10/2 ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Όχι στον σύγχρονο ολοκληρωτισμό στο πανεπιστήμιο!

ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 10/2 – ΜΕΡΑ ΨΗΦΙΣΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ Ν/ΣΧ ΚΕΡΑΜΕΩΣ – ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

ΑΘΗΝΑ Προπύλαια 13:00

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Άγ. Βενιζέλου 13:00 και 17:30

ΠΑΤΡΑ Πλ. Β. Γεωργίου 13:00

ΓΙΑΝΝΕΝΑ Περιφέρεια 12:00

ΝΑΥΠΛΙΟ Πλ. Τριών Ναυάρχων 17:30

ΞΑΝΘΗ κεντρική πλατεία 13:00

ΡΕΘΥΜΝΟ Δημαρχείο 12:00


ΑΘΗΝΑ

Δεν σταματάμε εδώ! Ο αγώνας για να ανοίξουν επιτέλους οι σχολές μας με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας μας, για σπουδές στο ύψος των αναγκών μας συνεχίζεται!

Την Τετάρτη, 10/2 ανανεώνουμε το αγωνιστικό ραντεβού μας, στη 1 μ.μ., στα Προπύλαια, για να στείλουμε νέο, ακόμα πιο δυνατό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι οι σπουδαστές των Δ.ΙΕΚ δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια την ώρα που διαλύουν τις σπουδές μας! Ενώνουμε ξανά τη φωνή μας με τα αδέρφια μας, φοιτητές και μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς.

Διεκδικούμε:

· Να ανοίξουν άμεσα οι σχολές μας με όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας σπουδαστών και εκπαιδευτών, τουλάχιστον να πραγματοποιηθούν διά ζώσης τα εργαστηριακά μαθήματα.

· Ούτε σκέψη για δίδακτρα στα Δημόσια ΙΕΚ. Κατάργηση των διδάκτρων στο Δημόσιο ΙΕΚ Σιβιτανιδείου. Αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα Δ.ΙΕΚ.

· Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη για την Ανώτατη Εκπαίδευση!

· Τέρμα στο μαρτύριο της αναμονής! Να ξεκινήσουν τώρα οι πρακτικές ασκήσεις!

· Πρακτική άσκηση ενταγμένη οργανικά στη μάθηση με ουσιαστική εποπτεία από το Υπουργείο. Όλοι οι σπουδαστές που κάνουν πρακτική να έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τα ένσημα να υπολογίζονται για τη σύνταξη και να αμείβονται με βάση τη ΕΓΣΣΕ ή των κλαδικών συμβάσεων (όπου υπάρχουν)».

ΔΣ του ΣΥΣΔΙΕΚ


ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες,

Η κυβέρνηση της ΝΔ με το νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη και την συνολική της πολιτική μέχρι τώρα στην εκπαίδευση:

  • Επιδιώκει να πετάξει έξω από την εκπαίδευση μεγάλο κομμάτι της νεολαίας, ειδικά από τα φτωχά λαϊκά στρώματα, γιατί:
    • Με την αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση, την «Τράπεζα Θεμάτων» και τον καθορισμό της λεγόμενης «Ενιαίας Βάσης Εισαγωγής» θα μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων τουλάχιστον κατά 30% σε σχέση με πέρσι!
    • Με το κλείσιμο δεκάδων τμημάτων και τον καθορισμό ορίων σπουδών και διαγραφών φοιτητών, πετάει έξω τα παιδιά από τα φτωχά λαϊκά στρώματα που στην πλειοψηφία τους δουλεύουν για να σπουδάσουν.
  • Με την εξίσωση των πτυχίων των ιδιωτικών κολλεγίων με τα πτυχία των δημόσιων ΑΕΙ δίνει ένα τεράστιο χτύπημα στην δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, ενώ δημιουργεί κυριολεκτικά ένα χάος στην αγορά εργασίας. Στην ουσία η κυβέρνηση λειτουργεί σαν όργανο των ιδιωτικών σχολαρχών στους οποίους στέλνει έτοιμη «πελατεία», αναγκάζοντας τους εργαζόμενους να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να μορφωθούν τα παιδιά τους!
  • Μειώνει και τα παιδιά που πηγαίνουν στη δημόσια Επαγγελματική Εκπαίδευση, καθώς κλείνει δεκάδες ΕΠΑΛ.
  • Με την ψήφιση της πανεπιστημιακής αστυνομίας ακολουθεί μια πρωτοφανής χουντικού τύπου καταστολή που βρίσκει απέναντί της τους πάντες, με μόνο στόχο να τσακίσει τις αντιστάσεις της νεολαίας, ώστε να προχωρά χωρίς αντιστάσεις η παρέμβαση των επιχειρήσεων και συνολικά η αντιδραστική της πολιτική στα Πανεπιστήμια.

Η κυβέρνηση της ΝΔ από την πρώτη ημέρα της θητείας της βήμα-βήμα διαλύει τη δημόσια εκπαίδευση.

Δεν πήρε κανένα απολύτως μέτρο για να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία με 15 παιδιά σε κάθε τάξη, με κατάλληλα κτήρια και προσλήψεις εκπαιδευτικών, κρατώντας για ένα χρόνο τώρα ουσιαστικά κλειστά σχολεία και πανεπιστήμια. Προσπαθεί σταθερά να μονιμοποιήσει το αίσχος της τηλε-εκπαίδευσης. Πρόσφατα μάλιστα το πρότεινε βουλευτής της ΝΔ, σαν μόνιμη λύση για τα μικρά νησιά! Με την πολιτική της αυτή δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη μόρφωση, αλλά και την κοινωνικοποίηση των παιδιών μας, εντείνοντας τους ταξικούς φραγμούς.

Για όλους αυτούς τους λόγους η πάλη για να μην περάσει το άθλιο νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη και να ανατραπεί συνολικά η πολιτική διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης μας αφορά όλους και πρώτα απ΄ όλα τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους.

Οι φοιτητές με τις μαζικές τους κινητοποιήσεις τρεις εβδομάδες τώρα έσπασαν τις απαγορεύσεις και υπερασπίζονται το δικαίωμα στη μόρφωση και τη ζωή!

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες,

Η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά την αξιοποιεί για να περάσει μια βάρβαρη πολιτική ενάντια στους εργαζόμενους και υπέρ του κεφαλαίου!!

Άφησε ανοχύρωτη την δημόσια υγεία, τώρα σέρνει τους «ήρωες» υγειονομικούς και στα δικαστήρια. Δεν πήρε κανένα μέτρο σε συγκοινωνίες και χώρους δουλειάς. Η υπόθεση «γρήγοροι μαζικοί εμβολιασμοί» αποδείχτηκε φιάσκο της ΕΕ και των πολυεθνικών που βάζουν πάνω απ όλα τα συμφέροντά τους, τα κέρδη και την πολιτική των κυβερνήσεων.

Η κυβέρνηση οδηγεί εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και μικρομεσαίους στη λιμοκτονία αφήνοντάς τους στα 534 ευρώ, την ίδια ώρα που χαρίζει δισεκατομμύρια στους επιχειρηματίες αφήνοντάς τους ασύδοτους να «κάνουν παιγνίδια» με την πανδημία.

Σε χιλιάδες χώρους δουλειάς οι εργαζόμενοι δουλεύουν μαύρα ενώ είναι σε «αναστολές συμβάσεων», με το κράτος να πληρώνει ουσιαστικά τους μισθούς τους, ακόμα και σε επιχειρήσεις που όχι μόνο δεν είχαν πρόβλημα, αλλά βγήκαν κερδισμένες κι από πάνω!!

Ετοιμάζονται να μας φέρουν νομοσχέδια που ιδιωτικοποιούν την επικουρική ασφάλιση και καταργούν το 8ωρο και το δικαίωμα στην απεργία! Πάνω απ΄ όλα, ετοιμάζονται να «πατήσουν» πάνω στην καταστροφή που δημιουργούν και να μας φέρουν νέα μνημόνια! Στηρίζονται πάνω στη συναίνεση που προσφέρουν απλόχερα ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ και στην στήριξη του ακροδεξιού Βελόπουλου και νομίζουν πως και οι εργαζόμενοι και η νεολαία δεν θα αντισταθούν! Γελιούνται!! Η μαζική κινητοποίηση του φοιτητικού και συνολικά του εκπαιδευτικού κινήματος δείχνει ότι ακόμα και σε συνθήκες πανδημίας μπορούν και πρέπει να γίνουν μαζικοί ανατρεπτικοί αγώνες.

Παλεύουμε για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής στην παιδεία και συνολικά!

Για να μην περάσουν τα αντιλαϊκά νομοσχέδια.

1) Για μέτρα υπέρ της υγείας των εργαζόμενων, στους χώρους δουλειάς, στις συγκοινωνίες, για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, για επίταξη των ιδιωτικών κλινικών.

2) Για πλήρη αποζημίωση όλων των εργαζόμενων που οι θέσεις τους έχουν πληγεί από τα κλεισίματα επιχειρήσεων, για απαγόρευση των απολύσεων!

3) Για διαγραφή χρεών προς το κράτος, τις τράπεζες και τις εταιρείες κοινής ωφέλειας, των εργαζόμενων, των φτωχών αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών.

4) Για εθνικοποίηση των εταιρειών φαρμάκων, των τραπεζών και όλων των εταιρειών που ενισχύονται από το κράτος. Όχι τζάμπα λεφτά του λαού για να σωθούν οι καπιταλιστές!

5) Παλεύουμε, μαζί με την νεολαία για να μην περάσει το άθλιο νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη.

ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΥΓΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ, ΗΜΕΡΑ ΨΗΦΙΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση


Διαδήλωση ενάντια στο ν/σ Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη

Μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη. Όλοι/ες στις διαδηλώσεις 10/2

4/2: ΜΑΖΙΚΟΤΑΤΕΣ & ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΟΙ ΝΕΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ Ν/Σ ΚΕΡΑΜΕΩΣ-ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗ ΜΕΡΑ ΨΗΦΙΣΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 10/2/2021:

Αθήνα: 13:00, Προπύλαια

Θεσσαλονίκη : 12:00, Άγαλμα Βενιζέλου

Γιάννενα: 12:00 , Περιφέρεια

Πάτρα : 13:00 , Πλατεία Γεωργίου

Συνεχίστηκαν για 4η εβδομάδα οι κινητοποιήσεις ενάντια στο νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο των Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, που φέρνει χουντικά μέτρα για τα πανεπιστήμια (πανεπιστημιακή αστυνομία, κάμερες, πειθαρχικές διώξεις κ.ά.), ελάχιστη βάση εισαγωγής και μείωση εισακτέων, όρια φοίτησης και διαγραφές φοιτητών. Οι κινητοποιήσεις της 4/2 ήταν άλλη μια μαζική και δυναμική απάντηση, με τη συμμετοχή να κυμαίνεται σε γενικές γραμμές στα ίδια νούμερα με αυτά της 28/1. Χιλιάδες φοιτητές και μαθητές έσπασαν πανελλαδικά τις χουντικές απαγορεύσεις κυκλοφορίας της κυβέρνησης, με αφορμή τη νέα έξαρση της πανδημίας(ιδιαίτερα σε πόλεις όπως η Πάτρα όπου η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 18:00 το απόγευμα!!), δείχνοντας ξεκάθαρα την εναντίωση τους απέναντι στην κυβέρνηση.

Στην Αθήνα, παρά το κλείσιμο σταθμών του μετρό και την αστυνομοκρατία σε όλο το κέντρο, περί των 5000 φοιτητών και μαθητών άρχισαν να συγκεντρώνονται, πριν τις 13:00, στα Προπύλαια, που για άλλη μια φορά είχαν κατακλυστεί από αστυνομικές δυνάμεις και τα νέα ειδικά σώματα για τις διαδηλώσεις. Όταν ο κόσμος βγήκε στον δρόμο για να διαδηλώσει, οι δυνάμεις καταστολής αποχώρησαν. Η πορεία έφτασε από τα Προπύλαια, μέσω της Ομόνοιας, μέχρι τη Βουλή και μετά γύρισε πίσω σε Προπύλαια και Ομόνοια, όπου και διαλύθηκε. Στη βουλή, η διαδήλωση χτυπήθηκε από την αστυνομία, με στόχο να τρομοκρατηθεί η νεολαία και να διαλυθεί η διαδήλωση, χωρίς ωστόσο να το καταφέρνει. Ιδιαίτερα μαζικά ήταν τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων, ενώ σημαντική παρουσία είχαν οι φοιτητικές παρατάξεις (ΣΣΠ, Αγωνιστικές Κινήσεις κ.ά.), δυνάμεις της άκρας αριστεράς και του αναρχικού χώρου.

Στην Πάτρα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πορεία. Η συγκέντρωση ξεκίνησε στις 13:00 από την Πλ. Γεωργίου, όπου κόσμος από νωρίς άρχισε να συγκεντρώνεται. Λίγο αργότερα ξεκίνησε και η πορεία, με πάνω από 500 διαδηλωτές, με μεγάλη παρουσία φοιτητών στο μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων, αλλά και δυνάμεις της άκρας αριστεράς (ΣΣΠ, Αγωνιστικές Κινήσεις) και του αντιεξουσιαστικού χώρου. Η πορεία ολοκληρώθηκε χωρίς την παρουσία της αστυνομίας, με τις δυνάμεις καταστολής να μην εμφανίζονται καθόλου, σε αντίθεση με άλλες φορές.

