ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ Αντιρατσιστική-αντιφασιστική πορεία, Σάββατο 20/6 14:00 πλ. Ομονοίας

ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΞΩΣΕΙΣ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Η κυβέρνηση ανήγγειλε την έξωση πάνω από 11.000 αναγνωρισμένων προσφύγων από τους χώρους που μένουν. 2.500 από καμπς, 600 από ξενοδοχεία, και 7.400 από διαμερίσματα. Σκοπεύουν να τους πετάξουν στο δρόμο προσθέτοντας χιλιάδες ακόμα στους άστεγους που υπάρχουν στη χώρα. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. βασίστηκε σε προηγούμενο νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που προέβλεπε την έξωση μετά από 6 μήνες και τον τροποποίησε προς το χειρότερο δίνοντας περιθώριο μόνο ένα μήνα μετά την απόδοση ασύλου.

Αυτή η πολιτική απέναντι στα θύματα πολέμων, διώξεων, βασανιστηρίων, που έχουν χάσει τα πάντα και έμεναν σε χώρους με το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, περιλαμβάνει και τη διακοπή του επιδόματος (πάλι με χρήματα διεθνών οργανισμών) καταδικάζοντας τους και στην πείνα μαζί με την αστεγία. Και υποκριτικά ισχυρίζονται ότι οι χώροι θα διατεθούν για να έρθουν άλλοι πρόσφυγες και να αποσυμφορηθούν τα νησιά, όταν την ίδια ώρα κτίζουν νέες φυλακές για πρόσφυγες στα νησιά.

Ταυτόχρονα, εφαρμόζουν : Φυλάκιση σε κλειστές δομές απομονωμένες από τον αστικό ιστό για τους νεοφιχθέντες πρόσφυγες μέχρι να εξεταστεί το αίτημά τους, χωρίς δυνατότητα επίσκεψης ντόπιων και με φιρμάνια για απαγόρευση εξόδου των προσφύγων με διάφορα προσχήματα. Περιορισμό των προϋποθέσεων χορήγησης ασύλου με fast-truck εξετάσεις αιτημάτων τους. Κράτηση σε προαναχωρησιακές φυλακές και γρήγορες απελάσεις για όσους απορρίφτηκε η αίτηση. Εγκληματικές παραλείψεις στην προστασία των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων. Άθλιες συνθήκες διαβίωσης, μαζί με υπερσυνωστισμό και εγκλεισμό και ως μέσο αποτροπής εισόδου προσφύγων στη χώρα, που ειδικά με τον κορονοϊό είναι ακόμα πιο επικίνδυνες. Ενώ, υπάρχουν καταγγελίες και αποδείξεις για παράνομες κρυφές επαναπροωθήσεις και δολοφονικές απωθήσεις, χωρίς καν καταγραφή και δυνατότητα κατάθεσης αιτήσεων ασύλου.

Αυτή η πολιτική της Ν.Δ. πάτησε πάνω στη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για εγκλωβισμό των προσφύγων στα νησιά και στη γκετοποίηση των προσφύγων με τη δημιουργία στρατοπέδων αποκομμένων από τις κατοικημένες περιοχές που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι η πολιτική των δυνάμεων του συστήματος που αναγορεύει τους πρόσφυγες σε εχθρούς και εισβολείς, την ίδια ώρα που στηρίζουν εισβολές του ΝΑΤΟ και επεμβάσεις της Ε.Ε. σε ξένες χώρες οδηγώντας τους σε πολέμους, προκαλώντας ξεριζωμούς, φτώχεια και εξαθλίωση. Είναι η πολιτική που κολακεύει τα ακροδεξιά ακροατήρια και οπλίζει τα χέρια των ναζιστών που καίνε ξενοδοχεία και δομές για πρόσφυγες. Που υποθάλπει το καθεστώς απαρτχάιντ και στρέφεται ενάντια και στους ντόπιους εργαζόμενους, νέους, φτωχούς, υπηρετώντας τα συμφέροντα των οικονομικά ισχυρών εκκολάπτοντας το αυγό του φιδιού.

