Πανελλαδική Ημέρα Δράσης για την δημόσια υγεία με συγκεντρώσεις στα νοσοκομεία

Σε πανελλαδική ημέρα δράσης για την δημόσια υγεία προχώρησε την Πέμπτη 12/11 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), με κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν 8.00 – 10.00 το πρωί σε νοσοκομεία όλης της χώρας. Στόχος ήταν η ανάδειξη των μείζονων εργασιακών αιτημάτων των υγειονομικών υπαλλήλων καθώς και η άμεση επίλυση των προβλημάτων του συστήματος υγείας που το τελευταίο διάστημα μαστίζεται από την πανδημία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, η δημόσια υγεία δοκιμάζεται από την πανδημία λόγω χρόνιων παθογενειών που προκύπτουν από την ανεπαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση της, έχοντας ως αντίκτυπο εργαζόμενοι και δομές υγείας να προσαρμόζουν τη λειτουργία τους κατά την αντιμετώπιση του κορονοϊού «με μεγάλη επικινδυνότητα».

Ειδικότερα, καταγγέλεται απο την Ομοσπονδία πως «τα περισσότερα Νοσοκομεία έχουν αναπτύξει κλίνες κορωνοϊού πολλές φορές χωρίς να πληρούν τους κανόνες ασφαλείας».  Παράλληλα επισημαίνειται ότι δεν διεξάγονται τακτικά τεστ κορωνοϊού σε ασθενείς και εργαζόμενους καθώς «πολλά νοσοκομεία δεν διαθέτουν μοριακούς αναλυτές για την διενέργεια εργαστηριακών τεστ κορωνοϊού», με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος διασποράς.

Χαρακτηρίζεται δε «υπερβολική την απόφαση για αναστολή των χειρουργείων σε ποσοστό 80% και τη σταδιακή μετατροπή των ΜΕΘ μόνο για περιστατικά κορωνοϊού», εκτιμώντας πως έτσι «θα αυξηθεί η νοσηρότητα από άλλες παθήσεις». Τέλος, η ΠΟΕΔΗΝ απαιτεί ενίσχυση χρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος υγείας, άμεσες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, αλλά και επίλυση εργασιακών αιτημάτων του κλάδου, όπως η ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Στ. Χ.

ΦΩΤΟς απο τις σημερινές κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Πρόεδρος ΕΝΙΘ Δάφνη Κατσίμπα: Είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση!

Σε δηλώσεις της η πρόεδρος Ένωσης Ιατρών νοσοκομείων Θεσσαλονίκης, Δάφνη Κατσίμπα λέει δραματικά: Βρισκόμαστε σε μια εμπόλεμη κατάσταση. Τα κρούσματα που έχουν ανάγκη νοσηλείας διαρκώς αυξάνονται, ενώ αυξάνονται και τα κρούσματα που χρήζουν εντατικής θεραπείας. Δυστυχώς δεν υπάρχουν τόσες κλίνες ΜΕΘ και απλές κλίνες που να καλύψουν όλες τις ανάγκες. Στις εφημερίες γίνεται συνωστισμός και δεν αρκούν τα κρεβάτια. Είναι ανάγκη έστω την ύστατη στιγμή να στελεχωθεί το σύστημα υγείας με προσωπικό που μπορεί άμεσα να προσληφθεί. Στη Θεσσαλονίκη ασθενείς με άλλα νοσήματα έχουν ήδη μεταφερθεί και συνεχίζουν να μεταφέρονται από δημόσια νοσοκομεία σε ΜΕΘ ιδιωτικών νοσοκομείων ώστε να ελευθερωθούν κλίνες για κορωνοϊό. Γι αυτό πρέπει να γίνει επίταξη των ιδιωτικών δομών ώστε να υπάρχει σχεδιασμός και προγραμματισμός από το κράτος.

 

ΑΘΗΝΑ

ΚΡΗΤΗ

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ

ΠΕΜΠΤΗ 12/11/2020
Πανελλαδική Ημέρα Δράσης
Συγκεντρώσεις 8πμ – 10πμ στα Νοσοκομεία

Τα Νοσοκομεία και οι Εργαζόμενοι δοκιμάζονται από την πανδημία λόγω των χρόνιων παθογενειών που αντιμετωπίζουν. Προσαρμόζουν τη λειτουργία τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας με μεγάλη επικινδυνότητα.