Στη Θεσσαλονίκη, στις 12:00 στο Άγ. Βενιζέλου, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση – διαδήλωση στο κέντρο της πόλης, με πάνω από 2.000 διαδηλωτές, που κατέληξε στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Συμμετείχαν φοιτητικοί σύλλογοι, ΕΛΜΕ, φοιτητικές παρατάξεις (ΣΣΠ, Αγ. Κιν.), η Κίνηση δυνάμεων-φοιτητών ενάντια στο ν/σ Κεραμέως, καθώς επίσης και οργανώσεις της άκρας αριστεράς. Επίσης σημαντική ήταν η παρουσία των μαθητών, οι οποίοι κατέβηκαν με συγκροτημένο μπλοκ των σχολείων τους, κάποια από τα οποία τελούσαν υπό κατάληψη, όπως τα ΓΕΛ Συκεών. Μετά τη διαδήλωση, κομμάτι του αναρχικού χώρου συγκροτημένα πήγε να λήξει την συγκέντρωση του στο ΑΠΘ, όπου εκεί δέχθηκε αναίτια επίθεση από την αστυνομία με 3 συλλήψεις και 1 τραυματία φοιτητή, ενώ ακολούθησε ανθρωποκυνηγητό στα στενά.

Στα Ιωάννινα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και πετυχημένη πορεία με περίπου 300 διαδηλωτές. Παρουσία είχαν οι φοιτητικοί Σύλλογοι Εστιακών Φοιτητών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Καλών Τεχνών, ενώ συμμετείχαν και σωματεία εργαζομένων του πανεπιστημίου, των καθηγητών δευτεροβάθμιας, το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων καθώς και δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής-Άκρας Αριστεράς. Η αστυνομία δεν χτύπησε την κινητοποίηση.

Καταγγέλλουμε τις επιθέσεις της αστυνομίας στη διαδήλωση της Αθήνας και στους φοιτητές έξω από το ΑΠΘ! Η κρατική τρομοκρατία δεν θα περάσει! Οι διαδηλώσεις της 4/2 είναι ένα επόμενο σημαντικό βήμα, μετά τις διαδηλώσεις των 14/1, 21/1 και κυρίως της 28/1. Δείχνουν μια δυναμική που μπορεί να αποκτήσει το φοιτητικό κίνημα, τις σημαντικές δυνατότητες που υπάρχουν. Και ταυτόχρονα, για να αρχίσει να ξεδιπλώνεται η σύγκρουση με την επικίνδυνη κυβέρνηση της ΝΔ σε όλα τα μέτωπα. Ιδιαίτερα, οι 2 τελευταίες διαδηλώσεις(28/1 και 4/2) είναι πολύ σημαντικές, γιατί ήταν μαζικότατες και δυναμικές, παρά τα σημαντικά εμπόδια που ορθώνονται στο φοιτητικό κίνημα από την πολιτική των γραφειοκρατών ΠΚΣ-ΕΑΑΚ: κοινά πλαίσια, στη βάση των «δελτίων τύπου των συσκέψεων των δεκάδων φοιτητικών συλλόγων», τα οποία το μόνο που κάνουν είναι να βγάζουν «καλέσματα αγώνα» για τις διαδηλώσεις, χωρίς να δίνουν καμία συνέχεια, οργάνωση ή προοπτική κλιμάκωσης του αγώνα. Να σημειωθεί επίσης, πως αυτή η νέα «στροφή» της ΚΝΕ σε πανελλαδικό επίπεδο, να συμμετέχει σε κοινή διαδήλωση, μέχρι και σε κοινά μπλοκ, με τις υπόλοιπες δυνάμεις, είναι σημάδι της βαθιάς πολιτικής της κρίσης και όχι του ότι ξαφνικά «ανακάλυψε» μια επαναστατική και ενωτική πολιτική.

Δεν είναι ώρα για παχιά λόγια, του τύπου «το φοιτητικό κίνημα θα σαρώσει το νομοσχέδιο», αλλά για συνέχιση του αγώνα! Ως ΣΣΠ θα συνεχίσουμε να ρίχνουμε όλες μας τις δυνάμεις στο να συνεχιστεί ο αγώνας, στο να μπουν νέες γενικές συνελεύσεις, οι οποίες με τις αποφάσεις τους, θα δώσουν προοπτική κλιμάκωσης στον αγώνα. Με καταλήψεις και συντονιστικές επιτροπές καταλήψεων στις σχολές, ώστε αυτές να μετατραπούν σε κέντρα αγώνα, με συντονιστικά των ΓΣ, που θα ενοποιούν και θα μαζικοποιούν το κίνημα. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσει να παλεύει η ΣΣΠ. Για αυτό καλούμε τη νεολαία και κάθε φοιτητή να συμμετέχει στις νέες γενικές συνελεύσεις και να διαδηλώσει μαχητικά και μαζικά στον δρόμο στις 10/2, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, σε όλες τις μεγάλες πόλεις.

Σοσιαλιστική Σπουδαστική Πάλη (ΣΣΠ)


Κάτω το νέο αντι-εκπαιδευτικό νομοσχέδιο της καταστολής και των ταξικών αποκλεισμών.

Το κράτος έρχεται να σπείρει το χάος του νεοφιλελευθερισμού στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσα από το οργανωμένο πρόγραμμα της καταστολής, της επίτασης των ταξικών αποκλεισμών και κατ’ επέκταση της πριμοδότησης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Το νέο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο όχι μόνο υποβαθμίζει την ελεύθερη και δωρεάν παιδεία, αλλά επιτίθεται στοχευμένα -και πρώτα από όλα- στους φοιτητές και τις φοιτήτριες της τάξης μας. Επιτίθεται στους φοιτητές και τις φοιτήτριες που εργάζονται, για να μπορέσουν να συντηρήσουν τις σπουδές τους και με τα νέα όρια φοίτησης κινδυνεύουν με διαγραφή. Οι νέες βάσεις που θεσπίζονται για την εισαγωγή στα ΑΕΙ θα μετατρέψουν την είσοδο στα πανεπιστήμια σε έναν αγώνα δρόμου για τους υποψήφιους και τις υποψήφιες, όπου θα επικρατήσει το μεγαλύτερο πορτοφόλι που θα πληρώσει το καλύτερο φροντιστήριο ή το ιδιωτικό πανεπιστήμιο με τις «αρτιότερες περγαμηνές» για την είσοδο στην αγορά εργασίας, ειδικά τώρα που έχουν εξισωθεί τα πτυχία των ΑΕΙ με αυτά των κολλεγίων. Η παρούσα εκπαιδευτική αναδιάρθρωση επιζητεί πανεπιστήμια με λιγοστές θέσεις για τους λίγους και εκλεκτούς της ελίτ που ευνοείται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όπως είναι αντιληπτό, οι ακόμα πιο εντατικοποιημένες σπουδές θα αποσκοπούν, όχι στη μόρφωση της νεολαίας, αλλά στην ταχύτερη παραγωγή εργατικού δυναμικού που θα ταΐσει την αγορά εργασίας. Χωρίς καμία κοινωνικοποίηση, επιστημονική ή ιδεολογική ζύμωση ανάμεσα στους φοιτητές και τις φοιτήτριες, αφού το μόνο πράγμα που θα σκέφτονται είναι πως θα τελειώσουν τις σπουδές τους, ώστε να μη διαγράφουν. Τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα μετατραπούν σε κλειστούς επιτηρούμενους χώρους, σε γυάλες παραγωγής εξειδικευμένων προλετάριων, όπου θα μπαινοβγαίνουν μέσα σε ένα κλίμα τρομοκρατίας και ανασφάλειας μόνο όσοι και όσες υποδεικνύουν το φοιτητικό τους πάσο.

Μέσα σε όλο αυτό το δυστοπικό αντι-εκπαιδευτικό πλαίσιο που ξεπροβάλλει, η ΝΔ κάνει ό,τι είναι δυνατόν, για να μας πείσει πως η παλινόρθωση δικτατορικών πολιτικών δεν είναι μια ανησυχητική εκτίμηση για το μέλλον, αλλά η πραγματικότητα του σήμερα. Η σύσταση σώματος ασφαλείας μέσα στα πανεπιστήμια, η παρακολούθηση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων των πανεπιστημίων με κάμερες και η ποινικοποίηση των μαχητικών συνδικαλιστικών κινητοποιήσεων και πρακτικών των φοιτητ(ρι)ών μέσω πειθαρχικών μέτρων υποδεικνύει την εξουσιομανή ηλιθιότητα των διαχειριστών του κράτους στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να κάμψουν το μέτωπο των αγωνιζόμενων φοιτητ(ρι)ών που στέκεται ανάχωμα στα σχέδια κράτους και κεφαλαίου. Είναι, άλλωστε, γνωστή η τακτική τους απέναντι στο ανταγωνιστικό κίνημα.

Σε κάθε ερώτηση που τίθεται στο κράτος και την κυβέρνησή του, μπάτσοι είναι πάντα η απάντηση. Μπάτσοι στις πλατείες και τις γειτονιές μας, μπάτσοι στους κοινωνικούς μας χώρους, προσεχώς μπάτσοι και στις σχολές. Κάπου εδώ είναι το σημείο που θα πρέπει να πούμε “ο κύβος ερρίφθη”. Συμμετέχουμε στον μαζικό αγώνα των φοιτητ(ρι)ών και των εργαζομένων στους πανεπιστημιακούς χώρους κατά του εκπαιδευτικού νομοσχεδίου. Στις σημερινές συνθήκες ζόφου είναι εξαιρετικά σημαντικό. Οφείλουμε να σταθούμε ανάχωμα στα σχέδια κράτους και κεφαλαίου που οδηγούν στην εξόντωση της βάσης σε κάθε κοινωνικό πεδίο. Διεκδικούμε ελεύθερη και ισότιμα προσβάσιμη παιδεία για όλες και όλους. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε μια ακόμα δόση χούντας. Γνωρίζουμε το κρίσιμο των υγειονομικών συνθηκών, αλλά είμαστε στο σημείο που το κράτος γίνεται και άμεσα πιο επικίνδυνο από την πανδημία. Ήρθε η ώρα να ξαναβγούμε στους δρόμους.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 4/2:

  • Αθήνα: 13:00 στα Προπύλαια. Στηρίζουμε το μπλοκ της Ανοιχτής Συνέλευσης Πανεπιστημιούπολης.
  • Θεσσαλονίκη: 13:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου. Στηρίζουμε τα μπλοκ των αυτόνομων και ελευθεριακών σχημάτων.
  • Ναύπλιο: 17:30 στην Πλατεία 3 Ναυάρχων (Δημαρχείου) . Στηρίζουμε τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων.

Αναρχική Ομοσπονδία


ΜΑΖΙΚΟΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΛΑΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΕΡΑΜΕΩΣ-ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ

Μέσα στο πλαίσιο της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων, της ποινικοποίησης της πολιτικής- κινηματικής δράσης με πρόσχημα την πανδημία για τις ανάγκες της εξαρτημένης άρχουσας τάξης, η κυβέρνηση παίρνοντας τα ηνία από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που άνοιξε τον δρόμο συνεχίζει την ταξική- εκπαιδευτική αναδιάρθρωση με σειρά αντιλαϊκών- αντεργατικών νόμων λαιμητόμων που χτυπούν την δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, εντείνοντας τους ταξικούς φραγμούς στην παιδεία, πραγματοποιώντας μια συνολική επίθεση στο δικαίωμα στην εκπαίδευση των παιδιών των φτωχών εργατικών- λαϊκών οικογενειών. Οι μαζικές πανεκπαιδευτικές πορείες των τελευταίων εβδομάδων αποδεικνύουν πως οι μαζικές-λαϊκές πορείες και συγκεντρώσεις καταρρίπτουν στην πράξη το σχέδιο της κυβέρνησης για απαγόρευση των διαδηλώσεων-διεκδικήσεων και δίνουν αγωνιστικό μήνυμα συνέχισης των εργατικών-λαϊκών κινητοποιήσεων απέναντι στη κρατική τρομοκρατία υπερασπίζοντας τις εργατικές-λαϊκές κατακτήσεις και τα δημοκρατικά δικαιώματα. Οι μαζικoί- λαϊκοί-πολύμορφοι- μαχητικοί αγώνες αποτελούν τον δρόμο για να εναντιωθούμε στο καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό σύστημα και την φασιστική- κρατική-παρακρατική τρομοκρατία.

Ταυτόχρονα, το ταξικότατο χτύπημα στην δυνατότητα περάσματος από την δευτεροβάθμια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για τις εργατολαϊκές οικογένειες και τα παιδιά της φτωχολογιάς, συνδυάζεται με την σκληρότατη και ταξική πολιτική της κυβέρνησης για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, μέσα από την ε

παναφορά των διαγραφών που χτυπούν με ωμή ταξικότητα τους εργαζόμενους φοιτητές που δουλεύουν για να μην επιβαρύνουν τις οικογένειές τους. Παράλληλα, η πανεπιστημιακή αστυνομία, αποτελεί ακόμη μια πρακτική εφαρμογή της φασιστικοποίησης της δημόσιας και πολιτικής ζωής, έρχεται στο προσκήνιο για να τσακίσει ακόμη περισσότερο την οργάνωση της νεολαίας μέσα στα συλλογικά όργανα πάλης του φοιτητικού κινήματος, για να τσακίσει εν τη γενέσει της κάθε κινηματική νεολαιϊστικη αντίσταση και να απαγορεύσει την επαφή της εργαζόμενης νεολαίας τόσο με τις ριζοσπαστικές ιδεολογίες όσο και με την ριζοσπαστικοποίηση που έρχεται μέσα από τις συλλογικές- ταξικές- λαϊκές αντιστάσεις.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση, αποτελεί καθήκον κάθε οργανωμένης δύναμης του λαϊκού κινήματος, συνολικά του εργαζόμενου λαού, να αντισταθεί απέναντι στα αντεργατικά- αντιλαϊκά νομοσχέδια της Κεραμέως και στην πολιτική της κυβέρνησης που εντείνει ακόμη περισσότερο τους ταξικούς φραγμούς για τα παιδιά των εργατικών- λαϊκών οικογενειών και τους εργαζόμενους φοιτητές νεολαίους. Μέσα από ένα μέτωπο εκπαιδευτικών- γονιών- φοιτητών- μαθητών να ορθωθεί τοίχος και να πέσουν τα αντιδραστικά νομοθετήματα του Υπουργείου Παιδείας, από κοινού με ριζοσπαστικές- λαϊκές διεκδικήσεις για καθολικά μέτρα υγειονομικής προστασίας και περίθαλψης των εκπαιδευτικών- των γονιών- των μαθητών και των φοιτητών όσο συνεχίζεται η υγειονομική κρίση.