Οι πρόσφυγες που έλαβαν τα τελεσίγραφα της κυβέρνησης ήδη αντιδρούν και κινητοποιούνται σε όλη την Ελλάδα. Κάτω από την κατακραυγή το Υπουργείο Αντιπροσφυγικής Πολιτικής ανακοίνωσε ότι θα δώσει κάποια αναβολή για όσους μένουν σε καμπ, αλλά τίποτα για τους άλλους. Ενώ, προβάλλει ως λύση ότι μπορούν να ενταχτούν στο πρόγραμμα Helios. Όμως, καμιά εξασφάλιση δεν προσφέρει αυτό το πρόγραμμα των 6 έως 12 μηνών, που λειτουργεί με ένα επίδομα ενοικίου χωρίς καμιά άλλη οικονομική βοήθεια, μόνο για όσους έχουν τις αυστηρές προϋποθέσεις και υποχρεώνει τον πρόσφυγα να βρει μόνος του κατοικία όταν αυτές είναι δυσεύρετες, ακριβές και δεν νοικιάζονται εύκολα στους πρόσφυγες με το ξενοφοβικό κλίμα που καλλιεργεί κυβέρνηση και ΜΜΕ.

Να σταματήσει η εθνικιστική πολιτική της κυβέρνησης και το φαγοπότι των ημέτερων εργολάβων στις πλάτες των προσφύγων με τα εκατομμύρια € για τις δυνάμεις καταστολής, νέους φράκτες στον Έβρο και στο Αιγαίο, κατασκευές φυλακών και στρατοπέδων, χαριστικές συμβάσεις, ακόμα και σε μυστικά κονδύλια. Η πολιτική αυτή είναι εγκληματική για τους πρόσφυγες, επικίνδυνη για το λαό μας και αδιέξοδη. Τρέφει κυκλώματα εκμετάλλευσης, αυξάνει το ρατσισμό, την ξενοφοβία και το φασισμό.

Αγωνιζόμαστε μαζί ντόπιοι και πρόσφυγες για:

 • Να ζήσουμε μαζί ειρηνικά ντόπιοι και πρόσφυγες μέσα στις πόλεις και στα χωριά μας.
 • Να υψώσουμε τείχος αντίστασης και αλληλεγγύης για να μην περάσουν τα σχέδια των εξώσεων.
 • Διαμονή των προσφύγων σε κατοικίες με αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης των προσφύγων μέσα στις πόλεις και στα χωριά μας. Όχι στη γκετοποίηση.
 • Να συνεχιστούν και να επεκταθούν τα προγράμματα στέγασης για όλους τους αιτούντες άσυλο και τους αναγνωρισμένες/ους πρόσφυγες, όπως και για κάθε άστεγο. Διαμονή σε κατάλληλα καταλύματα πάντα μέσα σε κατοικημένες περιοχές για μεταβατικό περιορισμένο χρόνο μέχρι την εγκατάσταση όλων σε διαμερίσματα και κατοικίες. Να αναλάβουν τις ευθύνες τους η κυβέρνηση, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι.
 • Άσυλο για όλα τα θύματα των πολέμων και των διώξεων. Όχι στις καθυστερήσεις και τον πλαστό αποχαρακτηρισμό χωρών από εμπόλεμες.
 • Ελευθερίες και πρόσβαση στην υγεία (χορήγηση ΑΜΚΑ σε όλους), στην παιδεία, στην εργασία, στην πρόνοια με ίσα δικαιώματα.
 • Απεγκλωβισμός από τα νησιά, όχι σε κλειστά ή «ανοικτά» στρατόπεδα-φυλακές, όχι στη γκετοποίηση.
 • Όχι σε απελάσεις, επαναπροωθήσεις, απωθήσεις.
 • Ελεύθερη μετακίνηση σε όποια περιοχή ή χώρα θέλουν να μείνουν. Όχι σε φράκτες στον Έβρο και το Αιγαίο. Ανεμπόδιστη είσοδος στη χώρα μας και σε όλες τις χώρες στους πρόσφυγες και δυνατότητα υποβολής αιτήσεων ασύλου.
 • Καμιά συμμετοχή της χώρας στους πολεμικούς σχεδιασμούς και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Έξω οι βάσεις και το ΝΑΤΟ.

