30 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ
Κυβερνήσεις ΝΔ, με τις ίδιες εγκληματικές πολιτικές τότε και τώρα…

Νίκος Τεμπονέρας (1953 – 1991) καθηγητής μαθηματικών σε Λύκειο της Πάτρας και στέλεχος του Εργατικού Αντιϊμπεριαλιστικού Μετώπου (ΕΑΜ). Δολοφονήθηκε από μέλη της ΟΝΝΕΔ στο 3ο λύκειο της Πάτρας στις 8 Γενάρη του 1991 .

Οι -αγανακτισμένοι πολίτες – οργανωμένα μέλη της ΟΝΝΕΔ, στην προσπάθεια τους να σπάσουν την κατάληψη, επιτέθηκαν με καθαρά δολοφονικές προθέσεις και κτύπησαν με σιδερολοστό στο κεφάλι τον καθηγητή του σχολείου Νίκο Τεμπονέρα ,που είχε προστρέξει να βοηθήσει τους καταληψίες μαθητές του.

Δολοφόνοι του Τεμπονέρα, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας και δημοτικός σύμβουλος Ιωάννης Καλαμπόκας και το μέλος της τοπικής ΟΝΝΕΔ Αλέκος Μαραγκός.

Νέα Δημοκρατία κυβερνούσε, με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και υπουργό Παιδείας τον Βασίλη Κοντογιαννόπουλο.

Η κυβέρνηση προωθούσε πολυνομοσχέδιο έκτρωμα που θα έφερνε στη Βουλή για ψήφιση με θέματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (κατάργηση αδικαιολόγητων απουσιών, επιβολή «ομοιόμορφης» ενδυμασίας και «πειθαρχικού ελέγχου» της εξωσχολικής ζωής, επανακαθιέρωση προσευχής, έπαρση της σημαίας και εκκλησιασμός) και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ, περικοπές κοινωνικών παροχών σε φοιτητές κ.ά.). Το 70% των σχολείων βρισκόταν υπό κατάληψη, ενώ καθημερινό φαινόμενο ήταν οι διαδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Ο Μαραγκός απαλλάχτηκε με βούλευμα.

Ο δολοφόνος Καλαμπόκας καταδικάστηκε, όμως από τις 2 Φεβρουαρίου 1998 κυκλοφορεί ελεύθερος καθώς με το εφετείο μειώθηκε η ποινή του και με τα 3/5 της ποινής του ξεμπέρδεψε .

Ο υπουργός Παιδείας Βασίλης Κοντογιαννόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του για τα προσχήματα, όμως όλη η χώρα ήταν καζάνι που έβραζε ….

Ο Σουφλιάς τον αντικατέστησε, οι άγριες διαδηλώσεις ξεκινούσαν .

10 Ιανουαρίου 1991 πραγματοποιήθηκε η μαζικότερη διαδήλωση στην Αθήνα, στην οποία πήραν μέρος περισσότερα από 100.000 άτομα. Αντιμετωπίστηκε με άγρια καταστολή και δολοφονική κατάληξη…

Κατά την διάρκεια  των συγκρούσεων τα ΜΑΤ  -αποδεδειγμένα και με πραγματογνωμοσύνη της Πυροσβεστικής – πυρπόλησαν το πολυκατάστημα «Κάπα-Μαρούσης» στην Πανεπιστημίου, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο τέσσερις άνθρωποι. Την πυρκαγιά προκάλεσαν  καπνογόνα που ρίχτηκαν από τους αστυνομικούς.

Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν: Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που σπεύδουν στο σημείο για να σβήσουν τη φωτιά δέχονται επίθεση με χημικά αέρια από τα ΜΑΤ και αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις προσπάθειες, υποφέροντας από σπασμούς λόγω των χημικών. Όταν η πυρκαγιά σβήσει μετά τα μεσάνυχτα, ανασύρονται οι σωροί τεσσάρων πολιτών μέσα από το κτίριο του καταστήματος.

Τις επόμενες ημέρες δυναμικές διαδηλώσεις-συγκρούσεις  και καταλήψεις πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα .

Η κυβέρνηση αναδιπλώνεται, αποσύρει το νομοσχέδιο και μιλά για συζήτηση από μηδενική βάση !

Σήμερα… Οι δολοφόνοι του κυκλοφορούν ελεύθεροι.

Σήμερα… Το υπουργείο Παιδείας με χριστιανοταλιμπάν επικεφαλής προωθεί νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια το οποίο περιλαμβάνει προσλήψεις 1000 αστυνομικών υπό την καθοδήγηση του Χρυσοχοΐδη και της ΕΛΑΣ, κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης με κάμερες, περιφράξεις και ελέγχους εισόδου, την ίδια στιγμή που τα πανεπιστήμια αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές τους λειτουργίες λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό και χρηματοδότηση. Επιπρόσθετα εισάγει ειδικό πειθαρχικό και ποινικό πλαίσιο.

Σήμερα… Ένα αντεργατικό νομοσχέδιο που μας γυρίζει χρόνια πίσω και καταργεί κατακτήσεις κερδισμένες με αίμα , είναι έτοιμο να ψηφιστεί.

Επιτακτική ανάγκη για κοινό μέτωπο εργαζομένων – μαθητών – φοιτητών και σε πολιτικό επίπεδο, αριστερών, κομμουνιστών, ελευθεριακών, αντιεξουσιαστών, ενάντια στο νέο μεσαίωνα που έχουν προετοιμάσει για όλους/ες μας οι εξουσιαστές.

Ο πρόσφατος κοινός αγώνας και οι δράσεις ενάντια στους νεοναζιστές (ο αντιεξουσιαστικός/αναρχικός χώρος στην διαρκή σύγκρουση στους δρόμους, οι ριζοσπάστες αριστεροί σε νομικό και ενημερωτικό επίπεδο στις ευρύτερες μάζες) και η κατά μεγάλο βαθμό επιτυχής έκβαση, μας δείχνει το δρόμο !

Μετωπικοί αγώνες, χωρίς εκπτώσεις σε βασικές αρχές, φέρνουν αποτελέσματα πλέον και όχι οι περιχαρακώσεις στην απόλυτη ιδεολογική καθαρότητα χωρίς τελικά καμία δράση .

Βαγγέλης Γλαντζής

https://new.infolibre.gr/2021/01/09/poreia-gia-ton-temponera-stin-patra/

 

Μοιραστείτε το άρθρο