Σε όλη τη χώρα, το κράτος υποδαυλίζει εστίες ανομίας!

Μετά τη δολοφονική δράση των ένοπλων εθνοφρουρών στην περιοχή του Έβρου πέρσι τέτοιον καιρό, προτού περάσουν δύο μήνες από την τελευταία επίθεση «αγανακτισμένων» με σιδηρολοστούς, μαχαίρια και καδρόνια στη δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης κι ενόσω η εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων σταδιακά αποδομείται σ’ όλη την επικράτεια, την Πέμπτη 4 και την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021, αυτή τη φορά στην περιοχή Ίππειος της Λέσβου, τα γεγονότα κατέδειξαν την πλήρη παράλυση του ελληνικού «κράτους δικαίου» και τη θωπεία που απολαμβάνει ο ξενοφοβικός λόγος από την κυβερνητική ακροδεξιά.

Συγκεκριμένα, οργανωμένοι ακροδεξιοί της ευρύτερης περιοχής έκαναν αποκλεισμό του Γυμνασίου Ιππείου στη Μυτιλήνη κι απηύθυναν απειλές στους δασκάλους, αφού πρώτα είχαν φροντίσει να διαδώσουν πλαστές πληροφορίες σε τοπικά ΜΜΕ και κοινωνικά δίκτυα για την ηλικία και το ύψος (!) των παιδιών – προσφύγων που θα πήγαιναν σχολείο, καθώς και να εξαπολύσουν αστήρικτες και υβριστικές καταγγελίες εναντίον του συλλόγου των διδασκόντων. Σημειώνουμε ότι η Τάξη Υποδοχής είχε ιδρυθεί με απόφαση της περιφερειακής διευθύντριας Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης Β. Αιγαίου και κατόπιν αίτησης του συλλόγου εκπαιδευτικών του σχολείου, ο οποίος είναι και το μόνο αρμόδιο όργανο να γνωμοδοτήσει επί της λειτουργίας της.

Η προμελετημένη αυτή επίθεση χρησιμοποιήθηκε κατόπιν ως επιχείρημα υπέρ της ίδρυσης νέας κλειστής δομής προσφύγων. Σύμφωνα με δημοσίευμα της λεσβιακής εφημερίδας Πολιτικά, για τους 16 του δημοτικού συμβουλίου που τάσσονται υπέρ του σχεδιαζόμενου χώρου κράτησης και εγκλεισμού, το δικαίωμα των παιδιών προσφύγων στην εκπαίδευση  αποτελεί «πρόβλημα και παράγοντα διατάραξης της ομαλότητας», κι αυτό, όπως λένε, το αποδεικνύει «το συμβάν στο Ίππειος»! To εν λόγω «συμβάν» όμως το επικαλούνται πρωθύστερα αφού έλαβε χώρα δύο ημέρες μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου…

Η πραγματικότητα αντιστρέφεται πλήρως. Τα παιδιά παρουσιάζονται ως η πηγή του προβλήματος, ενώ υπήρξαν οι αποδέκτες της ρατσιστικής προσβολής και της καταπάτησης των στοιχειωδών τους δικαιωμάτων. Οι νεοϊδρυθέντες ακροδεξιοί Ελεύθεροι Πολίτες, επαγγελματίες «αγανακτισμένοι» που ξετρυπώνουν όποτε τους χρειάζεται το κράτος, παρουσιάζονται ως «βαθέως ανησυχούντες» γονείς.

Και έτσι, με τη διασπορά μίσους και ψευδών ειδήσεων, με βία και δηλητήριο εναντίον των παιδιών, πυροδοτώντας αντιδράσεις και κατόπιν προβάλλοντας τον φόβο και την άγνοια των ακροατών τους ως τάχα «βάσιμο κοινωνικό έρεισμα», δημιουργούν το κεκτημένο του αποκλεισμού.

Χαίρουν τέτοιας ατιμωρησίας από τις αρχές, που αποθρασύνονται σε βαθμό να βιντεοσκοπούν και να αναμεταδίδουν στο διαδίκτυο τα εγκλήματά τους ενόσω περικυκλώνουν το συγκεκριμένο σχολείο με σκοπό να παρακωλύσουν τη λειτουργία του, να προπηλακίσουν τους εκπαιδευτικούς και να αποκλείσουν την πρόσβαση στα ασυνόδευτα παιδιά που εγγράφηκαν στην Τάξη Υποδοχής. Κλαίγονται μάλιστα on camera στον γνωστό «δημοκράτη» περιφερειάρχη Κώστα Μουντζούρη υποστηρίζοντας ότι τα παιδιά τους «τραυματίστηκαν ψυχικά» γιατί αμφισβητήθηκε από εκπαιδευτικούς του εν λόγω σχολείου η «ελληνικότητα του DNA τους»!!!

Με τη στοχοποίηση και τον εκφοβισμό όσων εκπαιδευτικών αντιστέκονται στη ρατσιστική τους τρομοκρατία, και απολαμβάνοντας πλήρη κρατική ασυλία, οι ακροδεξιοί υπάλληλοι του παρακράτους επιδιώκουν να επιβάλλουν τον αποκλεισμό παιδιών από τα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα (προσφύγων, μεταναστών, Ρομά, σύντομα και όποιο άλλο παιδί θα έχει σειρά…). Στην πράξη, ο μόνος νόμος που γνωρίζουν είναι ότι νομοθετεί όποιος τραμπουκίζει περισσότερο – με πλάτες κρατικές.

Η επίσημη ελληνική μεταναστευτική πολιτική, παίζοντας τον ρόλο της στο πλαίσιο της αντίστοιχης κεντρικής ευρωπαϊκής πολιτικής, έχει αναγάγει σε εσωτερικό – και ταυτόχρονα εξωτερικό – εχθρό τους πρόσφυγες–μετανάστες και αιτούντες άσυλο απάτριδες. Για να στηριχθεί, με κάθε ευκαιρία και με κόστος ανθρώπινες ζωές, ενθαρρύνει και γιγαντώνει το παρακράτος των πογκρόμ και του μίσους.

Ως εκπαιδευτικοί και ενεργά κοινωνικά υποκείμενα του κόσμου της αλληλεγγύης ορθώνουμε το ανάστημά μας ενάντια στην καθημερινή εθνικοπατριαρχική, ρατσιστική τρομοκρατία που γεννά μόνο ατέρμονη βία ενάντια στους πιο αδύναμους.

Να απαντηθούν άμεσα οι απειλές σε Λέσβο, Χαλκίδα, Θεσσαλονίκη και όπου αλλού, μέχρι οι μισάνθρωποι τραμπούκοι να ξανακρυφτούν στις τρύπες τους.

 Να επιστρέψουν όλα τα παιδιά πρόσφυγες στις σχολικές τάξεις.

 Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης ΚΥΤ. Αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και πρόσβαση στα δημόσια αγαθά για όλους/-ες. 

Αμέριστη στήριξη στις/στους εκπαιδευτικούς που πιστεύουν ακόμη ότι η παιδεία είναι εργαλείο αναβάθμισης της ανθρώπινης συνείδησης και εξάλειψης των ανισοτήτων.

Συνέλευση ενάντια σε εγκλεισμούς και αποκλεισμούς

Μοιραστείτε το άρθρο