Καλούμε όλες τις αντιρατσιστικές, μεταναστευτικές οργανώσεις και συλλογικότητες αλληλεγγύης, τα σωματεία, τους συλλόγους, τις συλλογικότητες να οργανώσουμε :

– κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις για την υπεράσπιση του δικαιώματος στέγασης των προσφύγων

– κινητοποίηση σε όλες τις πόλεις το Σάββατο 20/6/2020.

ΥΨΩΝΟΥΜΕ ΑΣΠΙΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΚΑΝΕΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΑΣΤΕΓΟΣ – ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΣ – ΚΥΝΗΓΗΜΕΝΟΣ

ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ – ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ, ΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ 

Coordination of trade unions, student unions and other groups for solidarity to refugees and immigrants

السبت 20/06 – الساعه 02:00 بعد الΑظهر – في ساحه أومونيا يوم عمل مشترك على مستوى كل اليونان من اجل حقوق اللاجئين وضد طردهم arabic

kurdish Em ji bo çalakiya hemberê nijadperestiyê bangî herkesî dikin 20 pûşper, şemî 14:00 Qada omonoia

turkish 20 HAZİRAN CUMARTESİ 14.00 OMONOIA MEYDANI MÜLTECİLERİN EVLERİNDEN TAHLİYE EDİLMESİNE KARŞI ORTAK EYLEM GÜNÜ

ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ:

Αντιρατσιστικά συλλαλητήρια για ανοικτά σύνορα και αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες

Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού

Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες Να δώσουμε απάντηση στην αντιπροσφυγική πολιτική της κυβέρνησης ! Όχι στις εξώσεις προσφύγων

Συνάντηση για μια αντικαπιταλιστική διεθνιστική αριστερά

Αναμέτρηση Ομάδα Κομμουνιστών/στριων

ΑΡ.ΑΝ

ΔΕΑ

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΞΩΣΕΙΣ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Εργατική λέσχη Κυψέλη-Πατήσια-Γαλάτσι

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους πρόσφυγες Αγωνιζόμαστε μαζί τους για μια ζωή με δικαιώματα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΧΑΡΤΟΥ – ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΣΥΒΧΨΑ)

Κανένας πρόσφυγας στον δρόμο. Κανένας θάνατος στα σύνορα. Να κλείσουν τα κολαστήρια/ κέντρα κράτησης

Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών

Στέκι Μεταναστών

Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας-Πειραια: Κοινοί αγώνες ντόπιων και μεταναστ(ρι)ών για μια ζωή με αξιοπρέπεια!

Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας-Πειραιά

Να μην αφήσουμε την Ελλάδα να πετάξει στον δρόμο τους πρόσφυγες

Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΔΕΙΤΕ: kinimatorama.net

Ανακοίνωση της Επιτροπής Αλληλεγγύης Σπάρτης για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Με αφορμή την 20ή Ιούνη, Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων, η Επιτροπή Αλληλεγγύης που ούτε στιγμή δεν σταμάτησε να στηρίζει τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην πόλη μας, με κάθε τρόπο και μέσω πανδημίας, με όσες δυνάμεις μπορούσε, δηλώνουμε την διάθεσή μας να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, με περισσότερη ορμή, διεκδίκηση και αγώνα προς πάσα κατεύθυνση, μαζί με πρόσφυγες-μετανάστες για να πάρουν σάρκα και οστά τα δίκαια αιτήματα αυτών των ανθρώπων.