ΕΞΩ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΑΣΥΛΟ ΑΓΩΝΩΝ

ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΚΑΙ Η ΒΑΣΗ ΤΟΥ 10

ΜΟΝΙΜΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΠΛΗΡΗΣ-ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ-ΓΟΝΕΙΣ-ΜΑΘΗΤΕΣ-ΦΟΙΤΗΤΕΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Λαϊκή Αντιφασιστική Δράση
9/2/21


Καλούμε στο Φοιτητικό Συλλαλητήριο ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη, Τετάρτη 10/2 1μμ στα Προπύλαια

Η κοινωνική αγανάκτηση λόγω των προσχηματικών κυβερνητικών lockdown την στιγμή που το ΕΣΥ παραμένει ανοχύρωτο φουντώνει. Το φοιτητικό κίνημα προσφέρει χαραμάδες αγώνα, αντίστασης και ανυπακοής στις κυβερνητικές πολιτικές που έρχονται να στοχοποιήσουν νεολαία, εργατικό κίνημα και εργατικά συμφέροντα.

Μετά από τρεις μαζικές διαδηλώσεις, με χιλιάδες διαδηλωτές στο δρόμο, που έκαναν κουρελόχαρτο τις απαγορεύσεις του κράτους, κορυφώνεται η άρνηση της νεολαίας στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη που υπονομεύει την δημόσια εκπαίδευση, νομιμοποιεί όριο φοίτησης, διαγραφή φοιτητών, πανεπιστημιακή αστυνομία και ενιαίο ψηφοδέλτιο. Αφού προηγήθηκε η εξίσωση πτυχίων ιδιωτικών σχολών με αυτων των δημοσίων, βράδυ, η ακροδεξιά κυβέρνηση προσπαθεί να καταργήσει τη δυνατότητα πολιτικοποίησης των νέων στις σχολές και τη γνωριμία τους με ριζοσπαστικές και επαναστατικές ιδέες.

Η κυβέρνηση του Μητσοτάκη αναγνωρίζει τον εχθρό της σε εκείνους που μπορούν να ονειρευτούν, να σχεδιάσουν και να οργανώσουν το “αύριο” και μία κοινωνία Αλληλεγγύης και Αδελφοσύνης.

Με τον κοινοβουλευτικό και εξωκοινοβουλευτικό ρεφορμισμό να συντάσσεται ουσιαστικά πλάι στις αντιεργατικές πολιτικές, οι νέοι στην ελληνική πολιτική σκηνή εντείνουν την αγωνιστική τους διάθεση και έχουν τη δυνατότητα να ξεπεράσουν πολιτικές συμβιβασμού και καθίζησης.

Η ΟΡΜΑ θα συμμετέχει με τις δυνάμεις στη φοιτητική διαδήλωση στη 1μμ στα Προπύλαια και καλεί τη νεολαία να συμμετέχει και να παραμείνει,στην ίδια αγωνιστική κατεύθυνση που χάραξαν οι αντικυβερνητικοί αγώνες των τελευταίων εβδομάδων.

 


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Να μην ψηφιστεί το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο – ΟΧΙ στην αξιολόγηση σχολικής μονάδας και εκπαιδευτικού – Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, Τετάρτη 10/2, 1μμ, άγ. Βενιζέλου

Συνάδελφοι/ισσες,

Εδώ κι ένα χρόνο σχεδόν η κυβέρνηση της Ν.Δ. και το Υ.ΠΑΙ.Θ., αρνούνται να ικανοποιήσουν και το παραμικρό ακόμη αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας, ενώ τα σχολεία ανοιγοκλείνουν σαν ακορντεόν, τα Πανεπιστήμια έχουν κλείσει επ’ αόριστον και τα μορφωτικά δικαιώματα παιδιών και νεολαίας, τα εργασιακά των εκπαιδευτικών έχουν μπει στην “κλίνη του Προκρούστη”.

Την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου επιδιώκουν να ψηφίσουν στη Βουλή το χουντικής έμπνευσης νομοσχέδιο που έχει ξεσηκώσει φοιτητές, μαθητές κι εκπαιδευτικούς, καθώς θέτει νέους φραγμούς στην πρόσβαση των παιδιών του λαού στα ΑΕΙ, θεσμοθετεί την πανεπιστημιακή αστυνομία, οδηγεί στο κλείσιμο πανεπιστημιακών σχολών κ.ά. Η κυβέρνηση που δεν διαθέτει ούτε 1ευρώ για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην Υγεία και την Παιδεία, αδιαφορεί για τα χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών και των 3 βαθμίδων, αλλά την ίδια ώρα βρίσκει 30εκατ. ευρώ για να προσλάβει 1.030 αστυνομικούς για τα Πανεπιστήμια!

Την ίδια στιγμή γίνεται προσπάθεια να ξεκινήσει η αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, ενώ έχει ανακοινωθεί η κατάθεση στη Βουλή μέσα στον Φλεβάρη  νομοσχεδίου για τα κριτήρια αξιολόγησης του εκπαιδευτικού από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη καθώς και για την λεγόμενη αυτονομία της σχολικής μονάδας. Με την εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, το λεγόμενο αγγλοσαξονικό μοντέλο αξιολόγησης, το οποίο όπου έχει εφαρμοστεί φέρνει κατηγοριοποίηση και κλείσιμο σχολείων και απολύσεις εκπαιδευτικών, συνεχίζεται η προσπάθεια δόμησης ενός αντιδραστικού, αναχρονιστικού και απόλυτα προσαρμοσμένου στις ανάγκες της αγοράς εκπαιδευτικού συστήματος.

Συνάδελφοι/ισσες,

Απέναντι στην κυβερνητική επίθεση στα κοινωνικά δικαιώματα, την συνεχώς εντεινόμενη αντιεκπαιδευτική πολιτική αλλά και την όξυνση της καταστολής και της περιστολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, οφείλουμε όλοι να συμβάλουμε στην οικοδόμηση ενός πανεκπαιδευτικού μετώπου, φοιτητών-μαθητών-εκπαιδευτικών που θα γίνει ο κυματοθραύστης στην αντιεκπαιδευτική λαίλαπα και την κοινωνική αναλγησία της κυβέρνησης ενώ ταυτόχρονα θα βάλουμε φραγμό στην αξιολόγηση και θα διεκδικήσουμε παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στο σχολείο!

Ο Ζ’ Σ.Ε.Π.Ε. Θεσ/νίκης στηρίζει  τις πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις που τα Εκπαιδευτικά Σωματεία και οι Ομοσπονδίες, η ΑΔΕΔΥ και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι πραγματοποιούν σε όλη τη χώρα και στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021, 1μ.μ., στο Άγαλμα Βενιζέλου κηρύσσοντας μονόωρη διευκολυντική στάση εργασίας και ζητώντας την τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.

 Δ.Σ. του Ζ΄ Σ. Ε.Π.Ε. Θεσ/νίκης


Το ποτήρι ξεχείλισε!

Η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάθεση του νομοσχεδίου νύχτα, παρά τις τεράστιες αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει, τις δυναμικές και μαζικές κινητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων και παρά τη διαφωνία ολόκληρης της πανεπιστημιακής κοινότητας .Αντί να δώσει λύσεις σε όλα τα προβλήματά μας,  η κυβέρνηση προτιμά να δώσει 30 εκατ. ευρώ για Ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας στοχεύοντας στην καταστολή της φωνής, της διεκδίκησης και του αγώνα των φοιτητών.

Μέσα από τις πειθαρχικές αλλαγές προβλέπεται  μέχρι και 3 χρόνια φυλάκισης σε φοιτητές που κάνουν Γενικές Συνελεύσεις, κινητοποιήσεις στις σχολές και στα θεσμικά όργανα!!! Την ίδια στιγμή σχηματίζονται δικογραφίες απέναντι στις φοιτητικές κινητοποιήσεις. Θέλουν ακόμη να βάλουν κάμερες και να κάνουν face control στις εισόδους των ιδρυμάτων. Αντιμετωπίζουν φοιτητές, που διεκδικούν τα αυτονόητα για να σπουδάσουν, ως εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου. Η λογική αυτή ήταν διαχρονικά στόχευση των κυβερνήσεων και των πολιτικών τους

Οι φοιτητικοί σύλλογοι με μια φωνή ξεκαθαρίζουμε: η τρομοκρατία δεν θα περάσει! Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα μας να μιλάμε να αντιδρούμε να διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον!

  • Απαιτούμε την απόσυρση του Νομοσχεδίου !!! 
  • Όχι στα όρια φοίτησης και τις διαγραφές φοιτητών.
  • Ούτε σκέψη για Πανεπιστημιακή Αστυνομία! Οι φοιτητές που παλεύουν για σπουδές, δουλειά και δικαιώματα δεν είναι εγκληματίες!
  • Σπάμε στην πράξη τις απαγορεύσεις της κυβέρνησης!
  • Απόσυρση όλων των κατηγοριών για τους συλληφθέντες μέλη ΦΣ
  • Ούτε σκέψη για πειθαρχικό δίκαιο. Οι φοιτητές δεν είναι εγκληματίες!
  • Όχι στην θέσπιση βάσης εισαγωγής.
  • Όχι στην ισοτίμηση των πτυχίων των ιδιωτικών κολλεγίων με των πανεπιστημίων.
  • Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους.
  • Οχι στα ενιαία ψηφοδέλτια και στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες. Κάτω τα χέρια από τους φοιτητικούς συλλόγους.
  • Απαιτούμε να ανοίξουν τώρα οι σχολές! Να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της Υγείας μας.
  • Να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία! Να μην χαθεί καμία πρακτική.
  • Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών!

Προχωράμε σε :

  • Κατάληψη της Πρυτανείας Δευτέρα 8/2
  • Τρίτη – Τετάρτη 9-10/2 διήμερος αποκλεισμός του ΑΠΘ και καταλήψεις στις σχολές που έχει παρθεί απόφαση από τον φοιτητικό τους σύλλογο
  • Τετάρτη 10/2, παλλαϊκό – πανεργατικό συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης στις 17.30
  • Συλλαλητήριο ΦΣ την Πέμπτη 11/2 στις 13.00 στο Άγαλμα Βενιζέλου
  • Παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις στα όργανα διοίκησης για την συνολική καταδίκη του ν/σ και την δέσμευση για την μη εφαρμογή του.
  • Κάθε Φοιτητικός Σύλλογος να πάρει μέτρα ενημέρωσης των φοιτητών και διάδοσης των δίκαιων αιτημάτων μας σε όλο το λαό!
  • Στήριξη των αγωνιστικών αποφάσεων και των πρωτοβουλιών των φοιτητικών συλλόγων σε όλη τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα.
  • Καλούμε τους Φοιτητικούς Συλλόγους να συνεδριάσουν την επόμενη βδομάδα εν όψει του νομοσχεδίου

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ!!!

Φοιτητές ΑΠΘ


ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ Σ.Φ. ΦΥΣΙΚΟΥ 

Την Πέμπτη 4/2 ο σύλλογος φοιτητ(ρι)ών Φυσικού πραγματοποίησε την Γενική του Συνέλευση. Κατά τη διάρκειά της συζητήθηκε το νομοσχέδιο Κεραμέως- Χρυσοοχοϊδηγια την παιδεία. Για να μπορέσουμε να μετατρέψουμε την σχολή μας σε κέντρο οργάνωσης του αγώνα κατά του νομοσχεδίου, ο Σύλλογος αποφάσισε κατάληψη της σχολής, από την Παρασκευή5/2 έως Πέμπτη 11/2, με παράλληλη αναβολή των εξετάσεων των μαθημάτωντις αντίστοιχες ημέρες και να συμμετάσχουμε στη διαδήλωση της Τετάρτης, μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.

Το νομοσχέδιο Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη για την τριτοβάθμια εκπαίδευση το οποίο θα ψηφιστεί την Τετάρτη 10/2, επιτίθεταιστη καθολικήδημόσια και δωρεάν εκπαίδευση καθώς και στις πολιτικές και πολιτιστικές ελευθερίες, καταπατώντας ακόμα και το ίδιο το αστικό σύνταγμα. Στόχος του νομοσχεδίου είναι η βίαιη προσαρμογή της εκπαίδευσης στις ανάγκες της αγοράς. Με την ανεργία να βρίσκεται στο 25 % , τα ποσοστά φτώχειας να ανεβαίνουν με όλο και πιο γρήγορους ρυθμούς όσο βαθαίνει η κρίση«ανάγκες της αγοράς» σημαίνει : Μείωση εισακτέων , κλείσιμο σχολών, 30 δις για εξοπλιστικά (στρατός, αστυνομία), δίδακτρα και κατάργηση των φοιτητικών κεκτημένων (σίτιση , στέγαση, δωρεάν συγγράμματα), προσαρμογή των προγραμμάτων σπουδών και της λειτουργίας των σχολών στις ανάγκες τουντόπιου κεφαλαίου κτλ. Για να μπορέσουν να εφαρμόσουν αυτό το τερατούργημα, τους είναι απαραίτητο να καταστείλουν και να ποινικοποιήσουν μεταξύ άλλων και τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος.Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει: θέσπιση ελάχιστης βάσης εισαγωγής, αλλαγές στον τρόπο συμπλήρωσης του μηχανογραφικού, διαγραφές φοιτητ(ρι)ών, ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, ελεγχόμενη είσοδο και πειθαρχικάσυμβούλια.

