Συγκέντρωση φοιτητών έξω από τη ΓΑΔΘ – Απαιτούν απελευθέρωση συμφοιτητών τους – Δήλωση δικηγόρου

ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

Εκατοντάδες φοιτητές έχουν συγκεντρωθεί αυτή την ώρα έξω από το κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενοι για τις προσαγωγές περίπου 30 φοιτητών κατά την επέμβαση της αστυνομίας σήμερα το μεσημέρι στην Πρυτανεία του ΑΠΘ.

Στην οδό Μοναστηρίου, στο ύψος του ΚΤΕΛ, τέσσερις κλούβες της αστυνομίας έχουν κλείσει τον δρόμο, ενώ αυτή την ώρα (απόγευμα) συνεχίζεται η προσέλευση και άλλων φοιτητών από όλα τα σημεία της πόλης.

Δήλωση δικηγόρου αρκετών εκ των προσαχθέντων Νεκταρίας Τόδη, έξω από τη ΓΑΔΘ 19.00: 

Αργότερα γνωστοποιήθηκε ότι ένας αφέθηκε ελεύθερος, αλλά για άλλους 29 οι προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις, με τις κατηγορίες των άρθρων του Π.Κ. 168, 378, 330, δηλ. για παρακώλυση δημόσιας υπηρεσίας, φθορά ιδιοκτησίας, παράνομη βία, ενώ στους δύο πιό ξυλοδαρθέντες απευθύνονται κατηγορίες ακόμη και για απείθια, αντίσταση, βία!.

Μετά τις 20:00 οι συγκεντρωμένοι αποχώρησαν εν πομπή από την Μοναστηρίου με κατεύθυνση το κέντρο, η οποία κατέληξε στο ΝΣΣ.

Γνωστοποίησαν δε ότι θα είναι στα δικαστήρια αύριο την ώρα της προσαγωγής τους, η οποία θα γίνει αύριο στις 12:00.

Νωρίτερα, οι φοιτητικοί σύλλογοι καλούν σε συγκέντρωση στις 11:00 στην Πρυτανεία του ΑΠΘ, όπου σήμερα εκτυλίχθηκαν σκηνές άγριας αστυνομικήες βίας κατά των φοιτητών που διαμαρτυρόταν για τις αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις του νόμου Κεραμέως στα πανεπιστήμια. Οι φοιτητές θα κάνουν πορεία διασχίζοντας το κέντρο της πόλης με κατεύθυνση τα δικαστήρια προς συμπαράσταση στους συλληφθέντες.


Παράλληλα, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πραγματοποιείτο συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο άγαλμα Βενιζέλου και στη συνέχεια πορεία Εγνατία, Αγ. Δημητρίου, Καμάρα.

Εκατοντάδες φοιτητές και αλληλέγγυοι στον αγώνα των φοιτητών και διαμαρτυρόμενοι για την αστυνομική βία και καταστολή σήμερα το πρωί στην πανεπιστημιούπολη του Αριστοτελείου συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα Βενιζέλου και από εκεί ξεκίνησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Φοιτητικές κινητοποιήσεις

Αύριο στις 12.00 οι φοιτητικοί σύλλογοι καλούν σε Φοιτητικό Συλλαλητήριο στην πρυτανεία του ΑΠΘ.

Σε κινητοποιήσεις συμπαράστασης προς τους συμφοιτητές τους στη Θεσσαλονίκη και ενάντια στον αυταρχισμό και την καταστολή από φοιτητικούς συλλόγους σε όλη τη χώρα καλούν αύριο Τρ’ίτη 23/2:

Αθήνα: Πρυτανεία ΕΚΠΑ 13.00 – Πρυτανεία ΕΜΠ 12.00

Ιωάννινα: στην Περιφέρεια Ηπείρου 23/12 12:00

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών σε ανάρτησή του τόνιζε

Καταγγέλλουμε την εισαγγελική παρέμβαση που διατάχθηκε με εντολή του Πρύτανη του ΑΠΘ απέναντι στη σημερινή κινητοποίηση – κατάληψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των Φοιτητικών συλλόγων Πολιτικών Επιστημών και Ηλεκτρολόγων – Μηχανολόγων Μηχανικών για το ασφαλές άνοιγμα των πανεπιστημίων το επόμενο διάστημα

Αποδεικνύεται περίτρανα ποια είναι η πραγματική στόχευση του νέου νόμου.

Τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει κανένα από τα αιτήματα που οι φοιτητικοί σύλλογοι από την αρχή της πανδημίας είχαν υιοθετήσει σχετικά με το άνοιγμα των σχολών τους με όλα τα μέτρα προστασίας, οι Πρυτανικές Αρχές έχουν υιοθετήσει μέχρι κεραίας την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης.