Στην Ελλάδα πληθαίνουν οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο, που δεινοπαθούν στα άθλια hot spots, στους καταυλισμούς, στις ουρές της Υπηρεσίας Ασύλου, που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της έξωσης από τις δομές και τα προγράμματα στέγασης, που μεταφέρονται από τα νησιά στην ενδοχώρα και αφήνονται αβοήθητοι.
Βαφτίζουν τους περισσότερους αιτούντες άσυλο “μετανάστες”. Μιλάνε επίσημα για “ρήτρα ευελιξίας και παρέκκλισης” από το διεθνές δίκαιο, δηλαδή για καταπάτησή του. Προχωρούν σε μαζικές απορρίψεις αιτήσεων ασύλου, ενώ πληθαίνουν οι αναφορές σε “εισβολή” και “λαθρομετανάστες”. Έχουν μεγάλες ευθύνες για την καταγεγραμμένη αύξηση των ρατσιστικών επιθέσεων και συμπεριφορών. Αυτή η πολιτική όχι μόνο είναι απάνθρωπη, αλλά οξύνει και γιγαντώνει τα προβλήματα τόσο των προσφύγων, όσο και των λαών στις χώρες υποδοχής.

Ο κ. Μητσοτάκης, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ισραήλ, δεν βρήκε λέξη να πει για το δράμα του Παλαιστινιακού λαού από την παράνομη κατοχή εδαφών της χώρας από το κράτος-δολοφόνο, τη στιγμή που οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες παγκόσμια έχουν φτάσει τα 5,6 εκατομμύρια.

ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ!
-Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι αποφάσεις που καταπατούν τα δικαιώματα των προσφύγων και αιτούντων άσυλο, έτσι όπως προβλέπονται στη Συνθήκη της Γενεύης.
-Κατάργηση των Κανονισμών του Δουβλίνου και της Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας.
-Κλείσιμο όλων των hot spots των νησιών, με μεταφορά των αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική χώρα και στις χώρες προορισμού τους. Διευκόλυνση όλων των εγκλωβισμένων στην Ελλάδα προσφύγων και μεταναστών για μετάβαση στις χώρες προορισμού τους, με προτεραιότητα στους ασυνόδευτους ανηλίκους και στους δικαιούχους οικογενειακής επανένωσης.
-Να στελεχωθεί η Υπηρεσία Ασύλου με το αναγκαίο προσωπικό, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι, να διασφαλιστούν γρήγορες και σύμφωνες με τη Συνθήκη της Γενεύης διαδικασίες ασύλου για όσους επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα, να παρθούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους.
-Να δοθεί η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων ασύλου στο έδαφος της Τουρκίας και απευθείας μετακίνησής τους στις χώρες προορισμού τους.
-Να απομονωθούν οι ρατσιστικές, ξενοφοβικές και μισαλλόδοξες πράξεις και συμπεριφορές που εκμεταλλεύονται το πρόβλημα και επιδιώκουν τον αποπροσανατολισμό της πάλης του ελληνικού λαού.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε τη σελίδα:

Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Σπάρτης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΡΣΙΣ

Ημέρα Προσφύγων: Ζητούνται αξιοπρεπείς όροι στέγασης και διαβίωσης για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα

 Η επαρκής κάλυψη των αναγκών στέγασης και διαβίωσης των προσφύγων αναδεικνύεται ως το βασικότερο πρόβλημα στη χώρα μας κατά την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, όπως έχει καθιερωθεί η 20η Ιουνίου, που είναι αφιερωμένη στα εκατομμύρια των ανθρώπων οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας των πολέμων, της βίας και των διώξεων.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων και την κοινή υπουργική απόφαση (υπ’ αριθμόν 5966) που εκδόθηκε στις 15 Ιουνίου με τίτλο “Υλοποίηση του Προγράμματος ESTIA II: Στεγαστικό πρόγραμμα για αιτούντες διεθνή προστασία / χρηματοδότηση” (Β’ 2375/20), η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων τονίζει ότι το ζητούμενο είναι οι αξιοπρεπείς όροι στέγασης και διαβίωσης για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Σε ολόκληρο τον κόσμο οι εκτοπισμένοι μέχρι τα τέλη του 2019 ανέρχονταν σε 79,5 εκατομμύρια και είναι ο μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων που έχει δει και καλείται να υποστηρίξει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια της προσφυγικής κρίσης, περίπου 70.000 αιτούντες άσυλο υποστηρίχθηκαν από το στεγαστικό πρόγραμμα ESTIA, που υλοποιείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