Κάθε σχολή θα θεσπίζει κάθε χρόνο μια ελάχιστη βάση εισαγωγής(ΕΒΕ) ,ενώ παράλληλα θα θεσπίζει διαφορετικό συντελεστή βαρύτητας για κάθε πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα. Η ΕΒΕ θα προκύπτει από το μέσο όρο των βαθμών των πανελλαδικών μαθημάτων, που δίνουν οι μαθητές, επί έναν συντελεστή, που θα επιλέγεται σε κάθε μάθημα. Το μέτρο αυτό πετάει εκτός χιλιάδες παιδιά των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων εντείνοντας τον ταξικό αποκλεισμό των μαθητών από την τριτοβάθμια εκπαίδευση(γεγονός το οποίο οξύνεται και με τον περιορισμό επιλογών στο μηχανογραφικό).

Διαγραφές φοιτητών στα ν+2 χρόνια για σχολές 4ετούς φοίτησης και στα ν+3 για τις υπόλοιπες.

Οδηγούν μ’ αυτό τον τρόπο χιλιάδες φοιτητ(ρι)ες εκτός πανεπιστημίων, αποκλείοντας από την εκπαίδευση τα πιο φτωχά κομμάτια της κοινωνίας, που αναγκάζονται να δουλεύουν για να ανταπεξέλθουν στο κόστος σπουδών. Οι φοιτητ(ρι)ες θα σπουδάζουν σε μία ακόμη πιο εντατικοποιημένη καθημερινότητα και δεν θα έχουν χρόνο να ασχολούνται με τίποτα άλλο πέρα από τα μαθήματα και τις εξετάσεις, όπως την κοινωνικοποίηση, την πολιτικοποίηση και την πολιτιστική δράση εντός των πανεπιστημίων, την βελτίωση των όρων διαβίωσης κ.α.

Ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας και πειθαρχικό δίκαιο

Ποινικοποιείταιοποιαδήποτε δράση εντός του πανεπιστημίουδεν εγκρίνεται από τις πρυτανικές αρχές ή την διοίκηση της εκάστοτε σχολής (κατάληψη σχολής, κινητοποιήσεις, συνελεύσεις, ακόμα και πολιτιστικές δραστηριότητες). Ενώ παράλληλαθεσπίζονται βαρύτατες ποινές,όπως απαγόρευση συμμετοχής σε εξετάσεις ,οριστική διαγραφή των φοιτητ(ρι)ών και επιβολή μέχρι 3ετούς φυλάκισης.Ταυτόχρονα, ιδρύεται πανεπιστημιακή αστυνομία που θα στελεχώνεται από 1000 ειδικούς φρουρούς, που θα ελέγχει ακόμα και την πρόσβαση στους χώρους του πανεπιστημίου. Καθώς και θα υπάρξει έλεγχος εισόδου με κάρτα και παρακολούθηση με κάμερες. Τα παραπάνω έρχονται σε συνέχεια της κατάργησης του ασύλου ως η βασική προϋπόθεση προκειμένου να κατασταλεί οποιαδήποτε αντίδραση από μεριάς των φοιτητών και να αποτελέσει το πανεπιστήμιο έναν αποστειρωμένο χώρο «τάξης και ασφάλειας». Στο «ευρωπαϊκό» τύπου πανεπιστήμιο που ονειρεύονται, όποιος/α αγωνίζεται είναι εχθρός.

Επίθεση στις φοιτητικές παροχές

Ζούμε σε μία συγκυρία υποτίμησης των όρων διαβίωσής μας. Οι φοιτητικές παροχές (σίτιση,στέγαση, δωρεάν συγγράμματα) είναι όλο και πιο μειωμένες και υποχρηματοδοτούμενες.Ιδίως εν μέσω πανδημίας η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί. Οι εστιακές θέσεις είναι ελάχιστες , κόσμος που έχει ανάγκη αποκλείεται από εστίες.Δεν συντηρούνται ποτέ αν δεν αγωνιστούν οι οικότροφοι (εστίες ΑΠΘ,εστίες ΕΚΠΑ). Σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, οι διοικήσεις των εστιών πανελλαδικά, εκβιάζουν τους αγωνιζόμενους/ες με διακοπή των αυτονόητων παροχών.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ!

Οι διαδηλώσεις της 4/2 είναι ένα επόμενο σημαντικό βήμα, μετά τις διαδηλώσεις των 14/1, 21/1 και κυρίως της 28/1. Δείχνουν μια δυναμική που μπορούν να αποκτήσουν τα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας, μέρος των οποίων είναι και το φοιτητικό κίνημακαι τις σημαντικές δυνατότητες που υπάρχουν, ώστε να αρχίσει να ξεδιπλώνεται η σύγκρουση με την πολιτική εξουσία και το κεφάλαιο σε όλα τα μέτωπα. Ιδιαίτερα, οι 2 τελευταίες διαδηλώσεις(28/1 και 4/2) είναι πολύ σημαντικές, γιατί ήταν μαζικότατες, δυναμικές και κατάφεραν να σπάσουν την απαγόρευση των διαδηλώσεων. Είναι σημαντικό για την συνέχιση του αγώνα οι σχολές να μετατραπούν σε κέντρα οργάνωσής του, μέσα από καταλήψεις και συντονιστικές επιτροπές. Για αυτό ως συντονιστική επιτροπή κατάληψης Σ.Φ. Φυσικού καλούμε και τους υπόλοιπους συλλόγους να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις, αλλά και όλους/εςτους/τιςφοιτητ(ρι)έςκαι αγωνιζόμενους/εςνα συμμετέχουν στις δράσεις τις κατάληψης μας.

Δράσεις:

  • Συμμετοχή στην κινητοποίηση ενάντια στην καταστολή, για την ακύρωση προστίμων-διώξεων το Σάββατο 6/2 , 12:00 η ώρα , Πλατεία Αριστοτέλους, και δημιουργία πανό στις 10:00 την ίδια μέρα.
  • Συζήτηση για τις συλλογικές διαδικασίες την Κυριακή 15:00 η ώρα
  • Επόμενη συντονιστική επιτροπή , Δευτέρα 8/2 , 11:00 η ώρα.
  • Συζήτηση για το νομοσχέδιο Κεραμέως την Δευτέρα 8/2στις 16:00 η ώρα.

ΠΟΡΕΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 10/2, 13:00 ΑΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ΠΟΡΕΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 10/2, 17:30 ΑΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Υ.Γ.1 Νίκη στην απεργία πείνας του Δ. Κουφοντίνα από 8/1

Υ.Γ.2 Να πέσει τώρα η σκευωρία στους 8 αγωνιζόμενους κατηγορούμενους για την παρέμβαση στο στέκι της ΑΣΣΟΕ.


ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤ(ΡΙ)ΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ

Δύο λόγια για το νέο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο…
Όπως και στα περισσότερα κοινωνικά πεδία, έτσι και στην εκπαίδευση, το ελληνικό κράτος προσπαθεί, εν μέσω πανδημίας, να «κάνει την κρίση ευκαιρία». Το νέο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο επιχειρεί να επιβάλλει ό,τι δεν κατάφεραν τα προηγούμενα, λόγω των κοινωνικών αντιστάσεων που συνάντησαν, δηλαδή να μετατρέψει την εκπαίδευση σε μια αποστειρωμένη φούσκα σφοδρού ανταγωνισμού, με στόχο την κοινωνική ανέλιξη. Οι διακηρυγμένοι στόχοι, για άλλη μια φορά, είναι ο «εξορθολογισμός» και η «σύνδεση με την αγορά εργασίας».
Η δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα, μαρτυρώντας ότι το ιδεολογικό πλαίσιο της αναδιάρθρωσης είναι, αυτή τη φορά, πιο ενισχυμένο από ποτέ. Με πρόσχημα την «πάταξη της ανομίας» το κράτος προσπαθεί να απονεκρώσει τα πανεπιστήμια από οποιαδήποτε δραστηριότητα δεν χωράει στα στενά πλαίσια της «έρευνας». Στην ουσία μας λέει ότι τα πανεπιστήμια θα πάψουν να είναι χώροι κοινωνικοποίησης, προβληματισμού, αμφισβήτησης και πειραματισμού και θα μετατραπούν σε ιδρύματα όπου θα παράγεται στείρα επιστημονική γνώση και θα σχεδιάζονται οι ατομικές διαδρομές καριέρας.
Πίσω λοιπόν από την αστυνόμευση, κρύβεται μια βίαιη διαδικασία εντατικοποίησης που αγγίζει όλες τις βαθμίδες. Ο νέος νόμος περιλαμβάνει αυστηροποίηση της εισόδου στα ΑΕΙ, θέσπιση κατώτερης βάσης, ελάχιστο χρόνο φοίτησης , πειθαρχικές ποινές ,κ.α. μετατρέποντας την εκπαίδευση σε έναν αγώνα δρόμου, που μόνο όσοι κοπιάσουν πολύ θα επιβιώσουν: εξαντλητικό διάβασμα στο σχολείο για να μπούμε στο πανεπιστήμιο, ασταμάτητη μελέτη για να πάρουμε το πτυχίο, ατελείωτο άγχος για να βρούμε δουλειά. Τεστ, διαγωνίσματα, εξετάσεις, εξεταστικές, απουσιολόγια, ποινολόγια, βαθμοί, αξιολογήσεις, συνεντεύξεις, πριμ αποδοτικότητας. Ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας αυτής της διαδικασίας απέχει πλέον χιλιόμετρα από την «ανάπτυξη μιας πολύπλευρης προσωπικότητας» και έχει συρρικνωθεί στην δημιουργία ενός πειθήνιου ανθρωπότυπου που θα είναι έτοιμος να υποστεί την χειρότερη εκμετάλλευση όταν και άμα «συνδεθεί» με την αγορά εργασίας. Οι ταξικοί φραγμοί σε αυτήν την κούρσα αντοχών είναι προφανείς. Όσοι μπορούν να πληρώνουν φροντιστήρια και ιδιαίτερα, όσοι δεν χρειάζεται να δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές , ή να πληρώνουν νοίκια σε άλλες πόλεις, βρίσκονται σε πλεονεκτικότερη θέση απέναντι στους υπόλοιπους.
…και τους αποκλεισμούς των μεταναστών
Την ίδια στιγμή, οι χιλιάδες μετανάστες που ζούνε στην χώρα αποκλείονται εξαρχής από αυτήν την διαδικασία, καθώς το ελληνικό κράτος έχει αδιαφορήσει πλήρως για την πρόσβαση τους στο εκπαιδευτικό σύστημα. Οι ανήλικοι (4-17χρ) μετανάστες υπολογίζονται περίπου στις 27.000 , εκ των οποίων, τα τελευταία χρόνια, λιγότεροι από τους μισούς ήταν εγγεγραμμένοι στα σχολεία. Ποσοστό πολύ χαμηλό αφού η σχολική ένταξη αφήνεται στα χέρια του κάθε δήμου (πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλκιδέων αποφάσισε τον ρατσιστικό αποκλεισμό των προσφυγόπουλων από τα δημοτικά), των διευθυντών, της περιφέρειας (η οποία είναι υπεύθυνη για τον πολύ σημαντικό παράγοντα της ικανότητας μετακίνησης από τα camps με λεωφορεία) και τώρα φυσικά του ΕΟΔΥ και της διοίκησης των camps. Εξαρτώμενη από τόσους παράγοντες η εκπαίδευση των μεταναστ(ρι)ών πλαισιώνει το φάσμα στο καθεστώς εξαίρεσης που ζουν και που γιγαντώνεται με την συνθήκη της πανδημίας. Μέσα σε αυτόν τον πληθυσμό δημιουργούνται διαφορετικού τύπου αποκλεισμοί από την εκπαίδευση.
Όσον αφορά τα παιδιά που διαμένουν εντός του αστικού ιστού, οι εγγραφές στα σχολεία φέτος σταμάτησαν πολύ νωρίς (περίπου στις 2 πρώτες βδομάδες του Σεπτέμβρη) σε αντίθεση με άλλες χρονιές που εγγραφές γίνονταν κανονικά μέσα στη χρονιά. Το γεγονός αυτό αιτιολογήθηκε στα πλαίσια των μέτρων προστασίας για την διασπορά του covid 19. Επιστρατεύθηκε δηλαδή το ρατσιστικό επιχείρημα που θέλει τους μετανάστες φορείς ασθενειών , που θα μολύνουν τον υγιή ντόπιο πληθυσμό. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στην περίπτωση όσων διαμένουν σε ξενοδοχεία του ΔΟΜ ή δομές φιλοξενίας ανηλίκων. Άλλοτε επίσημες και άλλοτε ανεπίσημες κρατικές «οδηγίες», παρότρυναν τους διαχειριστές των δομών να μην στείλουν τα παιδιά στα σχολεία.
Την ίδια στιγμή, τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα για όσα παιδιά ζούνε σε καμπ. Τα απογευματινά τμήματα που λειτουργούσαν για τους μετανάστες σε ολοήμερα σχολεία, φέτος δεν άνοιξαν καθόλου, ενώ το γενικότερο καθεστώς καραντίνας που έχει επιβληθεί στα καμπ δεν επιτρέπει την έξοδο όσων διαμένουν εκεί, παρά μόνο υπό όρους.
Η απάντηση που έχει να δώσει το κράτος σε αυτήν την κατάσταση, είναι η προσπάθεια δημιουργίας χώρων διδασκαλίας στο εσωτερικό των καμπς, για όσους μένουν εκεί. Είναι προφανές ότι η κατεύθυνση αυτή εντείνει την γκετοποίηση των μαθητών, καθηλώνοντας τους εντός των δομών και περιορίζοντας δραστικά την κοινωνικοποίηση τους. Η τηλεκπαίδευση αναπαράγει ακριβώς το ίδιο πρόβλημα, μόνο που σε αυτήν την περίπτωση προστίθενται και έξτρα εμπόδια, όπως η έλλειψη τεχνικού εξοπλισμού, η γραφειοκρατία που απαιτείται προκειμένου να αποκτήσει κανείς πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα και η ακόμα πιο μεγάλη δυσκολία στην επικοινωνία που δημιουργείται.
Όλοι οι παραπάνω φραγμοί που τίθενται στην πρόσβαση των μεταναστών στην εκπαίδευση, δημιουργούν νέους διαχωρισμούς ανάμεσα σε αυτούς και τους ντόπιους. Η σημασία του να πηγαίνουν τα παιδιά των μεταναστών στα σχολεία (όταν αυτά είναι ανοιχτά) έγκειται στο γεγονός ότι εκεί μπορούν, εκτός των άλλων, να κοινωνικοποιηθούν, να επουλώσουν τα τραύματα τους, να εκφραστούν ανάμεσα σε άλλους και να δημιουργήσουν φιλίες. Για εμάς, η συνάντηση ντόπιων και μεταναστών μαθητών είναι απαραίτητη ως υπενθύμιση του ότι εδώ και καιρό ζούμε σε πολυεθνικές κοινωνίες.
Ας μην ξεχνάμε πως και τα ίδια τα παιδιά στα camps πολλές φορές αντιστέκονται στην απόσταση που δημιουργεί το κράτος μεταξύ αυτών και της σχολικής τους εκπαίδευσης. Με παράδειγμα παιδιά απ’το camp της Ριτσώνας όπου τα ίδια αυτομορφώνονται διοργανώνοντας κύκλους μαθημάτων μεταξύ τους και όχι μόνο (καλλιτεχνικές και περιβαλλοντικές δραστηριότητες με αποκορύφωμα και την κατασκευή μικρού χώρου που θα λειτουργεί ως σχολείο, με υλικά που βρίσκουν μέσα στο camp).
Συνοψίζοντας, βλέπουμε πως το ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο (ελληνικός καπιταλισμός) δυσκολεύεται να βρει έναν τρόπο με τον οποίο θα καταφέρει να βγάλει κέρδος μέσα από την διαχείριση ενός πληθυσμού χιλιάδων μεταναστών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην χώρα. Η «σύνδεση» τους με την αγορά εργασίας δια μέσου του εκπαιδευτικού συστήματος μοιάζει με μακροπρόθεσμη και αμφίβολη επένδυση. Προς το παρόν φαίνεται να αρκείται στο να λαμβάνει μερικά ευρωπαϊκά κονδύλια για να τους κρατάει φυλακισμένους , ενώ παράλληλα ωθεί ένα τμήμα τους στην μαύρη ή/και υποτιμημένη εργασία .
Όσοι και όσες, όμως, αδιαφορούμε για τα λογιστικά και τα αδιέξοδα τους κράτους, θα παλέψουμε για την άμεση πρόσβαση των μεταναστών στην εκπαίδευση. Έχουμε μάλιστα καλούς λόγους για να το κάνουμε αυτό. Αυτό που μας παρακινεί, δεν είναι μόνο το αίτημα για «ίσες ευκαιρίες» , το δικαίωμα στην εκπαίδευση και η αλληλεγγύη απέναντι σε όσους υφίστανται καθημερινά αποκλεισμούς. Είναι, κυρίως, το ότι ξέρουμε, πως μέσα από την συνάντηση, την συναναστροφή και το μοίρασμα εμπειριών με τους μετανάστες έχουμε να μάθουμε πολλά, τόσο για εμάς τους ίδιους, όσο και για τον κόσμο γύρω μας. Σίγουρα περισσότερα απ’ όσα θα μάθουμε σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που προωθεί την ουδετερότητα, τον καριερισμό και τον κυνισμό, που μας μαθαίνει να συνηθίζουμε την βία αυτού του κόσμου.