Μπροστά στον δίκαιο αγώνα των Φοιτητικών Συλλόγων να ανοίξουν οι σχολές με όλα τα μέτρα προστασίας, να δοθούν όλα τα χρήματα που απλόχερα μοιράζει η κυβέρνηση για ΜΑΤ στους φοιτητές και τις ανάγκες τους, η στάση της Πρυτανείας ήταν ο αποκλεισμός των φοιτητών από τις Συγκλήτους και τα όργανα διοίκησης αλλά και η ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού.

Όσο φόβο κι αν θέλουν να σπείρουν, όσο και αν προσπαθούν να συκοφαντήσουν τον αγώνα των φοιτητών και το δίκαιο των αιτημάτων τους, τόσο οι φοιτητές μέσα από την οργάνωση και τον αγώνα τους θα τους χαλάνε τα σχέδια.

Γίνεται ξεκάθαρο τι εξυπηρετεί ο νέος νόμος και σε ποιους αναφέρεται. Η προσπάθεια να καταδείξουν τους φοιτητές ως εγκληματίες έχει αποτύχει εδώ και καιρό.

Μέσα από τον πολύμορφο αγώνα των ίδιων των φοιτητών, έχει αποκαλυφθεί με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο πως τα σχέδια της κυβέρνησης δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες των φοιτητών αλλά αντίθετα προωθούν ακόμη πιο επιτακτικά τα δικά τους σχέδια.

Σε αυτό το πλαίσιο, κάθε προσπάθεια κατασυκοφάντησης και τρομοκράτησης θα πέφτει στο κενό.

Οι φοιτητές συνεχίζουν δυναμικά! Ο αγώνας τους είναι δίκαιος και θα νικήσει.

ΕΣΜΦΥΔ Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ:

Όταν το αδιανόητο γίνεται νόμος

Να Υψώσουμε Τείχος Δημοκρατίας
Το Μαζικό, Δημόσιο και Δωρεάν Πανεπιστήμιο θα νικήσει.

Όλες και όλοι στη συγκέντρωση στις 17:00 στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης

Τη στιγμή αυτή άνδρες των δυνάμεων καταστολής της αστυνομίας έχουν εισβάλει  στο κτίριο διοίκησης του Α.Π.Θ, στο οποίο πραγματοποιείται συμβολική κατάληψη ενάντια στο αντιδραστικό νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη και για το άνοιγμα των σχολών με όλα  τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, με πρωτοβουλία των Φοιτητικών συλλόγων Πολιτικών Επιστημών, Φυσικού και Ηλεκτρολόγων – Μηχανολόγων Μηχανικών.

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι προσαγωγές και συλλήψεις φοιτητ(ρι)ών, οι οποίοι/ες διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο! Κάνουν χρήση χημικών μέσα στο Πανεπιστημιακό χώρο, χτυπάνε μέλη ΔΕΠ και φοιτητ(ρι)ες! Παρακολουθούμε εικόνες πρωτοφανείς και σοκαρίστηκες, οι οποίες αποτελούν πρόβα καταστολής μπροστά στον δίκαιο αγώνα των ΦΣ να ανοίξουν οι σχολές με όλα τα μέτρα προστασίας, να δοθούν όλα τα χρήματα που απλόχερα μοιράζει η κυβέρνηση για καταστολή στους/ις φοιτητ(ρι)ες και τις ανάγκες τους. Γίνεται ξεκάθαρο τι εξυπηρετεί ο νέος νόμος και σε ποιους αναφέρεται. Η προσπάθεια να καταδείξουν τους φοιτητές ως εγκληματίες έχει αποτύχει εδώ και καιρό!

Ο νέος αυταρχισμός που μπαίνει στα πανεπιστήμια! Καταγγέλλουμε την εισαγγελική παρέμβαση που διατάχθηκε με εντολή του Πρύτανη του ΑΠΘ απέναντι στην σημερινή κινητοποίηση. Απαιτούμε την άμεση απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων από το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ!

Κάθε προσπάθεια κατασυκοφάντησης και τρομοκράτησης θα πέφτει στο κενό. Όσο φόβο κι αν θέλουν να σπείρουν, όσο και αν προσπαθούν να συκοφαντήσουν τον αγώνα των φοιτητικών  και το δίκαιο των αιτημάτων τους, τόσο οι φοιτητές μέσα από την οργάνωση και τον αγώνα τους θα τους χαλάνε τα σχέδια.

  • Αλληλεγγύη στους/στις προσαχθέντες/ισσες
  • Δεν θα αφήσουμε κανέναν και καμία στα χέρια των δυνάμεων καταστολής
  • Δεν θα περάσει η αντιδημοκρατική εκτροπή
  • Ο αγώνας μας είναι δίκαιος και θα νικήσει!

https://new.infolibre.gr/2021/02/22/epemvasi-mat-stin-prytaneia-toy-aristoteleioy/

 

Μοιραστείτε το άρθρο