Σε νέα φάση εισέρχεται ο πόλεμος στην Ουκρανία

164Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ανοίγει ένα μέτωπο 350 χλμ στο νότο, πέραν αυτού στο Ντονέτσκ. Πολύ ρεαλιστικό κίνδυνο μίας πυρηνικής καταστροφής βλέπει ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), μετά τα πυρά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. Ο Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι το ρωσικό φυσικό αέριο που εισάγει η Τουρκία θα πληρώνεται σε ρούβλια στην Ρωσία. Όπλα στο Κίεβο στέλνει και η Βόρεια Μακεδονία.

Τελευταίες πληροφορίες και εκτιμήσεις δυτικών αναλυτών αναφέρουν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται να εισέρχεται σε νέα φάση, με τις συγκρούσεις να λαμβάνουν χώρα σε ένα μέτωπο 350 χλμ από την Ζαπορίζια έως την Χερσώνα και παράλληλα με τον ποταμό Δνείπερο. Ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνονται μαζικά στη νότια Ουκρανία και στις περιοχές που ελέγχουν, είτε για επίθεση είτε να αντιμετωπίσουν την αντεπίθεση που έχουν εξαγγείλει οι Ουκρανοί. Το μέτωπο για την ολοκλήρωση του ελέγχου του Ντονέτσκ ίσως υποβαθμιστεί. Οι ουκρανικές δυνάμεις ολοένα και περισσότερο επικεντρώνονται σε γέφυρες, αποθήκες πυρομαχικών και σιδηροδρομικές συνδέσεις στις νότιες περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της στρατηγικής σημασίας σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει τη Χερσώνα με την υπό ρωσικό έλεγχο Κριμαία.

«Εξαιρετικά ανήσυχος για τον χθεσινό βομβαρδισμό του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης, που αναδεικνύει τον πολύ ρεαλιστικό κίνδυνο μίας πυρηνικής καταστροφής η οποία μπορεί να απειλήσει την δημόσια υγεία και το περιβάλλον στην Ουκρανία και πέραν αυτής», δήλωσε ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Ραφαέλ Γκρόσι

Βλήματα έπληξαν γραμμή υψηλής τάσης του σταθμού αναγκάζοντας τον διαχειριστή να θέσει εκτός λειτουργίας πυρηνικό αντιδραστήρα, ενώ δεν ανιχνεύθηκε διαρροή ραδιενέργειας. Ο πυρηνικός σταθμός ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις, αλλά συνεχίζει να λειτουργεί με ουκρανούς τεχνικούς. Η ουκρανική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Energoatom επέρριψε στην Ρωσία την ευθύνη για τις ζημίες στον σταθμό, αναφέροντας ότι στόχος της Ρωσίας είναι η καταστροφή της υποδομής του σταθμού και όλων των συστημάτων μεταφοράς της ενέργειας, κόβοντας την παροχή ηλεκτρικού στη νότια Ουκρανία. Ενώ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις για τον βομβαρδισμό, λέγοντας ότι διαρροή ραδιενέργειας αποφεύχθηκε μόνο κατά τύχη.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία θα πληρωθούν σε ρούβλια. «Μια θετική πτυχή της επίσκεψής μας στο Σότσι είναι η συμφωνία μας με τον Πούτιν για το ρούβλι. Οι συναλλαγές μας σε ρούβλια θα εξασφαλίσουν οφέλη για την Τουρκία και τη Ρωσία». Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν ότι οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία «θα πληρωθούν εν μέρει σε ρούβλια», ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

Μετά τα τόσα κράτη που έστειλαν όπλα στην Ουκρανία, σειρά και η Βόρεια Μακεδονία η οποία συμφώνησε να προμηθεύσει άρματα μάχης και αεροπλάνα στην Ουκρανία (σοβιετικής κατασκευής που της είχαν δοθεί σε αυτήν πριν χρόνια από το Κίεβο), όπως δήλωσε ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου, Μιχαΐλο Ποντόλιακ. “Πολλά έθνη δείχνουν περισσότερο θάρρος σήμερα – περισσότερα από το μισά της G20. Όπως η Βόρεια Μακεδονία, δίνοντας στην Ουκρανία ένα στήριγμα με τη μορφή αρμάτων μάχης και αεροπλάνων”, έγραψε στο Twitter.

Μοιραστείτε το άρθρο