Η ΑΡΣΙΣ συμμετέχει από το Μάρτιο του 2016 στην υλοποίηση του προγράμματος ESTIA παρέχοντας συνολικά 1.990 θέσεις φιλοξενίας σε ευάλωτους αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες σε Αθήνα, Χίο, Σάμο, Λέρο, Κω, Ρόδο, Θεσσαλονίκη και Βόλο.

Με τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις στην Ελλάδα προβλέπονται περικοπές κονδυλίων τέτοιας έκτασης που τίθεται για πρώτη φορά ύστερα από τέσσερα χρόνια σε κίνδυνο η συνέχιση του προγράμματος, καθώς οι προσφερόμενοι πόροι δεν επαρκούν, ενώ παράλληλα προβλέπονται ασφυκτικές προθεσμίες για την διαμονή προσφύγων σε διαμερίσματα, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Οι ρυθμίσεις αυτές τροποποιούν τους όρους παροχής υλικών συνθηκών υποδοχής διαμέσου του προγράμματος “ESTIA II” για τη στέγαση αιτούντων διεθνούς προστασίας και προκαλούν δυσμενείς επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή ευάλωτων ανθρώπων, που αναζητούν μια ασφαλή ζωή με αξιοπρεπείς συνθήκες.

Η ΑΡΣΙΣ, μέλος του Δικτύου Select Respect, συμμετέχει στη διοργάνωση της διαδικτυακής εκδήλωσης με τίτλο “Ένταξη ή έξωση: Οι κυβερνητικές επιλογές για το προσφυγικό / μεταναστευτικό. Ποιες οι συνέπειες για την ελληνική κοινωνία”, που διοργανώνεται την Παρασκευή, 19 Ιουνίου από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 8 το βράδυ μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας στο σύνδεσμο https://us02web.zoom.us/j/86256413116

Στην εκδήλωση συμμετέχουν με εισηγήσεις οι:

 • Δημήτρης Κόρος, δικηγόρος και υποσυντονιστής Νομικής Υπηρεσίας, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες – Γραφείο Θεσσαλονίκης (μέλος του Δικτύου).
 • Νεφέλη-Μυρτώ Πανδίρη, Project Manager Προγράμματος ESTIA (Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, ΑΡΣΙΣ (μέλος του Δικτύου).
 • Αθανάσιος Ρούσος, Συντονιστής Πολυϊατρείου Θεσσαλονίκης, Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας.
 • Νικολέτα Πεταλίδου, ψυχολόγος, Συμβίωση-Σχολή Πολιτικών Σπουδών στην Ελλάδα, Δίκτυο Σχολών του Συμβουλίου της Ευρώπης (μέλος του Δικτύου).
 • Στη συζήτηση θα παρέμβει: Χριστίνα Παπάζογλου, Assistant Protection Officer, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες – Θεσσαλονίκη.
 • Συντονισμός: Σοφία Κυπριανίδου, Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης (μέλος του Δικτύου, συντονίστρια οργάνωση).

Στην εκδήλωση θα καταθέσουν τις μαρτυρίες τους αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση.

Για περισσότερες πληροφορίες Νεφέλη – Μυρτώ Πανδίρη, Project Manager του προγράμματος ESTIA στη Β. Ελλάδα, 6970994787, nefeli.pandiri@arsis.gr

Το Πρόγραμμα ESTIA (στήριξη έκτακτης ανάγκης για την ένταξη και τη στέγαση) υλοποιείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.