17/11/2020 Η κοινωνία έσπασε το φίμωτρο καταργώντας τις χουντικές απαγορεύσεις

Με τον καλύτερο τρόπο τίμησε ο λαός την εξέγερση του Πολυτεχνείου, αντιδρώντας αποφασιστικά και δυναμικά στα κυβερνητικά διατάγματα και τις χουντικές απαγορεύσεις. Σαράντα έξι χρόνια μετά την πτώση της δικτατορίας, έδειξε πόσο επίκαιρα είναι τα αιτήματα για ελευθερία και δημοκρατία. Σε πείσμα του κλίματος φόβου και τρομοκρατίας που καλλιεργεί η σημερινή ακροδεξιά κυβέρνηση, ευρύτερες πολιτικοκοινωνικές δυνάμεις αντέδρασαν και κατέβηκαν στους δρόμους σε πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα. Έστειλαν το μήνυμα ότι δεν θα περάσει η πανδημία αυταρχισμού, ούτε η αξιοποίηση του κορονοϊού για να προωθήσουν οι κυβερνώντες ό,τι πιο αντιδραστικό έχουν εκπονήσει οι νοσηροί εγκέφαλοι του νεοφιλελευθερισμού. Και βροντοφώναξαν τη θέλησή τους να αντισταθούν στην καθυπόταξη τη ζωής μας και να αποκρούσουν την οργουελική δυστοπία της εξουσίας.

 

Σε αντίθεση με τα αντισυνταγματικά κυβερνητικά διατάγματα, η κοινωνία τίμησε αποφασιστικά την εξέγερση του Πολυτεχνείου με πλήθος δράσεων, συγκεντρώσεων και πορειών σε πολλές πόλεις. Αντιστάθηκε στον εντεινόμενο κρατικό αυταρχισμό, παρά τις απρόκλητες αστυνομικές επεμβάσεις. Χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν σε δεκάδες συγκεντρώσεις, σε πολλά και διαφορετικά σημεία της χώρας, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πέρα από καλέσματα, το «παρών» στους δρόμους έδωσαν μέλη σωματείων, φοιτητικών συλλόγων, κοινωνικών κινημάτων και πολιτικών οργανώσεων, κυρίως της αριστεράς, αλλά και αντιεξουσιαστές – οι οποίοι μάλιστα δήλωναν ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση του κόσμου που… έσπασε το φίμωτρο.

 

Έπειτα από εκείνη τη μεγαλειώδη λαοθάλασσα στη δίκη της Χρυσής Αυγής, που οι δυνάμεις καταστολής δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν, κυβερνώντες και κρατικές αρχές έκαναν το καθετί για να αποτρέψουν ένα ανάλογο φαινόμενο, ακόμα και κόντρα στο Σύνταγμα. Αλλά το μόνο που κατάφεραν σήμερα οι αστυνομικές δυνάμεις ήταν να αποκλείουν τους συγκεντρωμένους (οι οποίοι τηρούσαν τα υγειονομικά μέτρα) και να καταγράφουν τα στοιχεία τους για την επιβολή προστίμων. Άθλιες -για κάθε δημοκρατική χώρα- υπήρξαν οι εικόνες όπου αστυνομικές δυνάμεις εγκλωβίζουν πολίτες, οι οποίοι ήθελαν να τιμήσουν το γεγονός εκείνο που άνοιξε τον δρόμο προς την αποκατάσταση της δημοκρατίας – και όλο αυτό υποτίθεται στο όνομα της αποτροπής του όποιου συνωστισμού λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Αυτό που απλά κατάφεραν ήταν να αποκαλύψουν το υποκριτικό προσωπείο της εξουσίας.

 

Οι συμμετέχοντες στις κάθε είδους σημερινές συγκεντρώσεις και πορείες έδειξαν τον ενωτικό δρόμο του αγώνα, της αντίστασης, της διεκδίκησης, της ανατροπής, της απελευθέρωσης από κάθε είδους δεσμά. Επίσης, ιδιαιτέρως σημαντικό είναι ότι εμφάνισαν μια… άκρως αταβιστική πολιτική συμπεριφορά απέναντι στον κοινό εχθρό. Ότι δηλαδή μπορούν να σπάσουν τα αστυνομικά διατάγματα απαγόρευσης των συναθροίσεων που επέβαλε το τελευταίο πενθήμερο η κυβέρνηση των ακροδεξιών. Πολύ περισσότερο, αν υπάρξει σύγκλιση των αγώνων πάνω σε συγκεκριμένους κοινούς στόχους. Άλλωστε, μόνο ο λαός σώζει τον λαό!

 

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ infolibre

17 ΝΟΕΜΒΡΗ 2020 Μέρα τιμής στην εξέγερση και συνέχειας του αγώνα (Live blog)

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ 2020 – ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

Πανδημία… αυταρχισμού και αντισυνταγματικότητας

Διεθνής Αμνηστία: Η καθολική απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και πρέπει να ανακληθεί επειγόντως!

ΦΩΝΗ 74 ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ Θα είμαστε παρόντες στην επέτειο του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη

Η αδιαφάνεια της γνώμης της επιτροπής προστασίας δημόσιας υγείας αφαιρεί παρά προσθέτει αξιοπιστία στην απαγόρευση των συναθροίσεων

Απαιτούν την απόσυρση της αντισυνταγματικής απαγόρευσης της διαδήλωσης στις 17 Νοέμβρη

ΝΕΟ ΗΧΗΡΟ ΡΑΠΙΣΜΑ Οι κυβερνώντες αφίστανται κατά πολύ των δημοκρατικών αρχών!

ΔΙΚΑΣΤΕΣ & ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ Αντισυνταγματική η κυβερνητική απαγόρευση των συγκεντρώσεων. Να ανακληθεί η απόφαση!

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 47 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ Διαδηλώνουν και καταργούν τις χουντικές απαγορεύσεις!