“Ανοίγει” ο δρόμος για έκδοση Ασάνζ στις ΗΠΑ με ανατροπή προηγούμενης δικαστικής απόφασης

Με νέα δικαστική απόφαση η οποία ανατρέπει την προηγούμενη, το ανώτατο δικαστήριο της μεγάλης Βρετανίας έκρινε εφικτή την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ.

Ο συνιδρυτής του ιστοτόπου Wikileaks – στον οποίο αποκαλύφθηκαν πλήθος σκανδάλων παρακολούθησης, διαφθοράς, φορολογικών παραδείσων ανάμεσα σε άλλα –  αντιμετωπίζει την εκδικητική πολιτική των ΗΠΑ και τη βούληση να τον εξοντώσουν φυσικά αλλά και σημειολογικά. Η περίπτωσή του αποτελεί μήνυμα και παράδειγμα ότι η ελευθεροτυπία και η ελεύθερη πρόσβαση σε πληροφορίες για κρατικές και διακρατικές πρακτικές και αποκαλύψεις σκανδάλων θα τιμωρούνται με απόλυτη σκληρότητα. Η δημοσιογραφική έρευνα πλέον, εφόσον θίγει τα συμφέροντα ισχυρών… χαρακτηρίζεται κατασκοπεία!

Τον Ιανουάριο του 2021 η αρχική απόφαση από τη δικαστή Vanessa Baraitser απέκλειε την πιθανότητα έκδοσης του Ασάνζ στις ΗΠΑ καθώς υπήρχαν έντονες ανησυχίες για την ψυχική και νοητική του υγεία και ταυτόχρονα υπήρχε φυσικά ο φόβος του να αυτοκτονήσει (ή να τον αυτοκτονήσουν) στις φυλακές των ΗΠΑ. Ο εγκλεισμός του Ασάνζ για τόσα πολλά χρόνια, ο συνεχής φόβος της έκδοσης ή της δολοφονίας του, οι χαλκευμένες κατηγορίες οι οποίες κατέρρευσαν, έχουν προκαλέσει εμφανή σημάδια αποσύνθεσης στην ψυχολογική και σωματική του ακεραιότητα.

Ενώ βρισκόμαστε μπροστά σε μία κατάφωρη παράβαση των αυτονόητων δικαιωμάτων ενός ανθρώπου, το ζήτημα της έκδοσης του στις ΗΠΑ και η αντιμετώπιση κατηγοριών για κατασκοπεία φαίνεται να απασχολεί όλο και λιγότερο την επικαιρότητα, τους δημοσιογράφους και τους πολίτες.

Μοιραστείτε το άρθρο