ΟΥΤΕ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΟΥΤΕ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΣ-ΘΕΛΟΥΜΕ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤ(ΡΙ)ΩΝ

ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ-ΓΙΑ ΝΤΟΠΙΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ

Συνέλευση Stop War on Migrants


Την Τετάρτη 10/2, με αιχμή τη στήριξη της απεργία πείνας του Δ.Κουφοντίνα, κατεβαίνουμε στον δρόμο.

Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις εναντία στο νομοσχέδιο για την παιδεία και τη πανεπιστημιακή αστυνομία.
Για να επανακτήσουμε τον χώρο που χάσαμε λόγω των μέτρων καταστολής, με πρόσχημα την πανδημία.
Για να διεκδικήσουμε κεκτημένες ελευθερίες.

Άμεση μεταγωγή του επαναστάτη Δ.Κουφοντίνα στις φυλακές Κορυδαλλού. Απεργία πείνας από 8/1.

Ακολουθεί το κείμενο του Ταμείου Αλληλεγγύης φυλακισμένων & διωκόμενων αγωνιστ(ρι)ών

Στις 8/1/2021 ο επαναστάτης πολιτικός κρατούμενος Δημήτρης Κουφοντίνας ξεκινά για 5η φορά απεργία πείνας προκειμένου να θέσει το ίδιο το σώμα ως οδόφραγμα αξιοπρέπειας απέναντι σε ένα πολιτικό σύστημα που επιθυμεί να τον εξουθενώσει ηθικά και ψυχικά με σκοπό τη μεθόδευση της σταδιακής του εξόντωσης. Η μεθόδευση αυτή εν προκειμένω ξεκινάει με τη ψήφιση του νέου νομοσχεδίου για τις φυλακές, νομοσχέδιο που καταργεί μια σειρά κεκτημένων των κρατουμένων και που εμπεριείχε φωτογραφική διάταξη ειδικά για την περίπτωση του συντρόφου, όσον αφορά τη δυνατότητα παραμονής του σε αγροτικές φυλακές. Ακολούθησε η βίαιη μεταγωγή του από τις αγροτικές φυλακές Βόλου όπου βρισκόταν για τουλάχιστον δύο χρόνια, στις φυλακές Δομοκού κάτι που ωστόσο συνιστά θεσμική παρατυπία, καθώς η ίδια η φωτογραφική διάταξη για όσους επαναμετάγονται από τις αγροτικές φυλακές, προβλέπει την επιστροφή τους στα καταστήματα κράτησης που βρισκόντουσαν προηγουμένως, στην περίπτωση του Δημήτρη Κουφοντίνα δηλαδή, στις φυλακές Κορυδαλλού.

Η πρωτοβουλία αυτή έχει ως ηθική αυτουργό τη συνήθη ύποπτο Σοφία Νικολάου, ως Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, που με πρόσχημα μέτρα πρόληψης σχετικά με τον covid 19, υπέγραψε αυτήν την παράτυπη μεταγωγή-με χαρακτηριστικά απαγωγής- του Κουφοντίνα στις φυλακές Δομοκού. Γνωρίζοντας ωστόσο ότι η απόφαση αυτή αποκλίνει από το νόμο που η ίδια η κυβέρνηση προώθησε με εκδικητικές προθέσεις εναντίον του συντρόφου, επιχείρησε να καλύψει τα νώτα της για το τυπικό της υπόθεσης, με ένα ψευδές έγγραφο που φαίνεται ότι της μεταγωγή του στις φυλακές Δομοκού προηγήθηκε στάση στις φυλακές Κορυδαλλού.

Η νέα αυτή βασανιστική μεταχείριση του Δημήτρη Κουφοντίνα- προφανώς με τις ευλογίες της κυβερνητικής οικογενειοκρατίας- με τον τρόπο που υλοποιήθηκε και τα χαρακτηριστικά που είχε, ως συνέχεια δηλαδή ενός μόνιμου καθεστώτος εξαίρεσης στο πρόσωπού του, αποτέλεσε μονόδρομο ώστε να προχωρήσει στην απόφαση να διεκδικήσει πίσω την αξιοπρέπεια του, με έναν από τους ελάχιστους τρόπους που διαθέτουν οι κρατούμενοι, ως άνθρωποι πραγματικά στριμωγμένοι στον τοίχο, χωρίς πολλά περιθώρια κινήσεων, την απεργία πείνας.

Αυτή η οριακή απόφαση, που τοποθετεί εκ νέου το σύντροφο σε κίνδυνο για τη σωματική του υγεία και την ίδια του τη ζωή, είναι και το βήμα αντίστασης απέναντι στη συνολική αντιμετώπιση του από την πολιτική διαχείριση της εξουσίας και τα διάφορα θεσμικά και παραθεσμικά της κέντρα. Για αυτό η ικανοποίηση του αιτήματος του για άμεση μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού δεν έχει μόνο τεχνικό χαρακτήρα, που είναι εξίσου σημαντικός, αλλά και βαθιά ουσιαστικό, καθώς θα είναι μια πρώτη μικρή νίκη απέναντι στο καθεστώς που επιλέγει να προβεί σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών μέσω ενός συστηματικού βασανισμού του.

Ως Ταμείο δε μπορούμε παρά να εκφράσουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα, και να πιέσουμε με τις μικρές μας δυνάμεις για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος τους.

ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΤΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ

ΑΜΕΣΗ ΜΕΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

Τετάρτη 10/2 στη 13:00 Άγαλμα Βενιζέλου. Όλοι/ες στο δρόμο.

 

Κάτω το νέο αντι-εκπαιδευτικό νομοσχέδιο της καταστολής και των ταξικών αποκλεισμών

Το κράτος έρχεται να σπείρει το χάος του νεοφιλελευθερισμού στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσα από το οργανωμένο πρόγραμμα της καταστολής, της επίτασης των ταξικών αποκλεισμών και κατ’ επέκταση της πριμοδότησης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Το νέο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο όχι μόνο υποβαθμίζει την ελεύθερη και δωρεάν παιδεία, αλλά επιτίθεται στοχευμένα -και πρώτα από όλα- στους φοιτητές και τις φοιτήτριες της τάξης μας. Επιτίθεται στους φοιτητές και τις φοιτήτριες που εργάζονται, για να μπορέσουν να συντηρήσουν τις σπουδές τους και με τα νέα όρια φοίτησης κινδυνεύουν με διαγραφή. Οι νέες βάσεις που θεσπίζονται για την εισαγωγή στα ΑΕΙ θα μετατρέψουν την είσοδο στα πανεπιστήμια σε έναν αγώνα δρόμου για τους υποψήφιους και τις υποψήφιες, όπου θα επικρατήσει το μεγαλύτερο πορτοφόλι που θα πληρώσει το καλύτερο φροντιστήριο ή το ιδιωτικό πανεπιστήμιο με τις «αρτιότερες περγαμηνές» για την είσοδο στην αγορά εργασίας, ειδικά τώρα που έχουν εξισωθεί τα πτυχία των ΑΕΙ με αυτά των κολλεγίων. Η παρούσα εκπαιδευτική αναδιάρθρωση επιζητεί πανεπιστήμια με λιγοστές θέσεις για τους λίγους και εκλεκτούς της ελίτ που ευνοείται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όπως είναι αντιληπτό, οι ακόμα πιο εντατικοποιημένες σπουδές θα αποσκοπούν, όχι στη μόρφωση της νεολαίας, αλλά στην ταχύτερη παραγωγή εργατικού δυναμικού που θα ταΐσει την αγορά εργασίας. Χωρίς καμία κοινωνικοποίηση, επιστημονική ή ιδεολογική ζύμωση ανάμεσα στους φοιτητές και τις φοιτήτριες, αφού το μόνο πράγμα που θα σκέφτονται είναι πως θα τελειώσουν τις σπουδές τους, ώστε να μη διαγράφουν. Τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα μετατραπούν σε κλειστούς επιτηρούμενους χώρους, σε γυάλες παραγωγής εξειδικευμένων προλετάριων, όπου θα μπαινοβγαίνουν μέσα σε ένα κλίμα τρομοκρατίας και ανασφάλειας μόνο όσοι και όσες υποδεικνύουν το φοιτητικό τους πάσο.

Μέσα σε όλο αυτό το δυστοπικό αντι-εκπαιδευτικό πλαίσιο που ξεπροβάλλει, η ΝΔ κάνει ό,τι είναι δυνατόν, για να μας πείσει πως η παλινόρθωση δικτατορικών πολιτικών δεν είναι μια ανησυχητική εκτίμηση για το μέλλον, αλλά η πραγματικότητα του σήμερα. Η σύσταση σώματος ασφαλείας μέσα στα πανεπιστήμια, η παρακολούθηση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων των πανεπιστημίων με κάμερες και η ποινικοποίηση των μαχητικών συνδικαλιστικών κινητοποιήσεων και πρακτικών των φοιτητ(ρι)ών μέσω πειθαρχικών μέτρων υποδεικνύει την εξουσιομανή ηλιθιότητα των διαχειριστών του κράτους στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να κάμψουν το μέτωπο των αγωνιζόμενων φοιτητ(ρι)ών που στέκεται ανάχωμα στα σχέδια κράτους και κεφαλαίου. Είναι, άλλωστε, γνωστή η τακτική τους απέναντι στο ανταγωνιστικό κίνημα.

Σε κάθε ερώτηση που τίθεται στο κράτος και την κυβέρνησή του, μπάτσοι είναι πάντα η απάντηση. Μπάτσοι στις πλατείες και τις γειτονιές μας, μπάτσοι στους κοινωνικούς μας χώρους, προσεχώς μπάτσοι και στις σχολές. Κάπου εδώ είναι το σημείο που θα πρέπει να πούμε “ο κύβος ερρίφθη”. Συμμετέχουμε στον μαζικό αγώνα των φοιτητ(ρι)ών και των εργαζομένων στους πανεπιστημιακούς χώρους κατά του εκπαιδευτικού νομοσχεδίου. Στις σημερινές συνθήκες ζόφου είναι εξαιρετικά σημαντικό. Οφείλουμε να σταθούμε ανάχωμα στα σχέδια κράτους και κεφαλαίου που οδηγούν στην εξόντωση της βάσης σε κάθε κοινωνικό πεδίο. Διεκδικούμε ελεύθερη και ισότιμα προσβάσιμη παιδεία για όλες και όλους. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε μια ακόμα δόση χούντας. Γνωρίζουμε το κρίσιμο των υγειονομικών συνθηκών, αλλά είμαστε στο σημείο που το κράτος γίνεται και άμεσα πιο επικίνδυνο από την πανδημία. Ήρθε η ώρα να ξαναβγούμε στους δρόμους.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 9/2:

  • Αθήνα: 13:00 στα Προπύλαια. Στηρίζουμε το μπλοκ της Ανοιχτής Συνέλευσης Πανεπιστημιούπολης.
  • Θεσσαλονίκη: 13:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου. Στηρίζουμε τα μπλοκ των αυτόνομων και ελευθεριακών σχημάτων. 17:30 στο Άγαλμα Βενιζέλου
  • Ναύπλιο: 17:30 στην Πλατεία 3 Ναυάρχων (Δημαρχείου) . Στηρίζουμε τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων.