Έχουμε επισημάνει πολλές φορές τις παθογένειες του Συστήματος Υγείας που προέρχονται από την ελλιπή στελέχωση και χρηματοδότηση.
Είχαμε επισημάνει από το πρώτο κύμα της πανδημίας ότι η μετατροπή του Συστήματος στην αντιμετώπιση μίας νόσου του κορωνοϊού αυξάνει την νοσηρότητα από άλλες παθήσεις.
Στο πρώτο κύμα της πανδημίας υπήρχαν συγκεκριμένα Νοσοκομεία αναφοράς που νοσήλευαν περιστατικά κορωνοϊού, υποστηριζόμενα και από ΜΕΘ. Τώρα τα περισσότερα Νοσοκομεία έχουν αναπτύξει κλίνες κορωνοϊού πολλές φορές χωρίς να πληρούν τους κανόνες ασφαλείας. Ύποπτα κρούσματα νοσηλεύονται στον ίδιο χώρο με κίνδυνο διασποράς του ιού. Γίνεται σύμπτυξη κατάργηση κλινικών προκειμένου να αναπτυχθούν κλινικές κορωνοϊού με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται ράντζα και να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς.
Πολλά από τα Νοσοκομεία δεν διαθέτουν μοριακούς αναλυτές για την διενέργεια εργαστηριακών τεστ για κορωνοϊό. Καθυστερούν να εκδοθούν 1 έως 3 ημέρες και έτσι δεν διεκπεραιώνονται έγκαιρα με κίνδυνο διασποράς.
Με βάση το υγειονομικό πρωτόκολλο τεστ κάνουν μόνο στους ασθενείς που πρόκειται να χειρουργηθούν ή είναι ύποπτα κρούσματα. Οι εργαζόμενοι δεν υποβάλλονται σε τακτικά τεστ κορωνοϊού παρά μόνο όσοι επιστρέφουν από άδεια και όσοι ήρθαν σε επαφή με θετικά κρούσματα. Σε πολλές περιπτώσεις δεν ισχύει η καραντίνα στους υγειονομικούς που ήρθαν σε επαφή με θετικά κρούσματα. Χρειάζονται περισσότερα μέσα ατομικής προστασίας.
Παρά τις δεσμεύσεις ακόμη δεν υπάρχει εξέλιξη με την ένταξή μας στα ΒΑΕ. Η Επιτροπή πήρε παράταση ενός μήνα και θα ολοκληρώσει το έργο της τέλος Νοεμβρίου.
Υπερβολική η απόφαση για αναστολή των χειρουργείων σε τέτοιο υψηλό ποσοστό 80% και η σταδιακή μετατροπή των ΜΕΘ μόνο για περιστατικά κορωνοϊού. Θα αυξήσουν την νοσηρότητα από άλλες παθήσεις. Πολλοί ασθενείς που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για χειρουργεία πάνω από ένα χρόνο τα οποία με την συγκεκριμένη απόφαση αναβάλλονται επ’ αόριστο.
Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, τα Νοσοκομεία χρειάζονται άμεσα και άλλες προσλήψεις προσωπικού. Από τις 50 κλίνες ΜΕΘ του Νοσοκομείου Σωτηρία δωρεά της Βουλής των Ελλήνων λειτουργούν μόνο οι 15 με δανεικό προσωπικό από άλλα Νοσοκομεία. Η μετατροπή των Γενικών ΜΕΘ, των καρδιοχειρουργικών μονάδων, των αιθουσών ανάνηψης, των χειρουργικών αιθουσών σε ΜΕΘ κορωνοϊού θέτει σε κίνδυνο ζωές ασθενών αφού διασωληνωμένα περιστατικά θα νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους αναμένοντας κλίνες ΜΕΘ.
Η αναστολή των κανονικών αδειών σε αυτή τη φάση αναδεικνύει για άλλη μια φορά όπως και στο πρώτο κύμα τις ελλείψεις προσωπικού καθότι 45.000 είναι οι κενές οργανικές θέσεις στο σύστημα.
Οι συμβασιούχοι υπάλληλοι βρίσκονται σε διαρκή ομηρία καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και θα πρέπει να μονιμοποιηθούν.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ: ΠΟΕΔΥΝ, Σωματείων Εργαζομένων που συμμετέχουν στην Πανελλαδική Ημέρα Δράσης στις Δημόσιες Μονάδες Υγείας – Πρόνοιας

ΑΘΗΝΑ

Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ

Σωματείο Εργαζομένων ΠΓΝ “ΑΤΤΙΚΟΝ”

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ

ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ

Σωματείο Εργαζομένων ΓΝ Ικαρίας

Σωματείο Εργαζομένων ΓΝ Χίου

Σωματείο Εργαζομένων ΓΝ Άρτας

Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Κρήτης

Μοιραστείτε το άρθρο