ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ 28/10 20:15 ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: Γιώργος Ζαχαρόπουλος – Αντάρτης του ΕΛΑΣ Θεσσαλίας

Πρεμιέρα διαδικτυακή στις 20.15 του ντοκιμαντέρ “Γιώργος Ζαχαρόπουλος – Αντάρτης του ΕΛΑΣ Θεσσαλίας”, παραγωγή της Ευτοπικής Βιβλιοθήκης, Οκτώβριος 2020.

Ένα ντοκιμαντέρ βασισμένο εξ’ ολοκλήρου στις μαρτυρίες του Γιώργου Ζαχαρόπουλου για το αντάρτικο της δυτικής Θεσσαλίας κατά τη διάρκεια της Κατοχής, το πρώτο μιας σειράς μαρτυριών ανθρώπων που αγωνίστηκαν και για έναν καλύτερο και δικαιότερο κόσμο.

Ο Γιώργος Ζαχαρόπουλος εντάχθηκε στο αντάρτικο και υπηρέτησε ως αξιωματικός πληροφοριών στο 1/38 Σύνταγμα του ΕΛΑΣ. Συμμετείχε σε πολλές πολεμικές επιχειρήσεις του θεσσαλικού ΕΛΑΣ στην περιοχή της δυτικής Θεσσαλίας και κυρίως της Καρδίτσας. Οι μαρτυρίες του αλλά και η οπτική με την οποία περιγράφει σήμερα τα γεγονότα και τις δύσκολες συνθήκες και πολιτικές καταστάσεις εκείνης της περιόδου αποτελούν ένα σπουδαίο ιστορικό τεκμήριο για την προσέγγιση του προοδευτικού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος.

Το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ στη Θεσσαλία είχαν τεράστια απήχηση και πολύ μεγάλη συμμετοχή, φτάνοντας να δώσουν πολλές και πολύμορφες μάχες κατά των κατοχικών δυνάμεων και των συνεργατών τους.

Ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη οφείλει να βρίσκεται στη ρίζα της έννοιας κάθε σύγχρονης μορφής αντίστασης.

Το βίντεο προβάλλεται για πρώτη φορά σήμερα και όσοι το παρακολουθήσουν μπορούν να συνομιλήσουν  ζωντανά με άλλους θεατές.

Μοιραστείτε το άρθρο