κάλεσμα : Αναρχική Ομοσπονδία
Site: anarchist-federation.gr
email: anarchist-federation@riseup.net
Twitter: twitter.com/anarchistfedGr
Fb: facebook.com/anarxikiomospondia2015
Youtube: Αναρχική Ομοσπονδία


Νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια: Ο φόβος φυλάει τα έρμα

Σε καθεστώς lockdown όπου η κοινωνία τιμωρείται με αλλεπάλληλα πρόστιμα και περιορισμούς η κυβέρνηση της Ν.Δ. περνάει νομοσχέδια που εντείνουν αυτή την επίθεση. Το πλαίσιο από το οποίο εμπνέεται κάθε νομοθετική πράξη, και στη συνέχεια ο σχεδιασμός για την νομιμοποίησή της, δεν είναι άλλο από την επεκτατική διάθεση του κράτους στο δημόσιο χώρο και την επικράτηση του κέρδους ως την μόνη αξία.

Την Τετάρτη 10/2/2021 κατατίθεται για ψήφιση το νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια του Υπουργείου Παιδείας από κοινού με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και σε πρώτη ανάγνωση το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Το κράτος είναι κυρίαρχο παντού και η αστυνομία η μόνη που νομιμοποιείται στο δημόσιο χώρο.

Ο στόχος είναι ένας: όλα να λειτουργούν «κανονικά» και «τακτοποιημένα».

Τί σημαίνει κανονικά; Οι πλατείες πρέπει να χρησιμοποιούνται με σκοπό την μεγαλύτερη κατανάλωση, οι παραλίες για τις ανάγκες της τουριστικής ανάπτυξης με το τελευταίο νομοσχέδιο να νομιμοποιεί δομικές δραστηριότητες ακόμη και σε περιοχές Natura. Οι φυσικοί πόροι θα πρέπει να καλύπτουν το κυρίαρχο ενεργειακό μοντέλο όπου η ενέργεια αποτελεί ένα προϊόν και όχι μία βασική ανάγκη. Άρα τα βουνά, οι λίμνες, τα ποτάμια να αντιμετωπίζονται μόνο ως αναπτυξιακά πεδία. Σε αυτό το πλαίσιο έρχεται και το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια ώστε να επισφραγιστούν ως επιχειρήσεις με ένα πρόγραμμα σπουδών που θα ορίζεται μονοδιάστατα από την αγορά. Να αφαιρεθεί δηλαδή οποιοδήποτε πρόσημο του κοινωνικού που υπάρχει στην γνώση και την έρευνα και να επιβληθεί η κυριαρχία του κεφαλαίου. Αυτή είναι η κοινή λογική που επικαλείται η Κεραμέως και τιμωρεί τους πάντες για την επιβάλει. Ας δούμε τα βασικά σημεία της τιμωρίας:

• Η υπουργός παιδείας στοχοποιεί τους μαθητές γιατί περνούν στην 250η επιλογή τους, τους εγκαλεί γιατί κάποιοι δεν πηγαίνουν τελικά και τους τιμωρεί με βάση εισαγωγής. Την ίδια στιγμή που το μεγαλύτερο ποσοστό της κοινωνίας αδυνατεί να ανταπεξέλθει στον οικονομικό προϋπολογισμό για την προετοιμασία των μαθητών στις πανελλήνιες, τα σχολεία έχουν σημαντικές ελλείψεις σε δασκάλους και βιβλία και το κόστος φοίτησης με τα ενοίκια είναι δυσβάσταχτο.

• Οι φοιτητές ευθύνονται για τα διδακτικά προβλήματα που υπάρχουν στα πανεπιστήμια και για την αποτυχία στις εξετάσεις γι’ αυτό και τους διαγράφει. Και όχι γιατί δεν υπάρχουν καθηγητές και διδακτικό προσωπικό, γιατί τα συγγράμματα στην καλύτερη περίπτωση μοιράζονται λίγο πριν την εξεταστική. Όχι γιατί οι φοιτητές, αν παλαιότερα δούλευαν για να συντηρήσουν τον εαυτό τους, τώρα δουλεύουν για να συντηρήσουν όλη την οικογένεια, τα μικρότερα αδέλφια που είναι στο σχολείο και τους γονείς που έχουν μείνει άνεργοι.

• Όσοι φοιτητές πάρουν πτυχίο ευθύνονται που μένουν άνεργοι γι’ αυτό και τους υποβιβάζει το βασικό τίτλο σπουδών με την εξίσωση των πτυχίων/κολεγίων και τους βάζει να πληρώνουν την επιμόρφωσή τους ώστε να είναι ανταγωνιστικοί. Και όχι γιατί τα ποσοστά ανεργίας έχουν εκτοξευθεί, η αδήλωτη εργασία κυριαρχεί και η νεολαία αντιμετωπίζεται ως αναλώσιμη όπως ορίζουν οι επιταγές του Σ.Ε.Β.

• Και η επισφράγιση της τιμωρίας έρχεται με τα πειθαρχικά συμβούλια ώστε να μην τολμήσει κανείς να ξεστομίσει ότι δεν φταίνε οι φοιτητές. Ό,τι η χρηματοδότηση που αντιστοιχεί στην αστυνομία είναι πολλαπλάσια από αυτή που αντιστοιχεί για την παιδεία και την υγεία.

Τι σημαίνει τακτοποιημένα; Ό,τι κουμάντο θα κάνει ο κυρίαρχος, το κράτος και το κεφάλαιο. Και για να το υλοποιήσει αυτό η κυβέρνηση επενδύει στην ανασφάλεια και στο φόβο με το μιντιακό κατεστημένο να παρουσιάζει τη νεολαία ως υπαίτια για όλα τα δεινά που περνάμε και τα πανεπιστήμια ως χώρους ανομίας παρά το γεγονός ότι όλες οι μελέτες δείχνουν το ακριβώς αντίθετο. Η τελευταία «εις άτοπον απαγωγή» έρχεται με την ανακοίνωση του Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου η εξέταση των λυμάτων το περασμένο φθινόπωρο έδειξε αύξηση στη χρήση κοκαΐνης κατά 80% στην Αττική σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 την ίδια στιγμή που τα πανεπιστήμια ήταν κλειστά και χωρίς άσυλο. Είναι προφανές ότι η κανονικότητα της διακίνησης των ναρκωτικών βρίσκεται εκτός πανεπιστημίων και ο μόνος σκοπός αυτής της ενορχηστρωμένης συκοφαντίας για τους πανεπιστημιακούς χώρους έχει ως στόχο να είναι νομιμοποιημένη η βία και η αστυνομική παρουσία για την επιβολή του καταναλωτικού προτύπου ως τη μόνη αξία. Είδαμε τα ΜΑΤ στα βουνά, στα νησιά, στις πλατείες, είδαμε να σφραγίζονται παραλίες και πάρκα και ήρθε η σειρά των πανεπιστημίων να τακτοποιηθούν.

Σε αυτό το πλαίσιο ασφυξίας η μόνη λύση είναι η συλλογική έξοδος για να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια μάς. Να υπερασπιστούμε τη ζωή και να σταματήσει η τιμωρία, ο φόβος και η υποταγή. Για να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλο και να ανοίξουμε δρόμους για αυτό που μπορούμε να γίνουμε. Να σπάσουμε την κυριαρχία και οραματιστούμε ένα πανεπιστήμιο δημόσιο, ελεύθερο και κοινωνικό χωρίς αυθεντίες και αποκλεισμούς. Όπου η γνώση είναι για τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι ο τιμωρός της.

Όλες/οι στην πανεκπαιδευτική πορεία την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου

Τετάρτη 10/2/2021 13:00, Άγαλμα Βενιζέλου

 Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης


ΠΑΤΡΑ

Πορεία ενάντια στο νέο αντι-εκπαιδευτικό νομοσχέδιο

ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ
ΝΑ ΜΗ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Το τελευταίο διάστημα, σε συνέχεια της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης που συντελείται τα τελευταία χρόνια, έρχεται προς κατάθεση το νέο νομοσχέδιο για την παιδεία που εκτός των άλλων προβλέπει αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, είσαγει όριο φοίτησης και θεσπίζει τη δημουργία αστυνομικού πανεπιστημιακού σώματος. Οι αλλαγές αυτές στοχέυουν στην ενίσχυση των ταξικών φραγμών, στον ακόμα μεγαλύτερο περιορισμό των εισαχθέντων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στην εντατικοποίηση των σπουδών, στην πειθάρχηση, τον έλεγχο και την καταστολή των αγώνων των φοιτητών. Όλα αυτά συμβαίνουν εν μέσω πανδημίας και απαγόρευσης κυκλοφορίας με τα πανεπιστήμια να είναι πλήρως απονεκρωμένα καθώς λειτουργούν μέσω τηλεκπαίδευσης και τις αντιστάσεις που ξεπηδούν από εκεί αρκετά μειωμένες. Βέβαια, η ψήφιση νομοσχεδίων σε νεκρό χρόνο, δηλαδή σε περιόδους κινηματικής νηνεμίας, δεν μας εκπλήσσει, καθώς αποτελεί συνήθη πρακτική της κυριαρχίας, αν θυμηθούμε νομοσχέδια όπως αυτό για το άσυλο και το νομοσχέδιο Γαβρόγλου το 2019 που πέρασαν μέσα στο καλοκαίρι, διάστημα κατά το οποίο οι σχολές ήταν κλειστές.

Ο τρόπος εισαγωγής στην τριτοβάθμια αλλάζει ριζικά, καθώς πλέον η ελάχιστη βάση εισαγωγής θα ορίζεται από το μέσο όρο των επιδόσεων όλων των υποψηφίων στα μαθήματα κάθε επιστημονικού πεδίου και από ένα συντελεστή που θα ορίζει το πανεπιστημιακό τμήμα και θα προκύπτει από αυτόν το μέσο όρο. Αυτό θα δημιουργήσει διαφορετική βάση εισαγωγής σε κάθε τμήμα, η οποία θα διαφέρει κάθε χρονιά. Τα μηχανογραφικά πλέον θα γίνονται σε δύο φάσεις, όπου στη δεύτερη θα συμπληρώνουν ξανά μηχανογραφικό όσοι δε κατάφεραν να πιάσουν την ελάχιστη βάση εισαγωγής των περιορισμένων σχολών που είχαν τη δυνατότητα να δηλώσουν στην πρώτη φάση (10% επί του συνόλου των σχολών και τμημάτων του οικείου επιστημονικού πεδίου). Αφενός αυτό από τη μία οδηγεί στον αποκλεισμό πολλών μαθητών από την τριτοβάθμια εκπαίδευση και αφετέρου μετατρέπει τα σχολεία σε εξεταστικό κέντρο, καλλιεργείται το αίσθημα ανταγωνισμού μεταξύ των μαθητών αλλά και το άγχος, καθώς καλούνται να αποδεικνύουν συνεχώς την «αξία» και την «ικανότητά» τους. Ο αποκλεισμός τόσων μαθητών από την πρόσβαση στη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση θα αναγκάσει πολλούς από αυτούς να στραφούν προς τα ιδιωτικά ΙΕΚ, ενισχύοντας έτσι την ιδιωτική εκπαίδευση και κερδοφορία.

Όσον αφορά τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προβλέπεται το όριο φοίτησης ν+2 για τις σχολές τεταρτοετούς φοίτησης και ν+3 για όσες απαιτούν περισσότερα έτη σπουδών, το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα τις μαζικές διαγραφές φοιτητών. Είναι ένα ξεκάθαρο εκδικητικό μέτρο που έρχεται να κουμπώσει στους ήδη εντατικοποιημένους ρυθμούς φοίτησης, με όρια δήλωσης, αλυσίδες μαθημάτων και έχει ως στόχο να πειθαρχήσει τους φοιτητές και να μετατρέψει το πανεπιστήμιο σε εκκολαπτήριο αποφοίτων – εργαζομένων που θα είναι παραγωγικοί για τη διασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής κερδοφορίας των αφεντικών και υποταγμένοι στις προσταγές και τις ορέξεις τους. Στην πραγματικότητα τιμωρείται μέσω διαγραφών όποιος φοιτητής δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει στους όλο και πιο εντατικοποιημένους ρυθμούς σπουδών, τιμωρείται όποιος φοιτητής σε αυτή την ταξικά διαρθρωμένη κοινωνία έτυχε να ανήκει στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα και δεν μπορεί να καλύψει το όλο και μεγαλύτερο κόστος φοίτησης. Τιμωρείται όποιος φοιτητής θεωρεί αναφαίρετο δικαίωμα του να ορίζει ο ίδιος τους ρυθμούς που θα σπουδάζει και τα χρόνια που θα χρειαστούν για να λάβει το πτυχίο του, από τη στιγμή που το ίδιο το σύστημα τους είναι αυτό που ωθεί πολλούς από μας στην εκβιαστική συνθήκη της μαύρης, ανασφάλιστης εργασίας για να βγάζουμε τα προς το ζην μας, έτσι ώστε να μπορούμε να σπουδάζουμε ταυτόχρονα.

