Δύο νεκροί από κορονοϊό στις φυλακές Διαβατών, σημαντική διασπορά σε φυλακές Γρεβενών και Νιγρίτας

Δύο νεκρούς κρατούμενους από κορονοϊό μετρούν πλέον οι φυλακές Διαβατών, μετά τον θάνατο 81χρονου στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης όπου νοσηλεύονταν τις τελευταίες ημέρες. Είχε προηγηθεί ο θάνατος ενός 69χρονου την περασμένη εβδομάδα, ο οποίος νοσηλεύονταν στο Παπαγεωργίου.

Ο 81χρονος αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και η κατάστασή του ήταν επιβαρυμένη. Σοβαρά υποκείμενα νοσήματα είχε και ο 69χρονος που κατέληξε.

Η κατάσταση εξαιτίας των συνθηκών κράτησης (μεγάλη συμφόρηση με τη φυλακή να είναι πλήρης και κατ’επέκταση να είναι αδύνατο να κρατηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις, ανεπαρκή έως ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής ανάμεσα σε πόσα άλλα προβλήματα) και η μεγάλη διασπορά, μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί 108 κρούσματα σε κρατούμενους και εννέα σωφρονιστικοί υπάλληλοι νοσούν και βρίσκονται σε καραντίνα, είναι αποπνυκτική, με τους κρατουμένους να διαμαρτύρονται για τη μεταχείρησή τους και η ζωή τους να μπαίνει άμεσα σε κίνδυνο.

Είναι φανερό ότι προκύπτει ένα μεγάλο πρόβλημα και μια εστία υπερμετάδοσης του ιού καθώς η πολιτεία δεν μπαίνει στη διαδικασία να αναλάβει τις ευθύνες της και να προβεί στα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η σωστή αντιμετώπισή του, απαξιώνοντας και θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των κρατουμένων. Αντίθετα η κακοδιαχείρηση και τα ημίμετρα που λαμβάνονται αποδεικνύουν ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει και είναι αναγκαία η λήψη άμεσων αποφάσεων και δράσεων.

Όπως τονίζεται στο Δελτίο Τύπου της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, «Είναι πλέον φανερό ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει παρά το αφήγημα της ΓΓΑΠ και την περιστολή των δικαιωμάτων των κρατουμένων, τα οποία η κ.  Νικολάου θεώρησε ως «εστίες» μετάδοσης και τον καλύτερο τρόπο για να αποτραπεί η διασπορά του Covid-19 στις φυλακές. Έτσι κόπηκαν οι άδειες, τα επισκεπτήρια, τα δέματα,  επιλεκτικά οι μεταγωγές και σε ορισμένες φυλακές και η αλληλογραφία. Τώρα όμως η πραγματικότητα για μια ακόμα φορά έρχεται να διαψεύσει τη Γενική Γραμματέα.

Η διασπορά του ιού δεν περιορίζεται με καταστάσεις εξαίρεσης, ούτε με ημίμετρα, αλλά με δραστικά μέτρα, μέτρα που το Υπουργείο και η Κυβέρνηση αρνούνται να πάρουν. Όμως η ζωή των κρατουμένων δεν είναι παιχνιδάκι για αναθέσεις σε ημέτερους. Οι δήθεν απολυμάνσεις με νερωμένη χλωρίνη που κόστισαν ένα σωρό χρήματα και πραγματοποιήθηκαν άπαξ, και οι μάσκες που ανατέθηκαν σε ένα Mini Market είναι απλώς για το θεαθήναι. Μάσκες θα μπορούσαν να έχουν φτιαχτεί από την αρχή της πανδημίας  στο ραφτάδικο των Γυναικείων Φυλακών Ελεώνα Θήβας και τα χρήματα να δοθούν στις κρατούμενες που δουλεύουν εκεί, και όχι μετά την έξαρση των κρουσμάτων σε μπακάλικα φιλικά προς την ΓΓΑΠ.»

Σύμφωνα με πληροφορίες ολοκληρώθηκε η μεταφορά 11 κρατουμένων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, και αναμένεται να μεταφερθούν κρατούμενοι στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού και άλλοι κρατούμενοι.

Η κατάσταση σε άλλες φυλακές

Όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί σε άλλες φυλακές, η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων αναφέρει ότι υπάρχει σημαντική διασπορά στις φυλακές Νιγρίτας και Γρεβενών, με κρούσματα ανάμεσα στους κρατουμένους και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Οι κρατούμενοι διαμαρτύρονται για τις συνθήκες κράτησης καθώς εξαιτίας της πληρότητας δεν μπορεί να εποφευχθεί ο συνωστισμός και ταυτόχρονα δεν υπάρχουν ειδικοί χώροι για να τεθούν σε καραντίνα ασθενείς με Covid-19.

Μοιραστείτε το άρθρο