ΔΥΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Νέα κινητοποίηση σήμερα στην Ευκαρπία ενάντια στην καύση των απορριμμάτων

Κινητοποίηση και συναυλία πραγματοποιήθηκαν σήμερα το απόγευμα στις 7 στην Ευκαρπία σε διαμαρτυρία ενάντια στην καύση των απορριμάτων και την “πράσινη ανάπτυξη”. Ενάντια στην καύση SRF (υπολείμματα των απορριμμάτων) τάχθηκαν συνολικά 130 επιτροπές,σωματεία, σύλλογοι, συλλογικότητες, δημοτικές κινήσεις και οργανώσεις. Η κινητοποίηση ξεκίνησε με δύο σύντομες ομιλίες, μία πορεία μέσα στην Ευκαρπία και έληξε με μία ανοιχτή συναυλία που συμμετείχαν διάφορα μουσικά σχήματα που στήριξαν τη προσπάθεια.

Την ώρα που οξύνονταν η πανδημία του κορονοιού προωθήθηκε η υλοποίηση του αιτήματος του ΤΙΤΑΝ για την τροποποίηση των ισχύοντων κανονισμών του εργοστασίου προκειμένου να αδειοδοτηθεί η σχετική βιομηχανική μονάδα για την καύση στερεών αποβλήτων. «Ξέρουμε ότι οι μονάδες αποτέφρωσης απορριμάτων φέρνουν στην ατμόσφαιρα μια σειρά από αέρια παράγωγα με σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα. Πρόκειται για αιωρούμενα σωματίδια και τοξικά μέταλλα (αρσενικό, νικέλιο, διοξείδια και φουράνια κλπ) με τρομερές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία μας. Συγκεκριμένα, συνέπειες που συνδέονται άμεσα με τη καύση των απορριμάτων, είναι οι μακροχρόνιες παθήσεις που προκαλούνται από νεοπλασίες, καρκίνος δηλαδή (σε εγκέφαλο, νεφρά, μήτρα, ήπαρ, μαστούς κλπ), εγκεφαλικά, βρογχίτιδα,υπέρταση,άσθμα, ερεθισμός του δέρματος» δήλωσε μεταξύ άλλων η γιατρός Φ. Κοκώνη σχετικά με το ζήτημα της καύσης των απορριμάτων.

Πέρα από την εναντίωση στην υπάρχουσα κατάσταση που καλλιεργείται από την κυβέρνηση και διάφορες εργοστασιακές μονάδες όπως αυτή της ΤΙΤΑΝ ή όπως αυτή της LAFARGE, καθώς έγινε για άλλη μια φορά η σύνδεση με τα τεκτενόμενα σε Βόλο και άλλες πληττόμενες περιοχές από την “πράσινη ανάπτυξη”, τοποθετήθηκε και η Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην καύση των απορριμμάτων σε σχετική ανακοίνωση της: «Για το ΥΠΕΝ μικρή σημασία φαίνεται πως έχουν όλες οι επιστημονικές μελέτες (π.χ. του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας), που αποδεικνύουν τις βλαβερές συνέπειες της καύσης απορριμμάτων στην υγεία ή και τη ζωή ακόμη των κατοίκων. Μικρή σημασία έχει επίσης ότι η διαχείριση σε τεράστιες μονάδες επεξεργασίας και εργοστάσια καύσης είναι ξεπερασμένη, γιατί παγκόσμια αποδείχθηκε ότι είναι 3 φορές πιο ακριβή και δημιουργεί 4 φορές λιγότερες θέσεις εργασίας σε σχέση με την οικολογική διαχείριση. Ελάχιστη σημασία έχουν οι πολύχρονοι αγώνες των κατοίκων του Βόλου ενάντια στην καύση από την ΑΓΕΤ. Καμιά σημασία δεν έχει ακόμη ότι το εργοστάσιο της «ΤΙΤΑΝ» στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται στην ουσία μέσα σε κατοικημένη περιοχή, στην ήδη επιβαρυμένη περιβαλλοντικά Ευκαρπία και τη Δυτ. Θεσσαλονίκη, ούτε τα περιβαλλοντικό κόστος από τις φαραωνικές Μ.Ε.Α. για τις περιοχές του Αγ. Αντωνίου και της Μαυροράχης. Για το ΥΠΕΝ το μόνο που φαίνεται να έχει σημασία είναι η προώθηση των εργοστασίων καύσης απορριμμάτων στοχεύοντας αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου»

Μοιραστείτε το άρθρο