Το νομοσχέδιο που τίθεται προς διαβούλευση έχει ως κεντρικό σημείο το ζήτημα της «ασφάλειας και προστασίας» των ΑΕΙ. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει την ελεγχόμενη είσοδο στους χώρους των πανεπιστημίων, την επιτήρηση μέσω καμερών τόσο των εσωτερικών όσο και των εξωτερικών χώρων των ιδρυμάτων, την συγκρότηση «Επιτροπής Ασφάλειας και Προστασίας» και μια σειρά άλλων αντιδραστικών διατάξεων. Η ομάδα προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) που συστήνεται, θα υπάγεται στην ΕΛ.ΑΣ και θα έχει ως κύριες αρμοδιότητες την πάταξη της «ανομίας και της παραβατικότητας» εντός των πανεπιστημίων καθώς και την εκτέλεση περιπολιών. Ταυτόχρονα, αναβαθμίζεται ο πειθαρχικός κώδικας που αφορά αξιόποινες πράξεις εντός των ιδρυμάτων (αντιγραφές, παρεμπόδιση της εύρυθμης λειτουργίας του ιδρύματος, χρήση εγκαταστάσεων χωρίς άδεια κ.α). Οι ποινές που προβλέπονται σε περίπτωση τέλεσης των παραπάνω πράξεων περιλαμβάνουν από απλή επίπληξη μέχρι απαγόρευση συμμετοχής στις εξεταστικές ακόμα και οριστική διαγραφή. Είναι φανερό ότι οι κυρίαρχοι επιδιώκουν τη μετατροπή του ανοικτού και δημόσιου χαρακτήρα του πανεπιστημίου σε έναν κλειστό, φρουρούμενο χώρο στον οποίο κάθε δραστηριότητα που δεν σχετίζεται άμεσα με την ακαδημαϊκή λειτουργία θα ποινικοποιείται και θα απαγορέυεται.

Η ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, τα face control, η επιτήρηση και ο έλεγχος στις σχολές, οι πειθαρχικές διώξεις, η κατάργηση του ασύλου εκφράζουν τον απώτερο στόχο των κυρίαρχων που δεν είναι άλλος από τον αφοπλισμό, την ανοχύρωση και την οπισθοχώρηση του φοιτητικού κινήματος, έτσι ώστε να εξαπολύουν με τους καλύτερους δυνατούς όρους και συσχετισμούς τις επιθέσεις τους πάνω στα κεκτημένα και συμφέροντα μας. Επιδιώκουν τη διαμόρφωση ενός πανεπιστημίου αποστειρωμένου από κάθε ίχνος πολιτικής ζύμωσης, τριβής και συζήτησης μεταξύ φοιτητών για τα προβλήματά τους. Ένα πανεπιστήμιο όπου ο ταξικός φοιτητικός συνδικαλισμός και κάθε απόπειρα οργάνωσης των συλλογικών αντιστάσεων όπως και κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης των σχεδίων κράτους και κεφαλαίου θα είναι πλήρως εποπτευόμενη και ποινικοποιημένη. Η παρουσία της αστυνομίας στα πανεπιστήμια και η αναβάθμιση των ποινών έχουν ως ξεκάθαρο στόχο το σπάσιμο φοιτητικών καταλήψεων, επιβάλλοντας μια συνθήκη όπου «ο νόμος και η τάξη βασιλεύει». Ο νόμος και η τάξη της αγοράς, της καπιταλιστικής κερδοφορίας, των πάσης φύσεως αυθαιρεσιών (καθηγητικών και μη), της πειθάρχησης, της εντατικοποίησης και του ελέγχου. Ορέγονται ένα πανεπιστήμιο πλήρως ευθυγραμμισμένο με τις απαιτήσεις του κράτους και του κεφαλαίου, ένα πανεπιστήμιο μεγαλύτερων ταξικών φραγμών, όπου η φοίτηση είναι προνόμιο των λίγων, εκλεκτών και εύπορων, με τις φοιτητικές παροχές να εξανεμίζονται και τις βασικές ανάγκες για σίτιση, στέγαση και μετακίνηση να εμπορευματοποιούνται πλήρως.

Εμείς κόντρα σε αυτή τη δυστοπική πραγματικότητα, κόντρα στην αποστείρωση των πανεπιστημίων και την απονεύρωση των αγώνων εντός και εκτός των σχολών, κόντρα στην ποινικοποίηση των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων και την καταστολή των διαδηλώσεων, να εμπνευστούμε από τους αγώνες του παρελθόντος και να πιάσουμε το νήμα της αντίστασης και του αγώνα. Από το Πολυτεχνείο του 73′, τις δυναμικές κινητοποιήσεις το 06′-07′ με το νόμο Γιαννάκου, και το ’11 με το νόμο Διαμαντοπούλου να θυμηθούμε ότι τίποτα δε μας χαρίστηκε, όλα κερδίζονται με αγώνες. Απέναντι στην κουλτούρα της ηττοπάθειας , της εξατομίκευσης και της ανάθεσης να προτάξουμε την πίστη στον συλλογικό αγώνα, την αλληλεγγύη και την αυτοοργάνωση. Να μετατρέψουμε τις σχολές σε ζωντανά κέντρα αγώνα, σε τόπους συλλογικής συζήτησης, ζύμωσης, αμφισβήτησης και αντίστασης. Με όργανα λήψης αποφάσεων τις γενικές συνελεύσεις, όπλα τις συντονισμένες – στη βάση – καταλήψεις διαρκείας και τις μαζικές διαδηλώσεις και όχημα τον αυτόνομο και μαχητικό φοιτητικό – ταξικό συνδικαλισμό, υπερασπιζόμαστε με κάθε κόστος το άσυλο και τα υπόλοιπα ταξικά μας συμφέροντα.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ
ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ
ΚΑΜΙΑ ΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ
ΚΑΜΙΑ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΜΑΧΗΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ – ΦΟΙΤΗΤΩΝ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΑ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ

Ελευθεριακό Σχήμα Πανεπιστημίου Πατρών


ΙΩΑΝΝΙΝΑ

«Καλούμε στη κινητοποίηση φοιτητών ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ και την Πανεπιστημιακή Αστυνομία αυτή την Τετάρτη, 10/2: Γιάννενα, 12:00, Περιφέρεια»,

Παρά τις κάθετες διαφωνίες, τους έντονους προβληματισμούς και τις διαρκές μαζικές κινητοποιήσεις από το σύνολο της Πανεπιστημιακής-εκπαιδευτικής κοινότητας, των φοιτητών και των πολιτών, το νομοσχέδιο Κεραμέως, κατατίθεται για ψήφισμα. Χωρίς καμία θέληση να ακουστεί η αντίθετη άποψη στον δημόσιο διάλογο, απαγορεύοντας τις συναθροίσεις και προβάλλοντας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ένα αφήγημα που σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Χαρακτηρίζοντας τους φοιτητές ως ”εν δυνάμει” εγκληματίες και όχι ως ”εν δυνάμει” επιστήμονες του αύριο.

Όταν ο διάλογος είναι προσχηματικός και μονόπλευρος, τον κατευθύνουν μέθοδοι προπαγάνδας, σιωπαίνοντας την πλειονότητα των απόψεων, πλήττοντας τον δημοκρατικό χαρακτήρα της κοινωνίας. Θα ήταν εθελοτυφλία απο την πλευρά μας,να μην δούμε ότι με αυτές τις μεθοδεύσεις θα χρησιμοποιηθούν σε όλες τις βαθμίδες της παιδείας και κατά συνέπεια στο ευρύ κοινωνικό σύνολο.

Θέτοντας σε κατάσταση λογοκρισίας την έκφραση απόψεων και καλλιεργώντας φόβο στην διακίνηση διαφορετικών πολιτικών και ιδεολογικών θέσεων, η ελευθερία του λόγου συρρικνώνεται και η κρατική επιβολή κυριεύει.  Με κίνδυνο οι χώροι των ανοικτών αμφιθεάτρων και των ακαδημαϊκών ιδεών προς την κοινωνία, να μετατραπούν σε κλειστούς και εσωστρεφής χώρους, να υπερισχύσει  η προπαγάνδα ενάντιά της ελευθερία του λόγου  και στον δημοκρατικό χαρακτήρα των πολυφωνικών θέσεων.

Σε συνέχεια των μαζικών κινητοποιήσεων της προηγούμενης Πέμπτης, ο Φοιτητικός Σύλλογος Καλών Τεχνών Ιωαννίνων συμμετέχει στη συγκέντρωση και καλεί , τους φοιτητικούς συλλόγους, την Πανεπιστημιακή-εκπαιδευτική κοινότητα,  τη νεολαία ,το εκπαιδευτικό κίνημα και το λαό, να συνεχίσουν στο δρόμο του ενιαίου μαζικού αγώνα, για να μην περάσει το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο Κεραμέως.

Καλούμε στη κινητοποίηση φοιτητών ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ και την Πανεπιστημιακή Αστυνομία αυτή την Τετάρτη, 10/2: Γιάννενα, 12:00, Περιφέρεια.

Φοιτητικός Σύλλογος Καλών Τεχνών Ιωαννίνων


ΞΑΝΘΗ

Το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση θα μείνει στα χαρτιά! Όχι στην πανεπιστημιακή αστυνομία! Επαναλειτουργία των σχολών με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας!

Τις προηγούμενες βδομάδας χιλιάδες φοιτητές πανελλαδικά κινητοποιήθηκαν ενάντια στο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση για την Ανώτατη Εκπαίδευση και στην πανεπιστημιακή αστυνομία! Οι φοιτητικοί σύλλογοι με μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και εργαζόμενους στο πλευρό μας σπάσαμε στην πράξη την απαράδεκτη κυβερνητική απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων, χαλάσαμε τα σχέδια της κυβέρνησης! Στείλαμε ξεκάθαρο μήνυμα εδώ και τώρα να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για να ανοίξουν ξανά οι Σχολές μας! Μετά από σχεδόν ένα μήνα συνεχόμενων και κλιμακούμενων κινητοποιήσεων σε πολλές πόλεις, με χαρακτηριστικές τις εικόνες της προηγούμενης εβδομάδας, μετά την απόρριψη του νομοσχεδίου-έκτρωμα από το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας-με εξαίρεση τα στελέχη της ΝΔ- μετά από αποκλεισμούς ιδρυμάτων πανελλαδικά αλλά και περιστατικά συλλήψεων, διώξεων και σκληρής καταστολής, η κυβέρνηση της ΝΔ πήρε την επιλογή να καταθέσει νύχτα το επίμαχο νομοσχέδιο με ακόμα πιο σκληρές διατάξεις. Δεν πρόκειται να τους αφήσουμε να περάσουν τα σχέδιά τους! Δεν πρόκειται να χαρίσουμε τις σπουδές και τις ζωές μας

Νόμιζαν ότι με την απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων θα σταματήσουν τον αγώνα μας, για να μπορούν ανενόχλητοι να νομοθετούν με πρόσχημα την πανδημία και με τις σχολές μας κλειστές για αυτό και έναν χρόνο τώρα ψήφισαν 113 αντιλαϊκά νομοσχέδια”. Τους χαλάσαμε τα σχέδια! Αποτελεί κοροϊδία, η κυβέρνηση που δεν έχει πάρει κανένα μέτρο προστασίας στους χώρους δουλειάς, στις σχολές και τα σχολεία, στα ΜΜΜ, να επικαλείται την απαγόρευση των συναθροίσεων για την «προστασία της δημόσιας υγείας»!!
Το σχέδιο για «δια ζώσης καταστολή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση» δε θα περάσει!

Οι απαγορεύσεις, η ένταση της καταστολής αλλά και ο σχηματισμός δικογραφίας για το μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο αποδεικνύουν ότι ο αυταρχισμός και η καταστολή είναι μόνιμο συστατικό στοιχείο της πολιτικής τους για να βάλουν στο χέρι όσους διεκδικούν. Για αυτό η τωρινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις η μια μετά την άλλη ενισχύουν την καταστολή σε βάρος όσων κινητοποιούνται και διεκδικούν, φοιτητών, μαθητών εργαζομένων, χτυπάνε τα δικαιώματα μας.
Δε θα ανεχτούμε να μας αντιμετωπίζουν σαν εγκληματίες! Ξέρουμε πολύ καλά πως η ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, οι κάμερες, αποτελούν διαχρονικά βασική επιδίωξη όλων κυβερνήσεων και των πολιτικών τους με αντίστοιχα πορίσματα, νομοσχέδια, διατάξεις κλπ.
Σαν τον κλέφτη η Κυβέρνηση κατέθεσε στην Βουλή το νομοσχέδιο τις προηγούμενες μέρες, συνοδευόμενο από έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στην οποία και προβλέπονται επιπλέον «δωράκια» – έσοδα από τις διαγραφές και τις πειθαρχικές διώξεις φοιτητών. Η δύναμη του φοιτητικού κινήματος τους τρομάζει και προσπαθούν να διαλύσουν κάθε δυνατότητα των φοιτητών να διεκδικούν. Άλλωστε αυτό αποδεικνύεται και από τις πειθαρχικές αλλαγές που προβλέπουν μέχρι και 3 χρόνια φυλάκισης, είτε ακόμη και χρηματική ποινή, σε φοιτητές που κάνουν Γενικές Συνελεύσεις ή κινητοποιήσεις. Τα πειθαρχικά συμβούλια που θα συγκροτούνται θα κληθούν ακόμη και να διαγράφουν οριστικά φοιτητές που τελούν πράξεις “παραβατικές”, στοχοποιώντας τις διαχρονικές πρακτικές διεκδίκησης των φοιτητών. Το κόστος σπουδών μεταφέρεται στις πλάτες των φοιτητών, ενώ όσα κατακτήθηκαν με αγώνες βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα χιλιάδες μαθητές να πετιούνται έξω από τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση.

