιρίες που συνδέονται με την WallMart και έχει φιλοδοξίες για μεγάλη κέρδη.

«Ο τρόπος που ενεργούν στοχεύει στο να αποκλείσουν σπίτια, κλινικές και σχολεία των ζαπατιστικών κοινοτήτων και κυρίως να εμποδίσουν την παραγωγή. Ένας συνολικός πόλεμος φθοράς που έχει στόχο να στραγγαλίσει την αυτόνομη οικονομία», εξηγούν τα μέλη της Ajmaq και του Καραβανιού Αλληλεγγύης.

«Δεν είναι σύμπτωση που η ORCAO επιτίθεται στα καινούργια Συμβούλια καλής Διακυβέρνησης και στα νέα κέντρα αντίστασης» λένε τα μέλη των καραβανιών αλληλεγγύης. «Είναι γιατί εκεί η πλειοψηφία είναιγυναίκες και νέοι και προσπαθούν να τους τρομοκρατήσουν και να τους αποκαρδιώσουν».

Γι’ αυτό πέρα από το να αποκλείσουν με συρματοπλέγματα την κοινοτική γη, σπάζουν τους αγωγούς του νερού, κλείνουν πηγές και βοσκοτόπια και εμποδίζουν τη συγκομιδή. Στο Nuevo San Gregorio οι βάσεις στήριξης του EZLN αναγνωρίζουν ότι μόλις και μετά βίας φέτος μπόρεσαν να φτάσουν το 50% της περσινής συγκομιδής. Ο στόχος των επιθέσεων είναι να δημιουργήσουν μια ανθρωπιστική κρίση που να αναγκάσει τις ζαπατιστικές οικογένειες να εγκαταλείψουν την ανακτημένη με αγώνες γη.

Η στρατηγική της κυβέρνησης του Λόπες Ομπραδόρ συμπληρώνεται με την εγκατάσταση νέων στρατοπέδων και βάσεων της Εθνικής Πολιτοφυλακής (GuardiaNacional) στην περιοχή του Οκοσίνγκο και πάει χέρι χέρι με την επαναδραστηριοποίηση ένοπλων ομάδων όπως η ORCAO σε ρόλο παραστρατιωτικών.

Φωτο: Elizabeth Ruiz / EL SALTO (5/2/2021)

«Δεν παραδινόμαστε, εδώ συνεχίζουμε να αντιστεκόμαστε οργανώνοντας τις συλλογικές δουλειές μας» βεβαιώνουν οι κοινότητες. Οργανώνουν συλλογικά τις εργασίες για να κρατήσουν την αντίσταση, για να εξασφαλίσουν τη διατροφή τους και την υγεία. Η απόφαση να μην εγκαταλείψουν τον αγώνα, αλλά να αντισταθούν χωρίς βία, έχει τεράστιο κόστος που όμως οι ζαπατιστικές  κοινότητες έχουν αποφασίσει να το επωμιστούν.

Οι από πάνω μεθοδεύουν τη σύγκρουση ανάμεσα τους λαούς στηρίζοντας κοινωνικές οργανώσεις που έχουν τη συνενοχή και τη βοήθεια της ομοσπονδιακής και πολιτειακής κυβέρνησης με στόχο να πλήξουν την ζαπατιστική αυτονομία που είναι μια από τις σημαντικές ελπίδες που φωτίζουν τον πλανήτη.

Πηγή: Radio Zaptista (5/2/2021)

Κείμενο στα ελληνικά και κεντρική φωτο: Οι Ζαπατίστας στην Ευρώπη

Μοιραστείτε το άρθρο