Η κυβέρνηση που με ευθύνη της καθυστερεί τις σπουδές μας ένα χρόνο τολμά να μας απειλεί και με διαγραφή. Η αναβάθμιση των σχολών γίνεται με προσλήψεις προσωπικού και αύξηση χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών και όχι με διαγραφές και όρια φοίτησης στα ν+2 και ν+3!!! Μέτρο που αν σκεφτεί κανείς πως ο ΜΟ αποφοίτησης στις περισσότερες σχολές ξεπερνά τα όρια που θέτει το υπουργείο γίνεται φανερό τι αποτελέσματα θα έχει για την προοπτική χιλιάδων επί χιλιάδων φοιτητών, πετώντας τους εκτός των πανεπιστημίων. Το μέτρο αυτό έρχεται να ισχύσει ακόμα και για το εν ενεργεία 1ο έτος δημιουργώντας ένα ασφυκτικό πλαίσιο σπουδών που θέτει περαιτέρω εμπόδια στις σπουδές μας. Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση των επί πτυχίο εξεταστικών, οι οποίες διευκολύνουν τη λήψη πτυχίου, δυσχεραίνοντας τους ήδη εντατικοποιημένους ρυθμούς εξεταστικής.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να διαμορφώσει ένα πανεπιστήμιο που όποιος αντιδρά ή θα διώκεται ή θα διαγράφεται. Οι σπουδές με αξιοπρέπεια είναι δικαίωμα. Αυτό το δικαίωμα που κατακτήθηκε με αγώνες, επιχειρούν να αναιρέσουν με την αλλαγή στο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια εν μέσω πανδημίας, με το οποίο χιλιάδες μαθητές υποψήφιοι δε θα έχουν πρόσβαση στη δωρεάν Εκπαίδευση, ενώ παράλληλα πριμοδοτεί τα ιδιωτικά κολέγια. Πατώντας πάνω στα βήματα των τελευταίων κυβερνήσεων με την αναγνώριση των 3ετών προγραμμάτων σπουδών η Κυβέρνηση, πιστή και αυτή στην υλοποίηση των στρατηγικών κατευθύνσεων της ΕΕ, ισοτίμησε τα πτυχία μας οδηγώντας στην πολυκατηγοριοποίηση των πτυχίων και των αποφοίτων για να πετύχει την συμπίεση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων προς τα κάτω.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά οι προκλητικές δηλώσεις της Υπουργού τη Δευτέρα 25/01 μας εξοργίζουν! Ανακοίνωσε πώς ετοιμάζονται ρυθμίσεις σχετικά με τη θέσπιση ενιαίου ψηφοδελτίου στις φοιτητικές εκλογές. Το μέτρο αυτό, που θέλουν να αποτελέσει συνέχεια των επικείμενων αλλαγών, αποτελεί ευθεία επίθεση στους φοιτητικούς συλλόγους και τις διαδικασίες τους, πέραν της πλήρους αποπολιτικοποίησης που αυτό θα επιφέρει, σηματοδοτεί μία αλλαγή-τομή στον τρόπο με τον οποίο οι φοιτητικοί σύλλογοι έχουν συγκροτηθεί, αποτελούν φορείς ανεξάρτητους από το κράτος, η οργάνωση και η λειτουργία των οποίων αφορά αποκλειστικά τους φοιτητές.

Αυτό που έχουμε ανάγκη δεν είναι οι κάμερες και η αστυνομία, αλλά οι ανοιχτές σχολές! Για αυτό ζωντανεύουμε τις σχολές μας και ενεργοποιούμε τους συλλόγους μας μέσα από τις γενικές μας συνελεύσεις. Οι φοιτητικοί σύλλογοι ενωμένοι, βγαίνουμε δυναμικά στο δρόμο και κλιμακώνουμε τον αγώνα μας. Μαζί με τους εργαζόμενους και όλο το λαό θα βγούμε και πάλι μπροστά μέχρι να νικήσουμε. Οι κινητοποιήσεις της προηγούμενης εβδομάδας ήταν μόνο η αρχή. Το νομοσχέδιο αυτό δε θα περάσει!
Με τα 30 εκατομμύρια να ανοίξουν οι σχολές! Όχι σε αστυνομία και διαγραφές!

  •  Απαιτούμε την απόσυρση του Νομοσχεδίου !!!
  • Ούτε σκέψη για Πανεπιστημιακή Αστυνομία! Οι φοιτητές που παλεύουν για σπουδές, δουλειά και δικαιώματα δεν είναι εγκληματίες!
  • Απαιτούμε την επαναλειτουργία των σχολών μας από το εαρινό εξάμηνο! Να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας μας.
  •  Όχι στα όρια φοίτησης και τις διαγραφές φοιτητών.
  •  Σπάμε στην πράξη τις απαγορεύσεις της κυβέρνησης!
  •  Ούτε σκέψη για πειθαρχικό δίκαιο. Οι φοιτητές δεν είναι εγκληματίες! Καμία συμμετοχή φοιτητών στα πειθαρχικά συμβούλια!
  •  Όχι στην θέσπιση βάσης εισαγωγής.
  •  Να αξιοποιηθεί η τεράστια ακίνητη περιουσία των Ιδρυμάτων για να ανοίξουν οι σχολές μας.
  • Όχι στην ισοτίμηση των πτυχίων των ιδιωτικών κολλεγίων με των πανεπιστημίων.
  •  Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους.
  • Όχι στα ενιαία ψηφοδέλτια και στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες. Κάτω τα χέρια από τους φοιτητικούς συλλόγους.
  •  Καμία ποινική δίωξη σε βάρος συλλογικών φορέων, φοιτητών, εργαζομένων, αγωνιστών για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις. Οι αγώνες μας δεν ποινικοποιούνται. Να καταργηθεί ο απαράδεκτος νόμος απαγόρευσης διαδηλώσεων.
  •  Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών!

Προχωράμε σε κινητοποίηση την Τετάρτη, μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, στην Κεντρική Πλατεία στις 13:00 καλώντας τον Σύλλογο Φοιτητών Ξάνθης και τον Σύλλογο Μεταπτυχιακών και Υποψήφιων Διδακτόρων Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης να πάρουν αντίστοιχες αγωνιστικές αποφάσεις ώστε να δράσουμε από κοινού.

Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητών Ξάνθης


ΚΡΗΤΗ

Κινητοποιήσεις και στην Κρήτη αύριο ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ 

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Κρήτης καλεί τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων, τηρώντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, να συμμετάσχουν την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου στις κινητοποιήσεις που διοργανώνονται ανά νομό και να διαδηλώσουν ενάντια στην ψήφιση του αντιεκπαιδευτικού και αυταρχικού νομοσχεδίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Ενώ τα πανεπιστήμια παραμένουν ένα χρόνο κλειστά και η κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει κανένα από τα αιτήματα των φοιτητών, ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν στις σπουδές τους με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, φέρνει στη Βουλή για συζήτηση ένα νομοσχέδιο που εντείνει την καταστολή στα ΑΕΙ, θεσμοθετώντας μέχρι και πανεπιστημιακή αστυνομία και προσθέτει νέα εμπόδια και φίλτρα στην προσπάθεια που κάνουν οι μαθητές να περάσουν στα πανεπιστήμια.

Ενισχύει τον εξεταστικό μαραθώνιο των μαθητών, περιορίζει τις επιλογές τους και επισημοποιεί πια τα πτυχία των πολλών κατηγοριών και ταχυτήτων, ενώ με τις αλλαγές στον καθορισμό της διάρκειας φοίτησης αποκλείει από τη συνέχεια της φοίτησης νέους που, για μια σειρά από κοινωνικούς λόγους, αργούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί ένα ακόμα στη σειρά των αντιδραστικών νόμων που έχει ψηφίσει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση κατά την περίοδο της πανδημίας,  την ίδια στιγμή που   ανοίγει αθωράκιστα τα σχολεία με τα κρούσματα να αυξάνονται μέρα με τη μέρα και τα τμήματα να κλείνουν, με εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς να παλεύουν με την πανδημία χωρίς μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, χωρίς περισσότερους δασκάλους και αίθουσες, χωρίς ενίσχυση της καθαριότητας με μόνιμο και επαρκές προσωπικό, χωρίς καμία πρόβλεψη για οργανωμένη ιχνηλάτηση και τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Φαίνονται ξεκάθαρα οι προτεραιότητές της! Τρέχει ολοταχώς να υλοποιήσει το σχεδιασμό της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για την Εκπαίδευση στην Ελλάδα, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.  

Τις δυο τελευταίες σχολικές χρονιές η κυβέρνηση νομοθέτησε αλλαγές που κάνουν το σχολείο ακόμα πιο ταξικό, ακόμα πιο ανισότιμο, ακόμα πιο εξοντωτικό για τους μαθητές. Σχολείο εξεταστικό κέντρο με “τράπεζα θεμάτων”, με βάση εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση , με αποκλεισμό των μαθητών από τη γενική μόρφωση. Σχολείο εξοντωτικό με τους μαθητές από την Α’ Λυκείου να μπαίνουν στο κυνήγι του βαθμού για εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Έκανε Αλλαγές στα προγράμματα σπουδών από το Νηπιαγωγείο έως το Λύκειο με εισαγωγή δεξιοτήτων (π.χ. επιχειρηματικότητα) ενισχύοντας την αποσπασματική γνώση και καταργώντας ακόμα και πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα (π.χ. Σχέδιο) ή εξοβελίζοντας την καλλιτεχνική εκπαίδευση.

Μετά τον αντιδραστικό νόμο που ψήφισε για την Επαγγελματική Εκπαίδευση έρχεται στη Βουλή με το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια και μάλιστα στα μέσα της σχολικής χρονιάς, μη λαμβάνοντας υπόψη ούτε καν τα προβλήματα που διαμορφώνονται στους μαθητές από τις περιόδους της καραντίνας με κλειστά σχολεία και την τηλεκπαίδευση.

Απαιτούμε επιτέλους η κυβέρνηση να σκύψει πάνω στα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες των μαθητών και των φοιτητών.

Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις μας:

  • Να μην ψηφιστεί στην Βουλή το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση.
  • Να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις. Διεκδικούμε 15 μαθητές ανά Τμήμα.
  • Να δημιουργηθούν νέες σχολικές αίθουσες και να αξιοποιηθούν ήδη υπάρχουσες. Θέλουμε σχολικά κτίρια που καλύπτουν τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες.
  • Να γίνονται δωρεάν επαναλαμβανόμενα test covid-19 στα σχολεία.
  • Να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας ώστε να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία.
  • Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις εκπαιδευτικών – καμιά πρόσληψη «από το παράθυρο» με ευθύνη των Τοπικών Διευθυντών Εκπαίδευσης. Αρχές Γενάρη και ακόμα υπάρχουν εκατοντάδες εκπαιδευτικά κενά (ενδεικτικά αναφέρουμε: σε μαθήματα που είναι πανελλαδικός εξεταζόμενα, σε ειδικά μαθήματα πχ στα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία, σε ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό πχ στην παράλληλη στήριξη).
  • Να χορηγούνται δωρεάν όλα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας στα σχολεία.
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ουσιαστική λειτουργία με όλο το αναγκαίο προσωπικό στα Ειδικά Σχολεία.
  • Να παρθούν μέτρα για την αποσυμφόρηση των σχολικών λεωφορείων.
  • Να δοθούν σε όλα τα παιδιά τεχνολογικά μέσα, τάμπλετ, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, γρήγορο internet με ευθύνη του κράτους. Κανένας μαθητής εκτός εκπαίδευσης – καμιά απουσία σε μαθητή που δεν έχει τα μέσα να συμμετέχει στην τηλεκπαίδευση.
  • Να γίνει αναπροσαρμογή της ύλης και να στηριχθούν όλα τα παιδιά με ενισχυτική διδασκαλία αμέσως μόλις ανοίξουν τα σχολεία. – Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων.
  • Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές μορφές τηλεαξιολόγησης. Μόνη λύση να παραταθεί ο χρόνος παράδοσης της βαθμολογίας.
  • Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση.
  • Καμιά αλλαγή ειδικά φέτος στο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Καμιά αλλαγή που μειώνει εισακτέους και αποκλείει μαθητές από Σχολές της επιλογής τους.
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εκπαίδευση των παιδιών που διαμένουν σε δομές προσφύγων.

Ομοσπονδία Γονέων Κρήτης


Στο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο καλεί η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, αύριο, Τετάρτη 10/2, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας

ΟΛΟΙ/ ΟΛΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟ  ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ (τηρώντας αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας)

ΤΕΤΑΡΤΗ  10  Φλεβάρη, στις 12:00 ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

Η ΕΛΜΕΡ ΚΗΡΥΣΣΕΙ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 08:00 – 11:00 και η ΟΛΜΕ 11:00 – 14:ΟΟ

Κλιμακώνουμε τον αγώνα ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά και αντιδημοκρατικά μέτρα της κυβέρνησης!

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ-ΓΟΝΕΙΣ-ΜΑΘΗΤΕΣ-ΦΟΙΤΗΤΕΣ

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΑΘΛΙΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΝΤΕΙΝΕΙ ΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΠΡΩΧΝΕΙ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

  • Όχι στην ένταση της καταστολής και της αστυνομοκρατίας
    μέσα κι έξω από τα Πανεπιστήμια.
  • Η μεγάλη μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ που προωθείται, θα επιφέρει συρρίκνωση των Περιφερειακών Πανεπιστημίων και υποχρηματοδότησή τους, συγχωνεύσεις και κλείσιμο τμημάτων, καθώς και αρνητικές συνέπειες στις τοπικές οικονομίες.
  • Όχι στην αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ,
    ειδικά με τον τρόπο που επιβάλλεται, στο μέσον της χρονιάς.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

  • Προσλήψεις εκπαιδευτικών, αξιοποίηση χώρων και αιθουσών και λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, ώστε να μειωθεί ο μαθητικός πληθυσμός σε 15 μαθητές ανά σχολική αίθουσα.
  • Άμεσα και δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα, τεστ Covid στα σχολεία για εκπαιδευτικούς και μαθητές.
  • Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων.
  • Κάτω οι νόμοι 4692 (αλλαγές στα Ωρολόγια Προγράμματα Γυμνασίων-Λυκείων) και 4763 (επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση).
  • Μέτρα για την συνολική αναπροσαρμογή της ύλης σε όλες τις τάξεις.
  • Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

ΕΛΜΕ Ρεθυμνου

Μοιραστείτε το άρθρο